Ako často chodíte na úrad práce počas covidovej situácie?

lauzibr
26. jan 2021

Ahojte,

Rozhodla som sa zaevidovať na úrade prace a prerušiť si rodičovskú dovolenku aby som poberala dávku v nezamestnanosti. Zacnem ju poberať od februára. Neviete mi poradit ako to momentalne pocas covid funguje s hlásenim sa na úrade? Ako casto je potrebne tam osobne ist, maju aj teraz nejake ponuky prace kde vas posielaju na pohovor?
Dakujem

marci77
26. jan 2021

@lauzibr no ja som skoro odpadla, riesila som dnes s Uradom prace, ci by mi mohli poslat potvrdenie, ze som poberala rodicovsky prispevok v roku 2020, lebo manzel si chce uplatnit NCZD na manzelku.....a oni mi to obratom poslali elektronicky na mail, ze netreba chodit osobne ......
tak mozno prvykrat tam bude treba ist osobne, potom uz bude stacit aj mailom, ak ich budete informovat .....

marcellka32
26. jan 2021

Posledných 6 mesiacov má nikto z UP nekontaktoval, podpora mi chodila, takže som neriešila...a oni ti prácu hľadať nebudú, tu si musíš nájsť sama

lauzibr
autor
26. jan 2021

@marcellka32 oni neposielajú na pohovory ? Kedysi to tak fungovalo ze poslali na pohovor tak som myslela ze to stale tak beží. Cize budu stacit pečiatky ze si hldam pracu ? A ako casto si zasielala potvrdenia o tom ze si ju hladas ?

marcellka32
26. jan 2021

@lauzibr ani raz, žiadne pečiatky, sama si hľadám prácu, posielam životopisy aj chodím na pohovory, úrad práce mi len posiela podporu

lauzibr
autor
26. jan 2021

@marcellka32 a mozem sa opytat odkial si ?

opica_skorica
26. jan 2021

@lauzibr v profile Sladkovicovo.

nika_m
26. jan 2021

@marci77 presne to iste potrebujem aj ja, potesila si ma, ze staci zavolat a nemusim tam ist osobne 🙂

marci77
26. jan 2021

@nika_m ja som dokonca poslala mail a na dalsi den uz mi prisiel scan do prilohy ....vow, konecne sa citim ako v 21.storoci ....co sa tyka UPSVaR😂

nika_m
26. jan 2021

@marci77 no tak to idem hned aj pisat 😅 presne, kiezby to takto uz davno fungovalo a taketo jednoduche veci sa aspon dali riesit "bezkontaktne"

sebastianmichal
26. jan 2021

@lauzibr vobec sa tam teraz nejde ja som sa tak zaevidovala cez telefon a email v marci a prvy krat som tam isla po 4mesiacoch. Uz ti netreba peciaty ze si sa bola pytat o robotu staci si poslat email na nejaky inzerat a v den hlasenia to posles emailom pani na up. Vobec nikde neposielaju pracu si hladas sama

lauzibr
autor
26. jan 2021

@sebastianmichal a ked si tam bola po 4 mesiacoch kvoli comu? Ponúkli ti pracu ci len si sa musela prijst ukazat? Trosku mam z toho stres ze tam budem kazdy mesiac v sorach stat 🤦🏻‍♀️

katka2602
26. jan 2021

Úrady sú tiež v "núdzovom režime". Hlásiť sa nechodí už takmer rok, žiadosť o zaradenie do evidencie viete poslať mailom. My síce potvrdenia mailom neposielame, posielame ich poštou do vlastných rúk. Viacmenej všetko sa riešiť mailom, telefónom alebo poštou. Na pohovory posielame, len ak príde ponuka a máme uchádzača, ktorý vyhovuje požiadavkám, dáme mu číslo a on sa už skontaktuje so zamestnávateľom.
@lauzibr tak skoro sa hlásiť chodiť nebude, myslím, že do leta to isto nebude a potom uvidíme.

becyn97
26. jan 2021

@lauzibr nemusis tam chodit,oni teraz neriesia ci hladas pracu alebo nie...dokokca mne poslali list ze mám ist na pohovor do jednej firmy,isla som,ponuku som neprijala a nevyradili ma z evidencie...vobec to neriesili bolo im to jedno ze tam nechcem pravovat😄

lucia147852
26. jan 2021

V januári minuly rok som sa evidovala. Pozvánka na pohovor mi prišla v decembri. Ja som sa evidovala kvôli podpore a potom som sa plánovala odhlásiť ako osoba statajuca sa o dieťa do 6 rokov. Raz som doniesla pečiatku a prišla korona. Takte od marca do decembra pd nich ani obraz ani zvuk. Aj som zabudla že tam som

marryen
26. jan 2021

@marcellka32 úrad práce Ti podporu isto neposiela...to Ti posiela sociálna poisťovňa 🙂

sebastianmichal
26. jan 2021

@lauzibr poslala som email kde som sa uchadzala o pracu a napisala mi dalsi termin mne presne aj hodinu stale dala cize som tam nejak necakala max 1osoba bola predomnou

lopka1313
26. jan 2021

No ja som sa bola v decembri sa prihlasit osobne, potom este raz, ze ma zaevidovali a dostala som nejake papiere, a dalsi termin mam v marci, kedy sa mam ist hlasit aj s potvrdenim (moze byt aj mailom). Vsetko osobne. Som z Humenneho...

chanel_c
26. jan 2021

Ja som evidovana od aprila, ale hlasit sa teraz nechodi, dali mi vtedy termin, tak som im volala ci mam prist, povedali ze nie, daki dalsi termin a potom som zase nemusela ist, ze oni mi daju vediet kedy mam prist. Akurat som tam musela ist v decembri podpisat nejaky papier ohladom zivotneho minima. Tak dufam ze tam nebudem musiet tak skoro ist, lebo moja sprostredkovatelka nie je prave prijemna pani. 🙏

marcellka32
27. jan 2021

@marryen veď hej, tak som to myslela

alexk12
27. jan 2021

@lauzibr kam majú posielať sak je karantena

marcellka32
27. jan 2021

@alexk12 pracovné pohovory sú povolené, nie je zákaz ich robiť, ja tento týždeň idem na pohovor

alexk12
27. jan 2021

@marcellka32 jaj no ja len ze som evidovaná od min roku a stále ma nevolali bovhie vo dom ešte evidovaná 🤨

marcellka32
27. jan 2021

@alexk12 určite áno, alebo veď si zavolaj na ÚP

elzus
27. jan 2021

nasla som nieco taketo na sme je to o tom ze si mozete cerpat davku v nezamestnanoati az po rp je to mozne? https://ekonomika.sme.sk/c/7309685/ak-na-maters...

marci77
27. jan 2021

@elzus no bud po rodicovskej ....alebo rodicak dat na muza a vy mozete byt na urade prace

elzus
27. jan 2021

@marci77 aj to.tak.reqlne funguje ze sa evidujem na upsvar a po skonceni rd pojdem na davku?

marci77
27. jan 2021

@elzus to vam neviem povedat, ci sa to tak da.....mozno aj hej....ale musi tam byt splnena ta podmienka na davku v nezamestnanosti:

Kto má nárok na vyplácanie dávky v nezamestnanosti?
Nárok na vyplácanie dávky v nezamestnanosti máte, ak ste boli v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistení v nezamestnanosti (povinne ako zamestnanec alebo dobrovoľne ako dobrovoľne poistená osoba) najmenej dva roky, t. j. 730 dní, ak zákon o sociálnom poistení neustanovuje inak (§ 104 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení).

V prípade, ak ste nezískali potrebné obdobie poistenia (730 dní) v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie, môže vám vzniknúť nárok na dávku v nezamestnanosti, ak ste toto obdobie poistenia získali v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Podmienkou však je, aby ste boli poistení v nezamestnanosti najmenej dva roky ako zamestnanec v pracovnom pomere na čas určitý, prípadne ako dobrovoľne poistená osoba. V tomto období teda nesmiete mať žiadne zamestnanie na čas neurčitý.

Za určitých podmienok môže nárok na dávku v nezamestnanosti vzniknúť aj policajtovi alebo profesionálnemu vojakovi, ak po skončení výkonu služby je zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie (§ 104 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení).

Ak žiadateľ o dávku v nezamestnanosti nezískal potrebný čas poistenia v nezamestnanosti (730 dní), nárok na dávku v nezamestnanosti mu nevznikne. Pobočka Sociálnej poisťovne vydá o tejto skutočnosti rozhodnutie, ktorým sa nárok na dávku neprizná. Proti tomuto rozhodnutiu je možné podať odvolanie.

fiafia
28. jan 2021

Ja som bola evidovaná od januára do novembra. Bola som na Up 2x od marca nič. Celá komunikácia bola emailom alebo som volala keď som niečo potrebovala. Ponuky na ktoré som sa hlásila som musela preposielam.

takk
21. jún 2021

Ahojte, ako prosim vas funguje urad prace teraz? Uz treba chodit osobne, ci stale sa da komunikovat emailom?

elzus
21. jún 2021

@takk uz sa moze osobne, ked tak treba napisat tomu pod koho patrite a uvidite ale ja uz som sa bola hlasit osobne