Verím, že vyhráme boj s autizmom a poruchou správania

ivka_iv
15. jún 2022

Krásny dnik prajeme všetkým 😊
Ak by som vás mohla poprosiť o akúkoľvek pomoc pre moje detičky..
Hlavne pre Miška,nech dostane šancu na začlenenie do života..
Každe dieťa je výnimočné a ja verím ze napriek jeho autizmus a poruche správania, sa to podarí a aj on bude veselý, usmievavý, hravý a hlavne ukecany..
Boli to ak matka nechápe a nerozumie potrebám vlastneho dieťaťa
Ďakujem za každú pomoc aj podporu.
Prikladám link na našu prosbu o pomoc
https://www.ludialudom.sk/vyzvy/13711

Ďakujeme a prajeme pekný dnik
S pozdravom Ivana, Miško, Mathias

anjelicek26
15. jún 2022

Niektore vyzvy chapem, vela deti financne podporujem. Ale tuto? Mas krasne zdrave deti. Ano autizmus pre mna nie je porucha, ale spektrum, spektrum moznosti a variant bezneho dietata a vnimania jeho sveta...tiez mame syna s touto diagnozou. Podporit som potrebovala hlavne ja, naucit sa s nim pracovat...rok som chodila k psychologicke...s nim, bez neho, ako kedy... poradit sa, podporit... Nauc sa s nim komunikovat, nauc sa s nim pracovat, nechaj si pomoct od ludi s centra vcasnej intervencie, logopeda, specialnej skolky, vsetko, co sa v ramci diagnozy da ziskat. Zbieraj papiere a podklady neskor kvoli asistentke do skoly. Informuj sa o skolach, kde tuto moznost zaclenenia ponukaju uz teraz. Ale uprimne peniaze nas tato diagnoza nikdy nestala... cas, nervy, slzy, mega prace za tym aby sme tam kde sme dnes... On "vesely hravy ukecany" mozno nikdy nebude, ale to nevadi. Cim skor si toto uvedomis, tym to bude pre teba lahsie. On ma svoj svet a veci, ktore ho tesia, prisposob svoje ocakavania jemu... ty nebojujes, ty sa mas prisposobit a zmenit svoje ocakavania... drzim palce.

mpg
15. jún 2022

@ivka_iv Veru tu najviac pomôže keď rodičia, príp. súrodenci naučia sa mu rozumieť, pomáhajú mu, to neurobí za nich nikto ani peniaze, ani delfíny. A očakávania tiež musia prispôsobiť realite.

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@anjelicek26
Ďakujem pekne za odpoveď, názor.
Aj takto ste mi pomohli, verte mi... Tak tiež si chodievam k lekárke pre podporu a povzbudenie.. Veľmi dobre to padne keď už si neviem rady ako ďalej. Neviem ci ste si náš príbeh aj prečítala.. No dúfam že áno, pre matku samozivitelku, ktorá bohužiaľ nemôže ísť do práce a zabezpečuje tak pre svoje deti potrebné veci.. My nepotrebujeme všetko nám stačí to malo co mame, no ak ste na všetko sama iba na rodičovskej dovolenke s dvoma deťmi,tak ruku na srdce a úprimne dá sa vyžiť, zabezpečiť všetko? 30km cestovať do mesta za lekármi a niekedy je to tak ťažké, stačí ze ma Miško zlu náladu.nie je to len o peniazoch verte mi ale potešilo by ak by sme sa takto dostali do autistickeho centra v Prešove.. Verte ze to je najviac vedieť potreby syna.No zároveň mi je ľúto ze starší syn sa len prispôsobuje a nie vždy je ľahké mu vysvetliť že nemôže dostať bycikel ktorý už mu sľubujem viac ako pol roka, lebo nedokážem na neho našetriť, bohužiaľ je totak. A verte mi ze nechcem na neho peniaze a nový kúpiť hneď, verím ze sa u niekoho nájde co už sa nepoužíva.. A len zavadzia..
Alebo starší nábytok do detskej izby aby mali konečne svoju vlastnú izbu...
Pre mňa aj drobnosť ktorou by nás to trošku posunulo k lepšiemu životu je na nezaplatenie.
Prajeme vám pekný dnik

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@mpg
Samozrejme, už 2 roky žijeme podľa Miška...
Niekedy to ide samo o sebe celkom fajn.. Sú potom dní kedy sama neviem ako ďalej a vycitam si ze ten starší syn je stále ten utlacany, ten ktorý aj keď nechce, musí sa prispôsobít a veľa krát vidím ako ho to trápi, niekedy dokáže Miško byt veľmi zlý k nemu a na všetko som sama... Bohužiaľ a verte mi ze je to ťažké takto žiť iba s rodičovského príspevku...

mondolina
15. jún 2022

@ivka_iv
výživné?

fadama
15. jún 2022

@ivka_iv aký bicykel hľadáš?

nikaeli
15. jún 2022

@ivka_iv v Prešove máme aj iné zariadenia, kde sa pracuje s deťmi s aut celodenne od MŠ, máme aj internát, ak by si potrebovala - nemusíš s ním chodiť k súkromníkom a za všetko platiť, ak s tým máš ako samoživiteľka problém. Pracujem tam s nimi už 15 rokov. Ak chceš, posuniem info v správe.

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@fadama
Pre 9 ročného, na vozenie po dedine.. Horský bicykel by pre neho bol veľký on je taky menší chudsi a bojazlivy tiež.

fadama
15. jún 2022

@ivka_iv ale akú veľkosť? 🙂

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@nikaeli
Budem rada za každé info....
Stále ešte je to pre mňa všetko chaoticke a každá rada s vlastnými skúsenostami su na nezaplatenie... Ja sa zatiaľ posúvam len v tom co mi odporučil lekár a úprimne povedané ostala som len s otvorenými ústami... Ze takéto centra môžu mať aj takéto ceny pre niektorých v pohode jasne pre mňa momentálne moc.
No zase lekára by som nemenila lebo je ten najlepší v blízkom okolí...
Ďakujem a poprosím viac informácií ak vám môžem poprosiť

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@fadama
Ahááá to sú podľa veľkosti 🙈 to som ani nevedela... No netuším, ale skúsim si to Teda zistiť. Ďakujem

nikaeli
15. jún 2022

@ivka_iv napíšem 😉 určite sa môžete prísť aj nezáväzne pozrieť do školy, pani riaditeľka vás so synčekom prevedie, ukáže, vysvetlí..

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@mondolina
Chodí ak nezabudne ako sa dosť často stáva...
Veľmi zle som si vybrala, škoda ze človek nevie také veci dopredu.. Na prvého syna posiela, nie načas a nie každý mesiac 100 e, bývame v tej istej dedine a 8 rokov sa tvári ze Mathias neexistuje, denne ho vidí cestou do školy a komunikácia žiadna... Miskov otec to je cele zle, už je mimo sk na súd nechodí.. A radšej sa snažíme ako tak vychádzať aby nerobil zle... Keď príde na Slovensko príde sem tam, co ti kupi ak má peniaze aj mi nechá... Tak čakám kedy sa aj on uvedomí a príde na súd.. No aj tak nepracuje nikde, není ani na úrade práce a co robí v maďarskú vie len on
..

fadama
15. jún 2022

@ivka_iv 😚

mondolina
15. jún 2022

@ivka_iv
vybav si náhradné výživné.

97tomi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivka_iv
autor
15. jún 2022

@97tomi
Niekedy sa snažím oklamať samu seba, viem ze iné to už nebude...
Len nájsť tu cestu,aby sme si našli to správne fungovanie... Niekedy je to naozaj náročné a všetko sa to komplikuje a ja ako v bludisku sa cítim...
Samozrejme každé dieťa je iné, aj ta forma autizmu je u každého iná, no každá skúsenosť, rada ktorá má znova posunie ďalej je vzácna 🙏

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@fadama
Tak som si to vyčítala že junior veľkosť 26...

fadama
15. jún 2022

@ivka_iv hmm ,skoda ja taky nemám ,

Baby nemáte niektorá na predaj chlapčenský bicykel 26ku?
🙂

nikaeli
15. jún 2022

@97tomi nie, nedá.. problémové správanie sa dá korigovať rôznymi prístupmi, využitím rôznych metód, niekedy aj liekmi.. sú ľahšie formy, zvládnuteľné ako spomína @anjelicek26 a sú ťažšie formy kombinované s ďalšími dg, kde sú deti často aj nehovoriace a ťažko vyjadrujú svoje základné potreby (ak vôbec), z čoho plynie ďalšia frustrácia a ďalšie problémové správanie, až sa rodiny dostávajú do bludného kruhu 😕 autorkin Miško je však na začiatku svojej cesty, tam je veľká šanca podchytiť ho a pomôcť rodine čo najviac 😉

anjelicek26
15. jún 2022

@nikaeli my sme Si tym vsetkym presli. Viem,aka je to pre Mamu makacka a frustrujuce v tolkych situaciach.. my mame Este Par inych problemov... do 4.5 Roka Bol prakticky hluchy.. .. porucha kratkodobej pamate...Ale Pointa ostava,ze je to hlavne o praci rodiny,ucitelky a psychologicky.. a podla toho Robi/nerobi dieta pokroky. Len Claudia vek tie vysledky vidi AZ teraz,Po rokoch. Stale Mu Opakujem-,ze moze byt Rad,ze sme Ho v urcitych situaciach nedali do hniezda zachrany😂

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@fadama
Aj tak vďaka za ochotu... Verím že sa usmeje šťastie a nakoniec ten vytúžený bycikel aj bude 😊

nikaeli
15. jún 2022

@anjelicek26 verím, že je to ťažké, držím prsty, aby ste boli čo najviac v pohode 😉

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@nikaeli
Ďakujeme... Áno s Miškom sme na začiatku cesty je to náročné keďže som na nich sama a niekedy mám pocit že žijeme všetci iný svet,niekde zaseknuty a neviem kedy a či vôbec to bude niekedy normálne... Máme úžasnu doktorku klinicka psychiatricka mam pocit ze nie len Miško ale aj ja som pacientka, odchádzam odhodlana ze to dáme, ale po pár dňoch keď zúfalá prosím Miška aby sa obliekol lebo ideme na kontrolu a on svoj svet ani sa nepozrie na mňa, nedovolí obliecť sa... Niekedy pozerám na maminky s deťmi ako si krásne idú za rúčky, poslušne... A my vyzeráme ako keby nás vypustili z lesa 🤦‍♀️

ivka_iv
autor
15. jún 2022

@anjelicek26
Zase ma chytá panika.... My sme ešte len vyrazili na nášu cestu, a najradšej by som sa naklonovala aby som stíhala byt mamou rovnako pre oboch... Samozrejme ze v tej najhoršej chvíľke mojej ma stále dokážu prekvapiť a priviesť do šialenstva... Lebo Miško a Miško on všetko môže a všetko len aby jemu dobre bolo tak ten starší putá pozornosť v škole.... Lebo sak co aj on môže byť iný.... Dúfam ze toto sa dá čím skôr do poriadku, lebo asi ja dostanem skôr infarkt 🤦‍♀️

malickeslniecko
15. jún 2022

@ivka_iv poznám ta osobne pochadzam odtiaľ ako ty a viem ako si na tom a co prežívaš len kým neuvidia nepochopia držím palce Ivana ❤ tiež som slobodná mamina z 4 deťmi a viem aké to je

anjelicek26
16. jún 2022

@ivka_iv ono je to pre tych surodencov tazke, ked sa porovnavaju a uvedomia si, ze jednemu sa dostane prehnane vela pozornosti a druhemu nie, aj ked su tam objektivne dovody, proste vidiet to takto male dieta vie "obcas", ale vacsinou nie...chape, ale smutne a frustrovane je aj tak... ono musis najst ten "vas cas" aj keby je to hodina skor rano ci hodina neskor davat spat vecer, aby vedel, ze tento cas vyhradis pre neho, porozpravate sa, rano si date horuce kakao, vypocujes ho, povenujes sa mu, to iste vecer - vylozit spolu na gauci nohy, pritulit sa, porozpravat sa, vysvetlit, co bolo v skole, kamosi, ako to vnimal, co ho potesilo. A povedat mu, toto a toto si spravil dnes vyborne, som na teba hrda. My mame deti styri a proti tomu pocitu "mama sa mi dostatocne nevenuje" prakticky clovek bojuje cely cas... lietam medzi pracou, kruzkami a detmi, ale poriadne si dohliadam na to, aby kazdy mal svoj "mama time" len sam pre seba. Neboj najdete si system a ano v tom veku do 6 rokov sme bojovali zo synom velmi... dostal odklad, chodil na specialnu skolu rok, ktora ho neskutocne posunula dopredu, teraz chodi do beznej (s asistentom) a je jeden s najlepsich v triede, on je prehnane empaticke a socialne dieta (nastastie), kamaratov ma milion, hovorca triedy... ma svoje muchy a problemy, ale to asistent vsetko skoriguje resp. aj ucitelku vychytal mladu, motivovanu, necha ho sa prejst na chodbe ci ist na dvor, ked to potrebuje a je toho ten den na neho vela... proste su cesty a aj ty ich coskoro uvidis... momentalne si asi vo vekovo najtazsej faze, ale ked vidim mojho syna, co vtedy nekomunikoval, prehnane lipnul na mame, maval amoky, kdekolvek bol proste odisiel prec a ani sa neobzeral (x-krat sa niekde stratil), je to tisic a jeden... btw. ja som mlademu vzhladom na diagnozu rezim upravovala len minimalne... upravila som rezim celej rodine, aby tam stale bola ferovost a rovnost medzi detmi..