Syndróm polycistických vaječníkov, PCOS

lkristinka
9. aug 2018

Polycisticke vaječníky
Ahojte , máte niekto Pco syndróm ? Viete mi poradiť alebo povedať či môžem normálne otehotnieť ? Môj doktor mi povedal že si mám urobiť dieťa skôr .Mám ževraj len 5 až 10% na otehotnenie s týmto syndrómom a k tomu veľa potratov. Časom sa tento syndróm prejaviť ak inak ..

gir
9. aug 2018

Ja som mala diagnózu polycysticé vaječníky, bola som 7 x na IVF a neúspešne. Keď už som fakt nevládala,hlavne psychicky, povedala som si že sa nezbláznim. Nech sa deje čo chce za lekárom už nepôjdem a o dva mesiace som spontánne otehotnela a keď mal malý pol roka otehotnela som znova takže mám dve deti ani neviem ako.

meredith83
9. aug 2018

@lkristinka Nas je straasne vela co mame PCOS. Vela zien s PCOS nema absolutne ziadne problemy s otehotnenim ale vela ma. Ja som bohuzial ten druhy pripad. mala som problem s ms od 17ky a brala som vela rokov antikoncepciu. Bohuzial to len maskovalo moje problemy. Pred 5 rokmi v 30 som to vysadila a od vtedy sa snazim urobit poriadok mojim telom. Min rok sa mi podarilo aj prirodzene otehotniet ale bohuzial som mala zamlcany potrat( neskoro som ovulovala). Co sa tyka pcos vacsina zien otehotnie ale treba zistit co na teba zabera... Nikomu pomaha uprava stravy a schudnutie, niekomu letrozole alebo femara, niekomu metformin. Potom samozrejme je tu IVF. Co sa tyka veku boli urobene studie ze naopak starsim zenam s PCOS sa lahko otehotnieva.. Kedze sa hormony ustalia po 30tke. Ja to na sebe vidim v 35 mam najlepsi hormonalny profil aky som kedy mala... Co sa tyka vajicok tak mi ich mame kopec kedze neovulujeme pravidelne! Ja si myslim ze vela na PCOS vplyva aj stres. ked zena prestane silno snazilkovat vela krat otehotnie spontalne! Mne inak velmi pomaha Vitex na upravu cyklu ale nie kazdej zene to pomoze..

lkristinka
autor
9. aug 2018

@meredith83
Ďakujem za odpoved , pri mne je to tak že sa mi menzes neukázal asi rok , potom som bola na laparoskopii a doktor mi povedať že si mám spraviť dieťa do roka maximálne pretože potom aj keď sa budem snažiť nebude sa dať nič spraviť , preto sa pýtaj aj na názor ostatných rada by som otehotnela teraz beriem Femibion kyselina listová

meredith83
9. aug 2018

@lkristinka Kolko mas rokov. Ja neviem kto je tvoj lekar ale taketo strasenie ta len vystresuje. Ja som otehotnela prirodzene v 34ke sice to nevyslo ale aj tak to bol uspech. Od kyretu mam pravidelna na cas menstrulaciu a ovulaciu. Ja som nemala menstrulaciu ked som prestala antikoncepciu 2 roky a kazdy lekar mi hovoril nech sa nebojim ze sa otehotniet da. A tom som bola u 10tych😃 este som nebola v specializovanech IVF klinike ( nemam na to peniaze kedze kde zijem si to platim sama) ale vela zien ma s tym uspech. Ani nehovorim o letrozole a clomide na ovulaciu. Su aj injekcie. Ja by som lekara vymenila a isla za takym ktory ti da aj nadej!

radostka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
meredith83
9. aug 2018

Inak som si teraz vsimla ze mas 20 sorky. Ja by som isla vypytat iny nazor keby som bola tebou. Len nemat take velke stresy. Nie kazdy moze mat dieta v 20tke...

lkristinka
autor
10. aug 2018

@radostka mám 20 rokov , a neviem či teda doktor má chcel len vystresovať ale mení sa tam viac doktorov. Všetci 3ja mi povedali to iste. Bola som na vypaľovaní vaječníkov na laparoskopii + mi brali vzorku keď prišli vzorky mi povedali potvrdil sa PCOs , hovorila som mu že časom by som chcela mat deti a povedal mi že čas už nie je pretože sa mi veľmi rýchlo upchavaju vaječníky cystami , nasadil mi duphaston 2x1 denne , a nasadil mi femibion , povedal že o 4 týždne sa mám pokúšať o Bejby pretože je to veľmi neobvykle mat už 20 rokoch Pcos a môžu s toho byt aj horšie následky .

atislava9
10. aug 2018

Ja mam PCO, ale nikdy ma gynekologicky nestrasili, ze neotehotniem, kedze kazdy organizmus/telo je ine. Snazili sme sa s manzelom vyse roka a teraz som v 4.mesiaci. Davala som si gynex a kyselinu listovu, verila som, ze to pojde prirodzene; aj ked ma gynekologicka uz posielala na konzultaciu ohladom IVF. Mam 33 🙂

radostka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lkristinka
autor
10. aug 2018

@radostka ďakujem Vám veľmi pekne za podporu .

marvin1234
12. aug 2018

@lkristinka ahoj, mne to zistili v 17, bolo aj 15 mesiacov vkuse bez ovulacie a menstruacie. Otehotnela som v 28 na prvy pokus, rok pred tym som dost schudla, vraj to pomaha.

lkristinka
autor
13. aug 2018

@marvin1234 ahoj , mne to zistili rok dozadu teraz som mala pred mesiacom laparoskopiu ja mám 66kil povedal že je to v pohode , doktor mi povedal len toľko ako som písala vyššie. 🙂 ale ďakujem za radu

marvin1234
13. aug 2018

@lkristinka nemas za co, ja som tiez nemala nadvahu, je to len moja skusenost, ze to pomohlo 🙂 drzim palce

lkristinka
autor
13. aug 2018

@marvin1234 moc ďakujem 🙂

matula12199
16. aug 2018

@lkristinka ahoj ja mám 24 a tiež mi doktorka povedala,že to môže byť veľký problém ale ani nemusí ale, že mi radi mať dieťa do 30tky. S priateľom sa snažíme cca pol roka bez úspechu avšak zatiaľ si len nedávame pozor čiže ovuláciu nesledujem meraním teploty a tak, a beriem Duphaston ale poradila mi brať Inofolic a ten chcem začať brať ak sa to do Vianoc nepodarí.

lkristinka
autor
16. aug 2018

@matula12199 ahoj tak to je super že je tu niekto tak mladý skoro ako j môj parter má 27 zatiaľ sme sa o tom bavili len tak a keďže ešte nemáme vlastne bývanie ani nič tak je to dosť ťažké ..no mne doktor povedal že je to v dosť zlom stave mala som aj laparoskopiu , a povedal mi že najlepšie to bude tak do buduceho roka al by som otehotnela . Tiež užívam Duphaston a ešte aj Femibion kyselinu listovú .

7ovecka7
16. aug 2018

@lkristinka nechcem strasit, ale ja mám 26r. Pcos a už sa 3 roky snažíme o dieťa. Takže môže to byť problém a nečakala by som 😣 aj keď samozrejme neskôr to môžeš riešiť aj cestou umelého oplodnenia

lkristinka
autor
16. aug 2018

@7ovecka7 ahoj ďakujem veľmi pekne že ste sa zapojili do diskusie , som rada že počujem názory viacerych , to je dosť blbe s tým twhotwnstvom ale verím že to bude dobre držím ti palce ! Ja sa asi začnem snažiť tiež

matula12199
16. aug 2018

@lkristinka ja som si tiež myslela že taká mladá som jedna z mála už od 16 mávam často problémy s cystami a užívam Duphaston kôli nepravidelnej ms ....u nás je to podobné tiež riešime bývanie a čakali sme kým skončím VŠ ale stále to nesílime lebo idem do nového zamestnania ale ak by sa to podarilo by sme boli radi lebo sa bojím, že sa to nepodarí. Doktorka mi povedala narovinu že sa to hneď nepodarí a po roku skúšania mám prísť. Mám preto obavy či raz dieťa budem mať :( je mi lúto čo ti povedal doktor a rok je krátka doba a si ešte mladá ale asi by som nečakala, priateľov brat mal syna v 17 a zvládajú to síce rodina mu dosť pomaha ale ak by ti mal kto pomôcť dá sa to zvládnuť 🙂

matula12199
16. aug 2018

@7ovecka7 presne toho sa bojím aj ja my to máme v rodine, moja mamina tiež už od cca 23 rokov chcela dieťa a až po liečbe a prefukoch vaječníkov otehotnela až v 30 tke.Potom jej povedali že už dieťa mať nebude a v 36 čakala moju sestru 🙂 držím palce nech sa vám to čo najskôr podarí 🙂

lkristinka
autor
17. aug 2018

@matula12199 ďakujem veľmi pekne za další názor som rada že tu niekto pri mne aj stojí pretože je to dosť zložitá situácia , ja len čakám čo bývanie kedy sa rozhodneme ale doktor sám povedal narovinu , ja som odhodlaná ísť do toho 🙂

7ovecka7
18. aug 2018

@lkristinka
@matula12199 kočky poviem vám, je to hrozne ťažké na psychiku , hlavne keď viete že muž je ok a problém je vo vás :( aj keď ten môj mi nikdy nič nevyčítal, (predtým než sme sa vzali som nevedela že mám pcos) ale aj tak má trápi že mu neviem dať dieťa, po ktorom veľmi túžime. Ale tiež už rozmyslam nad tou laparoskopickou operáciou, nechceme viac strácať čas. Tento rok som mala 2x biochemické tehotenstvo , tak ešte behám po hematologickych vyšetreniach, ale inú nádej ako operáciu nevidím...

lkristinka
autor
18. aug 2018

@7ovecka7 tak to mi je veľmi ľúto , dúfam že sa to podarí

matula12199
19. aug 2018

@7ovecka7 aj ja držím palce, aby sa Vám to podarilo netreba strácať nádej 🙂. Beriem to tak, že aj keď to teraz nejde raz to príde ako u maminy roky nič nakoniec som sa podarila ja a moja sestra bola prekvapko, ktoré nikto nečakal síce po rizikovom tehotenstve ale všetko dobre dopadlo.

meredith83
19. aug 2018

@7ovecka7 Ja viem co zazivam. Moj muz je v poriadku. Spermogram mal super. Ja som ale vedela ze mam PCOS uz od 17tky a som ho na to aj upozornila ked sme sa spolu spoznali. Ale nie je to o moc lahsie. Bola som na laparoskopii, brala som letrozole, nakoniec sa mi podarilo otehotniet prirodzene a skoncilo to zamlcanym potratom a teraz 8 mesiacov od kyretu a stale nic.. A uz mam 35 rokov.. Takze viem ake je to ked sa clovek citi ako uplne zlyhanie.

7ovecka7
20. aug 2018

@meredith83 ahoj, ďakujem za tvoj príbeh. To ozaj nepomohla ani laparka? 😣 Ja som v nej videla doteraz nádej. Ja som tento rok 2x otehotnela, ale to len vďaka liekom , ale aj tak to nepomohlo keďže sa to neudržalo. No nic, začínam asi šetriť na umelé.

@matula12199 som počula že najťažšie je pri pcos prvé, k druhému potom ani nevieš ako prídeš :D

meredith83
20. aug 2018

@7ovecka7 No neviem. Ja som otehotnela 6 mesiacov po laparke. Pomohla v tom ze som si bola ista ze vsetko dole je v poriadku... Mne ale nepomohli lieky a to bolo pre mna vacsie sklamanie. Som dufala ze ma hodia na Letrozole a otehotniem ale nestalo sa.. Sice som ovulovala ale moj progesteron nepresiahol taku hodnotu ako mal. Inak som vsetko mala v poriadku. Teoreticky by som nemala mat problem otehotniet kedze nemam cysty ani polipy a moj hormonalny profil je v poriadku. Ale ja si myslim ze v mojom pripade to je aj stres. Ja sa dokazem s toho snazenia velmi vystresovat:(

7ovecka7
20. aug 2018

@meredith83 chápem. No ja som na clostilbegyt dobre reagovala, ale vždy som dostala aj pregnyl...
No ja milujem reči "netreba na to myslieť " 🙄🙄🙄 to sa aj dá po toľkých rokoch ? Aj keď sa teda priznám, že po poslednom potrate som si povedala že kašlem na to, do konca roka neriešime a potom ideme do centra, takže snažím sa byť v pohode a konečne žiť

sasa46
2. okt 2018

@lkristinka mam Pcos menzes nepravidelný niekedy mi vynechavalo mesiac a po 4 mesiacoch snaženia som otehotnela brala som len kys. Listovú

simuska255
26. mar 2021

Caute baby.. cchem sa spýtat ako postupuje vas lekar s liecbou pri PCOS. pripadne ake lieky beriete.. Ja mám zvyseny mužský hormón(testosteron). nemavam menzes bez liekov vobec...

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre