Ako je to s úradom práce, keď si chcem zobrať príspevok na podnikanie?

13. sep 2024

Onedlho končim v práci a budem na úrade práce, predpokladám, že budem mať nárok na podporu (bola som na materskej a rodičovskej a teraz som rok v praci). Ako je to na úrade práce? Budem musiet kazdu chvilu nosiť razítka že som kdesi žiadala o prácu, aj keď budem chcieť onedlho otvoriť živnosť a žiadať o príspevok na podnikanie?

melanta
13. sep 2024

Pracovný pomer ti trval aj počas MD a RD? Pretože na podporu nestačí trvanie pracovného pomeru 1 rok. Čo sa týka druhej otázky - ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie. Čiže si povinná hľadať si prácu. To, že im budeš tvrdiť, že si plánuješ otvoriť živnosť, na tejto povinnosti nič nemení. Čo a ako často od teba budú chcieť závisí od pracovníčky, ktorá ťa bude mať na starosti. Pozor, ak si otvoríš živnosť, budeš z evidencie vyradená. Takže riadne sa poraď ohľadom príspevku a všetkých podmienok/povinností. Ale už teraz si môžeš začať robiť podnikateľský plán, ten na žiadosť o príspevok budeš potrebovať.

suve99
13. sep 2024

...a musíš byť v evidencii na ÚP min. 3 mesiace, ak si otváraš živnosť po prvý krát,Ak si už dakedy podnikala ako SZČO alebo SHR tak podmienka na príspevok na podnikanie je až 12 mesiacov byť v evidencii na ÚP... a tým pádom budeš musieť dovtedy dokladovať, že si hľadáš prácu...

alickapusinka
13. sep 2024

Najprv musiš byť evidovana na úp 3 mesiace najmenej. Dotáciu na podnikanie nedostaneš naraz 100%.najprv 60% a potom po roku ak si použila peniaze načo si mala doplatia TI 40%.Musiš si zaplatiť podnikateľský plán.To že tak urobiš neznamena že úrad TI aj peniaze na podnikanie schváli. Zasada 3 členna komisia. V každom kraji je ina sumu dotácie na podnikanie.Máš na stránke UPSVR všetko napísane.Budu TI chodiť rôzne kontroly po dobu 3 rokov.Ak prestaneš podnikať do 3 rokov časť dotácie musiš vrátiť.Pozri stránku UPSVR.

melanta
13. sep 2024

Podnikateľský plán si nemusíš zaplatiť ako tu odznelo. Ak si priemerne inteligentná a máš predpoklady na úspešné podnikanie, urobíš si ho sama. Za mňa je to dobrá príprava na podnikanie, keďže pri tom musíš ozaj nad všetkým premýšľať, počítať.

autor
13. sep 2024

@melanta dakujem, ja som mala zivnost a kvoli materskej som ju pozastavila, ale dovtedy som platila odvody. Myslis ze v takomto pripade nebudem mat narok na podporu?
Inak ja som uz prispevok na podnikanie mala, ale to bolo pred cca 10-11 rokmi, pozerala som stranky a je tam pisane ze po 8 rokoch možeš žiadať opäť aj bez ukončenia živnosti. Ja som živnosť pred rokom skončila (pred materskou som ju len pozastavila) a zamestnala som sa, ale kvoli zdr dovodov sa budem musiet znova "zamestnat sama"...

melanta
14. sep 2024

Čo sa týka podpory, podstatné je, ako dlho si za posledné 4 roky platila poistenie v nezamestnanosti (musíš mať aspoň 730 dní). V základných odvodoch do SP povinné nie sú. Takže skús toto napísať, či si si si platila aj odvody v nezamestnanosti nad rámec povinných odvodov.
Kedy si živnosť zrušila? Zrušila, nie pozastavila. Ak v období posledných 6 mesiacov, tak o príspevok na podnikanie môžeš žiadať až po 12 mesiacoch evidencie na úrade.

autor
14. sep 2024

@melanta platila som len zakladne odvody. Zivnost som zrusila pred 13mesiacmi... vyzera to teda tak, ze budem bez podpory😕...

zalka
15. sep 2024

Autorka od kedy si bola zamestnaná? Datumy

autor
15. sep 2024

@zalka rok- poslednych 12 mesiacov

zalka
15. sep 2024

Tak to naozaj bez podpory ak si ako szco nebola dobrovoľné prihlásená na poistenie v nezamestnanosti. Máloktorý szco mysli na to