Aká je premlčacia doba u Dopravného podniku?

dariad
29. apr 2015

Môjho syna v r. 2003 chytil revízor bez lístka. V roku 2004 dostal vraj platobný príkaz-syn tvrdí, že nič také neprevzal. A dnes som dostala šok-účet mal zablokovaný po 10.rokoch-nič mu neprišlo, žiadny pokus o zmier, žiadne upozornenie-nič úplne nič, len exekútor-no nechcem použiť čo mám na mysli. Mám za to, že je to už premlčané, ale exekútor tvrdil, že nie. Vie mi niekto poradiť, lebo ma ide rozrhnúť od jedu na toho exekútora-ešte mi ani nechcel povedať o akú sumu ide, len ma štenkoval, aby ma šľak trafil. Ďakujem za radu.

janka2501
30. apr 2015

V tomto DP nikdy nepolavi. Oni si aj po x rokoch uplatnia svoje. Cize ostava len zaplatit to co ma 🙂

draik
30. apr 2015

Ak bol v roku 2003 odhalený ako čierny pasažier a v roku 2004 súd vydal platobný rozkaz (PR), v tejto časti premlčanie nenastalo. Otázny je ďalší postup - ak si PR prevzal a nepodal odpor, ten sa stal právoplatným. Ak si PR neprevzal, súd mal PR zrušiť a nariadiť klasické pojednávanie a vydať rozhodnutie (viac sa dá zistiť zo súdneho spisu, ktorý však vzhľadom na časový odstup bude v archíve). Predpokladám, že syn bol plnoletý.
Na základe právoplatného rozhodnutia mal dopravný podnik 10 rokov na to, aby začal exekučné konanie. Ak túto lehotu stihol, čo na 99 % zrejme stihol, pretože inak by súd neudelil exekútorovi poverenie na exekúciu, tak samotné exekučné konanie sa už nepremlčuje.
Dopravný podnik ani nikto iný nie je povinný upozorňovať čierneho pasažiera na povinnosť uhradiť uloženú pokutu. Exekútor môže konať len v zmysle zákona a obvykle sa kritika, často neoprávnená, znesie na neho, pretože on "len" vymáha dlh. Keďže nie ste účastníčkou konania, exekútor nie je oprávnený poskytnúť Vám informácie o exekučnom konaní na syna.
V upovedomení o začatí exekúcie, ktoré povinný dostane, je uvedený aj exekučný titul, v tomto prípade súdne rozhodnutie, na základe ktorého je exekučné konanie vedené.
Keďže ste zadali otázku a nie diskusiu, viac príspevkov na Vaše prípadné ďalšie otázky pridať nemôžem.

klincek
30. apr 2015

draik to vysvetlil velmi dobre. este doplnim-platobny rozkaz (PR) synovi urcite dorucovali na adresu, ktoru si revizor opisoval zo synovho OP, ked ho chytil bez listka..ak syn zasielku neprevzal, vratila sa sudu ako nedorucena - tym padom sud musel zrusit PR a nariadit pojednavanie, na ktore sice ucastnikov predvolava, avsak ak ucastnik neprebera postu, moze sa pojednavanie konat aj bez neho a ani o tom nemusi vediet..
nasledne bol vydany rozsudok (ktory syn znova neprevzal, resp. mu bol medzicasom ustanoveny opatrovnik pre konanie a tym padom sa sudne pisomnosti uz dorucovali len tomuto opatrovnikovi), rozsudok sa spravoplatnil a uz nic nebranilo dopravnemu podniku zacat peniaze vymahat. tak sa to zrejme stalo.
a este - pokial by syn chcel nahliadnut do sudneho spisu, ma na to ako ucastnik pravo. spis si treba vyziadat v informacnom centre prislusneho sudu (ktory vydal rozsudok, resp. poverenie na exekuciu). pripadne moze syn niekoho na tento ukon splnomocnit.
idelane je zaplatit pohladavku cim skor (treba sa dohodnut s exekutorom), lebo sa budu nabalovat aj trovy exekucie.