Zármutok u matiek po strate dieťaťa

adriana871
26. okt 2020

Dobrý deň, som študentkou psychológie tretieho ročníka bakalárskeho stupňa. Témou mojej bakalárskej práce je Zármutok u matiek po strate dieťaťa. Túto tému som si sama navrhla a vybrala aj pre jej bližšiu skúsenosť. Preto som sa rozhodla obrátiť práve na Vás, na matky, ktoré o svoje deti prišli a požiadať Vás o láskavosť, či by som sa vás mohla spýtať na pár otázok. Samozrejme to bude úplne anonymné. Viem, že nie je jednoduché sa niekomu s tak ťažkou témou zdôverovať, ale predsa len ak by ste sa našli niektoré, ktoré by ste mi mohli pomôcť, bola by som veľmi rada. Vopred Vám ďakujem za každú odpoveď a záujem.

birika
26. okt 2020

@adriana871 dcerka mala 9 mesiacov, ked som spontanne potratila druhe babatko - v nemocnici som si odplakala 4 dni, ale domov som sa vratila relativne v pohode (neda sa zabudnut), ale da sa s tym zit. potom som o mesiac otehotnela neplanovane opat a narodila sa druha dcerka...a po 9-tich rokoch neplanovane synko 🙂

mima173
26. okt 2020

@adriana871 ja som prvé potratila v júni. Na ten pocit a situáciu sa nedá nezabudnúť. Teraz som otehotnela znova ale ten maly strach vo mne pretrváva. Ak chceš kľudne mi napíš, odpoviem na otázky

livka_
26. okt 2020

Ano mozes mi napisat
@adriana871

len_nig
26. okt 2020

@adriana871 aj ja kľudne môžem

smeja1981
26. okt 2020

kludne napiste

cookie29
26. okt 2020

Prečo nedefinovat čo chápeš pod stratou dieťaťa? Pre niekoho je to strata žijúceho dieťaťa. Pre niekoho iného je napríklad potrat na začiatku tehotenstva stratou dieťaťa.

adriana871
autor
26. okt 2020

Ďakujem Vám všetkým za Váš záujem, postupne sa Vám všetkým ozvem 🙏 @cookie29 nerozlišujem medzi stratou žijúceho dieťaťa a potratom.

rachel36a
26. okt 2020

@adriana871 ja som prisla o 5 deti 😢😰 nenarodenych

veronikaa006
26. okt 2020

ja som prišla o 2 :( 2x mimomaternicové. Stále bojujem no ešte som sa nedočkala bábätka...

bagre
26. okt 2020

@adriana871 napíš mi otázky do ip...

cookie29
26. okt 2020

@adriana871 prave preto je to dolezite upresnit... aspon podla mojho nazoru

banderaska29
26. okt 2020

môžete napísať aj mne do správy otázky

zuz115
26. okt 2020

Aj mne

ankare
26. okt 2020

Ja som potratila v 1. trimestri. Pokojne mi napis, ak treba. 😊

felycity
26. okt 2020

pokiaľ ešte potrebuješ, môžeš mi napísať pokojne

zafir01
26. okt 2020

@adriana871 potratila som v 6tt v 10 tt a dcérka sa narodila mŕtva v 39 tt. Môžeš mi napísať

soldi
26. okt 2020

@adriana871 no, ale to je praveze obrovsky rozdiel prist o dieta, ktore vychovas, travis s nim cas, urobili ste si puto a medzi stratou plodu. ja som raz potratila v 7tt a nemala som z toho ziadne extremne negativne pocity, ze by som plakala, alebo nieco podobne. vedela som, ze nieco bolo v poriadku, tak to priroda vyriesila. tym to pre mna haslo.

keby som vsak prisla o narodene 7 tyzdnove dieta, tak ta strata a bolest by boli nekonecne.

baccio
26. okt 2020

Môžeš sa opýtať....

zafir01
26. okt 2020

@soldi presne ako píšeš.. Ja cítim obrovský rozdiel v mojich troch stratách... Dokonca aj medzi tým potratom v 6 a 10 tt. Kedy mal plod okolo 5 cm už, tak bol neskutočný rozdiel v tých pocitoch. Hybem sa medzi ženami, ktoré prišli aj o 4 ročne. A keď som stála pri nich v čase náhlej tragickej straty, bolo to omnoho silnejšie, než to, čo som prežila ja . Rozdiely tam určite sú

bagre
26. okt 2020

@soldi môže to byť rozdiel, ale to neznamená, že každá žena ktorá prišla o dieťa v 1.trimestri to zvládne v pohode... veľa tiež zaváži, či náhodou na TO dieťa nečakala napr. 8-10 rokov. Ja osobne som niesla ťažko každú stratu a škála pocitov a hĺbky smútku bola veľmi široká,- vždy to bolo trochu inak, ale vždy zlé. O posledné som prišla v 18 tt , hoci doma ma čakali 3 deti a nedá sa povedať že mi táto skutočnosť pomohla. Bolo to najhoršie z viacerých dôvodov.
Beriem, že ak niekto stratí dieťa v 8.mesiaci je to ešte horšie, a napr. v 5 rokoch ešte horšie. Ale zároveň, každá žena je iná, okolnosti sú rôzne, a aj očakávania od života nemá 100 žien rovnakých. A len preto, že niekto to berie že príroda si to poriešila /a tak sa to často aj prezentuje od okolia bez ohľadu na to, ako to prežíva žena/, to neznamená že je divné ak sa niekomu pri takej udalosti zrúti svet. Pre niekoho je DIEŤA aj 2cm fazuľka. Neviem síce zatiaľ ako vyzerajú otázky, ale príde mi divné robiť rozdiel medzi tým, či je missed v 9.týždni, v 20. alebo či zomrie dieťatko pol roka po pôrode.

kajkag
26. okt 2020

Aj mne môžeš napisat

neluska21
27. okt 2020

aj mne mozes kludne napisat ak budes este potrebovat

florianabotosova
27. okt 2020

@adriana871 ahoj môžeš mi kľudne napísať 🙂

alinka2018
27. okt 2020

@adriana871 mne môžeš napisať tak isto

margaretka25
28. okt 2020

@adriana871 ahoj. Ja som prišla o 2 synčekov v 20. A v 16tt. Som ochotná ti odpovedať na otázky . Kľudne mi napíš súkromnú správu 🙂

mia_von_prag
31. okt 2020

možes aj mne napisat

bozidaratrppp
2. nov 2020

@adriana871 ahoj ja som prvý krát otehotnela s manželom asi ako 22 ročná to sme už rok spolu žili , ani som nevedela že som v tom až keď prišli bolesti a nedostala som a to som bola 7 tt decembri 11som začala spinit . A 15 teho som spontánne potratila bolo to pre mňa strašné ako mladé dievča nevieš čo to je čo ťa čaká . Ideš na pohotovosť sestričky a lekári sú bezcitný veď mladá ešte otehotnie . Bola som v takom šoku keď lekárka povedala že nie je akcia tak počkáme tri dni som chodila na pohotovosť a malá nádej že bude dobre so slzami v očiach som sa deň čo deň modlila. A potom 15. Ma zobrali do nemocnice až teraz si uvedomujem aké nezodpovedné je lekárstvo . 16 kyret. Ďalšie týždne som preplakala . Až po dvoch rokoch sa nám opäť podarilo .9 týždňov a opäť potrat a začal sa kolotoč . Beznadej, strach smútok .........

atack
17. feb 2023

Ahojte ,chcela by som sa spýtať...stratila som dcérku...porodila som ju ale bola už mŕtva 😪 čo myslíte kedy by som sa mohla snažiť o ďalšie bábätko?...cítim sa úplne prázdna a mám strašnú túžbu mať ešte miminko 😪 ďakujem za odpovede a aj rady.

zuzinka888
17. feb 2023

@atack co bola pricina? Ak nejaky zdravotny problem tak najprv treba ho vyriesit. Mne dr.pri prepustani povedala ze najskor po 3 nesiacoc. Tak aj bolo no zial potrat9tt. Potom som cakala rok a podarilo sa. Skus sa co najviav vysporiadat zo stratou babatka. Tazke stavy mozu prist prave pocas dalsieho tehotenstva. Ten strach a bezmocnost co som citila bol strasny. Odporucam ti terapie. Ja som myslela ze som po roku uz ok. No opak bol pravdou. Druhe dietatko nikdy nenahradi to stratene. Ani nezaceli ranu a bolest zo straty. Daj tomu cas. Drzim palce. Ak chces mozes napisat. 🤗

atack
19. feb 2023

@zuzinka888 hlavná pricina bol streptokok...😔 Ďakujem krásne...😔

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre