Ako prepísať dom, na ktorom je ťarcha?

18. mar 2024

Dobrý deň,

Idem si po radu.
Bývame s rodičmi v dome na ktorom je hypotéka a teda aj záložné právo časom to postúpila jedna vymáhačská spoločnosť a zapisala si tiež záložné právo.
Čiže máme dve záložné práva a jedna súhlasí s prepisom druhá nie ako postupovať?
Dom chce svokor darovať manželovi, kvôli tomu prepis, že ma ešte dve sestry ale my tu zostávame tak by sme si to chceli dat do poriadku aj papierovo je aj iná možnosť?

Ďakujem

alenah31
18. mar 2024

Jediné čo viete urobiť je vyplatiť dlh, na základe ktorého si vymáhačská spoločnosť uplatnila právo ťarchy na LV. A možno ešte skúste overiť či mali právo na ťarchu - hoci teraz by si už ani oni netrúfli konať bez riadnej zmluvy.
Vzhľadom na bežnú prax je totiž veľmi pravdepodobné, že zmluva o zriadení záložného práva obsahuje podmienku súhlasu záložného veriteľa s prevodom rodinného domu. Ak by v takomto prípade došlo k darovaniu založeného rod. domu bez súhlasu záložného veriteľa, išlo by o porušenie zmluvných podmienok, s ktorým sa spájajú rôzne sankcie, napr. nárok veriteľa na okamžité splatenie celého úveru, hypotéky, inej finančnej pôžičky.

matullienka
18. mar 2024

Neskúšali ste sa informovať, či by sa dal aj dlh kvôli ktorému je ťarcha na dom prepísať na vás?

autor
18. mar 2024

@matullienka áno skúšali nedá sa to

alenah31
18. mar 2024

@matullienka dlhy sú neprenosné - môže ho akurát zdediť po poručiteľovi.

matullienka
18. mar 2024

@alenah31 aha to som nevedela

mk1111111111
18. mar 2024

To nepojde, treba splatit dlh vymahacom a potom sa informovat v banke, co ma zalozku, ci povolia prepis, to bude skor nie, ako ano.