Baby, prosím poraďte mi... chlap, ktorého som milovala sa strašne zmenil. Začal veľmi piť, a v krčme nechával v poslednej dobe celú výplatu na automatoch. Narobil si kôli tomu veľmi veľké dlhy. Ľúbila som ho, stále som dúfala, že sa zmení... Ostal veľmi agresívny. Posledné tri roky bol taký zlý, že som na neho pravidelne volala policajtov.. Má toho na rováši veľmi veľa... pár krát mi rozbil dvere, nábytok, napadol môjho otca, svojho otca sotil pod auto.... Jeho rodičia mu kôli tomuto životu zrušili trvalý pobyt u nich doma a plánujú ho vydediť....
Keď sme spolu začali žiť, ja som vyšla školu, peniaze som nemala, ostali sme bývať u nás. Po neakých rokoch sa nám narodil synček. Dnes má malý 3,5 roka. Chcela som, aby sme boli kompletná rodina, preto som mu všetko odpúšťala. No pohár mojej trpezlivosti pretiekol a rozišla som sa s ním. Je z neho bezdomovec, kôli nespoľahlivosti nemá prácu.... A teraz sa mi vyhráža, že na mňa pošle sociálku, aby mi malého zobrali. Viete, bývam u rodičov, v starom dome. Mám tu prerobenú jednu izbu. Je to dosť starý dom, na niektorých stenách sa robia plesne. Hnevá ma aj to, že fajčia v nútri! Okrem našej izby je zariadený dosť skromne, keďže otec je celý život alkoholik, o nič sa nestaral... brat sa podal na neho.... takže robiť tu nemá kto. Ja sa snažím, pracujem 8 rokov v jednej firme. Na materskej som bola len pol roka, lebo na svojho ex som sa s malým finančne spoliehať nemohla. Alkohol nenávidím, takže aj na Vianoce si pripíjam detským šampanským, nefajčím, neflákam sa... Malinký je na mňa veľmi naviazaný.
Bývalý mi pripisuje všetku vinu na to, ako dopadol. Celá jeho rodina ho nechce ani vidieť, všetci stoja na mojej strane. Mám najúžasnejšiu svokru... Hovorí, že on vie, že o malého sa on starať nebude, ale nebudem sa ani ja. Chce ma nahlásiť na sociálke, že malinkému bude lepšie v detskom domove ako tu so mnou... Inam nemám kam ísť, na nový byt nemám a hypotéku mi slobodnej mamičke nedajú. V tejto situácii som vďačná aj za takéto skromné bývanie. No bojím sa tých skromných podmienok... a toho, že bývame s otcom alkoholikom a k tomu to fajčenie... lenže alkoholik si povedať nedá, aby išiel fajčiť von, neprezúva sa.... . Veľmi mi pomáha mamina, ktorá mi varuje malinkého keď mám poobednú. Ona robí len nočné, takže stále má kto byť pri synčekovi. Tak isto mi pomáha aj jeho mamina. Myslíte, že keď ma nahlási, tak mi malinkého zoberú alebo mám neakú šancu, aby mi pomohli?
Bud kľudná, nemáte to tam optimálne, ale pracuješ, staras sa a riešiš. Kopa deciek žije horšie po budach v osadach a stále sú tam. V každom prípade držím palce, aby sa ti život zlepšil. Máš na to, aby si to dokázala.
Zobrať ti ho môžu ak pri návšteve v domácnosti nájdu teba opitu, dieťa bude dobité, alebo bude mat očividne nejake známky týrania, dom/izba, ktorú dieťa obýva Jak po výbuchu, v chladničke okrem piva len horčica, dieťa napr bude zašpinenie, ale nie štýlom, ze spadlo na dvore do blata
K tomu by si pytali správu od pediatričky, informovali by sa napr v jasliach ci v MS
Pomôct ti môžu tak, ze napr ti nájdu miesto v krízovom centre, ak vy si chcela odtiaľ odísť ;)
@ukulela ja bývam s rodičmi v malej dedinke, tu taká možnosť nie je. Možno keby som šla do mesta, ale to by som musela zmeniť škôlku kôli dochádzaniu a v mestách sú tie škôlky na prasknutie, neviem či by sa tam malinký dostal. Ďalšia nevýhoda je, že ja pracujem na smeny - 2ranné, 2 poobedné a 2dni voľno, takto sa mi to stále točí. Keby som s ním bola úplne sama tak by som si musela hľadať aj novú prácu, ktorá nie je na smeny. Toho sa bojím, lebo dnes je to s robotou ťažké... Viem, že zamestnávateľ je so mnou spokojný a zarábam celkom slušne, aj ked robím v obchode. A hlavne, prácu mám istú. Ten blázon sa pokúšal aby som odtiaľ odišla (volal opitý mojej zamestnávateľke, že on je chorý človek a ja dávam výpoveď, aby som sa o neho mohla starať), Ani neviem, ako mi zobral jej číslo. Našťastie aj ona je chápavý človek a povedala mi, že ja za to nemôžem... a tiež mi povedala, že keď budem potrebovať neakú pomoc, mám jej zavolať. On nie je ani zapísaný v rodnom liste ako otec, nechcem od neho výživné, ani náhradné výživné... mám zdravé ruky a nohy, ja to s malinkým zvládnem.... chcem už len pokoj od neho!
Ten dom, kde byvate patri komu?
@pribinak Mojim rodičom. Ja som si tu prerobila jednu izbu - kompletne - nové omietky, podlahu, strop, nábytok... mám tu televízor, pc,... Jeho mamina mi navrhla, že nám napíšu (mne a synčekovi) trvalý pobyt k nim. Že potom aj by ak niekto prišiel zo sociálky, poviem len, že som na návšteve. Malinký má veci aj tu, aj u jeho maminy. Keď sa budú pýtať u detskej lekárky, toho sa nebojím. Dávidko je často chorý odvtedy ako chodí do škôlky a vidí, že sa snažím. Tak isto aj v škôlke. Tam mi povedali, že mu ho už ani nedajú keby po neho prišiel.
@veronika70603 preco tam ten ozrat este byva?
@veronika70603 ked povies, ze si tam s malym na navsteve, tak sa ta opytaju, ze kde byvas? Preco klamat?
@veronika70603
Prehlasovať trvalý pobyt k svokre je úplne zbytočné.
Podmienky možno nie sú ideálne, ale na sociálke zas tiež nerobia ľudia padnutí na hlavu. Pracuješ, o malého sa staráš, snažíš sa mu zabezpečiť lepšie bývanie (prerobila si vašu izbu), niet o čom.
Milujem takých blbcov, ako je tvoj bývalý partner. Absolútny stroskotanec, ktorý nevie nič iné, iba sa vyhrážať. Ak ti zas bude hroziť sociálkou, pokojne mu povedz, nech ťa ide nahlásiť. Myslíš si, že ak tam príde ožratý, budú ho brať vážne? Max. prídu. pozrú, všetko ok, odídu.
@veronika70603 Zato, že bývaš v skromných podmienkach a "udá" ťa nejaký alkoholik ti malého určite nezoberú. Pracuješ, o malého sa staráš, takže sa báť nemáš čoho.
@veronika70603 odporucam predbehnut exa a skontaktovat sa so socialnym odborom, informovat ich o tvojej situacii a vyhrazkach. klamat nie je dobra cesta. posudzuje sa nielen bytova situacia, ale aj vztahy rodica a dietata, zdravotny stav, ako zabezpecujes zakladne potreby, mozu sa informovat u zamestnavatela ap. skor sa ti budu snazit pomoct 😉
@kadri viem, že klamstvom situáciu možno iba zhorším. Ja nemám v láske klamstvá, to len bývalého mamina navrhla úplne také riešenie, ktoré by sme použili v najsamhoršej situácii. Ona je skvelá, viem, že keď by hrozilo najhoršie nenechá ma v tom, zoberie nás k nim. Ja mám s malinkým výborný vzťah :D :D Strašne sa ľúbime. Otcovi ešte kým býval s nami nedovolil ani obuť topánočky, zaviazať ho do autosedačky.... neako o neho už nemal záujem. To dieťa videlo niektoré veci, ktoré jeho tatinko porobil, videl ho opitého... Má svoj rozum a vie, čo je správne a čo sa nesmie. Bolí ma len to, že bývalý mi vyčíta, že ja ho huckám proti nemu... ale prisahám, že to nie je pravda. Malý to má ho svojej hlavičky a už sa na neho ani nepýta... Minule mi tu zaklopal na okno a Dávidko: Mami, je tu tato, zavolaj policajtov aby nerobil zle! Každý večer, keď s nami nebol (keď bol v krčme alebo niekde inde) sa na neho pýtal a hovorievala som mu, že tatino je ešte v robote, aby nám zarobil korunky, že ho ľúbi a posiela mu božtek... Predsa keby som mu hovorievala, že ho neľúbi a prečo nie je pri nás tak by som neubližila tomu somárovi, ale svojmu synčekovi... Jeho by to ranilo určite viac. To som nechcela. Teraz sa na neho už ani neopýta. Môj bývalý je úplná troska, býva niekde na potoku.... Jeho rodina ho nechce už ani vidieť. Keď som konečne nabrala odvahu a skončila náš vzťah, ktorý už ani nebol o láske ale o strachu by ma ani nenapadlo, že to bude takto pokračovať... Stále mi robí zle. Býva tu v našej dedine niekde na potoku a nedá mi pokoja. Ja už chcem len pokoj.. nechcem ani peniaze na malinkého, ja to zvládnem. Nechápem, prečo sa nezoberie, a nezačne niekde odznova. On je šikovný, peniaze si zarobiť vie, má na to. On nepije zatiaľ každý deň, zatiaľ len raz za dva týždne a to potom robil doma zle. Ešte má šancu na nový začiatok, veď má len 28 rokov. Len keby sa dal liečiť.. ale on nám tu bude radšej strpčovať život... Dlho som sa bála rozísť sa s ním. Nevedela som, ako dopadneme... Či mi neublíži... Vedela som, že keď to urobím, on skončí na ulici, Neľúbila som ho už, ale bolo mi ho ľúto. No keď začal zasa robiť zle, videla som, že jemu neni ľúto nás, musím byť silná a skončiť to. Lenže teraz keď sa mi takto vyhráža som to aj oľutovala.... ale späť ho už určite nezoberiem. Len sa bojím že je naozaj až taký hajzel a nahlási ma na tú sociálku. O malinkého nechcem prísť, preto rozmýšľam nad všetkými riešeniami...
@pribinak otec je alkáč už dlhé roky. Aj bol na liečení, no nepomohlo. Jediné, čo ma teší na jeho povahe je, že aj keď si vypije, nerobí zle a ide spať. Nie ako môj bývalý... ten si vypil raz za dva týždne a vždy urobil doma peklo... Teraz bývame tu v dome ja, môj synček, mama s otcom a brat. Mama s otcom sú zamestnaní. Mamina je vedúca v jednom obchodnom dome a otec zametá mesto. Aj keď je alkoholik, ale aspoň pracuje aj keď zarobí 320eur. Brat je nezamestnaný, ale mne to aj vyhovuje, lebo ja chodím z pooobednej 21,50 a mamina musí ísť do nočnej 21,30, tak mi tých 20 min varuje malinkého. Tiež ráno, ja chodím na rannú o piatej a mamina prichádza z nočnej o 5,45, tak to je tiež pri ňom brat kým spinká. Mamina potom počká, kým sa zobudí a odvedie ho do škôlky.
@veronika70603
Neboj sa, ak je všetko tak, ako píšeš, nemajú ti prečo malého vziať.
Ak by aj prišli niečo prešetrovať, najmä sa neboj. Musia prešetriť každý podnet, aj anonymný, aj od ožrana asi, ale stále tam nie je pádny dôvod na obroatie dieťaťa.
Možno by bolo dobré poradiť sa aj s nejakým právnikom, či by si nemala ísť na sociálku ty sama s tým, že sa ti bývalý vahráža a pod.. Skús aj tu na fóre, je tu dosť ochotných právnikov. Napr. https://www.modrykonik.sk/group/1900/
No boku máš aj vypísaných právnikov, skús osloviť možno aj niektorého z nich konkrétne, napr. draik, mambba.
@heni79 Ďakujem ti. Vieš, možno sú to od neho len sprosté výhražky, možno to neurobí... ale zaujíma ma každý názor. Mám strach, predsa, ide o moje jediné dieťa. Snažím sa ako viem... teraz si ešte musím kúpiť vysávač a mikrovlnku, to mi zobral, lebo to kupoval on...
V piatok som sa po dlhej dobe schuti zasmiala. Babka viedla Dávidka do škôlky a on zvykne zdraviť všetky maminky. Nevšimol si, že jednu pozdravil dva krát a tá maminka mu hovorí: Teda, ty si ale čačaný chlapček! A on jej na to pred všetkými jak bola tá šatňa plná: Som, maminka ma včera okúpala :D :D
Teraz v zime ho kúpem každý druhý deň, predsa, neni taký špinavý ako keď sme v lete na dvore, nespotí sa toľko... Kúpala som ho akurát večer v deň predtým, ako sa to stalo. Vždy, keď víde z vane, tak mu hovorím, aký jej čačaný a voňavý.... :D :D a keď použila tá teta slovo čačaný :D už to tam bolo. Celá šatňa do rehotu! Aj som sa najprv hambila jak pes, šak si môžu myslieť, že ho kúpem len v štátne sviatky :D ale všetci sa na tom super zasmiali.
@veronika70603
Určite máš strach, najmä keď sama vieš, že podmienky nie sú úplne ideálne. Ale nie sú ani najhoršie. Tvoj strach je pochopiteľný, no na druhej strane sa nesmieš báť zbytočne. Odobratie dieťaťa nie je také jednoduché, ako si mnohí myslia.
Podstatné je, že sa o dieťa riadne staráš, má zabezpečené všetko - stravu, ubytovanie, opatrovanie v tvojej neprítomnosti, má svoje hračky atď. a najmä - má milujúcu matku!
Tá príhoda je veľmi milá a osobne, kebyže som v tej šatni, tiež sa schuti zasmejem a nenapadlo by mi nič negatívne. 😉 A najnovšie kožní lekári odporúčajú deti nekúpať každý deň. 😉
Ak chceš, napíš do tej skupiny právne poradenstvo, aby si to mala skonzultované aj s odborníkmi.
@veronika70603 nemyslim si ze by ti zobrali dieta ked sa o neho vzorne staras. A vsetci pracujete. O to fajcenie ani ejde len sa snaz udrziavat dom v cistote
@veronika70603 ani ja si nemyslím, že by ti mala sociálka dieťa zobrať, keď sa o neho riadne staráš a v podstate ti pomáha aj rodina. Ochlt nech si vykrikuje čo chce, raz ho to prejde alebo zle skončí ... A na margo tej hypotéky čo píšeš, že ti ako slobodnej matke nedajú. Dajú. Aj ja som slobodná matka a bola som donútená s dieťaťom odísť z rodičovského domu, v škôlke mi v meste dieťa zobrali (bola som ju zapísať rok pred nástupom), našťastie som sa mala vrátiť kam do práce. Prvý rok som bývala v podnájme, bolo nám tam fajn. Po pol roku som začala riešiť svoje bývanie, mám našťastie stálu prácu s obstojným príjmom. Banku zaujíma akurát to. Stála práca a príjem. Hypotéku mi schválili, byt som aj prerobila a už niekoľko rokov bývam vo svojom. Síce na hypotéku, ale ju v pohode splácam a raz sa hádam zadarí, že aj dosplácam....
@pribinak dobrý večer,viem, že je to stará téma. U nás dnes boli z upsvaru z kurately. Pravdepodobne ich zavolala suseda, nakoľko je na dôchodku, nudí sa , non-stop prerába byt, nám to vadilo a sťažovali sme sa správcovi domu. Chcela sa nám iba pomstiť. Je prosím Vás nejaké zlé znamenie ak chcú ďalej pýtať napríklad od pediatra zdravotnú dokumentáciu dieťaťa? Pretože nám povedali, že u nás je všetko v poriadku a nebudú nás ďalej riešiť.
@sellycka13 nie, nebrala by som to ako zle znamenie. Je to normálny postup. Oni musia prešetriť každý podnet a žiaľ často aj takéto podnety, ktoré sú výplodom pomsty susedom
Ale ak by predá len orali zdrav. dokumentáciu, tak ak choďte s deťmi riadne na poradne a preventívky, tak to bude ešte aj plus bod pre vás, lebo doktorka dá dobre hodnotenie, že ste zodpovední rodičia
Pekný večer
@veronika70603 neboj sa.o maleho je postarane, nemaju najmensi dovod ti ho brat ... opita hlava sa ti iba vyhraza. dieta ti nemozu vziat preto, ze nebyvate v palaci. muselo by byt tyrane, zanedbane.
inac - nie je sanca ziskat nejaky socialny byt tam u vas?