Zdravim,
do dochodku mam este daleko, teraz som sa na RD, ale bude mi koncit prac.pomer v mojom prvom zamestnani a chcem mat vsetko naporiadku. Je z mojej strany treba nieco robit, vyziadat si nejaky doklad od zamestnavatela,ktory budem neskor potrebovat pri dokladovani naroku na dochodok? Alebo da sa to nejak zistit v Soc. poistovni? Taktiez ked som bola poistencom statu z dovodu vykonavania osobnej asistencie a dobrovolne poistena. Ci najlepsie zavolat do Soc.poist. a informovat sa tam? Dakujem za pomoc 🙂
Tlacivo Zapocet rokov ti vyda po skonceni PP tvoj prvy zamestnavatel, kde je uvedene, aky cas si u neho odpracovala. Toto odovzdas nasledujucemu novemu zamestnavatelovi. Ten ti po ukonceni PP pripocita odpracovanu dobu k tej od prveho zamestnavatela a da ti ho. Ten das znovu tretiemu zamestnavatelovi a tak to ide dookola az do dochodku. Lenze ja som sa vo svojej praxi stretla s tym, ze novy zamestnanec tento Zapocet rokov od predchadzajuceho zamestnavatela nedoniesol. Tak som mu vyhotovila nas a na nom bol uvedeny len u nas odpracovany cas. Takze zaver: musis pri nastupe Zapocet dat a pri vystupe si ho pytat. A robit z neho fotokopie pre seba, ako ti radi vyssie. Plus si opatrovat pracovne zmluvy, dohody. Lebo nie vsetky uctovnicky su poctive a ludom pri nastupe na dochodok chybaju v soc.poistovni udaje o niektorych zamestaniach. Vtedy predlozis bud Zapocet rokov, alebo prac.zmluvu, ci dohodu.
Dakujem za info, velmi ste mi pomohli 🙂
V praci Ti daju po skonceni PP zapocet, sprav si kopiu a zaloz doma, ak by si original potom odovzdala nasledujucemu zamestnavatelovi.