Aké povinnosti a práva vyplývajú zo slovenského občianstva?

bebe2013
12. feb 2013

Viete mi poradit, ake prava a povinnosti vyplyvaju zo slovenskeho obcianstva pre dieta a rodica? Zijem totiz v zahranici, na Slovensko sa asi uz ani nevratim a rozmyslam, ci sa mam vobec pustat do tej hory papierovaciek a ak ano, ake to bude mat pre moje dieta vyhody a ake su s tym spojene neprakticke nevyhody pre rodica. Napriklad, ci budem musiet niekde na Slovensku oznamovat, ze dieta je zapisane do skoly v zahranici - teda ze nezanedbavam jeho skolopovinnost atd.

bebe2013
autor
12. feb 2013

Nenajde sa dakto, kto toto riesil?

vroni
12. feb 2013

Z prav mi napada len volebne. A narok na slovensky pas (tam pride na to, kde zijes, ci ten pas dietatu aj na nieco bude - ak v inej EU krajine, tak ani nie, ak niekde inde, tak to stoji za uvahu) Povinnosti je este menej. Povinna skolska dochadzka by sa dietata tykala len v pripade, ze by malo LEN slovensku statnu prislusnost, inak nie. Branna povinnost uz neexistuje, takze nic. Za seba - neriesila som. Dieta ma nemecke (a rakuske) obcianstvo, na slovenske som sa vybodla, ked raz bude chciet na Sk volit (z akehokolvek dovodu 🤐 ), tak to obcianstvo bez problemov dostane aj ako dospela.

zabka88
12. feb 2013

@bebe2013 a kde teraz žiješ? ak si mimo EU, tak by som mu to občianstvo určite vybavila.. inak je občianstvo dieťaťa dôležite napr. keby došlo nedajbože k unosu, tak by si to mohla riešiť na našich sudoch (neviem či je to vyhra, ale skor z pohladu ze nas sudny system ti moze byt znamejši ako v cudzine) ..
inak na občianstvo su naviazane hlavne politicke prava, pravo voliť , byť voleny, zakladať politické strany, byť ich členmi. ap....

bebe2013
autor
12. feb 2013

@zabka88 zijem v EU.

zabka88
12. feb 2013

@bebe2013 tak, jedine že by maly chcel byť raz v SR starostom, sudcom, poslancom, prezidentom, predsedom narodnej rady, predsedom vlady tak vtedy bude to občianstvo potrebovať 🙂 však ked to nie je privelmi zaťažujúce,tak mu to vybav, nikdy nevieš kedy sa mu to zide 🙂

bebe2013
autor
12. feb 2013

@zabka88 tak sancu na prezidenta mu urcite zmarit nechcem. Dakujem za odpoved. Ale uplne vazne, myslim, ze sa do tych vybavovaciek pustim.