Do júna som bola na rodičovskej, potom som pracovala ale až do ďalšej materskej som bola PN (V podstate som nevošla do firmy ani do budovy.)
Ako mám vypísať daňové priznanie? Aké papiere potrebujem?
@jaron vyznáte sa v daňovom priznaní?
ak si nemala žiadne zdaniteľné príjmy okrem rodičovského príspevku a PN tak nepodávaš DP
@jaruska_12 áno/nie. 🙂 Som SZČO a mám za sebou už asi 10 rokov úspešných svojich DP a zároveň aj aspoň jedno typu A (pre zamestnanca). Ale nie som účtovník, preto neviem so všetkým poradiť a moje informácie sú obmedzené.
@jaruska_12 čo potrebuješ vedieť?
@1andrea111 môžem napísať správu?
@jaruska_12 môžeš
@bubinam myslím, že by to tak byť nemalo
v rubrike 43 je uvedené "maximálne do výšky základu dane v r.39"
v 44 je "Základ dane z r. 39 znížený o sumu z r. 43"
v 43 (Zníženie základu dane) by číslo nemalo byť vyššie ako 39 (základ dane)
nerobíš to v nejakom formulári, kde ti dvojitým kliknutím tie sumy automaticky upraví?
Ešte príklad:
uplatnenie zníženia na seba 4000 € (číslo len príklad)
na manželku 4000
Ale základ dane mal 6000, tak v rubrike 43 nebude zníženie spolu 8000, ale iba tých 6000. Potom aj v rubrike 44 bude nula a nie -2000 €.
Ja robím daňové na oficiálnej stránke: https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...
(pre manželku alebo kamaráta, inak pre seba ako SZČO trochu inak samozrejme, mám tam k tomu svoje "konto").
Teraz si zamestnaná a bola si aj časť minulého roka, hoci na PN? Škoda, že si do tuším 15. 02. 2022 nepožiadala zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania a výpočet dane. Urobil by všetko za teba.