Ako je to, keď má žena dve priezviska?

22. okt 2022

Ahojte kočky, ako je to, keď má žena dve priezviska? Nechcem prísť o svoje dievčenské meno, pretože bolo ojedinelé výnimočné. Budúci manžel má veľmi frekventované meno. Ja by som chcela používať bežne iba manželovo priezvisko, ale oficiálne obe. No nechcem bežne písať obe.. Dá sa to nejako? V podstate obe iba úradne a oficiálne by som chcela, ale keď mi príde pošta, tak iba jedno 🙈

nelca0510
22. okt 2022

No,obávam sa,že to nejde. Buď budeš mať obe alebo len jedno.

syslik81
22. okt 2022

klasika-nerozhodna zenska tak bud alebo nemozes si menit priezviska ako sa ti zachce .. tak nech muz vezme tvoje priezvisko a mas to vyriesene .. alebo sinechaj ty svoje a on svoje ale pouzivat mozes len to tvoje ..ale to potom bude na prd pri detoch

stormie
22. okt 2022

Sestra ma dve priezviska, ked si nieco objednava tak pouziva iba jedno (rodne) vzdy jej zasielka dosla, napr aj rezervaciu na dovolenku cez booking uviedla len jedno… Ak je to oficialny doklad (vypis z banky, poistka atd) tak tam ma vzdy obe

viestta
22. okt 2022

Pošta z banky, z úradu ti príde na obidve priezviska, kamoška ti môže napísať na adresu len jedno. V oficiálnom styku sa budeš predstavovať a podpisovať obidvoma, mimo oficialit sa môžeš predstavovať a podpisovať ako len chceš.

hradnapani
22. okt 2022

Ked rozpravam, zvyknem pouzit len jedno (aj pri predstavovani zvyknem len jedno) a ked pisem, tak aj obidve. Ale zavisi aj podla nalady, situacie, okolnosti ci vhodnosti :D. (napriklad v pripade eshopov davam len jedno meno ale v oficialnom styku s uradmi musia byt obidve). Uz mi to ani nepride, zvykla som si s tym fungovat, nikde som s tym problem nemala. Na to rozhodnutie som mala dovod a ani teraz po rokoch by som to rozhodnutie nezmenila.

zara0201
22. okt 2022

Ja tak fungujem,nevidim v tom problém.

aaadkaaa
22. okt 2022

To mas tak isto ako s titulom, ak ho mas v op. Kde ho neuvedies, tam ti ho proste nenapisu, iba uradne zasielky ti budu tym padom chodit s titulom. V tvojom pripade s druhym priezviskom.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kitycat
22. okt 2022

Tak nech si chlap vezme tvoje? Ako argument pouzi, ze je skratka smrncovnejsie?

Neviem si predstavit, ze by si mala nejaku kombinaciu typu Kollerova-Novakova 😌

budajova09
22. okt 2022

Ja som si nechala aj svoje priezvisko aj mužove. Na všetky oficiálne, úradné papiere uvádzam obidva priezviská, keď si niečo objednávam tak používam iba mužove, keď dviham telefón tak sa predstavujem len mužovim priezviskom a zase keď volám ja niekomu, kto ma pozná pod rodným priezviskom tak sa predstavím rodným, ten človek ma potom vie lepšie zaradiť 🙈
Podpis som si vymyslela taký že tam mám obidva priezviska 🙂

autor
22. okt 2022

@bilberryday v práci mám kolegyňu s dvomi priezviskami, nikomu to nepríde zvláštne, všetci ju volajú oboma.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natalienka12
22. okt 2022

@aaadkaaa Akademicky titul mozes, ale nemusis v uradnom styku pouzivat, dokonca ho nemusis mat ani v obcianskom zapisany. Priezvisko musis pouzivat take ake mas. Takze nie je to to iste. Ked si zena necha dve priezviska, su s tym v praxi problemy. Ale nikoho za to neodsudzujem.

srferreira
22. okt 2022

Ja som sa vzdala mojeho rodneho, a kedze manzel ma stredne priezvisko po matke, a svoje po otcovi, tak v dokumentoch ma dve. Lenze vsade sa to berie ako “middle” name, surname. Svadba bola na Slovensku a nase super zakony, normalne by som si vzala iba to jeho posledne, ziadne middle, ale na SVK som musela prijat obe, keby si necham aj rodne tak mam dve, ale pisomne tri. Mna oslovuju oboma, a jeho iba tym jednym poslednym 🤦🏻‍♀️😂 pretoze moje jedno priezvisko sa sklada z dvoch. Z toho mi vyplyva, ze na Slovensku vzdy budes pisat dve, lebo to mas v uradnych dokumentoch. To co si napises na objednavku je suma fuk, ale vsetko oficialne musis pisat dve.

tomikejt
22. okt 2022

Ja mám dve priezviská, nikdy som s ničím žiadny problém nemala. V okolí pozorujem teraz že veľa žien si necháva aj svoje dievčenské priezvisko.

aaadkaaa
22. okt 2022

@natalienka12 viem, pisem o pripade, kedy v op zapisany je...

natalienka12
22. okt 2022

@aaadkaaa Ale ani vtedy ho nemusis pouzivat. Mas iba pravo pouzivat akademicky titul, nie povinnost.

kvietocek87
22. okt 2022

Však sa vydaj a nechaj si svoje rodné priezvisko.

terezka1947
22. okt 2022

@aaadkaaa aj keď v OP zapísaný,titul oficiálne používať nemusíš. Preliezvisko áno.

jujala
22. okt 2022

ja mam 2 priezviska. Ale ja som to ponala naopak. Oficialne / na uradoch / vo firemnom emaily pouzivam obe priezviska. Ale ked jednam s partnermi, ked si objednavam cez e shop, ked sa kdekolvek predstavim tak pouzivam svoje dievcenske. Aj v komunikacii so skolou kvoli detom pouzivam dievcenske.

terezka1947
22. okt 2022

@jujala deti majú priezviska po tebe?

jujala
22. okt 2022

@terezka1947 deti maju manzelove priezvisko

terezka1947
22. okt 2022

@jujala len ma zaujala posl.veta,kde píšeš,že v komunikácii so skolou,kvôli detom,používaš dievčenské

jujala
22. okt 2022

@jujala napr. sa volam: Jolana Malý Kratka. A deti su Tereza Malý /deti sa narodily mimo SK takze sa nesklonuje/ a ja sa predstavujem ako "Kratka"

jujala
22. okt 2022

@terezka1947 vsetci si zvyknu, neboj...chce to cas. Ja sa citim dobre, ked pouzivam svoje meno a manzel bol s tym v poho, takze neriesim.

oblecenie99
22. okt 2022

Máme tak moje sesternice, moje tri kamošky, ja aj sestra. Ak nepočítam striktne oficiálne záležitosti, tak používam len jedno.. zo začiatku to prvé (mužove), najmä ak išlo o situácie, kde tam bol ako prvok aj náš syn (pôrod, u lekára, jasle, škôlka, atď ) ale v poslednom čase si všímam, že sa vraciam skôr k môjmu dievčenskemu.. je to podľa mňa také naprd, nikdy som si nezvykla na obe, na mužove vôbec. Dve sú otravné dlhé, najmä keď máš obidve s "ová". Napísané sa mi to aj páči, používať to neviem, pìli mi to uši 🤷 a to som veľa špekulovala. Ale nezvykla som si ani po štyroch rokoch 🤦

marianarem
22. okt 2022

Ja mam obidve priezviska a som s tym velmi spokojna, nemenila by som. Pouzivam ich podla situacie. V uradnych veciach samozrejme obidve (ale podpisat sa staci jednym), ked sa jedna o syna alebo rodinne veci, tak pouzivam manzelove. Zasielky si davam posielat iba na jedno (hociktore). Ked napriklad si niekto potrebuje priezvisko zapisat a nie je to oficialita, tak pouzivam svoje - pri manzelovom treba vysvetlovat, ako sa pise. V praci mi niekto hovori tak a niekto tak..Mam aj dost publikacii pod svojim povodnym priezviskom, takze uplne som menit nechcela.
Ja som sa vydavala az ako 40rocna a jednoducho som na svoje priezvisko bola uz prilis zvyknuta. Citila som to tak, ze manzelove priezvisko si chcem pribrat k svojmu, nie ho prebrat. Aj manzelovi bolo mojho priezviska luto, tiez je take, ze nikoho ineho mimo rodiny s takym nepoznam.