Spustil sa mi pôrod v 23. týždni, prišla som o bábätká

deanr
30. dec 2021

Spustil sa mi pôrod v 23tt a prišla som o bábätká

deanrDnes o 17:01
Je mi stále ťažko na srdci aj ja duši ,tak som sa rozhodla sem napisat , možno sa dozviem viac od vás milé moje.
Čakala som dvojičky ,chlapčeka a dievčatko , bol to môj splnený sen po prekonaní rakoviny a dlhej liečbe a v mojom veku 38r.
Všetko bolo bezproblémové, až v 13tt som začala ráno krvácať tak som skončila v nemocnici , príčina neznáma ,vraj hematóm to nebol a že to sa stáva ,nikto mi nevedel povedať príčinu ,ale dalo sa to do poriadku tak som to neriešila.
Dávala som si na seba pozor, brucho som mala riadne ako veľryba , dala som si spraviť Trisomy testy všetko ok, boli sme v Hlohovci na morfologickom sone ,aj tam bolo všetko ukážkové ,dokonca boli vraj bábätká vývojovo aj vahou popredu o týždeň.
Zrazu jeden podvečer ma začalo poliet podbruško ,už v ten deň ráno som sa zobudila s takým akoby ťažkým bruchom ale nemala som ho ani tvrdé nič .ale nedalo nám to tak sme išli pre istotu na pohotovosť ,keď ma lekárka vyšetrila zospodu povedala že tie bolesti sú kontrakcie a že som na 1 prst otvorená.Ze mi nepovie nič dobré ani zle ,že sa do rána uvidí.
Dali mi infúzie na zastavenie pôrodu ale nepomohlo, celú noc som mala obrovské bolesti a kontrakcie , ráno keď ma skontrolovali som bola už otvorená na 7 prstov a musela som ísť bábätká porodiť. A oni ich nechali len tak ,proste zomrieť ,lebo az od 24tt sa dávajú do inkubátora.Vraj som mohla mať asi zápal maternice , to bolo celé ,že oni nevedia prečo sa to stalo , že niekedy sa to stáva .
Všetky výsledky aj stery mi prišli negatívne ,aj výsledky z pitvy.
Takže výsledok je že všetko bolo v poriadku....len výsledok nieje v poriadku ,prišli sme o 2 zdravé vytúžené detičky.

Stále hľadám odpovede na moje otázky ...čo sa mohlo stať , prečo som z ničoho nič začala rodiť a prečo to nevedeli zastaviť ?

Možno máte niektorá z vás podobné skúsenosti, budem vďačná keď sa o ne so mnou podelíte 🙏
nič neukázali.

martrle
30. dec 2021

@deanr ahoj je mi to ľúto ja som zažila to isté v januári tohto roku je to strasne tazke,aj môj synček bol vytúžený, s ivf s dv...mam 41r,a od 38r predcasnu menopauzu, deticky ešte nemám...tehotná som.zostala hneď.. no.v 6t som začala krvácať...a krvacala som až do pôrodu do 18t...nikto mi nic nepomohol...nic mi nedali chodila som každú chvíľu na pohotovosť...kde povedali ze mam lezat a nic viac...bývam v de...kamarátka.zo Slovenská mi posielala lieky na zastavenie krvácania...no nepomáhalo...príčinu doteraz neviem...tiež.vraj asi zápal v tele alebo maternice...mala som v kuse bolesti a krvacala som v kuse...no malý vydržal do 18t...kedy som ho porodila živého...žil pol hodinku a musela som.sa pozerať ako zomiera...je to najhoršia chvíľa co som zažila...viem co prežívaš...ja som doteraz, sa,s tým nezmierila, každý jeden deň na neho myslím...aj trisomy som robila vysli ok aj keď mi stále vraveli ze bude postihnutý..nic sa neukázalo...verim ti ako sa cítiš keď chces môžeš mi napísať správu.. neviem ako ti pomôcť viem len ze nie si sama a naši anjelickovia sú spolu v nebi ...:(

13riska13
30. dec 2021

Sucitim s vami ja som sa v pondelok dozvedela ze srdiecko mojho babetka dotlklo vecer sa spustil potrat a v utorok kyret viem ze ta bolest je neskutocna ak budes potrebovat kludne napis posielam objatie

matapo
30. dec 2021

...je mi to velmi luto. Musi to byt velka strata. ja som tiez prisla o dietatko ale doma som uz dve deticky mala co tu stratu zmiernilo ale hlavne dalsie dietatko mi to pomohlo rozdychat a vratit sa do normalneho zivota. Cas to vylieci aj ked ziadna mama kt. prisla o vytuzene dietatko nikdy nezabudne. Drzim palce aby si zazila byt mamou zdravemu dietatku/detom. Mne pride divne preco sa nepokusili o zachranu, tie tyzdne su len orientacne a pokial je babatinko zivotaschopne tak aj mladsie dokaze zabojovat a prezit ked sa mu to umozni a ked sa pomoze. Vysledok nikdy dopredu nie je isty ale pokusit sa treba vzdy. Nechapem preco sa nepokusili???

deanr
autor
30. dec 2021

@matapo to nechápem ani ja ,prečo sa o nič nepokúsili...ale bolo mi povedané že až od 24 tt sa dávajú bábätká do inkubátora. Prišlo mi to veľmi neľudské nechať zdravé detičky len tak zomrieť a o nič sa nepokusit.
Pritom na to že to boli dvojičky mali pekne miery v 23tt skoro 600g a 28cm

sisa_s
30. dec 2021

@deanr hranica zivotaschopnosti plodu je dokonceny 24tt..mrzi ma, co prezivas, ale v 23tt by nemali dostatocne vyvinute pluca a takmer iste riziko trvalych nasledkov, poskodenie mozgu, zraku atd...takze to naozaj nie je o tom, ze lekari sa rozhodli nezachranit zdrave babatka ...

domka222
30. dec 2021

@deanr to vážne rozhodoval jeden týždeň? 😔Tiež som prešla dvoma stratami detičiek. No teraz chápem, že je to ozaj "lepšie", ak je to v skorom týždni, ako takto,keď už má žena za sebou polovicu a už ich aj cíti. Veľmi mi je ľúto tvojej straty. Prajem veľa síl

deanr
autor
30. dec 2021

@sisa_s áno je tam asi tá hranica ktorá žial nepustí ,ale je to pre jednu matku ťažko pochopiteľné , hlavne keď boli živé a zdravé , je to také kruté.
Ale chápem aj to že je veľká pravdepodobnosť že by boli fyzicky a mentálne poškodené

netti87
30. dec 2021

@deanr Pekny vecer, je mi to strasne luto , tiez som to prezila pred 2 rokmy,bola som 24tt. V auguste tento r. som mala MA a teraz mi starka umrela na covid pred vianocami. To preto pisem,sby Ste vedeli, ze nie Ste v tom sama, vela ludi v dnesnom dobe preziva stratu, bolest. Viem, ze je to vela ale po case to prejde alebo sa ulavi🌺 Posielam vela sil,energie,zdravie.

whatever1
30. dec 2021

@sisa_s Ale babatka mali obe nad 500g, hranica životaschopnosti je bud 24tt alebo hmotnost 500g+. Alebo sa mýlim?

whatever1
30. dec 2021

@deanr Uprimnu sustrast😔. Ak chces, pridaj sa tu do skupiny "mamicky anjelikov", velmi vela zien si tam prešlo niecim podobným...

marrria1
30. dec 2021

@deanr veľmi mi to je luto strašne tazko sa to číta, ani si nedokážem predstaviť vasu bolesť ktorá musi byť obrovská 😥😥.. Tieto naše zákony s tym hraničným 24tt ani ja nikdy nepochopím každý by mal mať právo na záchranu a dostať šancu... Obzvlášť keď ako sama píšete mohol byť týždeň kľudne aj posunutý keďže nie vždy sa to da presne vypočítať a napriek tomu berú do úvahy iba prvotný termín ktorý určí gynekológ... Ja som tiež prežila tento strach kedy mi v 23tt začala odtekat plodová voda, skončila som najskôr v našej malej porodnici kde nemali ani inkubátor a nechceli so mnou nic robiť len čakať co sa bude diať. Odmietli ma aj previesť do väčšej nemocnice kde by bolo neonatologicke centrum lebo také su vraj u nás zákony dieťatko sa nezachranuje kym neprekročí 24tt..dovtedy by sa jednalo podľa nich o potrat.. Boli to najdlhšie a najťažšie dni v mojom živote kým nas previezli... Dcerka sa narodila v 25tt,nebolo to ľahké mali sme mnoho komplikácií ako všetky tieto maličké detičky.. Ale Uz teraz poznám mnoho prípadov kedy zachránili aj pol kilove detičky do dlane... Preto mi je veľmi smutno z toho ze vašim detickam nedali ani šancu 😥😥. Tazko napísať nejaké slová útechy toto vylieči len cas. Veľa sil vam prajem 🙏🙏❤️

marilora
30. dec 2021

@deanr velni ťažko sa to číta. Prajem ti veľa sily a zdravíčka. Modlim sa aby ti Boh zoslal cim skor krasne, zdrave dieťatko. ❤❤

irenat79
30. dec 2021

@deanr Súcitim, naozaj. Toto vie pochopiť iba žena, ktorá porodila bez šťastného konca. Otázok milión a žiadne odpovede. Strašná bolesť, žiaden liek. Nikomu to neprajem. Prežila som si sama. Sú to 3roky uz, no stále ma to máta. Kľudne napíš SS ak chceš, inak pomôcť žiaľ neviem. Drž sa a prajem veľa detičiek, nenechaj sa odradiť hlavne.

lalalagirl1
31. dec 2021

Tiež mi je to veľmi ľúto :( úprimnú sústrasť, ja som rodila v 16tt,odtiekla mi plodová voda.. Nik mi nič nevysvetlil, prečo, za čo.. Dovtedy bolo všetko v poriadku. Len mi. Jedna doktorka povedala, že - to odtekanie plodovej vody by sa aj tak nedalo zastaviť.. Mala som 3 potraty, 2 v 6tt a 1 taky, ze bolo treba odrodit bábätko s kontrakciami.. Tak to bolo oproti tým kyretazam niečo strašné. Drzkaj sa,vela síl.

deanr
autor
31. dec 2021

@whatever1 Ďakujem pridám sa 🍀

deanr
autor
31. dec 2021

@marrria1 môžme si tykať ?
🙏🙏🙏Teším sa že sa u teba stal zázrak a tvoja dcérka prežila , to želám každej jednej mamičke ❤️🍀🙏
Želám vám veľa veľa zdravíčka

deanr
autor
31. dec 2021

@marilora ďakujem 🙏🍀❤️

deanr
autor
31. dec 2021

@13riska13 mrzí ma čo sa ti stalo 😢🙏 drž sa ❤️

deanr
autor
31. dec 2021

@whatever1 Toto zaujíma aj mňa ci tam rozhoduje aj váha bábätok

deanr
autor
31. dec 2021

@lalalagirl1 tiež mi ľúto tvojej straty ,mrzi ma že si tiež musela zažiť taku bolesť a to viac krát .
Neviem ako je to s plodovou vodou ,ale moja známa mala tiež tento problém že jej odtekala plodová voda ale nakoniec sa jej podarilo porodiť zdravého synčeka a dlho ho donosila tuším skoro dokonca do 40tt.
Ale kazdy prípad je asi iný a nedá sa porovnávať .

bublanina1
31. dec 2021

@deanr úprimnú sústrasť 😞❤️

tatianaba
31. dec 2021

@deanr Ahoj. Velmi ma mrzi, cim si si presla a s gucou v hrdle ti hovorim, ze viem, ako sa citis. Uz to su viac ako tri roky, co mi na pohotovosti oznamili, ze srdiecko uz nebije... bola som v 40tt,den pred terminom, bol piatok 13ho. Presne na termin som musela maleho porodit... prirodzene. Kazdy den si na to spomeniem... nejdem sa k tomu ani vracat. Chcem ti len povedat, ze aj ked ti je teraz velmi tazko, bude lepsie. Nie, nezabudnes, ale naucis sa zasa zit normalne. Prajem vela sil. ❤️

marrria1
31. dec 2021

@deanr môžeme jasne 🍀, dakujeme pekne, ja tiež dakujem každý deň za tento zázrak, viem ze stačilo pár dní a dcérka tu nemusela byť... Tiež ti veľmi prajem dalsie tehotenstvo ktoré verím ze uz bude so šťastným koncom 🙏❤️.

kiki68
1. jan 2022

@deanr skoda ze sa nepokusili o zachranu babatiek, hoci v 23tt, ved uz od 22tt je myslim hranica kedy sa to podarilo. Aj ked nikdy nevies ake by boli nasledky: je mi to velmi luto, dufam, ze osud to este vynahradi a budete mat babatko. U nas v rodine mali mat v dvoch pripadoch dvojicky a obe skoncili zle, jedno 17 a druhe 20tt. Potom prislo zdrave babatko do 2 rokov. V jednom pripade bol pricina crohn a v druhom nezistene. Obidve zeny maju teraz po dve zdrave deticky. Takze velmi drzim palce

anjelikdianka
1. jan 2022

@deanr je mi to strašne ľúto a prijmi úprimnú sústrasť.Viem presne čo prežíváš.Ja som tiež prišla o naše dievčatko v 23 tt.Musela som ju porodiť lebo mi pomali odtiekla odová voda.Bola som dva týždne v nemocnici ale nevedeli nám pomocť.Tak isto to brali ako potrat a ani som ju po pôrode nevidela.Je tomu už 12 rokov ale nikdy na ňu nezabudnem.Po roku som opäť otehotnela a naštastie sa nám narodila dcérka.Mám dve krásné zdravé deti.Ale aj 3 anjeliky.3 x potrat naposledy teraz v decembri.Bolesť zo straty dietata nikdy neprebolí len sa stým naučíme žiť.

andraska
1. jan 2022

@deanr myslím že si mala ísť do inej nemocnice...tam kde zachraňujú aj menej než 600g bábätká je mi ľúto tvojej straty

marrria1
1. jan 2022

@andraska to je síce dobrá rada, ale niekedy tazko realizovateľna... Hlavne ked sa objavia problémy nečakane, zena netuší co sa s ňou deje, uteká na najblizsiu pohotovosť.. Píšem z vlastnej skusenosti, vyššie som uz rozpisovala náš príbeh... Po bezproblémovom tehotenstve ma ani nenapadlo ze by sa mi mohol začať pôrod v 23tt, dovtedy som nemala ani tušenie ze takéto maličké detičky je možné zachrániť a čo všetko to obnasa.. Ani som nevedela ze je nejaký hraničný 24tt.. Nechceli ma previezť skôr než prekrocime túto hranicu.. Ani potom to nebolo jednoduché keby nebolo jednej úžasnej pani doktorky ktorá za nas zabojovala a vybavila nam to neviem ako by sme dopadli.. Ono je totižto obmedzený počet inkubátorov pre tieto najmenšie detičky a ešte keď je v zákone dané ze môžu zachraňovať deti až po 24tt 😥.. Poznam však prípady kedy dali šancu aj menším detičkam no je to všetko o ludoch na akých natrafíte.. Jasne ze su tam obrovské rizika, ale viem aj o deťoch narodených v 23tt ktoré prežili.. Keby som bola ešte niekedy v podobnej situacii určite by som hneď utekala do BA alebo NZ kde sa nakoniec aj dcérka narodila.. Ked tam prídete na pohotovosť musia vás prijať, no s prevozom uz je to komplikovanejšie...

andraska
3. jan 2022

@marrria1 áno máš pravdu a mozno aj tvoja odpoveď niekomu do budúcna pomôže....lebo chápem že menšie nemocnice niesu prispôsobené na takale nedonosene deticky. A niektorí lekári ich vnímajú že zachraňujú potraty, tak mi to bolo tlmocene

deanr
autor
4. jan 2022

@marrria1 ja som bola v nemocnici v Nových Zámkoch, a vôbec žiadnu šancu bábätkám nedali

marrria1
4. jan 2022

@deanr to mi je ozaj veľmi ľúto 😥😥.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre