Aká je moja povinnosť voči úradom?

11. aug 2023

Ahojte, vie mi prosim niekto poradit? Minuly rok sme prenajimali byt, podavala som tento rok danove priznanie. Tento rok sme byt neprenajimali a uz ani tento rok prenajimat nebudeme. Buduci rok by sme zase chceli dat byt do prenajmu. Mam vydanu karticku s danovym cislom. Som FO, zamestnana na TPP, nie som podnikatel ani SZCO. Moja otazka je, aka je moja povinnost voci uradom, aby som neporusila ziaden zakon? Musim nieco oznamit DÚ, ze tento rok neprenajimame? Musim podavat DP s 0e? Alebo mozem v januari poziadat zamestnavatela o rocne zuctovanie dane a nic neriesit ziadne DP? Hlavne, som nic neporusila. Dakujem velmi pekne za kazdu radu.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hannulik7488
12. aug 2023

V budúcom roku mozes poziadat zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania a z prenajmu nemusis podavat DP, kedze si v tomto roku nemala z toho ziadny prijem. Ale asi by bolo fajn podat daňovému úradu čestné prehlásenie o tom ze si v roku 2023 nemala žiadne príjmy z prenájmu. Podať treba do 31.3.2024.

autor
12. aug 2023

@hannulik7488 Toto mi presne vrta v hlave, ci to treba dat nejakym sposobom vediet DÚ.

autor
12. aug 2023

@mb2021 Tieto fakty z internetu viem, islo mi o to, ci je nejaka oznamovacia povinnost. Skor by mi pomohla odpoved niekoho, kto s tym robi. Ale dakujem krasne za vas cas.

hannulik7488
12. aug 2023

Staci napisat pisomne čestné prehlásenie o tom ze si v roku 2023 nemala ziadny prijem z prenajmu a z tohto dovodu nemusis podat DP. A do konca marca podat alebo poslat postou prislusnemu DU podľa miesta trvalého bydliska. Takto by to malo byť všetko v poriadku...

autor
12. aug 2023

@hannulik7488 Oki, dakujem krasne.