Ako je to s práceneschopnosťou?

bielavlocka
24. jan 2014

Prosím Vás, viete mi niekto poradiť? Do apríla 2013 som bola na rodičovskej dovolenke. Keďže som sa nemala kde vrátiť do práce, ostala som doma na neplatenej rodičovskej dovolenke. Od septembra pracujem. Pracovnú zmluvu mám ako učiteľka na dobu určitú od sept. 2013 do júna 2014. Vypadá to tak, že zmluvu mi neobnovia, keďže sa vracia ich stála učiteľka. Rozmýšľame, že by sme mali druhé bábo. Preto sa chcem spýtať, že ak by som otehotnela, mohla by som od júla dostávať nejaká PN-ku? Viem, že podpora mi nevyjde žiadna. Ďakujem vopred za odpovede a rady.

slavka034
25. jan 2014

ak sa pôjdeš po skončení pracovného pomeru evidovať na UP ,tak do 7 dní si v ochrannej lehote na uplatnenie nároku na PN-dávku,ak to prešvihneš ,hold smola,ešte môžeš urobiť tak,že posledný týždeň pred skončením PP na dobu určitú sa hodíš na PN-ku ,PP ti zanikne dňom skončenia PP na dobu určitú a nemusíš sa ísť evidovať na UP..🙂

gapa
25. jan 2014

@bielavlocka
ako píše slávka, ak pôjdeš do 7dní po ukončení prac.pomeru na pn, tak nárok na nemocnské budeš mať, či už tehotná budeš alebo nie. Ak budeš tehotná v čase ukončenia pp, tj. 30.6.2014, tak aj nárok na matesrké budeš mať v ochrannej lehote (nástup na md, teda vlastne požiadať o matesrké treba presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu, ak ti nebude trvať nem.poistenie)

bielavlocka
autor
26. jan 2014

...ďakujem pekne za odpovede!