Ahojte, striedame sa len ja a kolegyňa. Robíme po 3dni a 3dni voľno. Teraz budem mať 3dni + 1den dovolenka. Vedúca mi povedala,že za to budem musieť potom ja odpracovať dakedy 4dni, lebo bude 4dni robiť kolegyňa. Pritom sme mali dohodu,že keď bude mať niektora z nás dovolenku, robiť bude vedúca 🙄 takže ani ja ani kolegyňa nie sme spokojné.
Tým pádom budem mať prakticky nadčas, a už dávnejšie sa veduca vyjadrila,že máme sa snažiť nemať nadčasy, lebo nám ich nebude preplácať, ale namiesto toho budeme mať náhradné voľno 🤦 toto môže legálne urobiť? Stretli ste sa už s niečím takým?
@7lenka11 práveže v zmluve mám uvedené,že nadčasy mi budú preplácané (to som ešte zabudla uviesť).
Nováčik nie som, pracujem tam už 2 roky, a moja kolegyňa je len v skúšobnej dobe.
no ak v zmluve je pisane, ze sa nadcasy preplatia, tak sa preplatit musia... nasa firma nadcas nepreplaca a za hodiny navyse si beriem na konci mesiaca nahradne volno... ale mam to tak v zmluve... takze je to legalne, len ak je to tak v zmluve napisane... inak nie
Ad1: dovolenka za nenadrába.
Ad2: ak máš v zmluve, že nadčas je platený, treba si vždy skontrolovať výplatnú pásku. Ak nebude, treba reklamovať, ak povie, že nepreplatí, tak Inšpektorát práce.
Ad3: kto je vedúca? Majiteľka firmy či len radový zamestnanec s pozíciou vedúcej. Ak majiteľka, odporuč jej poradiť sa s účtovníčkou alebo právnikom, ak sama nevie, že dovolenka za nenadrába, prípade by som jej poradila, že môže ona sama kontaktovať Inšpektorát práce a poradiť sa. Ak je len zamestnanec, tak ju pošli za jej nadriadeným či vyššie, nech jej toto vysvetlia. Základ je byť asertívna a nenechať sa odžubať.
čo máš uvedené v pracovnej zmluve, to platí.. ak si podpísala niečo také, tak žiaľ, vedúca ma na to právo.. ale ak to len na teba skúša, tak by som to riešila a odvolala sa na podmienky zmluvy
neviem si predstaviť, že by mi moja nadriadená povedala, aby som si nejaké voľno nadrobila.. na dovolenku má predsa zo zákona každý nárok, ak teba nie si nováčik vo firme.. nadčasy tiež nemám preplácané a rovnako to riešim formou náhradného voľna