Ako postupovať pri zaplatení dane z výhry?

miriamka24
8. jan 2013

Vie mi niekto poradiť ako mám postupovať ak som vyhrala pobyt v hodnote 400 EUR a teda z výhry musím zaplatiť daň. Ako mám postupovať. Žiadny iný príjem som nemala, prvý polrok 2012 som poberala materskú a od septembra 2012 poberám rodičovský príspevok.

strawberry17
8. jan 2013

mne sa zda, ze dan sa plati az nad urcitu sumu, ale nie som si ista, nikdy som nic nevyhrala 😝

xenicka13
8. jan 2013

Ja sa chystám na daňový úrad presne pre toto iste 🙂

kacusik69
8. jan 2013

ak tvoj rocny prijem nepresiahol tusim to je nezdanitelne minimum krat 12 tak neplatis dan... ja som vyhrala vlani zajazd od CK Satur za 1200 eur a neplatila som dan kedze som studentka a prijem nemam, teda nemala som vtedy... a keby aj, tak nepresahoval tu ciastku...

miggi83
8. jan 2013

nie treba dat danove priznanie z toho tusim 19% a nie som si ista, ci ta neskasnu aj v zdravotnej poistovni na zaklade danoveho priznania..... je to hrozne v tomto state, obycajny clovek, co vyhra mozno raz za zivot najprv musi odviest statu aby aj tí nenazranci mali cosi z tvojej vyhry.... toto by mali v blizkej buducnosti upravit, abytieto naklady znasal ten co nejaku sutaz spusti. som zvedava kolko sutazi pobezi 🙂

cicimotinka
8. jan 2013

...ja som vlani vyhrala práčku za 329€ ... vraj sa platí 19%, ak je suma nad 165€ ... a niekto mi spomínal nejaké % do zdravotnej poisťovne, ale neviem, či to neplatí až od tohto roku... 😉

marianka0101
8. jan 2013

Do zdravotnej 13,4!!!!! To je take svinstvo, ze dovidenia, som taka nastvana! My sme vyhrali lcd tv, vobec netusim v akej hodnote, este nam ho kurier nepriniesol. A vraj sa plati ak presiahne 165€. Este len budem zistovat na DU ako postupovat. A vraj DU oznamuje zdravotnej poistovni, od koho ma cakat peniaze a oni potom zvyknu exekutora poslat. Tiez nechapem, ako je toto mozne, ced ked raz vyhram, co mam ake dane a ine poplatky platit

liz_lemon
9. jan 2013

@ marianka0101 do zdravotnej poistovne sa plati 14%, ak hodnota vyhry presiahne 165,97 E + sa plati dan

evita68
9. jan 2013

pokiaľ príjem za rok 2012 bol do čiastky 1822,37, nie je potrebné podať daňové priznanie a tým pádom sa nebudú platiť ani odvody z výhry do zdravotnej.. daňový úrad totiž posiela na základe daňové priznania podklady pre ročné zúčtovane pre zdravotné poisťovne a ked nie je povinnosť podať daňové priznanie, nemá čo daňový oznámiť zdravotnej.. čiže ani daň ani odvody do zdravotky platiť nebudete, pokiaľ zdaniteľný príjem za rok je do 1822,37

ak je povinnosť podať daňové priznane a teda príjmy presiahli 1822,37, do daň. priznania sa priznáva výhra, ak presiahla čiastku 165,97.. v tomto prípade sa daní celá výhra čiastkou 19 percent a z výhry sa bude platiť aj zdravotné vo výške 14 percent.. zdravotné sa budú platiť po ročnom zúčtovaní v zdravotnej poistovni, zdravotná vám pošle výzvu na zaplatenie

do zdaniteľného príjmu sa neráta ani materské, ani rodičovský príspevok, ani nemocenské, ani podpora v nezamestnanosti

1sandra11
28. aug 2013

a čo v prípade, že vyhrala žena na materskej cenu za cca 350 eur a keďže nemala povinnosť zaplatiť daňové, tak ho nepodala, no jej manžel si na ňu uplatnil (tuším sa to volá) daňový bonus? v jeho daňovom priznaní túto výhru neuviedol. tiež im niečo príde na zaplatenie? posielajú sa najskôr len upozornenia, alebo rovno posielajú exekútora s penálmi?