Ako je možné získať rôzne dávky z úradu práce?

zdena12345
27. feb 2015

Ahojte. Otváram túto tému a možno pomôže viacerým rodinám. Ide o to, že bežný človek sa často nedostane k informáciam ohľadom rôznych dávok od štátu, ktoré by
mohli využiť.

Napr. sa často stretávam s tým, že ženy vôbec nevedia, že sa počas rodičovskej dovolenky majú nahlásiť na poisťovni aby im čas na RD započítavali do dôchodku.
Alebo že na MD môžu byť obaja rodičia- otec i matka každý tých +- 6 mesiacov.
Teraz som našla tému, že matka sa po skončení MD nahlási ná poberanie príspevku v nezamestnanosti a manžel poberá RP.

Našla by sa tu nejaká dobrá duša, čo by vedela napísať k týmto témam viac? Lebo ja som to zachytila len okrajom a nevyznám sa. Prosím, podelte sa so svojimi či už skúsenosťami alebo vedomosťami ako sa dá čo najviac legálne privyrobiť 🙂 úprimne už ma nebaví tá nespravodlivosť v štáte, že peniaze dostávajú tí, čo si to ani nezaslúžia, alebo ich nepotrebujú. Prečo by sme mali byť stále znevýhodňovaní len preto, že nevieme na čo všetko máme nárok? A nakoniec sa k peniazom zas dostanú len tí, čo majú styky a dokonale poznajú zákony a my bežný môžeme len robiť a čakať na dôchodok, ktorého sa ani nedožijeme a živiť tých čo si vedia všetko zariadiť.

slavka034
27. feb 2015

Nemám pocit,žeby sa odpovede na otázky nedali nájsť buď na webe alebo tu vo fóre 🙂
Ak je človek čo i len trošku gramotný a vie ,čo zadať do vyhľadávača,tak problém nájsť si,čo potrebuje nemá 🙂 na to styky a znalosť zákonov ozaj netreba.
Legálne si privyrobiť či viac,či menej alebo aj najviac,sa dá jedine prácou.V tom by sa človek mal spoliehať sám na seba,štát mu v tom nepomôže 🙂 🙂
ale teda k tvojím otázkam:
1.Osoba,ktorá poberá materskú dávku,vyplácanú Sociálnou poisťovňou,je povinná po pôrode dieťaťa doručiť na SP rodný list dieťaťa,aby jej dávka nebola pozastavená.Na dôchodkové poistenie sa prihlasuje po skončení materskej dovolenky a prechode na rodičovskú dovolenku.
Osoba,ktorá poberá rodičovský príspevok sa hlási na dôchodkové poistenie do 45 dní.
2.Poberať opätovnú materskú dávku môže aj otec dieťaťa, resp.iná oprávnená osoba,ktorá spĺňa podmienky na vyplatenie dávky..t.j. 270 dní nemocenského poistenia pred nástupom na MD.Dĺžka vyplácania je však len 28 týždňov,nie 34 týždňov alebo v prípade osamelej matky 37 týždňov.
3.Ak matke skončí na/po MD alebo na/po RD pracovný pomer a samozrejme spĺňa podmienky na vyplatenie dávky v nezamestnanosti,tak sa ide evidovať na UP ako nezamestnaná,v prípade poberania rodičovského príspevku sa príspevok prepíše na manžela,pretože súbeh týchto dvoch dávok možný nie je.Matka ostáva po dobu poberania podpory v evidencii,po skončení sa môže vrátiť na poberanie RP.

To len v skratke a vo všeobecnosti)

bambi29
27. feb 2015

@slavka034 napriklad k tomu poslednemu bodu - da sa tato info najst, ale na to musis vediet ze taka moznist vobec je. Co chcela zakladatelka povedat je to, ze tento stat zo zasady neinformuje o moznostiach ziskat peniaze od statu, ba co viac, snazi sa eliminovat "zneuzivanie diery v systeme" - vid clanok v SME o oteckoch na materskej (bod 2)

slavka034
27. feb 2015

@bambi29 Štát bohužiaľ neplní informačnú a sociálnu funkciu,možno to tak fungovalo pred rokom "90 😉 😉
Ak ale človek chce zistiť možnosti,nič iné mu neostáva ,len pýtať sa..Kto sa pýta,dozvie sa. 😉

andromeda_ja
27. feb 2015

Prispevok na starostlivost o dieta. Na tento prispevok sa casto zabuda pri narodeni druheho a dalsieho dietata. Ak starsie deticky pri narodeni surodenca este nemaju 3 roky, tak na ne mate narok na tento prispevok z uradu prace. Viac najdete na strankach www.upsvar.sk.

liz_lemon
27. feb 2015

@bambi29
@andromeda_ja
ja som teraz na MD, a stat ma informoval aj o nutnotsti prihlasenia sa na dochodkove, a dokonca aj o prispevku na starostlivost, poslali mi to normalne postou, Socialna poistovna ma informovala o dochodkovom poisteni, ked som ziadala o materske, a UPSVAR mi poslal tiez pisomne info o prispevku na starostlivost, ked mi odnimali RP na prve dieta
takze stat sa v tomto polepsil, ale ja si aj tak myslim, ze kto chce, tak si informacie najde

libka1
27. feb 2015

@liz_lemon mne vsetko hovoria ustne, na to mam nervy, to ti mozu jeden den povedat tak a druhy tak. To normalne ked sa pytas na urade ti daju vsetko pisomne alebo ako to myslis s tymi informaciami co si dostala?

dianaana
27. feb 2015

@zdena12345
@slavka034 AHojte, nechápem to celkom s tźmu dvoma materskými.
Teda na jedno dieťa môže poberať materskú najprv matka 34 týždňov, potom otec 28 týždňov ?? To vážne?

liz_lemon
27. feb 2015

@libka1 ja som vsetky informacie vedela uz davno, ale poslali mi to normalne postou, co ma teda prekvapilo

bambi29
27. feb 2015

@slavka034 trosku smutne v takomto socialnom state, ze neplni informacnu a socialnu funkciu, nemyslis?

libka1
27. feb 2015

@liz_lemon no ja az taky prehlad nemam a toto by som teda uvitala, mozno svita na lepsie casy 😵 za chvilu mi bude koncit materska, tak som zvedava ci mi nieco poslu alebo sa na mna vykaslu ako doteraz 😅

bambi29
27. feb 2015

@liz_lemon ved to, ze kto chce. Ktora mamicka je informovana o tom, ze moze hodit rodicak na manzela a dostat davku ktora moze byt niekolkonasobkom rodicaku? Ja som sa to dozvedela vdaka znamej zo socialnej. Ani by mi to nenapadlo!

slavka034
27. feb 2015

@bambi29 ja nemám pocit od "93,že Slovenská republika je sociálny štát 🙂 🙂 to že sa jedna vládnuca strana snaží myslieť "sociálne" a akože schvaľuje kadejaké benefity,nerobí štát štátom sociálnym 🙂 🙂 ale to je už o inom)

bambi29
27. feb 2015

@slavka034 ale sa tak prezentuje, a to je chore. Spytaj sa starych ludi, ti ti povedia aky je to skvely stat a su o tom presvedceni, lebo maju zalepene oci

libka1
27. feb 2015

@bambi29 a aj tak ho budu volit 😅 aj keby na chleba nebolo ale sudruh je socialny 😀

slavka034
27. feb 2015

@dianaana áno ak otec spĺňa podmienku byť 270 dní pred nástupom na MD nemocensky poistený a nastupuje z aktívneho poistenia.Nemôže ale počas doby poberania vykonávať zamestnanie,z ktorého na MD nastúpil.Ty samozrejme po dobu poberania MD nepoberáš RP.

dianaana
27. feb 2015

@slavka034 To je zaujímavé, ďakujem 🙂
Na toto by ma ani nenapadlo pýtať sa, vôbec som nevedela, že niečo také sa dá.

saxana36
27. feb 2015

ja som sa napr.nikde nedocitala ze ak pocas rodičaku budem poberat davku v nezamestnanosti,tak sa vymeriavaci zaklad vypocita z rodicaku co si matka velmi nepolepsi

slavka034
27. feb 2015

@saxana36 ak poberáš dávku v nezamestnanosti,tak vymeriavací základ sa počíta z príjmu a nie z rodičovského príspevku ) Počas poberania podpory v nezamestnanosti nemôžeš poberať aj RP,ten musíš prepísať na manžela.

zeriempizzu
27. feb 2015

Kolka nespravodlivost. Co hadam by stat nemal zacat vydavat brozury: "Navod k socialnym davkam"?! 😩
A ako stat pride na to kto si taku brozuru zasluzi, lebo je "dobry obycajny clovek". Trapne, naozaj. Informacie su - v zakonoch je vsetko, len treba byt gramotny a necakat vsetko na zlatom podnose. A treba sa prebrat zo sna ze za nase deti je zodpovedny niekto iny ako rodicia. Tak sa spravaj ako dospela a konaj.

saxana36
27. feb 2015

@slavka034 rodicak som dala na muza a vymeriavaci mi poslali 4,9 eura a z toho 50% je podpora

slavka034
27. feb 2015

@saxana36 tak bol nízky príjem, resp. na maximálnu podporu si nečerpala pred skončením PP dovolenku čo i len jeden deň ,aby ti vznikol pravdepodobný VZ a bral sa VZ z platu pred MD.

saxana36
27. feb 2015

@slavka034 teraz to citam, podla par.104 na narok na davku sa zapocitava obdobie prerusenia poistenia z dovodu cerpania RD

slavka034
27. feb 2015

@saxana36 ale nie na výpočet výšky podpory ..Tá sa stále počítala,počíta a bude počítať z príjmu,ktorý bol pred evidenciou na UP...
príklad: do PP je nástup 1.2.2015,nástup na MD je 1.9.2015 ,odpracovaných je 7 mesiacov cca 221 dní ,nástup na RD je 26.4.2015 (dátumy strieľam) ,RD sa čerpá po celú dobu..Po skončení RD dostane žena v práci výpoveď..na nárok na podporu v nezamestnanosti musí byť poistená 730 dní za posledné 3 roky pred evidenciou..Odrobené má ,ale 221 dní,no nárok na podporu jej vznikne pretože sa ZAPOČÍTAVA aj obdobie prerušenia počas RD...

saxana36
27. feb 2015

@slavka034 ja ti pisem to co mi poslali zo soc.poistovne

slavka034
27. feb 2015

@saxana36 ja viem čo posielajú zo SP ,písali že priznávajú nárok na dávku v nezamestnanosti,pretože podľa §104 sa do obdobia započíva aj obdobie prerušenia RD atď...atď...
vymeriavací základ je 4,9€ na deň a z toho 5% je DvNz.
ale tú výšku ti vypočítali z tvojho PRÍJMU,ktorý si dosiahla v pracovnom pomere,z ktorého si išla na podporu.
Nárok a výška sú 2 rozdielne veci)

saxana36
27. feb 2015

@slavka034 ok, takze z prijmu za aky rok? ked som tam bola este zamestnana,alebo aj s sumou z materskej?dik

slavka034
27. feb 2015

@saxana36 z príjmu,ktorý si mala,keď si pracovala pred MD

saxana36
27. feb 2015

@slavka034 ked som isla na MD vypocitali mi vymeriavaci 34,9

slavka034
27. feb 2015

@saxana36 to mi nesedí taký veľký skok..keď pri MD je DVZ 34,9 a DvNz len 4,9€ ???? Niekde "soudruzi " udělali chybu) pretože na 4,9€ si musela mať príjem 150€ čo teda ani minimálka nebola taká..

saxana36
27. feb 2015

@slavka034 dakujem ti za info,snazim sa dovolat na socialku,aby mi to vysvetlili