Ahoj. Chcem sa spýtať, či by ste si niekedy zvolili utajený pôrod, ak by ste si mali vybrať medzi interupciou a utajeným pôrodom? Nájde sa tu nejaká ktorá to už zažila??
@sweetgame nezazila som to, ale ak sa to teda tyka teba, dopraj babu zit, radsej utajeny porod ako interupcia, kazde dieta ma pravo na zivot a je velmi nezodpovedne ist na interupciu, to by si mali zeny uvedomit skor, nez idu s chlapom do postele. Mozno ti to financne nevychadza a preto je ozaj lepsi utajeny, dietatko sa snad dostane do ruk starostlivym rodicom. Vies kolko neplodnych parov tuzi po babatku? naozaj si to premysli, mozno ked toto drobca uvidis, nechas si ho ty sama 🙂 a ked nie, tak urobis stastnym niekoho ineho - ludi, ktorí by si babo - aj ked adoptovane priali z celeho srdca. A nezabudaj, mozno este v buducnosti budes tuzit po babatku a je vzdy velke riziko podstupit interupciu 😒
tiež neviem posudiť no keby som už porodila,dieťa by som nikomu nedala asi by som zvolila to prerusenie keby som dietatko nechcela.No nebola som v takej situacii dietatko som chcela či už mladatko 19 rocne alebo stara páka 35 rocna 😀
pod pojmom utajeny porod si predstavujem situaciu, ked zena utaji cele tehotenstvo pred ocami verejnosti - hlavne tej znamej a rodiny, co podla mna nie je na slovensku mozne. ak uz mas deti, opustis ich a utiahnes sa z oci verejnosti, aby si tajne porodila? osobne som prezila dve tehotka, ale ani pri jednom by som veru neutajila velke brusko.
zober si situaciu, ked po porode dieta odovzdas a pochadzas z vidieka kde sa nic neutaji, tak je iste, ze az do smrti budes tercom ohovoarania, ze si sa dietata vzdala i napriek tomu, ze si mu dala vybornu sancu na zivot a sancu inym rodicom, ktori sa staraju o dane dieta. pravdepodobne by to bola horsia situacia ako interupcia, o ktorej budes vediet iba ty...
súhlasím s dadikou 1114 aj elou2710 . veľa párov túži po dieťatku a nedári sa a je dosť ľudí, ktorí by si priali adoptovať malé babätko.....
či sa dá utajiť pôrod... všetko je možné a závisí to od rôznych okolností, ale myslím si, že v menšom mestečku sa neutají ani interupcia.............. a podľa mňa je oveľa menším zlom dať dieťatko na adopciu ak sa už nedá zvládnuť
jeho výchova , alebo sa jej bojím...
Nerada sa púšťam do polemík a tu sme naozaj na klzkom ľade, ale nedá mi nereagovať na Macin príspevok. Utajený pôrod nemusí byť ani zďaleka o tom, že žena svoje tehotenstvo všetkými spôsobmi tají, skôr, že dieťatko sa nikdy nedozvie, kto je jeho skutočná matka, ostane pred ním utajená, je od okamihu narodenia právne voľné.. bolo to kedysi vysvetlené v Mama a ja, ale neviem kde.
Maca má pravdu v tom, že sa ešte nájdu hlúpi ľudia, ktorí riešia, do čoho ich nič nie je - ale 1000x radšej byť vystavená ohováraniu hoc aj do konca života ako hryzeniu vlastného svedomia. Lebo z dediny môžeš odísť, začať úplne nový život - ale pred svedomím neutečieš. Interrupcia je hrozná vec... keby som vedela o niekom, kto absolvoval utajený pôrod, rozhodne ju nebudem ohovárať, skôr v mojich očiach náramne stúpne. Vynosiť dieťa, priznať svoje tehotenstvo, prežiť ho, vytvoriť si s bábom vzťah (ten si každá vytvorí, hoci si to nepripúšťame i keď bábo je nechcené) a napokon sa ho vzdať, zabezpečiť mu lepšiu budúcnosť, nezabiť ho ani neporodiť niekde do záchodu bez pomoci... to chce ODVAHU, no nie každá žena ju má...
Želám ti, aby si sa rozhodla správne.
@sweetgame @maca_p ma pravdu,viem to z vlastnej skusenosti. kamoska byva na dedine tiez otehotnela,ale uz nestihla ist na interupciu 😒 ale chcela.a malicke sa narodilo a dala ho na adopciu,a to ohovaranie medzi ludmi na dedine jej teda vobec nezavidim.aj ked malej dala zivot,ale ludia to naozaj strasne odcudzuju ☹ 😖
Moj nazor je, ze je lepsie zvolit si utajeny porod ako interupciu. Jednak ma dieta pravo na zivot,lebo interupcia nie je prerusenie ale ukoncenie a jednak nie je lepsie pocuvat chvilu ohovaranie od ludi na dedine ako vycitky vlastneho svedomia cely zivot?
@sweetgame utajiť tehotenstvo sa dá, vidieť to občas aj v televíznych novinách, aj keď tu už ide zväčša o tragické správy, ale proste, nič nie je nemožné... žijem na dedine a poznám babu, čo utajila tehu, dala dieťatko na adopciu, ale v hodine dvanástej si to rozmyslela a o pár týždňov požiadala o návrat dieťatka späť k nej a bolo jej vyhovené... Ľudia ohovárajú pre množstvo vecí, ani interrupcia sa vždy neutají, skôr či neskôr to na povrch vypláva a ako písali už niektoré predo mnou, reči ľudí sú nič v porovnaní s vlastným svedomím, pred tým jediným sa utiecť nedá... A hovorí sa vždy o tom, čo je momentálne aktuálne a na dedine sa často niečo deje, reči možno chvíľu budú a potom sa nájde iná téma...Umelý potrat je definitívna vec, už sa to nebude dať napraviť, ale utajený pôrod, adopcia, to všetko sa dá urobiť tak, aby si mala svedomie čisté a hlavne, je to niečo, k čomu sa môžeš vyjadriť aj po pôrode, situácia sa môže zmeniť k lepšiemu a keby aj nie, dieťatko môžeš milovať tých pár mesiacov, čo rastie v tebe a tešiť sa z toho, že niekomu raz toto dieťatko bude skrášľovať život 😉 Nemysli na zlé veci, skús myslieť pozitívne 😉
Určite súhlasím s vyššie uvedeným.
Čo sa týka tých výčitiek svedomia, poznám prípad, kedy mamička mala prvé dieťa, s druhým otehotnela v krátkom čase po prvom, rozhodla sa ísť na interupciu.... odvtedy je 13-14 rokov, porodila medzitým svoje ďalšie dieťa a ....
.... má neskutočné problémy so zdravotným stavom, ktoré sa prejavujú vo forme depresií, úzkostí a pod., takže si odležala svoje i na psychiatrii, stále je na liekoch - dlhodobo a keď ju minule známa stretla a spýtala sa jej ako sa má, povedala, že len o trošičku lepšie..., takže jedno nesprávne rozhodnutie, ak sa to tak dá pomenovať a následky naozaj na celý život.
Kto vie, čo sú skutočné depresie, dokáže precítiť. Je to horšie ako akákoľvek iná choroba fyziologická. Pretože človek trpí a nevie si pomôcť ani sám, a ani medikamenty mnohokrát nezaberajú ....
My máme jedno biologické dieťa a od januára sme zapísaní v zozname čakateľov na osvojenie miminka do 6 mesiacov. Takže čakáme v podstate na odvážnu ženu, ktorá namiesto zabiť sa rozhodne donosiť a dať na osvojenie.
sweetgame - ak sa situácia naozaj týka teba, držím palce, aby si sa rozhodla správne. Čo by dala vyššie uvedená mamička za to, keby našla svoj pokoj, povedzme po dlhých rokoch i tým, že by sa stretla so svojím nechceným dieťaťom u jeho náhradných rodičov a obe strany by si navzájom porozprávali, prečo ??!!
Existuje mnoho inštitúcií, ktoré dokážu dať podporu takýmto matkách v čase tehotenstva, ale i matkách, ktoré sa nakoniec rozhodnú porodiť a vychovať. Ak chceš ozvi sa mi, dám ti kontakty.
@sweetgame je to asi najtazsie rozhodovanie v tvojom zivote. a preto urob hlavne podla seba a podla toho, co TY citis. nedavaj na reci ludi, oni ti nepomôzu. je to presne tak ako tu uz ktosi spominal. budu ta ohovarat dovtedy, kym nepride nejaka ina "senzacia". ja osobne by som na reci ludi nedavala. mozno existuju aj take zeny, na ktorych interrupcia nasledky nenechala. ale myslim si, ze kedze uvazujes ako uvazujes, na tebe by urcite nasledky nechala. aj ja patrim medzi tych nestastnych, ktori tak strasne tuzia po dietatku, no neda sa. a je dost pravdepodobne, ze sa to nikdy nepodari. a môzes si byt ista, ze ta tuzba je taka neuveritelne silna, ze ak sa mi niekedy dostane do narucia vytuzene babo, dam mu vsetko na svete a bude take milovane ako je to len mozne. urcite to tak citi kazdy, kto si poda ziadost o adopciu, pretoze predtym musel prejst dlhu, bolestnu a narocnu cestu za vlastnym babatkom. preto ak sa rozhodnes pre adopciu, môzes zit cely zivot s vedomim, ze si urobila niekoho najstastnejsimi ludmi na svete a ze tvoje dieta bude veeeeeeelmi milovane a dostane vsetko, co mu jeho nahradni rodicia môzu dat 😵
potrat je vždy vražda nevinneho bezbranneho stvorenia ..pozri si na nete tu masakru a zdvihne sa ti žaludok nie že to nikto nevidi vidi to Boh a svedomie potom neda dychat ženy ktore z akej kolvek príčiny sa nemožu postarat o svoje dieta maju možnost ho dat na adopciu cez hniezdo zachrany utajeny porod atd..to su odvažne ženy daju šancu dietatku žit..a nešpinia si svedomie vraždou to je to spravne slovo na interupciu
ja by som rozhodne nedokazala dietatko zabit. a pre mna osobne je to vrazda. niektora tu pisala, ze mladatko 19-nast rocne. ja som mala prvu dceru v 19-nastich a mame ju. a k tomu mame este dalsie dve a zijeme dobre. ono je to nie o veku, ale o zodpovednosti a postoju k dietaku. ja aj keby som cakala 10te dieta, tak ho nezabijem. ak by som vedela, ze sa onho nemozem, aelbo nedokazem postarat, tak by som volila adopciu, ale ono je to uz tazke, ked dietatko citis a je s tebou. ja osobne by som sa nedokazala od neho natolko odosobnit, aby som ho dokazala len tak niekomu cudziemu. ozaj, aj na tomto fore je neskutocne kvantum parov, ktore by za dietatko dali modre z neba a nemozu ho mat alebo na neho roky cakaju. a ver, ze u takych rodicov by mu bolo uzasne. lebo by bol ich pokladikom a ich zivotom. takze skor vol porod. to bude pre teba tazsie ale to malinke, ktore je z teba, bude zit a bude stastne. takto ho zabijes. ☹
Utajiť pôrod na Slovensku sa podľa mňa nedá... to už by som radšej tajila tehu a odišla porodiť do Čiech, ale dala by som si naozaj naozaj pozor, aby to nebolo nejak zneužité.
Samozrejme radšej takýto pôrod a adopcia ako interrupcia...
ze utajeny porod?tak to aj utajeny sex? 😀 co ma najviac zaraza je ze vela zien utajili porod alebo zabili vlastne dieta ale ked roztahovali nohy to im tak ani nevadilo 😠 a ze mladatko 19nast rocne? 😀 sorry baby ani to ze niekto zije na dedine alebo akych susedov ma nema pravo ci na interupciu alebo utajit porod s toho dovodu lebo jedna baba bude rozpravat ☹ to je tak strasne a primitivne ze to ani pravda nieje........a jednoznacne kazda zena by si mala rozmysliet pred tym ake nasledky moze mat sex 😉
Dať dieťaťu život je to najkrajšie čo môžeš vo svojom živote urobiť a je naozaj veľmi náročné vzdať sa ho. Každopádne som proti interupcii.
Neviem, ci sa da utajit - nie porod - ale teda tehotenstvo a nasledny porod bez toho, aby to okolie vedelo. Cakas babätko v zime, kopa vrstiev, ludia chodia ako cibule, kludne to moze vyjst, ale staci jeden spytavy pohlad a okolie bude vediet.
Uz to, ze zvazujes dietatko donosit hovori o tom, ze ho nechces dat prec. Ak nevidis ine vychodisko aby dietatko ostalo pri tebe, je to najkrajsie, ked ho darujes inej mamine, ktora po nom neskonale tuzi a mat nemoze. Adopcia je velmi krasna vec pre toho, kto dietatko dostane. Dostane sa do rodiny, ktora ho bude milovat.
Len ty budes musiet byt silna... dat prec dieta, co 9 mesiacov v tebe rastlo, co ta pozna po voni, po hlase, si jeho VSETKO a neprivinut si ho po porode, nepritisnut na prsnik, nemojkat ho... zblaznila by som sa. Tuzbou, laskou, zufalstvom. Tato rana v srdci je mozno este krutejsia, ako ta rana po potrate. Lebo tvoje dieta niekde bude, ale nebude s tebou. O rok-dva bude tvoj zivot mozno porieseny, vztahy usporiadane, ale ten maly clovek uz nikdy s tebou nebude. A to dieta je cast teba.
Tazko sa radi, nevolila by som ani jednu ani druhu cestu, tvoje dieta je vzdy tvoje dieta a mas kopu mesiacov tvoje problemy vyriesit. A cela dedina nech sa ide klzat... co ta po nich... je to tvoj zivot.
urcite utajeny porod
niektore prispievatelky sa asi s tymto terminom nestretli - nie je to ziadne utajene, doma skryvane tehotenstvo
je to krok k rieseniu situacii nechcene tehotnych zien, stav ktory nasa legislativa pozna a porodnice i urady su nan pripravene - meno matky nikde v uradnych dokumentoch nefiguruje, dieta ide okamzite na adopciu, matka vobec nefiguruje ako biolog.rodic - dokumentacia je v nemocnici zapecatena na predpisany pocet rokov....
je skvele ze tato moznost je - prave pre nestatstne tehotne zeny, ktore nemaju ine vychodisko a chcu dat sancu na zivot svojmu dietatu
utajeny porod je aj vo velmi tazkej osobnej situacii sanca pre zivot dietatka, ktore aj ked nechcene pocate je zivy cloviecik
interupcia je nezvratne ukoncenie jeho zivota...
vždy a určite LEN utajený pôrod...
druhá možnosť je pre mňa absolútne neprijateľná...
pre mňa osobne.
okrem iného aj preto, že sa starám o detičky z takýchto pôrodov a NIKDY by som nedopustila, aby sa takto úžasné stvorenia NEMOHLI narodiť, keď MôŽU 😔 😉
a že sú fakt úžasné a dokonalé a na zjedenie...
júúúúj...
tak, ako všetky! 😉 😔 😵
(ale tieto možno predsa o niečo špeciálnejšie, lebo mnohokrát sa počali dvakrát...raz, keď sa biologicky počali a druhýkrát, keď sa ich MAMA odvážila PORODIŤ ich-i napriek všetkému 😔 !)
Samozrejme som za utajený pôrod. Na to novorodeniatko sa určite budú tešiť rodičia, ktorí nemôžu mať vlastné dieťa. Viem o čom hovorím. Sami máme dve už dnes dospelé adoptované deti a dodnes som ich neznámej biologickej matke určitým spôsobom vďačná za to, že sa ich zriekla a dala ich a adopciu a tak vlastne umožnila nám, aby sme prežili to, čomu sa hovorí rodičovstvo.Zároveň poskytla aj šancu svojim deťom na plnohodnotný a šťastný život v úplnej rodine, ktorý im ona nedokázala vytvoriť.
1 týždeň:
Maminka ,, Mám iba 8mm, ale mám všetky moje orgány. Ľúbim zvuk
tvojho k...rásneho hlasu, vždy keď ho počujem pohnú sa mi všetky
tie moje malilinké kostičky v tele. Zvuk tvojho prekrásneho srdiečka
je moja najobľbenejšia melódia.
2 týždeň:
Maminka,, Dnes som sa naučil ako si mám cucať palček,,keby si ma
videla povedala by si že vyzerám úplne ako bábo. Je mi tu tak
krásne teplučko.
3 týždeň:
Vieš čo Mami ?? ..ja som dievčatko ,, Dúfam že ťa to poteší..som
tvoje dievčatko.Chcem aby si bola šťastná lebo nemám rada keď
plačeš…Ja plačem wždy s tebou aj keď ma nepočuješ.
4 týždeň:
Maminka začali mi už rásť vlásky.... Len škoda že sú také
malinké, ale tuším že sa podobajú na tie tvojé. A už viem aj
pohnúť s mojou malinkou hlavičkou, aj s prstíkmi,a nožičky a
ručičky, viem len trošililinku vystrieť ale na to mám ešte čas
nemyslíš????
5 týždeň :
Maminka ty si bola dnes u lekára ?? On ti klamal že ešte nie som
nijaké bábo..Maminka veď ja som tvoje bábätko…a ľúbim a
..Mami???? ,, Čo je to potrat??
6 týždeň:
Maminka ja zase počujem lekára..Prečo je k tebe taký zlý??
??..Prečo sa mi vkráda do môjho domčeka?? ?? Maminka on to volá ...
ihla čo to je,?? ?? Maminkaaaaa?? strašne ma to páli, povec mu nech
už prestane ..Mami ja nechcem ísť preč :(( ..Nechcem od teba odísť
prečo mi to robííí??? ?? …Prosím maminka pomôž mi, ubližuje mi
to :((…MaMiiNka Niee !!
7 týždeň:
Maminka mám sa dobre... Som v nebíčku, Ježiško ma drží v
náručí .Strašne mi chýbaš , chcem ísť naspäť :( ..Ale Keď to
nejde.. Vysvetlili mi už čo to znamená potrat :(… Mamička prečo
si ma nechcela ?? Veď ja ťa tak neskutočne ľúbim. Prečo Ty mňa
nie????
Aj keď je to tak navždy som tvoj Anielik …Mamička nedaj si už
nikdy zobrať Anielika.:(
Hoc by som bola sama z detmi nikdy v živote ani potrat ani utajeny porod moj nazor.....
ja som za toto už hovorila...asi by som si tehu "užívala" ,každý by vedel,že som tehotná-netajila by som to ale pri nástupe na pôrod by som povedala,že chcem rodiť anonymne(utajene čia ako sa tomu správne hovorí) ale z nemocnice by som išla bez bábätka....ostatným by som povedala,že zomrelo(a že ani pochovávať nebudem) v podstate by som aj pravdu povedala,lebo pre tú matku v tej chvíli dieťa umiera.....
a možno po pôrode by som chcela maličké oveľa viac ako moje plánované deti..myslím,že je tam nejaká lehota
ak by som mala riešiť utajený pôrod - interrupcia,tak na 99% by to bol ten pôrod (schválne nepíšem 100%,lebo ako sa povie :nikdy nehovor nikdy)
Zazila som to ako sprevadzajuca osoba.... teda niekto kto bol pri porode so zenou ktora sa rozhodla pre utajeny porod
je mozne ist porodit aj mimo miesta bydliska a do porodnic kde maju s takymto porodom skusenosti.
Je mozne poziadat aj organizacie ako su sestry Matky Terezy prip. forum zivota a stravit tam cas medzi tym nez sa dietatko narodi ... a odvtedy nez to je vidiet...
Ak to nie je mozne prip. vhodne tak ta zena moze vraviet ze dietatko odislo ... ono ludia su vselijaky.... tak ako sa hovori na tej co si da dieta zobrat to nevidiet ale ta co dieta vynosi a da na adopciu tak na tej to vidno..
napriek tomu co ludia hovoria ja som presvedcena ze je to velmi slachetny cin... a darujes dietatu zivot co mu nikto iny nikdy dat nemoze a ti ku ktorym dieta pride budu vdacny za to ze si mu dovolila narodit sa ... a neskor aj to dieta...
jednoduche to nie je ale da sa to zvladnut
Musi byt velmi tazke byt v takej situacii, ked sa zena rozhoduje. Co bude "potom", nech uz sa rozhodnes akokolvek, to nikto presne nevie, su to iba dohady.
Dobre je utriedit si, na com Ti zalezi a coho sa bojis a ako by sa to dalo spolu sklbit/ vyriesit. Kto by Ti mohol pomoct a v com. Co musis urobit pre to Ty.
Ja si myslim, ze odvaznemu stastie praje. Ze sa opalti bit za to, co pokladas za dobre.
Kto sa bude na Teba pozerat v buducnosti?
Ty
ludia
ten clovek, ktory zacina zivot u Teba.
Nikto z nas tu neni navzdy. Nikdy nevieme, aku chorobu dostaneme, kolko rokov mame este pred sebou. Aj ked vsetky podmienky vyzeraju idealne, moze sa to cele zvrtnut.
Jeden zo zakonov z Lesnej mudrosti/ woodcraftu hovori o tom, ze pri koreni kazdeho zla je STRACH.
Strach z neistoty, odsudzovania, samoty, straty niecoho... je toho vela, coho sa bojime.
Drzim Ti palce.
ja osobne by som zvolila interupciu , pretože pri skorej interupcii este vlastne nejde o dieta ale len o zarodok ,ktori netrpi ,neciti ... a radsej podstupit to ako 9mesiacov ho hosit pod srdcom , priviest na svet a potom si cely zivot vycitat ze niekde zije moje dieta !!!!! a ked vyrastie a zisti pravdu tiez to bude prehno sok !!! tak urcite nie utajeny porod !!! moj nazor
veverka a ani3012 pisu velmi rozumne, tazko nieco dodat
vieš toto je niečo v čom sa musíš rozhodnúť sama..to proste nejde, napísať do fóra a čakať na reakcie, tu sú maminy ktoré majú svoje detičky doslova vymodlené, tak je jasne, ze na potrat ťa nepošlú.
Musíš sama vedieť, ako si na tom, či dokážeš hladkať svoje bruško 9 mesiacov a potom dieťatko navždy odložiť...a žiť s tým pocitom...mňa osobne by to zničilo..
alebo ísť na potrat , ešte kým môžeš....vynosiť dieťatko a dať ho preč je ta ťažšia cesta, ísť na potrat jednodukšia...tak si sama vyber tú správnu..prajem veľa statočnosti....
Bola som na interupcii a ak by som sa mohla ešte raz a "slobodne" rozhodnúť.. nikdy v živote by som to neurobila... Napriek všetkému a všetkým by som svoje dieťa vychovala sama a nadala ho nikam. Ani na utajený pôrod.. A ak už jedna z týchto možností, tak utajený pôrod, resp. adopcia hneď po pôrode... Nikomu neprajem, čo to je prísť o dieťa interupciou, zabiť to nevinné stvorenie a žiť s týmto krížom... 😔 Túto voľbu už nevieš zvrátiť... všetko iné je voľba pre život.. a ten život si zaslúži každý... Môj šťastný život skončil v deň, keď zomrelo moje bábätko.. Aj keď mám odvtedy veľa radostí a možnosti na šťastie, jedno oko a srdce vždy plače... 😖
ak dieťa nechceš chod na potrat ,ak porodiš nebudeš sa toho ľahko vzdavať pretože pôrodom veľa vytrpíš A obetuješ na cely život ostanu ti iba ovisle prsia a už budeš žena po pôrode a budeš ina dole,tak to obetuj pre dieťa ktore chceš a ne nechceš
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
vsetko je lepsie ako interupcia ..moj nazor