Citala som, ze ked je nieco v rodnom liste, tak sa to automaticky udava na zdravotnej karticke, obcianskom preukaze, pase, v skolke, skole a podobne.
Nad druhym menom ale rozmyslam skor symbolicky a z ucty k cloveku, ktoreho si vazim. Je mozne v RL uviest druhe meno, ktore bezne nepouzivam?
ak je to lepsie obist iba krstom a krstnym listom, ma s tym niekto skusenost? Dakujem
čo je uvedené v rodnom liste to je uvedené v každom dokumente
Ahoj,ja som tiež dala malej meno z úcty k nebohej svokre..rozhodla som sa tak v pôrodnici kde som bola 5 dní pred pôrodom a mala sa narodila v ten istý deň ako svokra..Mali sme vybratu Moniku a svokra bola Mária,tak dievčatko sa volá Monika Mária a má to tak uvedené v každom doklade,rodný list,poistky,zdravotná karta.častejšie ju voláme iba Monika ale aj Monika Mária.
Ak dieťaťu uvedieš do rodného listu 2 mená, bude ich musieť mať uvedené vo všetkých oficiálnych dokumentoch - čiže aj kartičke poistenca, v evidencii v škole, v škôlke, v pase, v občianskom, na zmluvách atď.
Krstný list nie je dokument v občianskom styku, či ako to nazvať. Ten dokonca ani vo väčšine prípadov nedostaneš do ruky, ostáva na fare vo farskej matrike, vydajú Ti ho na požiadanie. To, aké meno je uvedené v krstnom liste, úrady, školy, poisťovne atď. nezaujíma. Čiže áno, tak by si to teoreticky mohla obísť 😉
Brat ma dve krstne mena a ma ich na vsetkych oficialnych dokumentoch. Inac mne sa to velmi paci, i ked aj unho pouzivame viacej len to prve,akurat,ze meniny oslavuje castejsie 🙂 resp. mu to "kompenzuje" narodeniny den pred Vianocami 🙂 Dcerke som tiez chcela dat dve mena,ake manzel nesuhlasil. Napokon dostala druhe aspon pri krste, cize v rodnom liste Terezia, ale v krstnom liste je Terezia Maria a na Mariu bude oslavovat spolu s mamkou, oboma babkami i prababkou 🙂
Naše obe deti majú dve krstné mená - vo všetkých dokladoch sú uvedené obe mená, pri vypisovaní formulárov niekedy uvádzam len iniciálu 2. mena alebo píšem len 1. meno ... tým ich aj oslovujeme ... meniny oslavujú len jedny 🙂 ... zato môj tato -Ján- oslavuje meniny v lete - že "letný" Ján a aj v zime - že "zimný" Ján 😀
Neviem ako to je, ale v sucasnostu je rok 2016 ;)