Pracujem v jednej fabrike ako operátor výroby. Po 2 rokoch mi chcú dat na dobu neurčitú. Ako s prácou som spokojný, lenže aký prístup majú k ľuďom to je choré, na hlavu celé. Vyhrážajú sa, nadávajú vám do debilov. Ponižuju vás. Vyhrážajú sa, že keď to nepodpíšeme tak PPD (porušenie pracovnej disciplíny). Za úplne hovadiny, za čo mi operátory nemôžeme. Oklamu ľudí. Není robota, a dajú vám odplánovaný deň na sobotu. Tým pádom keď ideme do roboty v sobotu to máme odplánované, to bude tak platené jak obyčajný deň, žiadne bonusy, žiadne príplatky. Iný ľudia, na iných linkách čo robia, nechodia do roboty lebo nemajú robotu a im dajú odstávku. Nam keď chcú dat jeden deň voľno aj to dajú odplanovane, alebo neplatené. Choré na hlavu. 700€ zarábame. Max 800€. 5,30€/na hodinu. Ešte dodám k tomu, že pracujem s takým kolegom, ktorý je strašne nervák, takže takto. Niekedy si hovorím idem s tadeto preč, lebo ma to už nebaví ich počúvať ich vyhrážanie sa k ľuďom. Tak sa chovajú k nám jak k zvieratám. Poslal som žiadosti aj do iných firiem. Chcel som skúsiť robiť kuriéra, aj som poslal im životopis, aj sa ozvali. 1500€ na živnosť. Len teraz keď mi chcú dat teraz kde robím že na dobu neurčitú, tak hádam ma potom neprepustia. Či?
Aké výhody, nevýhody sú na pracovnej zmluve na dobu neurčitú?
Môžu ma vyhodiť hocikedy?
Keď hej, tak načo je dobré dat na dobu neurčitú?
Čo mám robiť? Mám tu ostať?
V tvojom príspevku je viac negatív ako pozitív...určite by som v takej práci nezostávala ak majú také správanie k ľuďom...aj keď je zmluva na dobu určitú,ak by chceli tak dôvod na vyhodenie si nájdu,nešlo by to zo dňa na deň (pokiaľ neurobíš nejaký prúser napr. že nafúkaš),ale dá sa to.Asi by im tam trebalo poslať inšpektorát práce...za mňa určite nie,ja by som tam nevydržala ani tie 2 roky
Asi ide o výpovednu dobu. Pokiaľ podľa novej zmluvy bude dlhšia, tak bude ťažšie odtiaľ odísť, budeš tam musieť ešte odpracovať napr. 3 mesiace... dávaj pozor, či do novej zmluvy "neprepašuju" nejaké krátenie mzdy, zrušenie bonusov. Poznám prípad, kde takto ľudí pripravili o 100 eurovy príplatok. Zmluvu podpísať nemusíš, je to tvoja slobodná vôľa
Ja by som sa mozno skoro zamerala na tu ponuku novej prace.Robit kuriera su velke stresy a tlak na nich zo strany "zamestnavatela",pardon obchodneho partnera (kedze ide o zivnost) je enormny.A nehovorim co je v case pred Vianocami.Je to velka zodpovednost a pozor-nie si zodpovedny len sam za seba,ale aj za zverene hodnoty,a tu neplati ziaden financny strop podla Zakonnika prace.Takze budes potrebovat poistku,ktora nebude lacna a ani ta ta nemusi spasit,ak sa prihodi nieco ozaj zle.Dalsia vec-odpadaju ti vsetky doterajsie socialne "benefity" ako PN-ka prvych 10 dni platena zamestnavatelom,platena dovolenka.Kedze zivnostnici radi optimalizuju,ani s podporou v nezamestnanosti a nemocenskou to nebude ziadna slava.Vsetko si musis spracovavat sam,nikto ta na nic neupozorni (odporucam si najst dobreho uctovnika,ktory by to ciastocne vedel suplovat,to su tympadom dalsie naklady).Vsimni si,ze kurierov stale zhanaju.Malokto tam totiz vydrzi dlhsie ako par mesiacov.
K sucasnej praci:Ak nepodpises na dobu neurcitu,skonci ti PP uplynutim doby,na ktoru mas zmluvu teraz,kedze tak pracujes uz dva roky.Zamestnavatel nemoze dalej predlzovat PP o dalsiu dobu urcitu.Nevyhoda doby neurcitej je vo vypovednej dobe,ak by si si nasiel novu pracu.Ak je pracovne prostredie takto negativne,necudujem sa ti,ze sa obzeras po novej praci.Ale treba byt ostrazity.Ja zvyknem hovorit,ze zivnost je vyhodna v dobrych casoch a nevyhodna v zlych.Mnoho ludi vidi len,ze dostanu na ucet viac penazi ako kedy boli zamestnani.Rozhodnutie je na tebe.
Lenže najprv musím nájsť nejakú robotu aby som mohol tu dat výpoveď. Lenže v takejto dobe koronakrízy neviem ci by som našiel nejakú robotu. Tu mam strašne veľa trpezlivosti k tejto firme. Tu je na hlavu všetko. Oklamu, proste nemám slov. Aj šéfku mam takú nervacku, keď neurobíme plán koľko "musíme" urobiť tak sa nám vyhráža s ppd. Akože celé na hlavu. Ona ma za každú urobenu hodinovku +5€. 40€ ma za hodinovky celý deň a +35 to je 75€ na deň. Super co? A my z toho nemáme nič žiadne bonusy keď to urobíme len šéfovia majú z toho veľké zisky. Teraz kúpila nové auto za vysokú výplatu na vianoce co dostala. A nič nerobí celý deň, ani len nepomáha. Ťažké to je. By som išiel inde robiť ale neviem ci by som dostal 750-800€ na mesiac.
Môžu ťa vyhodiť tak, ako pri dobe určitej. Z dôvodov uvedených v Zákonníku práce. Buď z organizačných dôvodov (zrušenie firmy alebo zrušenie pracovného miesta) alebo za opakované porušenie pracovnej disciplíny (ak v priebehu 6 mesiacov je človek písomne viac ako 2x krát upozornený na porušenie). Ak si už mal 2x zmluvu na dobu určitú, zo zákona ti musia dať teraz dobu neurčitú. Rozdiel je v tom, že pri dobe určitej ti po jej skončení nemusia bez dôvodu pracovnú zmluvu predĺžiť a skončia s tebou. Pri dobe neurčitej už túto možnosť nemajú.
Čo sa týka prístupu vo firme, nuž k tomu len toľko... zamestnávatelia si dovolia iba toľko, koľko im zamestnanci umožnia. Kým sú ľudia, ktorí sú ochotní pracovať v takýchto podmienkach, tak sa takýto chrapúnski zamestnávatelia budú takto správať. Keby ľudia neboli ochotní to trpieť, tak by sa museli začať správať inak. Ja by som v takej firme nepracovala ani deň. Ak to tebe nevadí, tak ostaň. Ale potom moc nepindaj, že ako sa správajú, pretože je tvoje rozhodnutie pracovať tam a trpieť toto.