Ahojte prosím vás neviete niektorá z vás ako to funguje keď môj 19 ročný syn koncom januára prerušuje štúdium? Robil si maturitu školu konci po 31.1 z dôvodu že chce zaraba nie študovať... OTÁZKA
musí sa prihlásiť na úrad práce? A keď bude evidovaný ma úrade práce koľko môže zarobiť na dohodu? Ci nemôže? Ma brigádu už 4 roky v tescu môže na dohodu pracovať aj každý deň? Ci je nejaky limit iba ak by nebol register. Na úrade a bol by dobrovoľne nezamestnaný? S tým ze si sám platiť bude odvody? Neviem netuším viete niektorá poradiť? Ďakujem vopred janka
Počas evidencie môže len obmedzený príjem z práce a hlavne môže trvať 40 dní do roka. Evudovať sa nemusí. Ak nebude na úrade práce ani mať pracovný príjem resp. dohodu na pravidelný príjem, musí si platiť aspoň zdravotné odvody.
keď sám prerušil štúdium nech si aj sám naštuduje aké povinnosti mu teraz z toho vyplývajú...
@andreasko tak chce zarábať alebo byť na úrade práce? A prečo si najprv nenašiel prácu a až potom neprerušil štúdium. A prečo si sám nezistil všetky tieto informácie predtým než prerušil štúdium. To sú rečnícke otázky, hovorí sa zodpovednosť tomu, ak najprv premýšľam a zisťujem informácie, až potom realizujem.
Ako píše draik, ak bude v evidencii úradu práce, môže mať dohodu na maximálne 40 dní v roku a zarobiť môže mesačne maximálne cca 210 eur mesačne. Zároveň ak bude na úrade práce, môžu ho poslať na hocijaký pohovor, ak na neho nepôjde alebo prácu odmietne, tak ho vylúčia z evidencie. Ale ak robí v Tescu, nech požiada o dohodu aj s odvodmi prípadne TPP.
@ivkazba
@barcinka13 dávam za pravdu.. No co vám poviem lajdak... Skončil trojročnu skolu a že bude dva roky teda si robiť maturitu... Ale keďže sa do školy nechodí online vyucko ho nebaví a totálne stratil chuť a keďže chodil na brigády a zarobil slušne peniažky tak on zrazu nič on nebude študovať on bude zarábať.. Môžme mu dohovarat nič nepomáha. Sam sa rozhodol žiaľ... Ďakujem za každú radu
@andreasko tak nechce sa mu chodiť do školy, lebo ide zarábať a zo školy pôjde rovno na úrad prace? A ty mu ešte zistujes veci okolo toho?
No mladý pán nech si zisti láskavo na úradoch sám, čo má kde splniť a ak sa mu študovať nechce, nech ide do roboty a nie na úrad prace.
A tebe radim vypočítať mu nájomné, stravné, nech zaplatí časť energii, vodné, stočné, smeti... pekne na papier to spočítaj.
@andreasko zarába dobre? To sa mu zdá, pretože živíte ho vy. Možno treba skúsiť ukázať mu, že robiť v Tescu nie je nič ideálne... skúste na 2 mesiace urobiť to, že si zaplatí všetky náklady, svoju časť nákladov za byt a energie, stravu, mobil, internet, drogérie, oblečenie. Či sa mu aj potom budú zdať peniaze z dohody z Tesca ako super, keď zistí ich reálnu hodnotu.
@ivkazba do bodky súhlasím
Keby každa mama mala taky postoj ako ty že jeho to nebaví a ďalšie blbla bla tak nema strednu nikto
@andreasko treba si uvedomiť ešte jednu vec - doteraz mal štatút študenta a v Tescu pracoval na dohodu so všetkými študentskými výjodami (neplatili za neho odvody)
ak už študent nebude je otázne, či s ním dohodu uzavrú (museli by platiť odvody a aj on by dostal menej), pre nich sa najviac oplatí zamestnávať študentov
čiže nech si najskôr zistí, či tam vôbec bude môcť naďalej pracovať keď už nebude študent
na podporu nemá nárok, lebo zo študentských dohôd sa neplatí poistenie v nezamestnanosti, čiže keby bol re. na úrade práce nedostával by nič a ešte by ho posielali na pohovory, napr. na druhý koniec republiky do 3-smennej prevádzky, ak neprijme tak ho vyradia
nech sa zamyslí či ozaj chce prerušiť školu
@ninusa221 a co ho ma za ucho dotiahnut k stolicke a dozerat ako sa uci, ci co? :D
nemusi sa prihlasit na urad prace, ale bude si musiet sam platit odvody
Studenti mali lepsie prachy lebo sa z toho neplatili odvody.... Mamina, vsetko mu vypocitaj... Najomne, stravu, drogeriu tvoj syn je od teraz muz. Ziadny mama hotel pretoze z neho spravis tutmaka a ani frajerku si nenajde... To je pekne ze ho bavi robit v Tescu ale nech aspon rube vysoko ked takto nalozil so zivotom... Ako TPP uz bude mat aj zodpovednost... Snad ste si toho obaja vedomi... Hadam nechce len brigadovat!
@hederamonstera no ja som bola tiež taka a ked mi mama dala jednu po ústach tak som išla aj na výšku😂a som za to vďačná
@ninusa221 krasna motivacia, vazne. Urcite po jednej facke si zmenila celkovy pohlad na svet
@andreasko ja by som si pozrela kde ho v dnesnej dobe zamestnaju bez maturity... tu chcu pomaly uz aj na predavacku.. a je sice pekne ze on chce zarabat pre neho su to teraz velke “peniaze” z tesca ako pre studenta ale asi este nezazil situaciu ked si musi sam platit stravu, byvanie, mobil, oblecenie, drogeriu, nedajboze nejaky benzin ..a to nehovorim o tom ked si bude chciet zobrat nejaku hypo z takeho platu? ...a zivit z toho v buducnosti dieta.. byt toto moj syn asi by som s nim razne hodila rec,lebo si to veeelmi lahko predstavuje a studium by som mu prerusit nedovolila...este by sa mi v buducnosti podakoval
@hederamonstera no by si sa čudovala keby ma mama obcas nevyplieska tak neskoncim najlepšie 🙂
@ninusa221 to neznamena, ze je to jediny styk motivacie ;)aj ked si to skor robila kvoli strachu z mami ako z vlastnej motivacie ;)
@hederamonstera ako myslíš myslim si že teraz je zaklad maturita ale okey aby sa clovek trápil cely zivot 🙈
No ale ak ma vyucny list, co predpokladam, kedze skoncil 3rocnu skolu, maturitu si moze kedykolvek dorobit na pomaturitnom, az raz dostane rozum.
@andreasko ak ho bavi praca na dohodu ma to viac menej za jedno je to v dnesnej dobe lepsie ako nic ale nech si dava bacha ako sa rozhodne lebo odmakat moze len 40 dni a nesmie presiahnut danu sumu AVSAK ci to presiahne pocet dni ci presiahne sumu alebo lepsie povedane prepresiahne - vyhodia ho rovnako z uradu a uprimne najlepsie urobi ak aj keby makal kazdy den nechal sa uradom automaticky vyhodit za presah a douhradzal si ciastocne zdravotku nez aby po 40dnoch rozviazal tu dohodu a este ktomu bol aj uradom vyhodeny kedze na urade su spiny a bol by takto s holu prdelu ani urad ani dohoda a stale by musel platit plnu zdravotku
A načo to riešiš za neho? Veď je dospelý, plnoletý, svojprávny občan. Nebuď helikoptéra a nechaj, nech sa sám zariadi. Ukončil štúdium, nech ide na úrad práce a tetuška mu všetko vysvetlí.
@andreasko spokojný s príjmom z brigády v tescu bude do momentu, kým bude bývať v mama hotely a všetky náklady súvisiace s bývaním, osatenim, stravou a domácnosť ou znáša niekto iný y do momentu, kedy v tescu povie/zistia, že už nieje študent a zmení sa tým jeho status a budú zan platiť odvody ako za zamestnanca/ príp si nájdu iného študenta. Byt zaregistrovaný na úrade práce nieje povinnosť, ale potom pozor na odvody. Keď prestane študovať, pozor na prídavky, aby ste ich nemuseli vracať, keď sa to nazbiera, môže to byť pálka. Kým býva u rodičov, ktorí všetko platia svet gombicka a vreckové ms načo chce, hneď by uvažoval inak, keby musel prispievať na domácnosť ci platiť si vlastne bývanie, stravu....
@andreasko ked si ide svoje, ty si chod tiez svoje - rozpocitaj naklady na domacnost na dospele osoby, ktore v nej ziju - najom, energie, strava, drogeria, poistky, smeti, TV, internet...povedz mu ze tolko a tolko ti bude mesacne prispievat a daj mu datum, do ktoreho sa musi zamestnat. Este si spolu s nim prejdi ponuky prace na profesii, nech si pozrie, aky plat ponukaju ludom s VS, s maturitou, so ZS. Vypocitajte spolu, kedy si z platu, ktory v Tescu dostane ako zamestnanec nasetri na auto, TV, aka hypo by mu vysla, ci vobec a ked, kolko by mu zostalo na bezny zivot, ak by chcel co len jednoizbovy byt. Mozno sa mlady pan spamata
@andreasko Nezabudnite to oznámiť na oddelenie štátnych dávok aby vám stopli prídavky. S evidenciou neporadim.