Dievčatá som prvý raz v živote na nemocenskej a vôbec neviem ako to chodí. Viem, že prvé dva týždne vypláca zamestnávateľ a potom sociálka. Ako to tá sociálka potom vypláca? Zamestnávateľovi a on to pošle mne alebo priamo mne? Ďakujem
na to tlačivo, čo ti dal lekár sa na zadnú stranu píše číslo účtu, na ktorý ti Sociálna poisťovňa po 10 dňoch začne posielať PN ak táto trvá dlhšie ako 10 kalendárnych dní
ak číslo účtu neuvedieš, príde ti to šekom na adresu
@malinoismum ak je zamestnana a to ona je, tak jej vsetko uhradza zamedtnavatel. Ako zamestnanca ju tieto pochody ani nemusia zaujimat. Dostane to vo vyplate a hotovo. Takze SP jej na ucet nic neposle. Je to vztah medzi zamestnavatelom a SP. Aj prechodku odovzda zamedtnavatelovi, nie SP.
@oli18 Ďakujem že si ma opravila ❤️
Prvych 10 dni plati zamestnavatel nahradu prijmu pri dpn /to uvidis na vypl paske/... Prve 3 dni je to 25 % dvz dalsich 7 je to 55 %dvz /ak nemate nastavene nieco ine v kolektivnej zmluve/... Od 11 dna plati soccialka nemocenske 55% dvz na ucet, ktory si uviedla na zadnej strane ziadosti o nemocenske...
@malinoismum teraz neviem, ci je to pravda. Ked som ja robila mzdovu uctovnicku, tak to bolo. Asi to zmenili, opytaj sa tvojej mzdovej uct.
@oli18 ja ju nemám ;) niesom pod SP. (MinV)
Len my keď sme sa to v škole učili to bolo, že prvých 10 dni uhrádza SP, následne zamestnávateľ ako píše pani ob jeden komentár. (@ikonica🙂)
Aj v linku ktorý som dala to tak bolo.. Ale nehrám mudru 🙂
@malinoismum to mi je jasne, co sa % tyka. Len kto vyplaca od 11teho dna.
@malinoismum vy nie ste bezny zamestnanci vy mat aj iny zakon soc zabezpecenia
pre ostatnych prvych desat dni zamestnavatel a od 11 steho socialka
pri pandemickej od prveho dna socialka
To co som pisala plati uz x rokov, ale ako to maju statny zci upravuje iny zakom... Toto je pre klasickych zcov, nie pre statnych zcov...
@loginexistuje áno však tak som to napísala
prvých 10 dní platí zamestnávateľ, od 11. dňa SP na účet, ktorý si uviedla na tlačive na zadnej strane alebo v hotovosti. Zamestnávateľovi si bola povinná odovzdať tlačivo ,,čierne" aj ,,červené" - to červené on podpíše, vypíše a posiela do SP.