Rodičák 2020 - o koľko ho zvýšia mne?

patulka1992
10. jan 2020

Ahojte neni tu niekto kto by mi vedel poradit poberala som matersku potom som presla na rodicka po asi roku isiel manzel na matersku a ja som bola roka na UP a od 1.11 znova poberam rodicak myslite ze mi ho zvisia o 50 alebo 150e?

evittam
10. jan 2020

@patulka1992 Vid novela zakona.
Rodičovský príspevok vo výške 370 eur mesačne sa bude vyplácať tej oprávnenej osobe, ktorá o rodičovský príspevok požiadala a ktorej sa pred vznikom nároku na rodičovský príspevok vyplácalo z dôvodu starostlivosti o toto dieťa materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte.

Nie je podstatné, či oprávnená osoba pred tým pracovala alebo podnikala, čiže aj keď bolo materské poberané na základe SZČO alebo ochrannej lehoty, vzniká nárok na vyšší rodičovský príspevok.

nuklia
10. jan 2020

Vyssi RD definovany poberanim materskej. Ak si ju poberala, tak dostanes ten vyssi....

sadika
10. jan 2020

@evittam a nie je to opodtatnene prave tymto tvrdenim - ktorej sa pred vznikom nároku na rodičovský príspevok vyplácalo z dôvodu starostlivosti o toto dieťa materské - autorka prerusila toto obdobie a bola na UP, cize nepracovala ani nepodnikala...plati to aj vtedy?
Lebo ja som napr. bola na materskej, potom na rodicaku, po roku a pol siel na Matersku manzel a ja nastupila do prace. Mne napr. mudra pani na UP povedala ze kedze som prerusila rodicovsku a nastupila do TPP, tak mna sa to netyka a manzel ma nadalej poberat zvyseny rodicak... Ale ze vraj ked nie som spokojna z odpovedou mam si zavolat na ministerstvo :D. Nechali sme to tak, kedze je jedno kto u nas pobera rodicak

evittam
10. jan 2020

@sadika Vid novela. Citat s porozumením.

lukasko12
12. jan 2020

No neviem ja som zas pochopila ze ta co pracovala pred nastupom na matersku dostane o 150€a ta co bola iba na rodicovskom dostane 50€takze teraz neviem ako to je

evittam
12. jan 2020

@lukasko12 Vid novela zákona. A ako uz píšem neviem koľkykrat aj čítať s porozumením a budeš vediet. To ci niekto pracoval alebo nie nemá s nárokom na RP nic spoločné.
....Nie je podstatné, či oprávnená osoba pred tým pracovala alebo podnikala, čiže aj keď bolo materské poberané na základe SZČO alebo ochrannej lehoty, vzniká nárok na vyšší rodičovský príspevok.....

lukasko12
12. jan 2020

@evittam ale to co som pisala som pocuvala a videla v televiznych novinach

evittam
12. jan 2020

@lukasko12 Co si ty počúvala a videla v TV mi je jedno. Ako co prečíta a "vysvetli" nejaká moderátorka je totiz irelevantné.
Toto co pisem je novela zákona. Pochopila konečne?

lukasko12
12. jan 2020

@evittam jasne pochopila

klarissa25
12. jan 2020

Ak si poberala na to dieťa materskú dostaneš vyšší rodičak...

evittam
12. jan 2020

@klarissa25 Vyssi dostanu vsetci.😉

klarissa25
12. jan 2020

@evittam ved to ja viem. Ale myslím vyšší z vyšších 🤣🤣

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre