Ajojte baby ako casto sa chodi na podpis na urad prace? Overuje si zamestnavatel ci som evidovana na urade ked pracujem na dohodu?
ahojte....na úrad práce, na kontakt sa chodí zvyčajne raz za mesiac.....ak Ti pani,ku ktorej budeš chodiť alebo chodíš nepovie inak....teraz to trochu natiahli a zvyčajne sa chodieva raz za 3 mesiace...ja mám skúsenosť takú,že zamestnávateľ si neoveruje či si evidovaná na úrade práce.....v tom lepšom sa len opýtajú...v tom horšom ak im nepovieš, je to len Tvoj problém,keď sa nejaký vyskytne.....takže pekne to zamestnávateľovi povedz, daj mu rovno rozhodnutie z úradu práce, nech si ho prefotia.....po mojich problémoch čo som mala z úradmi,teraz keď musím nejaký papier niekde poslať alebo doniesť....vždy si spravím kópie aby mi tie opečiatkovali podpísali a dali dátum....a jedna takáto kópia zostáva mne....ale k veci... na úrad práce potom budeš musieť nosiť papier od zamestnávateľa o príjme za predchádzajúci mesiac....je to papierovačiek a papierovačiek....dôležité je to aby si si ustrážila mesačný príjem z dohody v takej výške,ktorý má určený úrad práce....tuším to je 145 eur....alebo tak nejak.....neviem presne....
@enigma415 zamestnala si sa na dohodu alebo na pracovný pomer? pokiaľ robíš na dohodu a nie si na úrade, môžeš zarobiť za mesiac koľko potrebuješ a koľko sa Ti dá....ono by bolo najlepšie keby si robila celý mesiac ako riadny zamestnanec....aby si mala zaplatenú aj zdravotnú poistku aj všetky odvody,tak ako treba...ja keď som robila na dohodu,tak som mala okrem dní keď som robila, zaplatenú zdravotnú poistku aj cez víkendy keď som nerobila....ale firma mi dala podmienku,že musím odrobiť celý mesiac bez vynechávania....ale myslím si,že to tak platí všade....ak by si napr. potrebovala dovolenku,tak za tie dni čo budeš doma,a nie v práci,tak si musíš zaplatiť zdravotné poistenie sama....ostatné odvody sa platia len z dní,ktoré odpracuješ.....len zdravotka sa platí,či robíš,či si doma.....ak si sa zamestnala na pracovný pomer, z úradom práce nemáš viac čo riešiť....
@wiki07 dakujem za odpoved. Ja niesom evidovana na urade prace zamestnala som sa dnes som nastupila na dohodu. Majitelke som povedala ze som evidovana na urade prace 3 mesiace zlakla som sa ze by som nedostala pracu lebo pol roka som sa nemohla zamestnat. Dnes sa ma pytala ako casto chodim na podpis a spanikarila som pretoze som klamala a teraz sa citim trapne to povedat... A ci ma nevyrazia. Ak si to zamestnavat neoveruje tak to je pre mna bezpredmetne mu hovorit ze niesom evidovana?
@enigma415 zamestnávateľ si to neoveruje, pretože preňho je výhodnejšie,keď za Vás platiť odvody nemusí.....ale keď už máme zákon aký máme,ktorý platí rok....povedať mu to musíte,aj keby sa on nespýtal....čo si myslím,že takých zamestnávateľov tu už veľa nie je......takže treba zamestnávateľovi povedať pravdu a to z jednoduchého dôvodu....keď začneš robiť na dohodu,musí za Teba niekto platiť odvody....presne ako keď si zamestnaná.....takže keď si evidovaná na úrade práce, a robíš na dohodu.....tak úrad práce a zamestnávateľ to majú nejak podelené.......že za tie dni ktoré robíš Ti odvody platí zamestnávateľ a za tie,ktoré nerobíš, Ti zdravotku platí asi úrad....toto ja presne neviem,ale malo by to tak byť....no a ak nie si evidovaná na úrade práce,tak za dni,ktoré robíš, Ti všetky odvody platí zamestnávateľ, a za tie dni,ktoré nerobíš si bohužiaľ zdravotné poistenie musíš platiť sama....v dnešnej dobe to je kolo 2 eur za deň....
ťažko sa to takto vysvetľuje....ja pokiaľ som to pochopila....vieš odkedy platí ten hlúpy zákon o tom,že aj dohodári musia odvádzať odvody, mali by sa zamestnávatelia pýtať....aby mali vo všetkom jasno a nemali zbytočne problémy aj oni.....preto si myslím,že máloktorý zamestnávateľ sa dnes odhodlá akosi "zabudnúť" sa spýtať,či si evidovaná na úrade práce alebo nie....
Radcej jej to povedz ze nie si evidovana..ja som tiez evidovana na urade a robym na dohodu...kazdy mesiac odnasam papier ktory my zamestnavatel napise na penazne davky....moja rada znie radcej jej to povedz...pretoze ono je to neako poprepajane stymi odvodmi...
Ok poviem teda 🙂
A co robit ked niesom zaevidovana a zamestnala sa?