milé maminky, chcem sa opýtať - dcérka bude mať v novembri 2 roky, od januára by som rada išla pracovať, leeeenže.....ako to je s tým rodičovským príspevkom a príspevkom na starostlivosť o dieťa? kdesi som čítala, že štát nám dá, v prípade ak matka chce ísť pracovať a dá dieťa do jasieľ alebo opatrovateľke, príspevok až do výšky 300eur...aký je to príspevok? oplatí sa viac ponechať si RP alebo požiadať o príspevok o SoD...? a ako to je s tou opatrovateľkou? v meste jasle nemáme, dcérku by som mohla nechať u babky, tá sa starala už o viac detí, no profesionálne sa tomu nevenuje. Čo mám robiť, poraďte:( ďakujem za každú radu!!
ahoj tak ja som nastupila v maji do prace a moja dcerka mala v juli 2 rocky.Nahlasili ma v praci do poistovni a rodicovsky poberam dalej do troch rokov.Je to na tebe,ked das do sukromnych jasli alebo opatrovatelke,ktora ma zivnost a este kolko sa plati za jasle,tak sama uvidis co sa ti viacej oplati. 🙂
no ono ak das dieta do jasli alebo niekomu komiu oficialne platis, tak ti stat refunduje tieto naklady. V praxi to vyzera tak ze ti musim mesacne preukazovat ze si zaplatila tie peniaze a stat ti ich potom varti. Kedze dostavas tento prispevok zaroven sa vzdavas rodicaku .
@kikuskkka ak davas dieta starkej a nerobi to na zivnost, tak narok na ten prispevok na starostlivost nemas, a ked das do jasli, stat ti akoby vrati tvoje mesacne naklady na jasle, ja si myslim, ze ak ti dietatko moze strazit starka, nechaj si rodicovsky prispevok, je to vyhodnejsie 😉
Prosím Vás o radu, čo mám všetko urobiť, keď chcem požiadať o opatrovateľku ku trojčatám ?
ak das dieta do jasli,skolky alebo opatrovatelke ktora ma zivnost mozes poziadat o prispevok,je vo vyske 230€ cca. ak das niekomu kto zivnost nema,na prispevok nemas narok,ostane ti vsak rodicak. v podstate si mozes vybrat ci ostanes na rodicaku alebo poziadas o prispevok (vtedy o rodicak prides)