Zdravím, manžel pracuje aj 4 roky v jednej firme. Problém je , že ma na papieri minimálku a k tomu polovičný úväzok, jeho šéf takto šetrí na odvodoch. Ma istú novú prácu od januára. No chceli by sme využiť to, aby išiel na podporu a bol chvíľu s nami doma. Dá sa to nejako spraviť ako napr s materskou, že napr uzavrieť nový pracovný pomer na 90 dní s vysokou mzdou atď? Chceli by sme využiť aj možnosť preplatenia rekvalifikačné kurzu z úradu práce,
A na.matersku sa mu uz neda ist ? Tam by mu tak stacilo ako pises.
@zalka ďakujem
@evica17 nie už sa to nestíha
Z môjho pohladu preplatí na odvodoch oveľa viac ako získa za 6m podpory neriešila by som to tak. Na UP môže byť aj kratšie ako 6 mesiacov .. zvyčajne stačia 3 ... ale zase ak chce riešiť rekvalifikačný kurz tak to sa môže informovať aj skôr.
@zalka myslím, že je tam podmienka byt minimálne 6 mesiacov evidovaný na úrade práce, ale musím to ešte prezistit. Ale to ho asi v takom prípade vyjde lepšie zaplatiť si kurz sam keď preplatí na odvodoch a napriek tomu by mal tak nízku dávku v nezamestnanosti
áno dávka bude veľmi nizka ..
@zalka dobrý deň, môžem sa opýtať, či je pri výpočte podpory ohraničený strop mesacného hrubého platu, z ktorého sa ráta podpora? alebo aj napr posledný mesiac vo výške 3000 sa zaráta celý do súčtu / 730 dní... alebo každý mesiac za posledné 2 roky je limitovaný len do urcitej výšky? dakujem
@bamarama82 áno je tzv. maximálny VZ .. tento rok bol v sume 7931e mesačne, čiže do tej sumy sa platia odvody do SP ..
@zalka super dakujem. nevedela som totiz, ci ma vyznam rozdelit si vyplatenie odmeny a zvysnej dovolenky radsej do 2 poslednych mesiacov napr 2x 2500 alebo 1 mes 1500 a druhy mesiac 3500. Je to teda jedno, pokial je to do 79031 eur... ?
@bamarama82 lacnejšie pre teba aj pre zamestnávateľa je to poriešiť v rámci jedného mesiaca v rámci pár dní ...
ak máš mesačný plat 5000e ... tak odvody sa zaplatia z celej sumy lebo je to menej ako max. 7931e
ale ak čerpeš 1 den .. tak odvody zaplatíš len zo sumy 7931/31 = cca 250e .. a zo zvyšku sa odvody neplatia do SP .. čiže ušetríš ty, ostane ti vyššia čistá mzda, ušetrí zamestnávateľ .. lebo zaplatí menej na odvodoch do SP
ZP sa platí z celej sumy
Da sa to oje..kat kupte si knihu od mihala tam je ako na to. Suma sumarum to je zamestnat sa niekde na plne odvody napr na tyzden po materskej a dostanete pol roka po 1300€ a vas to bude stat mozno 400na odvodoch.
Podpora sa ráta z priemeru platov za dva roky pred evidenciou na UP. Ak má 21 mesiacov plat 300e a 3 mesiace plat 2000e tak sa podpora vyráta ako (21x300+3x2000 ) / 730 dní = DVZ 16,84e na den podpora z toho je 252e / mesiac
Naproti 150e .