ahoj, nevím jestli to sem patří, no nevěděla jsem kam to přiřadit...
Mám takovou dilemu, jak to bude...
Jsem v 10týdni, pracuji na slovensku, trvalý pobyt mám v cz , zdravotní pojištění mám jak v cz tak i tu v sk - s tím že jsem vedená že jakože dojíždím minimálně každý týden domů do cz.
Přítel je slovák, bydlím u něj, a moje otázka respektive otázky zní:
miminko jakou bude mít nárost a občanství , rodit bych chtěla tu v sk. - rodný list chci mít jak sk tak i cz - s tím padá další otázka do budoucna, kdyby náhodou se něco stalo mezi mnou a přítelem budu moc odcestovat na zpět do cz i s dítětem či jen se souhlasem otca.
Porodné a mateřská budu mít nárok tu v sk - pracuji tu už 5let.
děkuji na informace...
@veverka5889 Tvoje dieta moze mat obe obcianstva. Takze jedno vybavis asi hned na Slovensku a potom to druhe (ak budes chciet) mozes v CR, pripadne sa asi v BA bude dat vybavit aj ceske (toto neviem isto).
Teraz taka blba otazka, nie je to, ze na SK mozes mat len jedno obcianstvo?
@petkasaurus pokial ma dieta jedneho rodica Slovaka a druheho napr. Cecha, tak ma narok na obe obcianstva.
@kucikuc děkuji za info všem, ale chci se zeptat, musela jsi mít souhlas od otce, že se chceš odstěhovat zpět na sk i s dítětem?... Obě občanství chci určitě udělat...
@veverka5889 ohladne odchodu zo sk je to tak ze zalezi od toho kdo ma starostlivost ak obaja tak nemozes sa len tak zobrat a odist prec.
@veverka5889 exmanžel o syna nejavil záujem takže jemu to bolo jedno inak neviem či je potrebný jeho súhlas
@miriam11 náhodou hovoria úplne dobre. Pokiaľ je otec/matka Slovak a druhý Čech, dieťa má od narodenia oboje občianstva. Porodí na SVK, bude mať SVK rodný list, spraví SVK pas. Odcestujú v pohode do ČR, tam dá na úrad vybaviť čr rodný list, môže vybaviť čr pas.
Pokiaľ je dieťa narodené napr v Rakúsku dvom slovákom, je Slovak, pokiaľ je v Rakúsku čechovi+slovákovi, je Čech aj Slovak. Napr. v Anglicku keď robia dvaja viac ako 5 rokov a narodení sa dieťa, dieťa má občianstvo VB od narodenia, tak isto má svoj občianstvo po matke/otcovi a môže mať aj čr občianstvo po tom druhom rodičovi. Je to komplikované. Ale dieťa od narodenia môže mať aj 3 občianstva, druhá vec je získané udelením (nie narodením). A robila som pár rokov na úrade na úseku štátneho občianstva, tak niečo si ešte pamätám, aj keď som už 2 roky mimo toho
@veverka5889
@kucikuc tak to je pak jasné. Ale děkuji...
@miriam11 Popravdě ani nevím na jaký bych se mohla obrátit aby se to pak neobrátilo proti mě, přeci jenom tu nejsem nahlášená na cizinecké policii...Ano, bylo by to jednodušší, jen mě zajímalo i to jestli má někdo vlastní zkušenost.
@bafka Juj, moc děkuji...
@veverka5889 ohľadne odchodu, nedá sa len tak opustiť krajina, v ktorej žijete s dieťaťom a otcom. Musel by súhlasiť otec
@veverka5889 na cudzineckú políciu sa nahlas, aj skrz to, že ak sa niečo stane, nemáš tu pobyt a tým pádom len problémy
Ja som to mala naopak som Slovenka a žila som v ČR a manžel bol Čech. Rodila som v ČR a asi deň po pôrode zamnou prišli že aké občianstvo chcem dať malému tak som dala české pôrodné som dostala tam lebo tam som aj pracovala. Po rozvode som šla bývať do SR a nechala som synovy urobiť slovenské občianstvo (otec u toho nemusí byť ani nič podpisovať) takže teraz ma oboje občianstva