Ako je to s druhým pozemkom?

25. júl 2024

Ahojte, potrebujem sa ide opýtať takých čo sa rozumejú. Je to ešte ďaleká budúcnosť ale skúsim. Mám pozemok cca 500m2. Vedľa neho je pozemok vyše 600m2 ale tam máme spoluvlastnictvo 1/2 čiže nám pripadá niečo cez 300 štvorcov a ma to 12 ďalších vlastnikov s úplne malinkými ucastami . Chysta sa na tom území komasacia. Chceli by sme stavať niekedy v budúcnosti dom. Ako je to s tým druhým pozemkom, musím ísť odkúpiť všetky ostatné účasti (ak budú ochotní predať), alebo sa to komasaciou spojí ten nás 500m pozemok a tých zvyšných 300 štvorcov z druhého pozemku? Som úplný laik nevyznám sa v týchto veciach. Pripadne poradiť čo sa dá s týmto robiť. Ďakujem za každú radu.

hiro
25. júl 2024

Kamarát takto spájal a z 10 ľudí mu to niektorí dali zadarmo a niektorí po 30€/m

tundra
25. júl 2024

Mas predkupne pravo,ako väcsinovy vlastnik.
Poziadaj notara,aby ich oslovil na odkupenie - vysporiadenie parcely na jedneho vlastnika.
Ten vsetkych pozve na predvolanie a ked budu suhlasit,tak na prvy x,to mas vysporiadane.Ked nebude suhlasit,tak ti poradi,co sa s tym da robit.

marca12
25. júl 2024

Komasacia myslis pozemkove upravy? To je na roky. Necakaj,ze to bude hned. Mozes oslovit spoluvlastnikov a odkupovat od nich.

autor
25. júl 2024

@marca12 to mi je jasné že to nebude hneď, dom plánujeme tak o 5-7 rokov, len chcem vedieť že či by sa to tou komasaciou spojilo alebo nie, lebo jeden účastník pozemku nechce svoju účasť 30m2 predať ani odkúpiť ostatné, čiže je s tým ťažko pohnúť

autor
25. júl 2024

@tundra oslovili sme už pár ľudí, zatiaľ všetci okrem jedného sú ochotní, ten jeden bohužiaľ povedal že len cez jeho mŕtvolu pritom tam ma iba 30 štvorcov

tundra
25. júl 2024

To je super👍,ja som mal tiez, len jedneho,co to nechcel predat,notarka mu vysvetlila,ze sud prehra a bude musiet platit trovy a velmi rychlo suhlasil.
Je to uz davno,so mnou sa nechcel ani bavit,presne, ako ten vas 😂.Nasa parcela mala 600m2 a bolo ich tusim 9,z toho 1 neznamy vlastnik+ pozemkovy fond.V archive v Bytci sme nasli potomka - neznameho vlastnika,mal dceru a museli sme prevod 2x platit.Najskôr z neznameho vlastnika na dceru (mala tusim 86 rokov) a potom z nej na nas.Potom asi o dva roky zomrela.
Ten,co sa cukal,to nakoniec tiez predal.Chod do toho,najdi si notara a ten ta nasmeruje.Drzim palce😉.