Ahoj. Pred dvoma tyzdnami som bola na potrate v 15.tt. Mala mala potvrdeny downov syndrom a vrla dalsich poskodeni.Rozhodli sme sa pre ukoncenie tehotenstva. Partner mi bol velkou oporou, pred aj po. Teraz ale po 2 tyzdnoch z neho vyslo ze on na Vandu mysli, ale ze neciti smutok.Neviem sa zmierit s jeho postojom, mam pocit ze som zostala sama so svojim smutkom. Myslite ze je jeho postoj normalny a mala by som ho akceptovat ?
@mariapalko v prvom rade - mrzí ma, čím si musíš prechádzať, je to náročná situácia... Ale žena bude v takýchto veciach vždy viac citovo zainteresovaná - predsa len ona bola tehotná, ona to dieťa v sebe cítila a ona si prešla fyzicky tým všetkým. Možno trošku nadnesené prirovnanie - ale ani ty nikdy nepochopíš, ako veľmi bolí kopanec do gulí. Chlap to berie čisto pragmaticky - on si fyzicky tehotenstvom neprešiel a pozerá na to tak, že to bolo lepšie riešenie ako vedome priviesť na svet dieťa, ktoré by nemalo šancu na život. Nie je dôvod sa naňho hnevať len preto, že on nemá rovnaké pocity. Ani dve ženy, ktoré by si prešli rovnakou situáciou, nebudú mať tie pocity rovnaké.
A nie si sama s tým smútkom - veď je pri tebe, je ti oporou, neopustil ťa. Len to prežíva po svojom.
@mariapalko Mozno neciti taky velky smutok, lebo vie, ako by sa to vase dietatko velmi trapilo, keby sa narodilo. Ale urcite mu za malickou smutno je, len inak ako tebe.
Tvoja strata ma mrzi a zelam vam, aby sa vam cim skor narodilo zdrave dietatko, to bude ten najlepsi liek, aj ked na prve dietatko nezabudnete nikdy.
Existuje jediny spravny sposob, ako prezivat potrat, ci inu zivotnu situaciu ?
@mariapalko niekto nevie slovne vyjadriť ako cíti smútok.Mozno to zobral reálne, že bábätko by sa trápilo.Netreba sa v tom pitvat určite ho to mrzí, ale ty ako žena to cítiš ináč hormóny, ty si ho nosila...mrzí ma to verím, že čoskoro sa budete tešiť z bábätká🙂každý si to musí odsmutit po svojom možno sa drží kvôli tebe a trocha zlahcuje
@mariapalko Každý sa so smútkom vyrovnáva inak, hlavné je, že je tebe oporou v tvojom trápení.
@mariapalko áno normálny.. v tebe sa to rodilo,nie v ňom.
Ja tiež Niesom precitliveny typ, nesmutila by som vôbec v hentom týždni.
Veď on nepovedal, že mu na tom nezáleží... povedal, že necíti smútok. Zrejme si to racionálne prebral, akceptoval to a vyrovnal sa s tým. To dokáže málokto. Hlavné je, že je ti oporou, že dokáže pochopiť tvoje pocity. A to, že ním nezmietajú emócie nie je nič zlé ani nenormálne - možno nezvyčajné.
@mariapalko mozno ani netusis ako je smutny. vie, ze musi byt silny a byt ti oporou. ak sa zlozi velmi ti tym nepomoze. a tiez, kazdy preziva zivotne situacie inak. zazila som to. teda nie v tomto, ale inak. ked zomrela moja najlepsia kamaratka. mala 24 a ja som to oznamovala jej rodicom, lebo sme spolu byvali a rano sme ju nasli. proste v noci zomrela a rano uz nevstala. jej mama sa zlozila a otec hoci mal obrovsku dieru v srdci a viem, ze ho to zvnutra trhalo, drzal sa velmi dlho prave kvoli nej. musel tam byt pre nu. aj ona si hovorila, ze to nie je ok, ze nesmuti ako by mal. ale on jednoducho si to nemohol dovolit ak chcel byt oporou pre nu. az po par mesiacoch sa zlozil. ja som na tom bola ako on. obrovsky smutok vnutri, ale vedela som, ze nemozem. ze pride moj cas kedy budem moct. oni dvaja boli moji druhi rodicia. bolo to strasne. je to o chvilu 16 rokov, ale nikdy nezabudnem na tie momenty ked som to jej otcovi hovorila. a ver mi, ani tvoj partner nikdy nezabudne. len potrebuje cas. nechaj ho prezivat jeho smutok tak, ako to on potrebuje. mozno raz zostanes prekvapena.
@mariapalko mrzí ma vaša situácia.Ale nebuď naňho nahnevaná,ani mu nemáš čo vyčítať.Kazdy sa s udalosťami vyrovnáva rôzne a zvlášť muži.Nemaj mu to za zlé.Moj po potrate povedal,že ťažko sa vcítiť do ženy,keď on neprechádza ani telesnými ani psychickými zmenami,necíti a nevníma to dieťa resp.tehotenstvo tak ako my.Ja som bola utrápená,on vyzeral byť v pohode a pritom deti chcel oveľa viac ako ja.Najprv ma to hnevalo,potom som to vzala ako fakt a v konečnom dôsledku mi to aj pomohlo ľahšie a rýchlejšie si to presmútiť.Moj je celkovo neskutočne optimistická povaha a fakt je,že depresívny a smutný človek doma by mi to neulahcil.Ak sa o tom nechce ani baviť,nenut ho.A ak sa veľmi trápiš,môžeš sa zdôveriť hocikomu inému blízkemu,v pôrodniciach už je aj psychologička špecialne pre takéto zážitky a traumy,aspoň u nás v nemocnici to tak je.
chlap dieta nenosi v sebe,nema vybudovany vztah,ak jie dietatko vytuzene tesi sa,ale ak tehotenstvo dobre neskonci nema pocity smutku a potrebu vyrovnavania sa s tym,berie to ako fakt...vztah si chlap buduje ked je babo na svete,vztah si buduje aj matka...potratila som 5x 6 tehu dopadlo dobre,babo vytuzene,ale ja som sa cele tehu bala a vztah nevztah,proste som nemala vztah k babutku po narodeni,prislo to na mna az neskor...tak to neber tragicky ani o tom nerozmyslaj...
@mariapalko mrzí ma to. Úprimnú sústrasť. Prikláňam sa k názorom vyššie, že muž si to v podstate až tak neuvedomuje, keďže v ňom to bábätko nerástlo, necítil ho... Na druhú stranu, muži až tak emócie nedávajú najavo. Oni predsa majú byť tí silní. Možno po dlhšom čase sám na to zavedie reč a zistíš, že mu vlastne dcérka chýba, aj keď to nedáva teraz najavo. Prajem rýchle zotavenie a ešte raz úprimnú sústrasť 😔.
chlapi neplacu vacsinou ani na pohreboch, vnutorne ho to asi mrzi, ale kedze vedel ze babatko bude chore tak to tak berie
Dakujem vsetkym za podporu. Velmi mi to pomohlo. Nemyslela som si ze je az taky velky rozdiel v tom ako to vnimaju muzi a ako zeny. Vidim, ze ho velmi trapi ze som nestastna.on sa zameriava hlavne na mna.aj pocas tehotenstva pozeral hlavne na to co je najlepsie pre mna, aj ked vyrevani sme boli obaja z tej hroznej spravy.Upokojili ste ma.
Každý smútok alebo stratu prežíva inak... A muži a ženy obzvlášť.... Pri ženách v takomto prípade zohrávajú úlohu aj hormóny, keďže telo sa pripravovalo na niečo nové a aby to zvládlo produkuje inak hormóny ako za "bežných okolností" kdezto o u chlapa nie... A áno mala by si to akceptovať, on stojí pri tebe, stal aj predtym aj potom, aj spomína na to len tým ze nie je ovplyvnení hormónmi ako ty plus je určite aj iná povaha (každý sme iný) ako ty sa možno viac tým zaoberá vo svojom vnútri. Plus priznajme si, chlapi sú od mala vedení k tomu ze chlapi neplač, chlapi musia byť ti silnejší, atď.... Tak možno je to tiež určitý spôsob vysporiadania sa s tým co sa stalo ze navonok sa hrá na tvrdasa.
Je to ťažké to ti verím ale fakt je, že každý sa s takýmto niečo vysporiadava po svojom 🙂
Mam dost podobnu skusenost (proste okolo 14 tt prestalo bit srdiecko ) a mal som navonok rovnaky mozno necitlivy postoj, jeden z dvojice musel byt ten silny, co utesi , proste som si tu stratu nepripustal nemohli sme sa zrutit obaja. Uz sme jedno zdrave dieta mali a bolo treba sa postarat, "ved to nabuduce bude urcite ine, lepsie ... (zial uz nebolo nabuduce zostal nam len ten jeden)
Od muza sa caka, ze bude tvojou oporou a nie ze sa zosype spolu s tebou. Smutok prezivaju inak, nie navonok. Inak by ich povazovali za slabochov. Od detstva im vsetci hovoria, nerev, co si baba?
Nie kazdy muz vie byt takou oporou ako by zena ocakavala a ako on to vobec nemusi mysliet zle. Isto smuti, len to proste nedava navonok az tak moc znat
@diamond007 to fakt? by si v 15tt nebola nestastna keby si prisla o babatko?
@silviaa nie. Radšej zdravé ako choré. Proste by som bola rada že by to včas zistili a že o tri mesiace sa podarí zdravé 🙂 každý na to pozerá inak...
@diamond007 jasne ze radsej zdrave ako chore dieta. Ale ten smutok a bolest, ze pridem o dieta, predsa jedna zena nemoze len tak zahodit za hlavu. Mas deti?
@silviaa o dieťa nie... O plod áno... Ja dieťa dokým nedrzim zdravé a živé v rukách tak pre mňa to je plod. Mám dve deti a aj osobnejsiu skúsenosť. Píšem to tak jak to cítim.
Jasné že na konci tehotenstva sa už teším sa detičky. Proste tehotenstva neriešim a nechápem ako ženy rátajú a riešia (vraj) bioch.tehotenstvo, potraty a pod. Ja osobne by som sa viac bála potratu ako straty bábätka.
Možno smúti po svojom. Ako nemá s tým čo spraviť, nedokáže to nijak zvrátiť, tak sa len možno v tom smútku nechce nejak utápať. My takéto veci berieme proste inak
@diamond007 ok, asi to ma kazdy clovek inak. Ja som tiez dost pragmaticka osoba. Su vsak pripady kedy by som si potrebovala odplakat, odsmutit stratu.
@mariapalko Je mi velmi luto straty tvojho babatka :(. Drzim ti velmi paste aby si coskoro drzala v naruci zdrave babatko.
@mariapalko mrzí ma vaša strata. Čo sa týka priateľa, je to chlap, nemusí smútiť rovnako ako ty. Nemal s ňou vytvorené puto. Nemusí cítiť smútok. Pre neho je to ľahšie kvôli tomu, že ju nepoznal, nestretol, nevidel, len o nej vedel. Je v poriadku, že sa dokázal oklepat a nesmuti, znamená to, že sa nebude báť mať ďalšie dieťa. Nie je správny a ani nesprávny spôsob ako sa vyrovnať so stratou. A tiež je možné, že sa oklepal, lebo to pochoval hlboko v sebe. Nechce sa tým trápiť a smútiť, aby to nepochovalo váš vzťah. Ak je to pravda, tak treba len dúfať, že ten smútok pochoval tak hlboko, že sa nebudete na povrch v nesprávnej chvili..... Nevyčítaj mu, z nesmuti ak ti je oporou a nežiada, aby si prestala smútiť aj ty.....
nezazlievaj mu to a ani nad tym nepremyslaj.
totiz naozaj kazdy preziva smutok inak a dokonca aj ta ista osoba v roznych obdobiach preziva smutok inak. teraz to prezivas takto o 5 rokov by to mozno bolo uplne ine aj u teba. kazdemu to dochadza aj inak rychlo. niekto dokaze smutit len sam so sebou a navonok vyzera ako keby sa ho to ani netykalo a paradoxne moze trpiet viac ako ten co to vyventiluje tyzdnovym plakanim kade chodi.
to je jedna vec.
druhavec je ze medzi muzmi a zenami su rozdieli minimalne fyzicke. a aj hormonalna vybava robi v tomto pripade svoje. tvoje tehotenstvo v tebe zanechalo celu skalu hormonov uplne inak pracujucich ako za beznych okolnosti a naprosto inak fungujucich ako ma tvoj muz a maju velky v plyv na to co teraz prezivas.
tehotenstvo je uplne specificke co sa tyka vnimania urcitych veci. toto vela krat nedokazu pochopit ani netehotne zeny.
tvoj smutok nemusi byt vacsi ako ten jeho ale obaja sa s nim budete musiet popasovat po svojom. idealne spolu ale kazdy potrebuje nieco ine. zameraj sa na zvladnutie svojho smutku nie toho jeho. neporovnavaj svoje prezivanie s tym jeho.
mas pravo byt smuta aj zufala a mas pravo na vsetky tie pocity ktore prezivas. prezi ich na plno nepotlacaj ich v sebe. inak sa bolest nezmierni.
je mi luto co sa vam stalo a drzim palce aby ste to spolu ustali. drz sa
@diamond007 kým nedržis zdravé dieťa na rukách, je to plod. A čo je tvoje dieťa, ktoré držis na rukách, a ochorie? Nerozumiem, ako sa dá deliť svoje plody na tie zdravé (ktoré dostanú privilégium byť nazvané deťmi) a na tie nedokonalé, ktoré tak nikdy nenazvem. Každé naše dieťa raz zomrie a žiadne nie je úplne zdravé.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
@mariapalko je mi to veľmi ľúto. 😔
no myslím, že toto je taka zivnotna situácia, že neexistuje navod ako sa s tym vysporiadať, teda každý sa s tym vysporiada po svojom. ten smútok možno pride neskôr