Ahojte zienky. Doktor mi oznamil, ze zajtra musim ist na kyret kvoli MA. Vraj mam prist rano, nalacno, ale nepovedal, ci aj s testom, alebo ma otestuju tam. Neviete ako to je?
Ako dlho je to od MA? Nechces pockat kym sa s tym telo vysporiada samo, teda ak necakas uz 3 tyzdne. Nebude zsjtra iba príjem? Vacsinou si anesteza vyzaduhe PCR ale neviem ako to funguje u vas.
Oznamil mi to vcera. Babatko vraj zaostava 2 tyzdne. Som v 10+4tt a babo velkostou cca v 7-8tt. Doktor mi o prirodzenom vyckavacom postupe ani nepovedal. Len zmienil, ze malokedy prirodzeny potrat v takych pripadoch nastane. Pradupovediac, pre mna, po psychickej stranke, by bolo asi najvhodnejsie nechat na na Boha a prirodu.
Bola som na kyrete otehotnieť po ňom trvalo rok a pol keď sa to podarilo opäť ma vtedy druhý krát som sa doma vyčistila sama po prvej menštruácii som otehotnela a som 21 tt netuším či už má súvis s tým ale na kyret by som išla vo veľmi krajnom prípade
@jaruska_12 a je mozne teda odmietnut navrhovanu kyreraz?
samozrejme!!!mas na to narok a mal ti to spomenut, uz zato by mohol mat pruser....spoj sa s babami z Tanana, da sa to, napisem ti IP ak chces, aj sa da babatko pochovat
sla by som si po nazor k inemu dr.
Osobne by som radsej pocuvala doktora ako mamicky z mk.
@gelifil to by som si priala. Aby babatko bolo pochovane. :( Pre mna to nikdy nebol plod.
A bábätku už nebije srdiečko?.....
@katkatonkova To neviem. Vobec to nezmienil. A ja som bola v takom v soku, ze som chcela ujst a plakat. Povedal, ze sa zastavil rast, ze v tomto tyzdni by uz malo byt omnoho vacsie. Vraj to mohla sposobit nejaka viroza, alebo je to geneticka vada.
počúvala by som len lekára, aký test máš na mysli?
@mondolina na covid
Ked to uzavrel ako MA,znamena, ze srdce uz nebije. A kedze sa jedna o MA,tak sa ide na kyretaz. Ziadne take,ze pockat na prirodu. Toto ti priroda nevyriesi...
@katkatonkova
keby bilo ♥️ tak asi nejde na kyretáž🤦♀️
Ja som bola 2x na kyretáži kvôli MA. Poviem ti, radšej na zákrok,ako nedajbože dostať nejakú infekciu, keďže plod už cca dva týždne nežije. Rýchlo som sa zotavila a bez komplikácií
Ak nebilo srdiecko a zaostava v raste tak je to jasne, je mi luto co sa stalo..mozno by som par dni este pockala cca 4-5 ci sa krvacanie nespusti samo az potom kyretaz. Verim,ze ta v nemocke este raz pozru ci ozaj je to tak ak ti neoznamil.ze akcia srdiecka nie je. Vela sil! Verim ze sa opat coskoro zadari a narodi sa zdrave babo.
ja by som sla este k inemu dr. kamoske takto povedal dr ze srdiecko nebije a isla k inemu a bilo. dieta je uz na svete. akoze nemusi to byt tvoj pripad ale ja by som skusila. nic za to nedas ked ta este pozrie niekto iny.
ja som mala takto MA. babo zaostavalo. ja som uz vnutorne vedela ze to skoncilo ale moj dr bol zlaty. sam daval tomu cas nehnal ma nikam.
dohodli sme sa ze pockame dva tri tyzdne a uvidi sa. ak by som mala bolesti alebo by sa mi cokolvek nezdalo mam prist. nakoniec sa mi to spustilo 2 tyzdne po navsteve. v noci. bolesti som mala ako slabsie porodne kontrakcie. dala som si paralen a vyslo to samo.potom ma dr len skontroloval.
su rozni lekari. preto je dobre poznat nazor aspon voch roznych. niektori su proste za vykon za kazdu cenu. vykon je plateny tak preco by to neurobil. je to par miutova zalezitost pre neho. telo si dokaze krasne poradit. a vykon by sm riesila az ako poslednu moznost.
sama som za nazor odbornika a nie mam na MK ale skus naozaj este ineho dr a popripade sa s nim orad a o tom ci by nebolo lepsie pockat. kyret hoc kratka akcia je pre zenu velky zasah. aj mandle sa kedysi brali hned pri prvom probleme a teraz sa od toho uplne upustilo. blbe porovnanie ale aj lekarske vykony a pristup k nim sa menia a vyvijaju.
Autorke: Ja som mala MA v 11tt, bábätko zodpovedalo 8tt, lekár odporúčal kyretáž. Ja som si postavila hlavu, že to chcem nechať na prírode, žiaľ, tiež som sa radila tu na MK. Lekár ma upozornil, že dieťatko sa už začalo rozkladať, no hcg som mala vysoke, čiže telo zatiaľ nijako nereagovalo, dokonca som stále zvracala, nejedla, čiže telo vôbec nepostrehlo, že je koniec.
Výsledok? Čakala som, o 3 dni začala stúpať teplota, letela som k môjmu Dr, odtiaľ na predoperačné a na kyretáž. Potom atb. Tesne som sa vyhla otrave krvi. Co tým chcem povedať? Áno, tiež som za vyčkávací prístup, no len potiaľ, kým to neohrozí tvoje zdravie.
Držím palce.
Niektoré rady tuná sú na hlavu postavené. Áno, dá sa zvoliť vyckavacia metóda, aj tablety na spustenie. Ale ty máš v sebe už 3 týždne mŕtvy plod, takže pri eventualnom čakaní 1-2 týždne naozaj riskujes infekciu alebo zápal!
Naozaj by som radšej verila lekári, čo 6 r študoval medicínu, 5 r ateatoval, rukami mu prešlo niekoľko tisíc pacientok a pozná tvoj zdravotný stav ( videl postup ultrazvuku, robili ti krvné testy...) , ako ženám na anonymnom fóre.
Tiež som si prešla kyretom a telo bolo o chvíľku zregenerovane, s dušou to bolo horšie.
@c_est_la_vie to ze zaostava tolkko este neznamena ze je tolko mrtvy plod. mne zaostavalo mimino 3 tyzdne podla merani a nakoniec to bud dobehol alebo bol zle ulozeny pri merani a bol uz neskor v tabulke. takze ja by som z jedneho vysetrenia taky zasadny zaver nerobila. mam tri deti a pri vsetkych tych vysetreniach som sa stretla so vselicim. pritom lekara mam odbornika aj s rokmi praxe ale sam povedal ze tie merania niesu take presne aj s vybornou technikou a praxou su pripady kedy sa to skratka pomera zle. a teda aj zastupujucich lekarov som zazila aj lekarov v nemocnici. kazdy bol iny, s inym pristupom a s inymi normami. nehovorim ze neboli odbornici ale su to stale len ludia a ich pohlad na jednu vec sa dost zasadne niekedy lisil. ja som za viac vysetreni pred tak vaznym rozhodnutim. niesu to nosne mandle.
s tym vyckavanim velky pozor! ja som bola v juni kvoli velkym tehotenskym bolestiam hospotalizovana a v nemocnici so mnou v izbe lezala mlada 25rocna kocka, ktoru previezli z JIS a usla doslova hrobarovi z lopaty, lebo tiez jej krestanski a moralisticki jedinci radili neposluchat lekarov, ale cakat na prirodu a Boha. primar jej na vizite povedal, ze skoda, ze existuje gdpr, ze by ju rad dal ako odstrasujuci priklad toho, ako clovek moze lahko zomriet, lebo neveri lekarom s x rocnou praxou, ale nejakym zenam, co maju chore utkvele predstavy. ze to mohla mat cisto a rychlo za sebou, telo by bolo do 2.tyz. ok a tak lezala uz 5dni na JIS, potom so mnou tyzden v normalnej izbe (nonstop jej tiekli atb) a bohvie dokedy tam este bola a ako dlho sa liecila/lieci.
@pralinka25 keby len zostávalo, tak ju nepošle na kyretáž. Musel vidieť, že srdiečko nebije
@pralinka25 ina vec je trochu inak pomerat v neviem akom týždni, ale medzi 7-11 t. sa ten plod ozaj dramaticky mení. Ja som tiež mala MA, tiež sme cakali 2 t ( a medzitým som mala prehliadky, čiže 3 x som tam bolo týždeň po sebe a sama som videla, že plod nerastie). Lri synovi som ako riziková mala tiež častejšie poradne a trda medzi 7 t ( nejasná fazulka) a 11 ( miniclovek, jasná hlava i končatiny) bol dosť rozdiel.
Lekári to ďalej posudzujú aj podľa ďalších parametrov ( hcg, tvar a veľkosť gestacneho vačku). Pokiaľ veľkosť vačku sedí, no veľkosť plodu nie, prípadne má vacok tvar obličky, tiež to potvrdzuje MA. Preto v niektorých prípadoch lekári odporúčajú čakať, v niektorých vidia, že je to zbytočné.
Bolo by super, ak by každý lekár mal čas toto všetko pacientke vysvetliť aby mu verila. Žiaľ ten čas nie je, takže jej len povie že ide o MA. A potom radšej dá na rday laikov, čo nemusí dobre dopadnúť.
@c_est_la_vie ano ale my nevieme kolko krat tam bola ani kolko krat ju meral a ci to sledovali dlhsie. z prispevku to vyzera skor tak akoze sa to dozvedela pri vysetren jednorazovo a hotovo. preto pisem co pisem. nie kazdy lekar k tomu pristupuje ako ten tvoj. ako hovorim stretla som sa so vselicim pri 3 tehotenstvach a 4 MA. nieje lekar ako lekar. autorka to neupresnila.
@pralinka25 áno, to je pravda, ale automaticky ssosm rátala aspon štandardné potvrdenie tehotenstva.
Samozrejme, nie každý doktor je super, poradiť sa môže.
Len osobne mám skúsenosť že mi ešte pred kyretom urobili vyšetrenie navyše, či sa srdiečko nerozbehlo ( ale ja som bola v neštátnom zariadení).
Myslím však, že i v bežnej nemocnici jej minimálne ultrazvuk navyše na požiadanie urobia, neviem či má zmysel kvôli tomu prekladať termín 🤷
Pokiaľ bije srdiečko tak načo kyret....
@c_est_la_vie ja som bola na pohotovosti v 7tt a doktor mi tvrdil ze ma zly a zrnity usg a nic tam okrem naznaku embrya ani nevidi...pricom u mojho gynekologa uz 5tt+4 sme na sobe videli aj srdiecko...neskutocne ma vystrasil v ten den a v tu noc som ani nespala a nejedla.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
V prvom rade na kyretaz nemusis ist, da sa to vsetko aj prirodzene.