Aké formality vybaviť, keď chcem dávať byt do podnájmu?

michaella94
31. aug 2019

Ahojte...Zháňam všetky informácie, ktoré by mi vedeli aspoň trošku pomôcť zorientovať sa...čo všetko potrebujem vybaviť ak chcem dávať byt do podnájmu? Ako zistím za akú cenu mám byt ponúknuť? Čo všetko v takom byte musí byt resp. čo tam nemá byť....čo závesy či záclony? Nechávajú sa v takom byte? Vôbec netuším čo zo zariadenia tam nechať a čo netreba...budem vďačná za akúkoľvek radu 🙂 pekný deň

lujza123
31. aug 2019

@michaella94 najskôr si treba reálne zhodnotit stav bytu a cieľovú skupinu komu chceš prenajať byť. Urob si prieskum trhu v akých cenách idú prenájmy v danej lokalite. Ked sa ti s tým nechce zapodievat oslov nejakú serióznu realitku, spravia všetko za teba vrátane dobrej zmluvy ci zhanania potencionálnych zákazníkov.
Pokiaľ ide o pekný byt v dobrej lokalite najviac z neho vytrieskas keď ho budeš prenajímať dizajnovo a úplne vzariadený (vrátane kuch. Riadov napríklad) a kratkodobo napríklad cez airbnb a podobne. Proste krátkodobé pobyty na par dni ci týždňov turistom ci ľuďom na služobných cestách. Ak je v horšom stave ale veľký môže sa prenajímať po izbách robotníkom, študentom. Takto vieš na tom zarobiť aj 2 x viac ako pri bežnom prenájme, len je s tým veľa roboty.
Ak chceš dlhodobých nájomníkov je dobre ho prenajímať prázdny ci polozariadeny. Čiže veľké kusy nábytku (vstavané skrine, kuchyňa, spotrebiče, možno sedačka pripadne postele). Nezariadený byt sa prenajíma lacnejšie ako zariadený. Keď zariadenie radšej normálne, sedačka po prababke a komunistické zatuchle koberce nikoho neoslovila.
Pri obhliadkach nezabudni vyvetrať a trochu skrášliť, predsa len stôl s prestieranie pôsobí lepšie ako keď sú na ňom len vyložene stoličky ako keby ma práve prísť upratovačka.
My prenajímame polozariadeny byt (veľké kusy nábytku ako vstavaná skriňa, kuchyňa, spotrebice), síce za menej peňazí ale známemu takže tam občas skočíme na návštevu a je to také istejsie ako nevedieť kto tam je a čo tam robí. Energie ma písané na seba, aj nedoplatky aj preplatky sú iba jeho

marsmykkok
31. aug 2019

@michaella94 pozri inzeráty v okolí po koľko idú také byty čo sa reálne aj prenajmú a nestoja v ponuke. čo sa týka záclon a závesov ak sú ti vzácne zober si ich, ak nie tak sa dohodni s budúcim nájomcom či ich tam chce mať alebo nie, rovnako aj riad a podobné veci, nejaký mladý pár čo nemá vlastné to ocení, niekto kto má už svoju domácnosť si asi donesie svoje

savoya
31. aug 2019

@michaella94
Mne velmi pomohla maklerka.Dokonca mi vypracovala aj zmluvu .Bolo v nej napriklad ze ked sa najomnik omeska s platenim najmu o niekolkoko dni tak musi zaplatit niekolko percent naviac zo sumy ktoru musi platit raz mesacne.Dalej mi maklerka urobila fotky pekne profesionalne a fotky pred prenajmom bytu teda podlaha,okna ,nabytok pred poskodenim a potom ked som z najomnikom ukoncila zmluvu mala som dokazy ze mi nieco v byte poskodil a skod7 musi v celej vyske zaplatit.Dalej si tam napis ze nebudes vraciat ziadne peniaze za elektrinu alebo vodu ak ti vznikne po najomnikovi preddavok.Na konci zmluvy je dobra poznamka ze ked najomnik opusti byt v posledny den najmu ho musi komletne vycistit a upratat.To so tak spravila ja a nemusela som po nikom svoj prenajaty byt este upratovat.

draik
31. aug 2019

@savoya
"Dalej si tam napis ze nebudes vraciat ziadne peniaze za elektrinu alebo vodu ak ti vznikne po najomnikovi preddavok."
Zrejme ste mysleli preplatok, ktorý si prenajímateľ nemôže ponechať.

savoya
31. aug 2019

Ano preplatok ,ospravedlnujem sa za chybu.

veronikaszabova
31. aug 2019

@savoya preco tato klauzula v zmluve??
Ved ked platia elektriku, vodu a plyn oni, preplatky su ich. Nie tvoje

gabi000
31. aug 2019

stačí si stiahnuť zmluvu z internetu, poprípade niečo doplniť/zmeniť. Aj ja som tak robila keď som prenajala byt. Čo je veľmi dôležite, treba napísať, že nájomník je povinný nájsť si za seba náhradu ak by chcel odísť z bytu skôr než uplynie výpovedná doba/inak nedostane depozit/. Ak niečo poškodí v byte tak je povinný to uhradiť, prípadne odpočítate z depozitu. Preplatok som vrátila a keby bol doplatok tak to by platil nájomca, veď predsa on spotrebuje vodu, elektrinu, plyn, atď. Niektorí majú v zmluve, že po skončení nájmu nájomník musí vymaľovať byt na bielo. Ohľadom zariadenie, hmm niekto potrebuje úplne zariadený byt s pohármi, taniermi, paplónom. Niekto zase má svoj gauč aj nejaký nábytok.

renatik91
31. aug 2019

@michaella94 V prvom rade je potrebné si naštudovať rozdiel medzi prenájmom, nájmom a podnájmom (prenajímateľ/nájomník/podnájomník). To je asi základ, od ktorého sa môžete pohnúť ďalej.
@savoya Pri odporúčaní vyhotovenia zmluvy realitným maklérom by som bola možno opatrná. Realitným maklérom môže byť dnes už každý...🙂

eliska13
31. aug 2019

@michaella94 všetko je individuálne záleží komu prenajmes.niekto chce prísť a bývať, druhý si berie svoju mikrovlnku, TV...nechala by som tam všetko jedine, že niekto povie, že toto si zoberte mám svoje.Cenu si zistíš na realitných weboch, pri prenájme do zmluvy dať stavy elektromerov....naozaj pekné nafotiť.Ak vieš, že prenajímas pekný, dobrý byt môžeš pýtať aj viac.nezabudni spomenúť okolité vybavenie škola, pumpa, hypermarket, les.....čo ja viem preplatky idú tebe ..

lujza123
31. aug 2019

@renatik91 tak nieje realitak ako realitak. Za tie 3 roky hľadania bytu/domu som ich postretala veľa a naozaj kopu šmejdov ale aj profesionálov s ktorými som bola spokojná. Treba dat na referencie, zas keď je dobrý maklér tak vie ušetriť kopu peňazí aj starosti.

savoya
31. aug 2019

Ja som mala stastie na dve solídne a slusne maklerky.Fakt sa nemozem stazovat mala som jednoducho stastie.A stastie som mala aj na podnajomnicky ktore platili nacas najom,ziadne meskanie nic podobne

michaella94
autor
31. aug 2019

Všetkým Vam ďakujem...byt je v dobrej lokalite keďže kupujeme ho práve na tento účel tak že blízko centra aj blízko univerzity....je to však byt v pôvodnom stave a v hrooznom stave 😂 kúpeľňa a wc sa budu robiť komplet nové tiež dlažba v chodbe a kuchyni bude nova...linka je zachovala ale príde nová pracovna doska aj obklad.. Všetko sa bude maľovať plus nove dvere..samozrejme nákupom aspon 10 fliaš sanytolu lebo byt už dlhšie stoji a bývala tam stará pani ktorá sa absolútne nestarala o poriadok....postele sme však chceli nechať staré no asi sa pozrieme po niečom novom....samozrejme doladim detaily záclony chcem dat nove nech to vyzerá príjemne a hlavne čisto len som nevedela či je to vhodné dávať aj také veci ale pôjdem do toho dúfam že sa mi podarí ho zutulnit 😁

patka06
31. aug 2019

Poradila by som sa s odborníkmi, realitná kancelária najlepšie vie po akých bytoch je dopyt aj za akú cenu je reálne ho prenajať...väčšinou sa prenajíma byt zariadený, ale sú aj ľudia, ktorí si chcú zariadiť vlastným - to je najmä pri dlhodom prenájme.
Ak nemáš živnosť, je potrebné sa po uzavretí nájomnej zmluvy sa zaregistrovať na daňovom úrade a príjem z prenájmu zdaniť ...na to mnohí zabúdajú

renatik91
31. aug 2019

@lujza123 Niektorí makléri sú skutočne profesionálmi v realitných službách. No nie sú právnikmi. A to ako argument úplne stačí.

patka06
31. aug 2019

@renatik91 realitní makléri spolupracujú s právnikmi ak majú nejasnosti, inak v rámci svojho vzdelávania získajú aj základné právne vedomosti

renatik91
31. aug 2019

@patka06 Získajú základné právne vedomosti a pri vyhotovovaní zmlúv to potom tak aj vyzerá...😉

patka06
31. aug 2019

@renatik91 zmluvu vyhotovuje právnik ....nie je to žiadna z netu stiahnutá

renatik91
31. aug 2019

@patka06 To je iná situácia, keď realitné kancelárie spolupracujú s advokátmi.
Ja píšem o vyhotovovaní zmlúv realitnými maklérmi, pretože v mnohých prípadoch ich realitní makléri alebo realitná kancelária vyhotovuje bez súčinnosti s advokátom. A v takom prípade je potrebné byť opatrný a minimálne dať zmluvu skontrolovať advokátovi aj keď na vlastné náklady.

eliska13
31. aug 2019

@renatik91 súhlasím veľa ľudí si myslí, že sa môže spoľahnúť vždy si treba zaplatiť skontrolovanie niekde inde

domculik24
31. aug 2019

@savoya ale nedoplatok od najomcu pytat budes, pravda?

savoya
31. aug 2019

@domculik24
Vies ako ja si vypracujem zmluvu podla seba a je to moj byt.Do toho nikoho nic nie je!

patka06
31. aug 2019

@savoya držím palce, aby si našla nájomníkov, ktorí budú so zmluvou súhlasiť a nenastanú žiadne problémy

savoya
31. aug 2019

Hej,je to kazdeho vec a ked sa mu nebude pacit za jeho radom caka dalsich 100.

draik
31. aug 2019

@savoya
Pochopte už, že také ustanovenie je neplatné.