Ahojte, milé ženy. Večer som bola u gynekologičky, kde sa zistilo, že môjmu dieťatku už nebije srdiečko. Dnes som 7+5, veľkosť maličkého zodpovedá 7+2. Som v obrovskom šoku a nie úplne v stave rozhodovať, čo ďalej. Dr. mi povedala, že mám 3 možnosti - samovoľný potrat, chemický potrat a kyretáž. Máte skúsenosti? Mali sme ísť o týždeň na dovolenku, a teraz neviem čo robiť. Najviac sa mi pozdáva asi prirodzený potrat, len neviem, ako to je s tým, že sa hocikedy hocikde môže zo mňa začať liať krv. Asi by som si maličké aj rada pochovala. Prosím, pokojne píšte, aké máte skúsenosti vy. Mám po štyridsiatke, no predsa by som rada dopriala svojmu chlapčekovi súrodenca. Strata dieťatka bolí, nech už je to v ktoromkoľvek týždni tehotenstva a v akomkoľvek veku maminky.
To pochovanie zial nebude mozne,kedze sa to emryo vyplavi s krvou,ja napriklad ani netusim kedy to bolo
Je mo to ľúto a z vlastnej skúsenosti môžem povedať,že za mma je to najhoršia voľba. Aj keď ja som mala zamĺnutý potrat neskôr.U mňa bol úplne iný postup a napriek tomu,že po týždni som síce potratila doma a bolo to dramatické..Nakoniec som musela do nemocnice na kyretáž.
Ahoj, v prvom rade ma veľmi mrzí tvoja strata. Prešla som si tým v marci 23. Áno, je to ťažké, ale nie nemožné prekonať to, navždy bude v tvojom srdci a mysli a nikdy naň nezabudneš. Ja som sa rozhodla pre samovoľný potrat, nakoľko tie ostatné sa neskôr dajú "aplikovat". Bud rada, že ti dali možnosti, mne do očí v nemocnici klamali, že iná možnosť ako kyret neexistuje!!! Tri krát som sa pýtala, či je možné nejak obísť zákrok, do očí sa mi pozerali dve ženy najprv dr v ordinácii a potom aj jej sestrička vedľa. Našťastie mame známu gyn. a tak som od nej zistila, že existujú tri možnosti. Bábätku prestalo byť srdiečko cca 8 tt, čakala som najdlhšie týždne v mojom živote, kým sa to spustilo (takmer 6 tyzdnov, čo je maximálna odporúčaná doba a potom už len tabletka alebo kyret). Naše bábätko sa "narodilo" 3.3.2023. Tým, že som ho porodila doma (Áno, tak ako klasický pôrod, kontrakcie niekoľko hodín a nakoniec vypudenie celého plodoveho vaku), sme ho aj pochovali. Takže to nie je nemožné. Mne to psychicky extrémne pomohlo, že sme sa mohli s tým bábätkom rozlúčiť a lepšie sa mi to spracovavalo, aj keď stále mi je smutno, keď si spomeniem. 9 mesiacov na to, v termíne pôrodu toho bábätka z MA, som zistila, že som tehotná. Nastala radosť a obavy. Bábätko vraj zdravé a silné, vypýtala sa na svet v 28tt naša dcérka, ktorá žila 6 dní. Som stále vďačná, že tých 6 dní som ju mohla vidieť, cítiť, držať. Áno, je to ťažké, ale VŽDY sa všetko deje pre niečo. Neviem aké plány má Boh pre nás, pre mňa, pre teba, ale sú to tie najlepšie plány, aj keď sa to tak vôbec nemusí zdať. Ja tiež veľmi túžim po ďalšom dieťati, dať dcérke súrodenca je to, čo naozaj veľmi chcem. A tak ti prajem, nech sa ti stane to najlepšie v tak ťažkej situácii. Úprimnú sústrasť a veľa síl a zdravia do ďalšieho boja.
Pochovať nemáš bohužiaľ čo.Je malé a ako človek ani nevyzerá takže by si to pravdepodobne ani nerozoznala.
Mrzí ma tvoja strata. Zažila som a ja som bola na kyretáž.
Je mi to ľúto a želám veľa síl akokoľvek sa rozhodnete. Mne dali pri zamĺknutom potrate na výber kyret alebo počkať na samovoľný potrat, pre ktorý som sa rozhodla. U mňa to bolo tak, že od prvej kontroly embryo ca.2 týždne zaostávalo a srdiečko nikdy ani nenabehlo. Pri poslednej kontrole som mala byt už v 9 tt, veľkosťou zodpovedalo embryo ale len 6+2 bez akcie. Asi 2-3 dni na to som začala spiniť a po pár dňoch som potratila (mala som byť vtedy 10+2). Prebehlo to bez komplikácií a aj spätne som veľmi rada, že som sa rozhodla takto.
Tiež som si myslela, že sa s bábätkom rozlúčime formou pochovania, ja som ale plodový vak nevidela. Tiež viem ale o ženách, ktoré plodový obal aj takom nizsom tyzdni zachytili a pochovali. Ak to tak cítite, určite sa nedajte odradiť nejakými komentármi tu...
Keď sa rozhodnete počkať, môže sa kľudne stať, že do začiatku dovolenky sa ešte nič nestane, to čakanie aspoň pre mňa bolo také všelijaké, veľmi som na dlhšie nechcela ísť mimo domu. Ako som už špinila, nosila som už vložku a to krvacanie bolo postupné s kontrakciami.... bola som ale rada, že som doma, môžem byť v sprche/na záchode, prípadne si ľahnúť, trvalo to asi 4 hodiny.
S ďalším otehotnenim som problem nemala. Držím aj vám palce, nech to prebehne tak ako to pre vás bude optimálne, aj keď to je ťažké.
Ja som mala MA v apríli 2015 .. prvé vytúžené bábätko ,,bola som v 9tt a objavila sa krv,,v nemocnici si ma nechali, kde krvácanie zastavili, a následná kontrola , že srdiečko nebije a plod je menší než by mal byť,,na túto vetu nikdy nezabudnem,,nedali mi možnosti ale rovno poslali na predoperačné vyšetrenia a ešte ten deň kyretaz,,.za mna som rada,lebo uzavrieť to takto rýchlo bolo pre moju a manželovu psychiku lepšie,,nechcela som sa rozlúčiť,nechcela som tomu veriť a chcela som dietatko zachrániť..druhé tehu začalo o dva mesiace potom a už bolo dobré,,bez problémov sme to dotiahli až k termínu pôrodu..
Moja kamarátka v ČR potratila po IVF a jej dali tabletku,,trvalo to niekoľko dní kým sa spustil potrat a ešte mesiac mala problémy a bolesti..myslím, že správny postup nieje keďže každé telo reaguje inak..druhý vklad už vyšiel a má už ročného chlapčeka...
Prajem veľa síl a stastia
Potratila som vo vyssom tyzdni a volila som kyretaz. Obavala som sa tych bolesti pri samovolnom potrate, toho, ze sama by som sa nevycistila dobre a toho, ze by som asi psychicky neiniesla pohlad na to, ako zo mna to malicke vyslo niekde do sprchy alebo do zachoda.
Kyretaz bola u mna bezproblemova, na pol hodku ma uspali a po dvoch hodinach som sla domov. Nic nebolelo, krvacala som asi este dva tyzdne po tom. Dalsi menzes som dostala presne o mesiac po zakroku a na treti cyklus po som otehotnela znovu. Drzim palce.
Ahoj napis mi správu
ahoj, velmi ma to mrzi.. mam to nedavno za sebou.. ja som bola 10+2 a plod zodpovedal 8+6tt. tiez som dostala na vyber a priklanala som sa k misoprostolu. mala som ale den predtym ako som mala ist ku dr nocnu moru ze ma to potom strasne bolelo, a po konzultacii s inym dr sme sa zhodli na kyretazi. pre mna samovolny uz neprichadzal do uvahy kvoli velkosti plodu. kyretaz dopadla dobre. poobede som isla domov, krvacala som len v ten den a potom uz bolo vsetko v poriadku. drzim ti velmi palce❤️
Ahojte. Ďakujem za reakcie. Úprimne, nakoniec vlastne neviem, na čom som. S mužom sme stav prehodnotili a išli sme do nemocnice objednať sa na kyretáž. Bol tam starý dr., ktorý hovoril, že nikto nevie, kedy som otehotnela - nekrvácam, bolesti nemám... že možno je plod mladší. Síce mi dal papier na zákrok, ale že si mám zvážiť sama či a kedy... Takže zatiaľ tomu dám 2 týždne a uvidím, či sa mi nerozbehne potrat alebo či predsa len nenabehne akcia srdiečka. Aj keď je možno len jednopercentná šanca...
V prispevku ste ale pisali,ze uz nebije srdiecko,tak ak je to tak,tak srdiecko sa uz nerozbehne alebo to bola prva kontrola kedy sa mala potvrdit akcia a este nebola?lebo v takom pripade doktor da este jednu kontrolu,ci bude akcia srdiecka alebo nie
@bejbs123 Na prvej kontrole bolo ešte skoro na srdiečko. Myslela som, že včera už bude vidno. Keď mi to včera dr. hovorila, brala som to tak, že bilo a teraz už nebije, no možno ešte ani nebilo. Akurát dr. v nemocnici mi dal trochu nádeje, i keď ťažko povedať, či má reálny základ.
Je pravdepodobne,ze ked ste boli na dalsej kontrole,tak doktorka spravila zaver na zaklade merani,nam sa tiez embryo prestalo vyvijat a doktor na to potvrdil miesto potvrdenia srdiecka
Presne som ti toto chcela napísať, pretože som včera akurát videla video, kde hovorila pani gynekologická, že kľudne sa stalo veľa krát, že srdiečko uvideli až v deviatom týždni, tak som rada, že ti to povedal aj ten pan dr.
@masandra takze mam este sancu? Beriem dalej vitaminy, picham si fraxiparin, ale uz neverim...
@masandra nemas link na video, prosim?
Žiaľ nie, nemám, skúsim nájsť🙂
Neda mi nereagovat v diskusii, aj ked je to uz par mesiacov... Nie je pravda, ze "nemate co pochovat". Ja som potratila v 8tt a vdaka dobrym lekarom som zistila, ze pri kyretazi je lekar povinny sa pacientky opytat, co si praje urobit s ostatkami plodu (je to uz teraz vraj dane zakonom). Nemusi si ich zobrat, ale moze poziadat o vydanie a teda nasledne pochovat, uz ako chce.Prave preto som necakala na spontanny potrat, ale sla na kyret a ostatky v skumavke mi boli vydane (je tam sice k tomu este proces vybavovania, ale ta moznost tu je). Kiezby sme si taketo informacie nemuseli zdielat... :(
@anhelik Nakoniec sa to vyriešilo tabletkou a potratom doma. Dieťatko som si odchytila a bude sa pochovávať.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Prepáč, ale to s tým pochovávanim bude asi trosku komplikovane
Plod v 7tt je veľký asi ako maly hrasok
Veľa zdravia 🍀 a šťastia