Aké doklady potrebujem na svadbu v Rakúsku?

jofka
19. jún 2013

Zdravím všetkých,
vedel by mi niekto poradiť aké doklady potrebujem ak sa chcem v rakúsku vydať za rakúšana? Okrem rodného listu a pod....
Veľmi pekne dakujem za radu. Andrea

evarak
20. jún 2013

nooo urcite tvoj rodny list,pas,potvrdenie z matriky ze nie si na Slovensku vydata alebo,ak si bola rozvedena,ze si sa znovu nevydala,take potrdenie ti vyda aj nasa ambasada v Rakusku,pokial uz mas nahlaseny pobyt v Rakusku,tak aj to,ale nemusis mat,lebo tvoj nastavajuci ma,tusim nic viac,najlepsie je ist na matriku a spytat sa rovno tam,vsetko dobre 🙂

vroni
20. jún 2013

Rodny list prelozeny RAKUSKYM uradnym prekladatelom (slovenskeho ti neuznaju) a potvrdenie slovenskej matriky, ze na zaklade zakona xy nevydavaju potvrdenie o tvojom stave (vydata, rozvedena atd), prelozeny do nemciny (ano, rakuskym uradnym prekladatelom), osvedcenie o statnej prislusnosti (niekde im staci pas, niekde nie) - prelozene.... no, ved vies + ak si rozvedena alebo ine, tak k tomu doklady + pripadne rodne listy deti (spolocnych), vsetky doklady odniest osobne aj s buducim manzelom a jeho dokladmi na matriku, zaplatite sialeny poplatok a hotovo. Cakacia doba byva dost dlha (overuju doklady na Slovensku), takze rataj aj dva-tri mesiace (neviem, mozno sa da posurit, to som neskumala)

dominika2727
20. jún 2013

Tvoj rodny list nesmie byt starsi ako 6 mesiacov,tak aby si zbytocne nedavala prekladat nieco co budes musiet davat prekladat este raz

susuvienna
2. jan 2014

dievcata viete ako to chodi ked som uz raz bola v Rakusku vydata za rakusana,zijem tu uz 10 rokov!na jar sa budem vydavat znovu v Rakusku,budem potrebovat vsetky tie dokumenty znova a aj nanovo prekladat ?dakujem za pomoc

monilu33
13. jan 2015

ahojte, momentalne som slobodna, coskoro sa budem v rakusku vydavat za rakusana. vybavovacky mam uz za sebou. u mna to prebiehalo nasledovne.
najskor som kontaktovala mailom prislusnu matriku "Standesamt". napisali mi, co budu odo mna a muza potrebovat a potom som sa pustila do vybavovaciek. inak bola som prekvapena, ze mi to vsetko napisali mailom, ze nechceli, aby sme prisli osobne.

tak tu je kratky suhrn, kam som musela ist:
1. na velvyslanectve SR som si musela vybavit nasledovne dokumenty, nezabudnite si zobrat so sebou aj "meldezettel", ak mate trvale bydlisko v rakusku (ja som ho zabudla, ale pani bola nastastie velmi ustretova a mohla som jej ho dodatocne poslat oscanovany mailom):
- potvrdenie, ze som slobodna - na stranke http://www.mzv.sk/vieden najdete formular "Cestne prehlasenie k stavu pred sobasom" (Ehefähigkeitserklärung), je to tam aj v nemcine, to treba vyplnit a ist s tym na velvyslanectvo, tam to budete musiet podpisat a daju vam na to este peciatku - poplatok 10 eur
- ak chcete prevziat muzove priezvisko,vyplnite tam "ziadost o zapis zenskeho priezviska bez prislusnej prechylovacej koncovky" - na to vam daju tiez peciatku - poplatok 10 eur
- vystavia vam tam v nemcine potvrdenie o tom, ze mozete prevziat muzove priezvisko bez koncovky -ova - poplatok 10 eur
2. budete potrebovat prelozeny rodny list, musi byt prelozeny sudnym prekladatelom, na stranke velvyslanectva je zoznam - kedze som blizko mojho bydliska nenasla ziadneho prekladatela, vybavila som to cele postou. original rodneho listu som poslala prekladatelke doporucene a ona mi to poslala prelozene naspät na dobierku - stalo to ca. 33 Eur

No a potom uz vlastne mozete ist na "Standesamt" so vsetkymi dokladmi a nezabudnite so sebou zobrat aj muza 😉
- Cestne prehlasenie k stavu pred sobasom - Ehefähigkeitserklärung
- potvrdenie, ze mozete prevziat muzove priezvisko bez koncovky -ova 😀
- prelozeny rodny list
- meldezettel
- platny cestovny pas

Muz (rakusan) potrebuje len meldezettel, cestovny pas, potvrdenie o rakuskom statnom obcianstve a rodny list

Vraj tam budeme musiet este raz prist pred svadbou podpisat nejaky papier. Inak na standesamte nepotrebujete ziadnych svedkov pri svadbe, pre mna to bola novinka 😀

tie vybavovacky neboli az take hrozne, ako som si myslela, horsie to bude po svadbe ☹

potom sa mozem s vami podelit o skusenosti 🙂

evka21h
2. dec 2015

Ahojte Ja by som sa chcela spytat ...moja kamaratka je vydata v Rakusku za Inda ..jej matkiny znami jej povedali Ze Za rakusku svadbu by jej štat musel dat nejake peniaze moja kamaratka je stoho sceleho mimo Lebo uz 1rok žiju spolu a o takomto nikdy nepočula ..je take niečo vo viedni možne alebo ake prava tam može mat ...za odpoved vopred dakujem🙂)

jankababiakova89
21. aug 2017

Ahojte baby ja by som sa chcela spýtať ak mám deti zo slovákom a chcem sa vydať za cudzinca pôvodom pochádza s afganistanu a býva vo viedni uz 9 rokov a aj pracuje tam má aj pobyt ake papiere by som potrebovala ale aj čo sa týka deti či si ich môže osvojiť a čo je potrebné k tomu ďakujem vopred

jankababiakova89
21. aug 2017

Ďakujem pekne

paccolini
5. sep 2018

@monilu33 potrebujem poradiť.
dobrý deň mohli by ste mi poradiť kvôli tým tlačivám o prevzatí mužovho mena pri sobáši ?

monilu33
5. sep 2018

@paccolini
dobrý deň, budem sa snažiť 🙂 čo by ste chcela vedieť ?

paccolini
5. sep 2018

@monilu33 ďakujem
Mohli by ste mi prosím poradiť kde si možem stiahnuť alebo poslať na mail tlačivo v nemčine kvôli priezvisku aby som sa nevolala nevolala s koncovkou ...ová
A ešte kde musím ísť kvôli potvrdeniu že som ešte nebola vydatá Úplne ma to zaskočilo čo všetko musím mať potvrdené a preložené do nemčiny. Ďakujem

paccolini
5. sep 2018

@monilu33 dá sa to vybaviť aj mailom alebo musím ide do viedne na veľvyslanectvo kvôli tomu??
Nemám to ozaj blízko kvôli tomu by som musela ísť 450km a 450 zase nazad

monilu33
6. sep 2018

@paccolini
to potvrdenie, že ste ešte nebola vydatá, to je to "čestné prehlásenie k stavu pred sobásom" , ten formulár najdete tu, je to tam aj v nemčine, ale pozor je na tom napisané "vzor" čiže ten text si budete musieť skopírovať napr. do wordu
https://www.mzv.sk/web/vieden/konzularne_inform...

tam je aj ten formular, keď chcete priezvisko bez - ová, je to len v slovenčine, ale to potvrdenie mi dali v nemčine

pre istotu tie formulare nepodpisujte doma, niečo sa mi marí, že som to tam musela pred ňou podpísať.

obávam sa, že tam budete musieť ísť osobne, normálne sa takéto záležitosti nedajú vybaviť mailom. Ale skúste tam zavolať, či je aj iná možnosť ako osobne, možno sa to dá aj poštou (doporučene), najlepšie bude, keď im zavoláte.

paccolini
6. sep 2018

@monilu33 ďakujem dnes som volala na slovenské veľvyslanectvo vo Viedni. Pani bola veľmi milá a povedala mi že mi všetko dajú tam samozrejmä za poplatok. Potvrdenie v nemčine že som nebola vydatá (respektíve stav slobodná .) poplatok 10€
Prehlásenie že prevezmem priezvisko muža bez koncovky ..ová tiež v nemčine poplatok 10€
Mám si priniesť:
-cestovný Pas
-Meldezettel
-cestovný pas budúceho manžela poprípade aspoň prefotený kvôli koncovke priezviska.
-Hotovosť nakolko nemožno platiť kartou
Ďalší postup čo budem musieť vybaviť po svadbe mi povedia keď prídem na veľvyslanectvo. Na Slovensku na matrike si vyberiem čerstvý rodný list za poplatok myslím 5€. Ten musím nechať úradne preložiť v Rakúsku
Na Slovensku preložený dokument Rakúske úrady neuznávajú !!!
Ďakujem veľmi pekne za ochotu.

izsakveronika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz