1/2 dňa dovolenky a prestávka

26. jún 2023

Prosím o radu / odpoveď. Ďakujem.
Mám pracovnú smenu od 8:00 do 17:00 (8 hodín + 1 hodina prestávka).
Čerpám 1/2 dovolenku doobeda (8:00-12:00) tým, že pauza na prestávku má byť 12:00-13:00. Tým pádom začínam pracovať od 12:00 alebo od 13:00?

klarissa25
26. jún 2023

a to kde pracuješ ked máš pauzu hodinu ?

autor
26. jún 2023

@klarissa25 v kancelárii ("korporácia").

tanyag
26. jún 2023

Spýtať sa zamestnávateľa? U nás, kde som pracovala, ak som brala pol dňa voľna, tak som do práce prišla až po prestávke, s tým, že my sme mali 30 minútovú prestávku neplatenú...

klarissa25
26. jún 2023

rozumiem..

h2
26. jún 2023

Od 13:00 samozrejme.

autor
26. jún 2023

@tanyag akurát som sa konečne dovolala (snažím sa od rána a nič, preto som sa obrátila sem). Vraj o 13:00 (aj som si myslela ale chcela som mať 100% istotu). 🙂

petamich
26. jún 2023

no beries si volno na 4 hodiny a teda dalsie 4 mas odpracovat a ak mas pracovat do 17:00, tak potom od 13:00

sissy27
26. jún 2023

Prestavka sa poskytuje zamestnancovi po odpracovani 6 hodin, ty budes pracovat len 4hod, takze narok na prestavku ti ani nevznika. Naviac sa neposkytuje na zaciatku ani na konci pracovnej zmeny.
Takze si odpracujes 4hod odkedy prides do prace, tak to vychadza mne.

biaa
26. jún 2023

Ja pracujem rovnako a teda by som mala Pauzu 8-12 a keď som mala pól dna dofci prisla som až po hodinovej predtavke

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bungalov122
11. júl 2023

ja som požadoval pol dňa dovolenky 2 týždne popredu a personalna mi to zrušila, že je novy zakon,že mi to neschvali a jedine tak, že si ešte pol dna vyberiem v tom danom mesiaci aby som to mal ako 1 deň dovolenky.
Na vyžiadanie mi poslala tento text
Zákonník práce ustanovuje výmeru dovolenky v § 103 ZP a dodatkovú dovolenku v § 106 v týždňoch. Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne. Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roku dovŕši najmenej 33 rokov veku a zamestnanca, ktorý sa trvale stará o dieťa, je najmenej päť týždňov. Dovolenka pedagogických pracovníkov je najmenej osem týždňov. Dodatková dovolenka pre špecifický okruh zamestnancov je v dĺžke jedného týždňa.
Týždňom dovolenky je sedem po sebe nasledujúcich dní. Pri rovnomernom rozvrhnutí pracovného času je týždenný pracovný čas zamestnanca rozvrhnutý na päť dní v týždni, týždňom dovolenky je teda 5 pracovných dní. Dňom dovolenky je taký počet hodín, ktorý pripadá na pracovnú zmenu zamestnanca. Pri nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase je týždňom dovolenky toľko pracovných dní, koľko ich priemerne pripadá na jeden týždeň a dňom dovolenky je doba zodpovedajúca dĺžke pracovnej zmeny vyplývajúcej z určeného pracovného času v konkrétny pracovný deň.

Pri prepočtoch dovolenky, pri výpočte pomernej časti dovolenky za kalendárny rok, pri výpočte dovolenky za odpracované dni sa stáva, že nevychádza celé kladné číslo. Zaokrúhľovanie počtu dní dovolenky Zákonník práce nerieši. Spôsob zaokrúhľovania môže stanoviť zamestnávateľ v pracovnom poriadku alebo inom vnútornom predpise. V praxi sa najčastejšie uplatňuje spôsob zaokrúhľovania na poldni.

Podľa § 111 ods. 1 Zákonníka práce čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Zamestnávateľ čerpanie dovolenky určí tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roku. Ak zamestnávateľ nemá plán čerpania dovoleniek, môže určiť termíny čerpania dovoleniek. Zamestnávateľ je povinný oznámiť zamestnancovi čerpanie dovolenky aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené, ale len so súhlasom zamestnanca. Ak sa dovolenka poskytuje v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodnú inak.

Zamestnanec môže čerpať toľko dní dovolenky, na koľko dní mu v kalendárnom roku vznikne nárok. Ak vnikne zamestnancovi nárok na pomernú časť dovolenky alebo nárok za odpracované dni, vtedy môže vzniknúť nárok na poldeň dovolenky. Je to však výnimočný prípad. Keďže Zákonník práce ustanovuje, akým spôsobom a v akom rozsahu môže zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky, čerpanie poldňa dovolenky zamestnávateľ určiť nemôže.

So zreteľom na to, že pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať nielen na úlohy zamestnávateľa, ale aj na oprávnené záujmy zamestnanca, je možné vo výnimočných prípadoch po vzájomnej dohode zamestnanca a zamestnávateľa umožniť aj čerpanie poldňa dovolenky.

s pozdravom

bungalov122
11. júl 2023

@tanyag , mne zamestnávateľ ani nepovolil pol dna si čerpať

tanyag
11. júl 2023

@bungalov122 tak to je už na zamestnávateľovi, jasne sa tam píše, že vo výnimočných prípadoch sa so zamestnávateľom dá dohodnúť, pritom, ja mám skúsenosť, že sa vždy dalo dohodnúť...ak je ten zamestnávateľ normálny 😁 pretože sám zákon hovorí, že zamestnávateľ môže mať vlastný plán čerpania dovoleniek, ak nemá...vychádza zo Zákonika práce...napr. v zákonoch nie je kedy a koľko dovolenky môžeš čerpať a u nás zamestnávateľ stanovil plán napr. počas mesiacov júl a august a potom december, že viac ako 5 dní dovolenky vziať nemôžeme...lebo vtedy je najviac práce a hlavne júl-august je dovolenkové obdobie a aby bolo férove voči všetkým zamestnancom, nie, že 3 vezmú 3 týždne dovolenky a ďalší 3 už nemôžu, lebo ich nemá kto zastúpiť...
Ale nestretla som sa ešte s tým, aby zamestnávateľ niekomu nedal pol dňa dovolenky 🤔