Tehotná v 17-tich

natal015
16. aug 2018

Ahojte dievčatá diskusiu som založila preto lebo si myslím že toto je téma o ktorej sa dosť ťažko rozpráva a bola by som rada keby ste sa so svojimi skúsenosťami zverili v tejto diskusií myslím že by to pomohlo viacerým dievčatám. A prosím tie ktoré majú akékoľvek hlúpe ironické a sarkastické poznámky, ktoré rozčulujú takéto témy, aby radšej zavreli diskusiu a otvorili niečo zaujímavé kde nebudú mať potrebu ponižovať cez internet druhých. Nikto učený z neba nespadol 🙂

dominika6
16. aug 2018

@natal015 neviem čo by malo byť na tom poburúce,hlúpe alebo provokačné...vždy sa stalo že sa rodilo v 17tich,rodí sa občas v 17tich a bude sa rodiť v 17tich...stále sa nájde pár vyvolených čo budú možno v 40tke babičky..

beky1813
16. aug 2018

A o com chces diskutovat?

lkristinka
16. aug 2018

Ahoj tak hento hlavne veľká zodpovednosť v 17 rokoch sa človek ešte len rozhoduje ako a čo bude zo životom . Dobre by si si určite mala zvážiť či to ide po finančnej stránke a aj vzťahovo pretože občas sa stáva že takto mladé rodiny končia pretože si neužili život . Ja mám 20 rokov a mám problémy s otehotnením zatiaľ som sa s priateľom o tom rozpráva len tak pretože sama neviem či je dobre mat v takto mladom veku dieťa možno budeš mat kopec síl ale čo tá finančná stránka ? A kto ti pomôže ak máš dobrú rodinu tak sa postarajú určite nie že postarajú ale ti pomôžu, snáď ti to pomôže , určite si všetko dobre zváž
Snáď ti môj názor pomôže 🙂

zuzanka.zuzu
16. aug 2018

@natal015 a ty si tehotná a máš 17? alebo si mamička pubertiačky(pubertiaka)? či ty si nejaký pokecový úchyl, ktorý sa tu teraz bude ukájať nad mladými mamičkami s bruškom? o čom je táto diskusia? resp. o čom má byť?

natal015
autor
16. aug 2018

@dominika6 bola by si prekvapená koľko žien dokáže skritizovať aj takúto vec napr. narážkami ach deti načo sexujete keď to neviete deti majú deti a takéto hlúposti...preto som len dopredu chcela upozorniť že jediné čo chcem je slušné bavenie sa

dominika6
16. aug 2018

@natal015 to je samozrejme že tie narážky boli,sú a aj budú...a sú pravdivé...a čo s tým? nič..ak dieťa matka vychová s najlepším vedomím,svedomím a láskou tak nech rodí aj v 17tich..koniec diskusie 🙂

pumi21
16. aug 2018

@dominika6 Ja keby som mala v 17 normálneho partnera a vedela by som si s ním predstaviť budúcnosť, tiež by som dieťa v tomto veku chcela. Chcela som byť mladá maminka, no osud to zariadil inak, dlho som sa musela snažiť aby som aspoň v tomto veku mala babo. Teda zatiaľ ho nosím len pod srdiečkom. 🙂

tanduliatko
16. aug 2018

Ahoj, aj som ostala tehotná v 17 tich 😊 noo nebolo to jednoduché, hlavne tie reči typu ( deti majú deti )
Po finančnej stránke to je tiez tažké, samozrejme ak mas šikovného priateľa a bude sa zaujímať, tak sa pekne o Vás postará.

dominika6
16. aug 2018

@pumi21 ja tak isto..keby že mám v 17tich to čo mám doma, tak som pomaly už babičkou 😀 nema problema..

matta308
16. aug 2018

Tiež som otehotnela v 17. Stál za mnou skvelý partner, slušne vychovaný, ktorý prevzal zodpovednosť za to čo sme "porobili". Zmaturoval a rovno išiel pracovať, nikdy nemal pochybnosti o tom, či s nami ostať alebo nie. Na začiatku nám bola veľkou pomocou aj moja mama u ktorej sme pár mesiacov bývali a tým sme aj mali nižšie výdavky na bývanie. Pomáhala aj s dcérou, pretože som bola v maturitnom ročníku keď sa narodila. Bez nich by som to nezvládla. Takže treba mať za sebou niekoho o kom vieš že bude s tebou aj v tom najhoršom a kto ti bude stále oporou a dá sa to 🙂

maculikkkk
16. aug 2018

Moja mama mala dieta ked mala 16. Zial umrelo. Mna mala v 18 a sestru v 23 rokoch. Teraz mam ja 37 a rodicia su ukazkovy manzelia. Neviem o ziadnej krize, ani nic podobnom. Samozrejme si zasomru na seba ale kto nie 😀Je pravda, ze niekedy to bolo dost caste, ze sa tak skoro brali.Aj teraz dovolenkuju spolu v Pieninach. Dojdu a idu na tyzden na rybacku.
Ale zas volakedy to bolo dost caste, sa brat tak skoro

natal015
autor
16. aug 2018

@zuzanka.zuzu musím počkať aby som mohla spraviť test pochopiteľne to bola nehoda..avšak myslím že rozumovo som na tom tak že ak by niečo také pritrafilo určite by som sa vedela postarať aj s priateľom on zarába vie sa postarať. Chcela by som len vedieť ako to zvládajú iné dievčatá ich skúsenosti a veci ktoré človek nevie než sa do takej situácie dostane

natal015
autor
16. aug 2018

Ja zas milujem deti a mám super priateľa má 22 pracuje zarába takže by som na to sama nebola on miluje deti rovnako ako ja toho sa nebojím možno tá finančná stránka ale aj tak ma najviac desia narážky okolia.

natal015
autor
16. aug 2018

Tiež sa mi páči predstava mladej maminky no hlavne sa bojím čo škola či sa to dá takto zvládnuť keďže budem tretiačka a mám 5 ročný odbor

sasesoe
16. aug 2018

@natal015 ahoj, ako prve musim dat do pozornosti naslsdujuce stranky na precitanie:

http://www.alexisporadna.sk

https://cenapotratu.sk

https://www.zachranmezivoty.sk

sasesoe
16. aug 2018

@natal015 odoslalo mi skor, este:

http://www.kmotricky.sk

dominika6
16. aug 2018

@natal015 ak bude test pozitívny,v prvom rade je dôležitá opora u partnera..aj po pôrode..nie len počas tehotenstva..lebo ked nadšenie opadne,starosti ešte len prídu a ten stres bude masaker..

eva8
16. aug 2018

@natal015 Ak náhodou budete čakať bábo, podľa toho v akom termíne sa narodí, štúdium sa dá prerušiť, alebo zriadiť individuálny štúdijný plán. Všetko dobré prajem. Bude ako má byť

sasesoe
16. aug 2018

@natal015 osobnu skusenost nemam, ale svagor i svagrina mali deti v 17tich. Jemu manzelstvo vydrzalo, uz je mlady dedko. Ona nemala az take stastie na vyber partnera, vyklul sa z neho alkohol, nasilnik a gambler. Rozviedli sa skoro, potom si nasla ineho, s kt mala este jedno dieta a s nim su dodnes, prijal aj starsiu, aj ked neadoptoval. Rozdiel medzi detmi je cca10r.

Urcite je to lahsie,ak je pomoc okolia, najma rodicov. Vela veci sa da, ked sa chce. A myslim si,ze je zodpovednejsie vychovavat dieta v 17tich ako ho ist zabit, hoci to by takmer nikto nevedel. V dnesnej dobe, ked pomaly kazda druha riesi umele oplodnenie, ci ma problem donosit, je otehotniet a porodit takmer zazrak. Ano, vedela by som si predstavit aj lepsie podmienky, vhodnejsi cas, ale zas, nikdy to nebude idealne. My sme tiez v niektorych svojich narokoch mhseli zlavnit, lebo sme ich "nevedeli" vcas zabezpecit, ale nechceli sme ani odkladat deticky donekonecna.

Ak by sa Ti tehotenstvo potvrdilo, skus sa potom zaujimat o veci, kt ti starostlivost o dieta ulahcia aj financne pomozu - mam namysli napr Dojcenie, BKM (bezplienkova komunikacna metoda), Nosenie v satke (nosici) atd (znakovanie, kontaktna vychova al ako by si chcela...). Hned potom by som zacala riesit tehotenstvo a snahu o co najprirodzenejsinporod, lebo porod nemusi byt trauma,moze byt aj pekny. Mne velmi pomihlo mat nacvicene spravne dychanie a tlacenie, tiez cvicenie s epinom (anibalom).

Potom popri dietati, najma kym je len jedno, sa da vela stihnut, len treba vyuzivat "diery"/hluche miesta. Odporucila by som zamerat sa na cudzi jazyk, velmi dobra zrucnost, pozri tipy na strankach jazykovy mentoring, ja podla toho fungujem uz 8mesiacov popri dvoch detoch. A pokial mate v rodine auto, odporucam urobit si vodicksky preukaz, od 17r mozes jazdit s niekym a pti malom babatku byvaju casto poradne, ockovania a pod a vtedy ti to moze riadne ulahcit zivot,ked vies ist sama. Dalsia moznost je ist busom s nosicom/kocikom. Ja nerada soferujem, ked nemusim,idem inak, ale vyuzila som popri detoch.

ellemell
16. aug 2018

@eva8 Všetko sa dá, keď sa chce. Veľa žien to zvládlo, zvládne to aj ona. Nájdu sa ľudia, ktorí pomôžu, či už rodičia, starí rodičia, kamarátky, alebo tety a ujovia. ;) Kedysi to bolo úplne bežné, že ženy mali deti v sedemnástich, a v dvadsiatke už aj dve 🙂

17juraj17
16. aug 2018

@natal015 Ak mate s priatelom normálnych rodicov pojde to vcelku hladko ak pridaju ruku k dielu. Okolia si nevsimnes , budes mat co robit so sebou. Ja mladym mamickam velmi fandim. Keby sa dievcata v syridsiatke hrali s vnucatami nemali by potrebu vo vyssom veku robit vlastne . Drzim palce.

eva8
16. aug 2018

@17juraj17 potrebu robiť vo vyššom veku vlastné? Je mnoho faktorov, prečo sa rodia deti aj mamičkám vo vyššom veku. Aj aktívny vek sa predlžuje

natal015
autor
16. aug 2018

@sasesoe strašne si cením tvoju rozsiahlu odpoveď a rady tu som čakala iné reakcie ale poviem si veľmi zlatá určite si to všetko vezmem k srdcu áno máme auto aj priateľ ho má a za pár dní ma čakajú skúšky milujem šoférovanie takže to by šlo...ďakujem pekne❤️

matka2016
16. aug 2018

Ahoj ja som sa stala matkou v 16 tich a neľutujem to ... Môj priateľ je odo mňa starší o 9 rokov a stále sa ľúbime , najprv to bolo haló , ale po narodení malej sa všetko ustalilo .. Do školy som neprestala chodiť od 2. ročníka som mala externé štúdium a teraz idem do 4 teho a mala už nastupuje do škôlky čiže už budem mať denne štúdium ... S priateľom po ukončení štúdia sa chceme zobrať ... Bolo to síce na začiatku dosť ťažké , ale nakoniec sa to dá zvládnuť 😉😊

aniele
16. aug 2018

Moja spolužiačka pred rokmi otehotnela v maturitnom ročníku. On mal ledva 17. Dievčatko sa narodilo na jeseň, bývali u jej rodičov. Ďalšiu jar mal 18, tak musel, v tom čase povinne, na vojenčinu. Ďalej bývala u rodičov, to je jasné, však bolo samozrejmosťou, že pomáhali. Najviac sa sťažovala na to, že rodičia od nej chceli, aby sa správala zodpovedne a dospelo. Nevedela pochopiť, prečo sa im nepáči, že behá po diskotékach. Keď prišiel mladý po dvoch rokoch domov, rozviedli sa. Jemu vadila svokra, jej zase, že je jej mame málo vďačný. Na pomaturitnom stretku (po 10 rokoch) už nebola. Umrela na rakovinu prsníka. Dieťa dostal do výchovy otec a jeho druhá manželka. Takže áno, aj v minulosti mladé otehotneli. A niekedy to dopadlo fajn, niekedy menej. Závisí to od vyzretosti a zodpovednosti mladých rodičov.

darja12
16. aug 2018

ako píšu mnohí.. ak dieťa chceš, pociťuješ to tak a rodičia, prípadne starí rodičia, priateľ, jeho rodina finančne pomôžu, tak prečo nie.. školu popri zvládneš.. veľa báb študuje popri materskej a výšku si dorobíš, ak budeš chcieť. všetko fakt závisí od toho, či dieťa naozaj chceš a či ťa finančne má kto podporiť..

sasesoe
16. aug 2018

@natal015 este mi napadla jedna vec, neviem ako presne je to s tvojou materskou,ale pravdepodobne budes mat narok len na RP z UPSVaR, ale do 3r veku dietata pocas doby 28tyzdnov moze byt na MD aj otec dietata. Napr ak by menil robotu,tak by sa to dalo pekne vyuzit. Mozes byt popritom ty dalej doma. Pozri potom tu temy Otec na MD a na you tube Mihal materska. Ale to uz prilis predbieham. Drzim palce

natal015
autor
16. aug 2018

@sasesoe ďakujem za odpoveď viem že by to bolo asi najrozumnejšie nechať ocina na MD ale neviem chcela by som byť pri malom ja aspoň pokiaľ by som kojila a tak lebo tie chvíle s malým po pôrode sú veľmi dôležité..chcela by som byť pri ňom ja aj keď sj priateľ by chcel...ale ako vravíš to je ešte ďaleko

sasesoe
16. aug 2018

@natal015 to ze vy on bol na MD neznamena,ze ty nemozes byt tiez doma - staci v zdravotnej poistovni vypisat papier,ze sa staras o dieta do 6r. Tiez priatel moze popri md pracovat na inej pozicii al u ineho zamestnavatela. Je to dobre napr riesit, ked meni pracu, tak z odchadzajucej ist do 7dni na MD a nastupit v novej. Kojit mozes dokedy chces aj popri brigade, skolke, to sa mevylucuje. Vylucne kojenie je cca 6m, potom sa zacina s prikrami,ale stale viacmenej dojcis rovnako minimalne do 12m. Potom pomalinky pomenej, zavisi od dietata, niektore sa rozje v 18m, niektore az v skolke. Starsie deti sa potom zvyknu este kojit na uspatie, ked su chore, ked sa udru a pod.

darja12
16. aug 2018

@natal015 áno.. určite by som poradila, aby si bola ty ako mama na materskej.. školu zvládneš, ak ti pomôžu.. zober si, že ak budete bývať u rodičov, nemusíš variť, riadiť, nakupovať.. to budú zabezpečovať tvoji rodičia a ty sa možeš venovať dieťaťu a popri tom sa učiť.. lebo žene veľa času zebere varenie a tie veci čo som spomínala a je to na úkor dieťaťa, tebe v tomto pomôžu rodičia a tak ti ostatne čas na učenie.. určite nie chlap na MD.. puto medzi mamou a dieťaťom je potrebné vytvoriť.. možno keby malo povedzme 2,5 roka, tak na posledného pol roka by mohol ísť muž na materskú.. ale prvé roky sú dôležité, aby bolo s mamou..

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre