Ako formálne riešiť mimosúdne odškodnenie po nehode?

1. dec 2019

Dobry den, prosim o radu, syn (neplnolety) na bicykli sposobil nehodu s motorovym vozidlom. Bol uznany za vinnika, nakolko nemal potrebne reflex. a ochran. prvky a nebolo to na priechode. Policia odporucala dohodu, nespisovali sa ziadne papiere ohladom poskodenia, havarijna nie je. Poskodeni nas kontaktovali, priniesli predbezne faktury, jednu z original servisu (cez 6000), jednu z ineho (cez 4000). Auto je rok 2008, cca 300 000 km najazdene (uvadzam pre komplet udaje). Ziadaju vymenit vsetky poskodene casti za original diely. Poskodenia zodpovedaju. Takmer cela suma co ziadaju by isla len na tie diely. Nieco sme sa dohodli (s tym, ze nieco by nemenili, islo len o skrabance, dostali sme sa na sumu cca 2500). S tym, ze ak nezaplatime, budu vymahat sudne (cize zaplatit uz original.servis, pozicovna auta atd.). Prosim o radu, nechceme sa absolutne vyhnut zodpovednosti alebo to natahovat, vinu uznavame..len sa chcem uistit, kedze ide o vysoku sumu co ziadaju, ci maju narok presne takto postupovat, ziadat najdrahsiu verziu opravy, a ci sa nijak nezohladnuje vek a stav vozidla. A ak zaplatime po dohode, ako sa poistit, aby neskor nevymahali nejaku dalsiu sumu? Ze dostali sumu potrebnu na opravu a tym je to uzavrete? Viac- menej ja by som vyplatila sumu a oprava by bola v ich rezii. Stacia udaje vsetkych, prevzatie sumy, opis poskodeni a oprav,podpisat pred notarom? Na co este nezabudnut? Dakujem vopred

sasanka605
1. dec 2019

Nie som právnik ani nič podobné ale prečo by nemali mať právo opravy s originálnymi dielmi? Zjavne nechcú neoriginalne co sa zas až tak nedivím a preto ste sa inak nedohodli. Vek auta nemá prečo zohrávať úlohu a najazdené km vôbec nie ak to nie je na totálku. Ešte skus napísať ktoré časti je potrebné meniť ale nám keď museli meniť celé dvere na kufri tiež som sa divila koľko to stojí. A keby ste vyplatili rovno servisu po oprave a nie im? Mali by ste dajme tomu faktúru zo servisu so všetkými údajmi.

autor
1. dec 2019

@sasanka605 naraznik, kapotu (bola z boku tuknuta), zrkadlo...ja netvrdim, ze im to nechcem zaplatit, aj chapem, ze maju pravo...len nemam ziadnu skusenost, preto som chcela nazory inych...je to tak, ze najvyhodnejsie financne by bolo dat im sumu a opravu si vedia poriesit, aj to.chapem, ze vychadzaju v ustrety

rooskoliv
1. dec 2019

Ahoj. Ja som tiez ako cyklista zavinil podobnu nehodu. Nastastie sme mali ale poistku na byt, ktora zahrnala aj skody sposobene ludmi byvajucimi v byte inym osobam. Mas nieco take? Ak mas hypo, tak s najvacsou pravdepodobnostou mas poistku? Zahrna tieto veci? Bo potom to nahlasis poistovni a budu sa dohadovat s poistovnou

autor
1. dec 2019

@rooskoliv dakujem, ale hypo ani poistku nemame
Cize je to plne v nasej rezii 🙁

autor
1. dec 2019

@rooskoliv ja sa ani nechcem vyhnut plateniu, ide mi o rady, aby aj z ich aj nasej strany prebehlo vsetko korektne

evalin88
1. dec 2019

Ak by ste isli na sud zaplatite im este aj pravne zastupenie, a sudne trovy, napr. znalca atd. A vinnik sporu plati sudne spory. Ak chces mat istotu tak sumu na ktorej ste sa dohodli odovzdajte pred notarom a spiste neaku napr dohodu o mimosudnom vyrovnani, tu vam notar potvrdi.. a bude existovat doklad o tom ze je to zaplatene

sense
1. dec 2019

Mozes si zaplatit znalca kt urobi posudok prip sa dohodnite na tych 4tis.... a spravte dohodu o prevzati.... al este mozes zajst do servicu a spytat sa tam

autor
1. dec 2019

@evalin88 presne nieco take som myslela, dakujem

nikpa
1. dec 2019

Skúsila by som sa obrátiť na právnika, poprípade skus volaku právnu poradňu, aj tu je

https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pravna-...

nika82
1. dec 2019

ja tu aj skupina pravne poradenstvo kde radia pravnici co su aj tu na MK

autor
1. dec 2019

@sense dakujem, chceli sme skusit aj servis kde mame my znameho, ale tam nebola moc ochota...ale kedze trva na original dieloch, tak tam s cenou nespravi zazraky ani on...

autor
1. dec 2019

@nika82 skusala som tam pisat moderatorke cez IP, ale nie je to precitane od vcera rana a zajtra mu chcem volat a dohodnut sa...len chcem mat pokoj na dusi, ze som sa aspon informovala o postupe, dakujem

oli18
1. dec 2019

Je rozdiel, kde tie original diely vymenia. Ak v znackovom servise, tak za tych 4 tis. Ak v neznackovom u normalneho zivnostnika tak za2500 e.

nika82
1. dec 2019

tak napr @draik sa moze aj tu ktomu vyjadrit

autor
1. dec 2019

@oli18 ako som uviedla, mame 2 cenove ponuky, znackovy servis s robotou cez 6 tis., normalny servis cez 4 tis., ale na zaklade dohody boli ochotni ist s cenou dole...aspon som.si ista, na zaklade vasich odpovedi, ze mozem byt rada aj za dohodu a ze tie ceny su realne (ja ani auto nemam, vobec sa nevyznam)...dakujem

autor
1. dec 2019

@oli18 len cena samotnych dielov a vsetkych komponentov bola cca 2700 bez dph

777januska777
1. dec 2019

My sme raz buchli do auta a jediné do čoho sme buchli bola imidžová značka auta. A tá značka stala 50 eur, takže sú to riadne pálky. Byť tebou asi som spokojná s cenou. 😀

autor
1. dec 2019

@777januska777 dakujem...

katulienkax
1. dec 2019

A nemáte poistenie zodpovednosti domácnosti? My take mame a je tam aj prípad ked dieta na bicykli spôsobí skodu

autor
1. dec 2019

@katulienkax nie 😕

juliet86
1. dec 2019

byt tebou este sa poradim s pravnikom a potom az s nimi. prioadne s mediatorom. myslim ze ta jedna konzultacia ti za pokoj v dusi stoji

marsmykkok
1. dec 2019

diely su drahe, plus ich treba nalakovat na farbu auta, co je tiez riadna polozka, takze suma moze byt realna.

deti95060810
1. dec 2019

riešila by som to cez právnika...ak bol chlapec maloletý tak možno by tam boli aj nejaké úľavy....Neviem ,ale isto by som sa informovala u právnika

marsmykkok
1. dec 2019

a ja by som urcite neriskovala a isla za pravnikom-osobne, nie cez internet sa dohadovat, kedze ten pravnik nevie komplet situaciu a moze ta nasmerovat, ale ty to mozes spackat. radsej zaplatit pravnikovi a vediet ze je vsetko ok a mat klud ako usetrit a mat s tym opletacky este roky a nakoniec ta to bude stat viac ako pravnik

sasanka605
1. dec 2019

Ľudia, ved ja viem ze každý chce ušetriť ale riešiť s právnikom, keď druhá strana je ochotná sa dohodnúť, no neviem, aby od tej dohody nakoniec nepustili. Diely na auto sú sakra drahé a ešte na striekanie na farbu auta. Reálne môžem povedať ze originál dvere kufra fiesta 2009 komplet s nastriekanim stali cez 2600€. Dohoda na 2500€ je slušná ponúka

lyci
1. dec 2019

@sasanka605 je ochotna zaplatit, ale nechce, aby o mesiac pytali dalsie tisice, lebo si to rozmysleli. a to sa moze velmi lahko stat
Autor - poradila by som sa s pravnikom ako to vyrovnanie spravit oficialne

draik
1. dec 2019

Vinník zodpovedá za spôsobenú škodu. Je logické, že cena ojazdeného vozidla resp. jeho častí je nižšia ako cena nového vozidla resp. dielov. Z tejto premisy vychádzali aj poisťovne, keď krátili úhradu opravy z PZP a tvrdili, že novými dielmi dôjde k zhodnoteniu vozidla, de facto tak poškodený na tom celom škodoval (poisťovne uplatnili amortizáciu dielov). Až prišlo prelomové rozhodnutie Ústavného súdu ČR, ktoré začali preberať aj slovenské súdy - podstata tkvie v tom, že síce áno je pravda, že hodnota poškodených dielov auta je nižšia ako hodnota nových dielov, poškodený však nemôže byť nútený zháňať staršie diely a opravu nevykonáva na základe svojho konania ale na základe vinníkom spôsobenej škody, navyše "búrané" vozidlo tiež stráca na cene . Má teda nárok na plne hradenú opravu vozidla s novými dielmi. Tie opravy nie sú zrovna lacné. V súčasnosti sa zarába na servise, nie primárne na predaji (origo diely drahé, k tomu pálka na prácu)
Vo Vašom prípade teda odporúčam uzatvoriť dohodu resp. najskôr zmluvu o budúcej zmluve, v ktorej bude presne špecifikovaná Vaša zodpovednosť za konkrétne konanie maloletého, spôsobená škoda, podmienky a výška jej úhrady a to, že ide o celý nárok poškodeného v danej veci.

@deti95060810
S tou úľavou z dôvodu, že škodu spôsobil maloletý, ste to snáď mysleli len ako žart.

mogaa
1. dec 2019

spísať dohodu o vyrovnaní u mediátora či notára a obe strany aby to podpísali- pred notrom odovzdáte peniaze alebo na ich účet a zároveň dohoda spísaná u notára že čiastkou tou a tou ste vyrovnaný a už od vás nebudú nič požadovať(notár pomôže s formuláciou)

autor
2. dec 2019

@draik
@mogaa dakujem vam aj ostatnym za rady