Ako postupovať v prípade, keď rodič ma zlý zdravotný stav, žije sám a má neplnoleté dieťa?

monuska74
25. nov 2021

Prosím o radu. Brat je rozvedený, má zlý zdravotný stav, ktorý trvá už 2 roky. Ma 16 ročne dieťa.
Matka je ťažko zdravotne postihnutá, a ja, mam 10 ročného syna a bývam s mamou. Pracujem, a momentálne brat býva u mňa, trvale bydlisko ma jnde, ale koli svojmu zdraviu je so mnou. Nevládzem starať sa o všetko, o dvoch chorých ľudí, o dieťa, chodiť do práce, je toho na mňa, už priveľa. Ani na dieťa pomaly nemám čas, aj keď partner mi moc pomáha. Jeho syn s bývalou sa vôbec o nič nezaujímajú, a ja už nevládzem. Ci chodiť po doktoroch, vybavovať všetky jeho veci, lieky, nemocnicu. Nakoľko býva často hospitalizovaný. Poraďte, kam sa obrátiť, aby som zistila, či aj jeho syn v zastúpení svojej matky, musí zvládnuť takú situáciu, aby som ja o všetkom už nemusela rozhodovať, aby aj oni začali pomáhať a vybavovať veci... Ďakujem.

pribinak
25. nov 2021

@monuska74 jeho syn nie je dospelý. Takze nič. S bývalou manželkou je rozvedený takze tiež nič.
Ak sú menej ako 5 rokov od rozvodu, môže žiadať od nej výživné.
No nič. Hľadala by som nejakú asistenčnú službu pre neho
Aký má brat príjem? A ak to nie je tajomstvo, čo mu je?

deti95060810
25. nov 2021

denný stacionár, alebo existujú aj týždenné stacionáre...

monuska74
autor
25. nov 2021

@pribinak viem ze syn nie je ešte dospelý, ale keby brat zomrel, dedič je syn v zastúpení svojej matky. Prečo ja ako sestra mam o všetkom rozhodovať? Ja už nemám žiadny život, ja chcem aby moje dieťa malo mamu ktorá, sa usmieva, a nie sa trápi. Toto nie je život, oni sa o nič nezaujímajú. To fakt neexistuje nič, čo by som spravila aby aj oni rozhodovali?

pribinak
25. nov 2021

@monuska74 nie, sú rozvedeni. Tým to skončilo. A ani ty nie si povinná. Ja chápem, že máš dosť, ale z právneho hľadiska to jednoducho je tak.
Tak ak brat nie je schopný samostatnej existencie treba buď opatrovateľku alebo hľadať stacionár, alebo nejaké iné zariadenie

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
25. nov 2021

Brat na výživné nemá nárok?

loginexistuje
25. nov 2021

ty byvas v rodicovskom dome ? resp koho je ten dom je moznost ho predat a umiestnit oboch do zariadenia (posudit odkazanost atd ) ako 16 rocny syn ma skor narok voci otcovi ako povinnost
brat ma invalidny ? nemas narok na opatrovatelske?

juliet86
25. nov 2021

@monuska74 najdi na facebooku meno klara dynisova a porad sa

lukina20
25. nov 2021

Mozem sa opytat aku dg ma brat? aky ma prijem a z coho, ak to teda nie je tajomstvo?
niak mi uslo, rsp som to tu necitala alebo som to prehliadla... brat ma manzelku alebo exmanzelku? preco 16 rocne dieta je potom zverene otcovi ked ma zly zdravotny stav? kde ma vlastnu matku?

monuska74
autor
25. nov 2021

@lukina20 syn býva s matkou, rozvedený sú dlhšie. Brat ma svoj byt je ztp ale koli zdravotnému stavu je u mňa a mami.

loginexistuje
25. nov 2021

@monuska74 a ty si v akej nehnutelnosti na koho je pisana ? lebo ak je aj na brata tak mozes ziadat nech sa tam pristahujuba preberu cast starostlivosti
a brat moze svoj byt prenajat a peniaze pouzit na opatrovatelku (ziadas na meste)

monuska74
autor
25. nov 2021

@lukina20 exmanzelka, brat berie plný invalidný, má svoje bývanie ale koli zdravotnému stavu býva, u mňa a mami. Opatrovanie nemá žiadne, ja pracujem nakoľko mám malé dieťa 10 ročne a hypotéku na byt kde byvame

lukina20
25. nov 2021

@monuska74 bratov byt prenajat a to spolu s invalidnym dochodkom by mu hadam mohlo pokryt slusny pobyt v nejakom ustave. co sa tyka matky riesila by som to asi obdobne.

loginexistuje
25. nov 2021

@monuska74 tak jedine vybavit bratovi zariadenie podla mna to je najlepsia cesta riesis cez mestsky urad podla jeho TP

monuska74
autor
25. nov 2021

@loginexistuje nerozumiem? Ja bývam v byte s mamou, 2 tretiny sú na mňa, 1 tretina bytu na mamu. Hypotéku si platím ja sama. Brat ma svoj byt, ale je u mňa, nakoľko nemôže byť sám.

monuska74
autor
25. nov 2021

@juliet86 môžem sa, spýtať, kto to je ta pani?

loginexistuje
25. nov 2021

@monuska74 no len vies ue ty mas problem ak sa niešconstane bratovi a mame tak neprajem samozrejme tak cast bytu kde zijes pripadne jeho synovi

ostatne mas uz poradene skus mestsky urad alebo vuc (oni ta odporucia podla typu zariadenia ) a najdi mu zariadenie je toho na teba vela

pribinak
25. nov 2021

@monuska74 kto býva v bratovom byte? Ten byt je prázdny? Ak áno, treba ho dať do prenájmu. Zo získaných peňazí zaplatiť opatrovateľku

monuska74
autor
25. nov 2021

@pribinak nikto teraz. Len ten byt má na hypotéku.

pribinak
25. nov 2021

@monuska74 to nevadí, že na byt je hypotéka. Prenajať ho treba a za peniaze zaplatiť posilu.
Brat má akú diagnozu? Je to tajomstvo?

21oktober
25. nov 2021

@monuska74 ty by si sa starala o bývalého s ktorým máš dieťa ? To jednoducho nemôžeš chcieť. Rozvodom to medzi nimi skončilo a prestali byť príbuzní a 16 ročný syn je maloletý . Treba prenajať bratov byt , financie použiť na zaplatenie výpomoci .

monuska74
autor
25. nov 2021

@21oktober ja nevravím ze sa ma bývalá starať o exmanzela, chcem len od nich pomoc aby som nebola na všetko sama. Ja nemám právo žiť normálny život aj so svojím synom.?

monuska74
autor
25. nov 2021

@pribinak je to ťažká diagnóza, nechcem to rozoberať.... Chcela som trocha počuť iný názor, poradiť

pribinak
25. nov 2021

@monuska74 ak je to ťažká diagnoza tak potom treba reálne zvážiť umiestnenie do zariadenia. Možno je to kruté, ale …

lukina20
25. nov 2021

@monuska74 a aku formu pomoci cakas od bratovej exmanzelky?

monuska74
autor
25. nov 2021

@lukina20 akú? Aspoň záujem poradiť, pomôcť dačo vybaviť, aby som sama nerozhodivala, ved je to otec jej syna? Ale radšej prosím nekomentuje moje príspevky, nevieš ako je to ťažko, keď nie si v takej situácii, ten kto neprežil, nepochopí.

lukina20
25. nov 2021

@monuska74 no ja sa ti skor snazim poradit, preto som sa slusne opytala, ze aku formu pomoci od nej cakas... pretoze my sme si bohuzial v rodine zazili minuly rok podobnu situaciu a bolo to dost na nervy. Bola som na to ja a moja mama...
a presne od takychto ludi ako je napr aj exmanzelka tvojho brata, sme mozno isty druh pomoci cakali ale nedockali sme sa...
cize bud ju ty slusne oslovis, ze teda by si ju prosila o pomoc napr s vybavovanim konkretnej veci a bude to uz na jej mozno svedomi, vedomi mozno dobrej voli, aby ti pomohla, mozno ti aj pomoze, mozno nie... to uz bohuzial neovplyvnis...
a mozno ona ani nevie cim si ty prechadzas a mozno si mysli, ze to zvladas lavou zadnou...
inak suhlasis s vyssie uvedenymi prispevkami, ze byt do prenajmu a financne prostriedky vyuzit na ustavnu starostlivost. my sme dlho tento krok odkladali, lebo sme si mysleli, ze to zvladneme a holt nezvladli sme a az v ustavna starostlivost nam kvazi pomohla... jednak sa nam troska ulavilo a tym, ze sme si dali zalezat a vybrali sme ozaj dobre miesto, tak sme aj mali dobry pocit, ze sa dotycnemu dostalo kvalitnej starostlivosti... ina moznost u nas nebola

sante81
25. nov 2021

@monuska74 máš 2 možnosti - vybaviť bratovi denný stacionár, a žiť svoj život alebo sa o neho postarať a v prípade jeho úmrtia bude dediť všetko jeho syn. Myslím že presne toto ťa škrie.

monuska74
autor
25. nov 2021

@lukina20 ona práveže zo začiatku sa snažila mne pomôcť tým ze pracovala ako sestrička na oddelení kde lezal.cize vždy ma informovala, ako je na tom, pár krát mu spravila nákup, prišla jo pozriet keď mala službu. Ale to bolo pár krát. Syn jeho dooteraz s nim komunikoval, ale v nemocnici za ním nebol. O nej v nemocnici vedeli, že je to jej bývalý muž, pýtali sa, aj jej, naňho. Ale viem ze jje to ex. Raz mala službu, a viem ze brat nevolal, neohhlasil sa mi, bol na tom zle, nekomunikoval.mala nočnú mohla ho ist o poschodie vyššie pozrieť, no nešla. Ani len správu mi neposlala, že nemám za ním chodiť, lebo len spí, čo trvalo 5 dní. Ja každý deň z roboty som sa chodila testovať aby ma tam pustili aby som ho aspoň videla a ona mi len ani nenapísala že nemám chodiť, že nebude to brat vedieť. Tým to všetko skončilo. Potom bol prepustený, bol relatívne dobre na tom, komunikoval, dokázal sa, postarať o seba, ale aj tak bol u mňa. Je to už pol roka vo nič o nej neviem, syn mu neberie vôbec telefón, nekomunikuje s otcom. Čiže sa úplne dištancovali. Pred 2 rokmi mi zomrel mladší brat a pool roka potom ochorel tento brat, mama sa zrútila, po mentálnej stránke už tak nefunguje, aj keď sa ešte obriadi sama ako tak, no zabúda a nevie uz nič vybaviť. Čiže mam doma 2 ľudí, čo SH chorý, mňam syna, pracujem, a keď prídem ďalšia sichta, ráno vstávam o 4 do prace, koľko krát sa nevyspim, keď treba musím volať sanitku, oni chcú odo mňa, aby som všetko vysvetľovala o jeho stave, pomaly ho nechcú nechať v nemocnici... Doteraz mi lekári nepovedali, že to mmooze byť horšie, čiže ten stav bbol stabilizovaný akko tak no teraz sa zhoršuje a on nemá žiadne doporučenie že pozrbbuje starostlivosť alebo co vlastne.
Už nemám silu, lebo som na to sama nemá mi už kto pomôcť, a onni to dobre všetko vedia, že to sa, nedá zvládnuť. Preto som chcela vlastne vedietz, či syn aj keď nema 18 rokkoov, nemôže rozhodnúť alebo aspoň vyjadriť sa co bude ďalej s jeho otcom, prečo to musím robiť všetko ja.

lukina20
25. nov 2021

@monuska74 tak to mi je primne luto... je smutne, ze sa od neho syn distancoval neberie mu ani len telefon. Je to naozaj smutny ludsky osud. Ale asi jeho a ani jeho exmanzelku nedonutis k niakej pomoci, hlavne ked vedia ako na tom je a syn mu ani neberie telefon.
Vlastne ty si ten jediny pilier na ktorom to cele stoji.
Je to krute, co napisem, ale u nas kedy sme sa rozhodli pre ustavnu starostlivost bol fakt, ze dotycny v spolocnej domacnosti pocas nasej pracovnej doby spadol a zlomil si nohu. Vtedy uz nebolo o com. Myslim, ze aj ty by si mala zvazit tuto moznost, ze das brata do ustavnej starostlivosti. Je to tazke rozhodnutie, ale asi potrebne.
Samozrejme na nete je toho plno je potrebne to poriadne prelustrovat.