Dobrý deň, chcem sa opýtať dostala som darom pred svadbou dom s pozemkom, následne som darovala polovicu manželovi pred manželstvom , chcem sa opýtať ako to je s dedením keby sa jemu alebo mne niečo stalo? Máme na tú polovicu nárok?
@rajc1nka, ak máš deti, dedia deti. Zlaté pravidlo dedenia 🤣 Rodicia dedia len v prípade, ze by si deti nemala
@heltova9, ale áno, normálne spisete s mužom závet v prospech toho druhého (notár alebo právnik vás usmerni, ci stačí jeden alebo každý za seba, to neviem), rodicia nie sú neopomenutelni dedici, takže ich zavetom "vydedite". V prípade, deti mať budete, budú neopomenutelni dedici a nastúpi dedenie zo zákona (teda manzel/manželka plus deti)
@drm21 Právnička sa vyjadrila nepresne. Je to tak ako sa píše vyššie.
2. skupina zákonných dedičov
V druhej skupine nastupujú ako dedičia: (i) manžel, (ii) poručiteľovi rodičia a ďalej (iii) tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa (ďalej len „spolužijúce osoby“).
Zo zákona platí, že dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy dedí najmenej polovicu dedičstva.
Ak v druhej dedičskej skupine niet ďalších zákonných dedičov, celé dedičstvo pripadne manželovi poručiteľa.
@drm21, pochybujem, ze sa akákoľvek právnicka takto vyjadrila. Deti dedia vždy. Nie potom aj deti. Po bezdetnom slobodnom dieťati dedia len rodicia. Po vydatom/zenatom bezdetnom dieťati dedia manzel/manželka a rodicia. Po nevydatom/nezenatom dieťati s deťmi dedia jeho deti. Rodicia nič.
@patka06 áno Veď takto som to presne myslela lebo viem že po strýkovi rodičia nezdedili absolútne nič tým že mal manželku ale tá odmietla akékoľvek dedičstvo že s tým nechce mať nič spoločné... mal iba dlhy ale ako jeho rodičia oslovení proste neboli že to iba v prípade že toto čo ste napísala že by žili v spoločnej domácnosti
@drm21, toto môže mať x dôvodov, mohli mať rozdelené bsm a nebolo čo dediť, mohli podpísat plnomocenstvo, zase dedičstvo nie je niečo, co možno niekomu vnútiť aj keď nechce (a nechciet dedičstvo po alkoholikovi môže byť dosť dobrý nápad), nemuselo prísť k dedeniu zo zákona.... 🤷♀️🤷♀️🤷♀️ "Musia" dediť len deti, všetkých ostatných možno obísť.
@vroni No veď práve preto som taká bola prekvapená že mali teda vlastné nárok na dedenie manžel /manželka A rodičia Tak som bola z toho len prekvapená ale tak samozrejme dopadlo by to takisto rovnako ako aj ona sa musela dostaviť na dedičské a odmietnuť🙄 lebo deti nemali a a boli v rozvodovom konaní keď jeho našli padnutého v zime 🙄
@vroni No veď práve jej prišiel všetok majetok a dlhy spísané na papieri a stanovený dátum kedy sa má dostaviť a bola tam že len ona sama lebo hovorím deti nemali a vlastne jeho rodičom a absolútne nič také neprišlo A to teda ešte žijú... aj sa mu bohužiaľ snažili pomôcť Nuž ale,.. 🙄 po ňom ostal jednoizbový dom s malou záhradkou a samozrejme všetko vo vnútri rozpredané rozbité a zničené, proste nechcela mať s ním absolútne nič spoločné tak dedičstvo odmietla
Ak správne rozumiem, máte dom s pozemkom v podielovom spoluvlastníctve. Každý podiel 1/2. Ak zomrie jeden z Vás a nemáte potomkov, dedí manžel/ka celý podiel. Ak potomkov máte, dedí manžel/ka rovnakým dielom ako potomkovia. Teda ak máte napr. 2 deti, dedíte každý 1/3.