Ako dostať moje pôvodné priezvysko na rodný list?

veronja
18. júl 2011

Ahojte, som čerstvo rozvedená a práve riešim všetky úrady. Dôvodom rozvodu bolo zapretie otcovstva, ktoré už prebehlo.
Teraz nás čaká určenie otcovstva na matrike. Tam je však ten problém, že na rodnom liste dieťaťa sa menia údaje len o dieťati a
o otcovi (buď bude tam zapísaný alebo zostane prázdne políčko). Ale údaje matky sa nemenia, takže moje priezvisko tam
tam bude figurovať ako za vydaja? Uvediem príklad: slobodná=Katka Strakatá, vydatá=Katka Niestrakatá (iné priezviska ma nenapadli xixi)
Takže údaje na novom rodnom liste dieťatka bude na maminku=Katka Niestrakatá, popri tom si idem meniť ja meno na Katku Strakatú
(3mesiace možno vrátenia sa k starému priezvisku, za slobodna). Je to pravda? Lebo ja by som chcela na rodnom liste dieťatka mať svoje
pôvodné priezvisko, také ktoré budem teraz používať. Súčasne aj keby som sa vydala za tatina dieťatka, tak aj tak tam stále že bude figurovať
meno Niestrakatá,tzv. až do konca života. Jaaaaj tie naše zákony. Čo z toho je pravda? Dúfam,že ste ma pochopili xixi Paa a pekný dník

alexandra
18. júl 2011

Ahoj. V RL budes mat priezvisko, ake si mala v case narodenia svojho dietata. Nie je mozne to zmenit. 😒

lucia2905
18. júl 2011

Ahoj, mala som rovnaký problém pred 2 rokmi, ked sa mi narodila dcérka, s mužom sme dlho spolu nežili, lebo žije v zahraničí, v marci sme sa rozviedli, ja som v máji otehotnela s mojim partnerom. Po rozvode som si zmenila priezvisko na svoje pôvodné. Kedže od rozvodu som bola v "ochrannej" lehote, skutočný otec dieťaťa nemohol byť zapísaný v rodnom liste dieťaťa a moje dieťa malo dokonca priezvisko môjho bývalého. Nebolo možné nič zmeniť pred narodením!!! Ked sa malá narodila jej rodný list bol asi takýto: matka - ja, otec - môj bývalý, priezvisko - môjho bývalého. No niečo nenormálne - každý sme mali iné priezvisko. Ďaľší postup - na súd som musela podať návrh na zapretie otcovstva - musel tam prísť ex manžel zo zahraničia /radšej dobrovoľne prišiel aby neplatil na cudzie dieťa 🙂/ - prebehol súd, muselo prísť vyjadrenie, rozsudok musel mať právoplatnosť..... no strašné ťahanice a dlhá doba. Potom mohol skutočný otec dieťaťa na matrike priznať otcovstvo. Prerábali sa rodné listy, karty poistenca - dalšie zbytočné úradné ťahanice. Takže prajem skutočne silné nervy...