Prerušenie tehotenstva

23. dec 2024

ahojte, viem ze tato tema je ina pri kazdom z nas, vela ludi je aktivne proti potratom a vela ludi si mysli ze to je kazdeho slobona volba. ocitla som sa v situacii kedy neviem odkial kam, mam 3 deti, vsetky planovane, a tam som chcela skoncit, s muzom sme sa chranili, aj tak sa nejakym sposobom stalo ze som znovu tehotna. nerozumiem tomu a som zmatena a frustrovana. necitim sa na dalsie dieta a aj predtym som si bola uz 100% ista ze dalsie nechcem, ale zaroven sa desim umeleho prerusenia. no nepride mi dostatocny dovod na to mat dalsie dieta len pocit viny ktory by som mala keby som prerusenie podstupila, naozaj neviem co spravit

nevenka
23. dec 2024

No vela zavisi aj od Vasej financnej situacie a Tvojho zdravotneho stavu. A psychika je silna vec.
Nam sa takto podarilo neplanovane stvrte dieta a je to nase zlaticko. Bude mat 2 rocky. A ja som sa desila, ze mam este aj choroby, co nie su velmi kompatibilne s tehotenstvom a aj vek, 39 rokov. Ale nelutujem ani sekundu, ze ju mame.

autor
23. dec 2024

@nevenka po zdravotnej stranke som v poriadku, aj financie niesu problem, skor to ze vsetky tri moje deti boli velmi narocne babatka, v podstate som 6 rokov poriadne nespala, a ked som si konecne vydychla ze je to cele zamnou mam ist do toho od zaciatku, je mi z toho do placu

goblinko1
23. dec 2024

Zdravím, v prvom rade som za slobodnú voľbu. Vašu situáciu neviem pochopiť nakoľko som muž a take niečo som nezažil, ale snažím sa vás pochopiť. Váš prípad je iný ako u žien, kt. ešte deti nemajú, sú možno príliš mladé a neuvedomujú si závažnosť situácie a následky, ktoré aj keď nehovorím za všetky nemusia mať z tohto zákroku nejaké trvalé následky. V každom prípade vy deti už máte, ste dospelá a viete čo je pre vás najlepšie, ale v čom sa líšite od iných žien, je v tom, že sa obávate zákroku, to je úplne pochopiteľné, avšak u vas by sa časom mohli dostaviť negatívne dôsledky nakoľko dedukujem že nie ste úplne rozhodnutá. Vychádza z toho, že poznám ženy, kt. Išli na interupciu lebo jednoducho dieta nikdy nechceli a žiju si kvázi normálny život, ale poznám aj ženy kt to podstupili aj ked neboli uplne rozhodnuté a dostavili sa u nich rozne psychiatricke problémy a dostávajú sa z toho doteraz, nestrašim, ako som v úvode písal som pre slobodný výber ženy. Chcem vás len varovať pred možnými dôsledkami o ktorých sa nehovorí. Rozhodnutie je na Vás, rozdhodnete sa aj tak podľa seba, ale vedzte, že všetko sa dá zvládnuť aj keby neviem čo bolo aj keď sa vám to momentálne zdá byť nereálne.

beata_k
23. dec 2024

Dolezite je uprimne si odpovedat, co 4-te dieta urobi po psychej stranke s tebou. Lebo lezat odpalena v depresiach pri 4 detoch bude tazke.
Dalsia vec je, ze ci to ustoji cela rodina. Tvoje deti, ktore su uz tu. Su malicke?
A v neposlednom rade postoj tvojho muza. Ustoji to? Lebo ak nie a rupnu mu nervy, tak si sama na 4 deti.
No, situacia je zla. Kazde rozhodnutie je tazke. Drzim prst a prajem vela sil.

zobaka
23. dec 2024

pozri si video od tejto pani, po interupcii nastava vacsinou neskutocna emocna bolest, chapem tvoje rozpolozenie, vela sily ti prajem

https://www.youtube.com/watch?v=2Wk4ahV_6Qk
goblinko1
23. dec 2024

@beata_k nielen jeden pohľad - čo s ňou urobí 4. dieťa po psych. stránke a prečo nespomenieme čo s ňou spraví interupcia? Hm, na zváženie. Rovnako tak ležať v depresiach, výčitkach a nevôli sa ani postarať o deti kt už má. Súhlasim ak deti sú už staršie tak jedno babätko sa dá zvládnuť naviac. Rovako tak ako píšete spýtať sa na názor muža nie je zlé, ale vychadzajte hlavne zo svojich pocitov.

beata_k
23. dec 2024

@goblinko1 Sice pises, ze je to volba zeny, ale podsuvas tu stale svoj nazor, ze UPT ju psych. polozi. Ale uvedom si, ze ani ja, ale ani ty nevieme co to s nou urobi.

goblinko1
23. dec 2024

@beata_k skutočne vychádzam z rôznych skúseností žien, ktoré poznám v okolí a 99% žien čo neboli s tým úplne stotožnené majú psych. komplikácie, nepodsúvam názor, len píšem v dobrej vôli, aby sa jej to nestalo. Súhlasím, nemôžem vedieť, že to takto bude u nej. Naozaj ženy po interupcii neodcházaju z nemocnice spokojné - teda rie kt neboli úplne stotožné ale no nikdy nevieš.

beata_k
23. dec 2024

@goblinko1 Ta zena ma srdce rozbite uz teraz a nepotrebuje tvoje " dobre" miene rady. Aj samej jej to dochadza.

autor
23. dec 2024

@beata_k moj muz mi povedal ze podpori akekolvek moje rozhodnutie, moje deti su stale malicke (5r,4r,2r), takze by to bola ozaj extremne narocna situacia

autor
23. dec 2024

@beata_k po psychickej stranke som si vedoma toho ze urcite nastanu chvile kedy to budem lutovat alebo kedy si poviem ake by to bolo keby som si to nechala, ale v mojej hlave prevazuje pocit toho ze napriek tomu by to bolo spravne rozhodnutie

beata_k
23. dec 2024

Veru, je to zla situacia. Jedine, co mozes urobit je racionalne zhodnotit co a ako. Ozaj velmi silno drzim prst v rozhodnuti.

goblinko1
23. dec 2024

@beata_k očividne keď pridala diskusiu na túto tému, tak chce počuť rôzne názory. Ja len pridávam svoj názor, a to že sa vám nepáči, neznamená, že sa nemusi jej. Uvedomujem si, že má rozbité srdce už teraz, ale pokial vidim nejaku prognozu, ze presne v takej situacii boli aj ine zeny kt poznam a potvrdilo sa mi na x prikladoch ze mali tazkosti, tak ju logicky nebudem podporovat ze ano je to ta najlepsia moznost v tomto pripade, ale veď autorka vie uznať či jej to za to stojí.. chcel som len pomôct nič viac.

beata_k
23. dec 2024

@goblinko1 Chlape, ty si ozaj myslis, ze ona to nevie? Ozaj si myslis, ze toto treba pripominat matke, ktora ma 3 deti?

autor
23. dec 2024

@goblinko1 vazim si vsetky odpovede, niesom naivna co sa tyka psychika v takychto situaciach, ja som presne ten typ cloveka ktory sa nikdy s niecim takymto na 100% nestotozni takze to bremeno si ponesiem. len sa snazim rozhodnut ci chcem niest vahu zodpovednosti za dalsie dieta alebo vahu zodpovednosti za ukoncenie zacateho zivota

goblinko1
23. dec 2024

@beata_k dobre, pekné sviatky aj Vám.

beata_k
23. dec 2024

@goblinko1 Aj tebe pekne sviatky

0silvia0
23. dec 2024

Autorka, toto je na debatu s muzom. Aj tak rozhodnutie bude na vas dvoch.

goblinko1
23. dec 2024

Určite som nechcel, aby moje odpovede vyzneli štýlom, že ste naivná, to určite nie. Samozrejme teraz to chápem lepšie, nuž držím prsty, nech to dopadne akokoľvek tak nech to bremeno z takeho alebo onakeho rozhodnutia bolo čo najmenšie. Ak aj to podstupite, viete prečo ste to urobili a viete, že to bola pre vás ta najlepšia možnosť. Treba si odpustiť, nie sme neomylní a stane sa..

autor
23. dec 2024

@0silvia0 s muzom tuto temu rozoberame uz niekolko dni, chcem len pocut iny uhol pohladu krory by mi mozno pomohol v jasnejsom rozhodnuti, alebo mozno nazor niekoho kto bol v podobnej situacii

autor
23. dec 2024

@goblinko1 tu naivitu som nemyslela nejakym urazlivim sposobom, praveze v dobrom ze som sa samozrejme zamyslala aj nad tymi psyhcickymi zmenami ktore to urcite sposobi

goblinko1
23. dec 2024

Áno, to chápem 🙂 držím prsty.

zosiaa
24. dec 2024

Zdravotne si OK, finančne by ste štvrté dieťa zvládli...
Odsúdiš ho len na základe toho, že prvé tri boli náročnejšie?
Keď si si bola 100% istá že viac detí nechceš dalo sa s tým niečo robiť po treťom pôrode...

bielasovicka
24. dec 2024

Aj ja som kedysi bola na interrupcií. Mala som už 2 deti vtedy, viac som nechcela. A teda ja som vôbec nemala z toho nejakú traumu alebo psych. problémy. Len ti hovorím môj prípad. Nech sa rozhodneš akokoľvek, bude to dobre rozhodnutie.

nevenka
24. dec 2024

Ja to chapem, u nas to bolo to iste, nespavce a este koliky, druhe dieta malo problemy s bruakom velke do roka a 1,5 roka celkovo, kym to odznelo. Uprimne, neviem, ako to davam, ale davam.

ina2405
24. dec 2024

Dieťa je tu a vybralo si ťa za mamu. Ja ti prajem, aby si sa rozhodovala aj citom, sme predsa ľudia, aby si bola stotožnená so svojim rozhodnutím aj za pár rokov. Nik tu nebude znášať následky rozhodnutia, len ty. Tiež nám prišlo do života štvrté, napriek tomu, že sme sa chránili. Som od teba o pár rokov staršia. Ale my sme pár rokov predtým chceli a zažili sme pár strát, ja som to brala ako dar.
Prajem Ti krásne sviatky ❤️

nevenka
24. dec 2024

Ked sme mali tretie, mala som 37 rokov a starsie deti mali 7 a 5 rokov. A potom zase stvrte prialo, ked tretie malo 2 roky. Muz bol najprv odpaleny, aj ja, ale do tyzdna zohnal u miestne auto. U nas z hladiska viery neprichadzal potrat do uvahy, ale nehovorim, ze ma to nenapadlo. Teraz, ked vidim, ako sa hraju, prezivam dejavu, lebo mam akoby 1 varku starsich (ch+d) a potom 1 varku mladsich (ch+d). Tymi starsimi plieska pomaly puberta, 4 rocny zaziva fazu poslusneho dietata, ako nastupil do skolky, urobil obrovsky mentalny posun vpred a najmladsia este cucia mliecko, takze v noci sme este hore. Neviem, no zamyslam sa, kedy sa vyspim. Ale potom poviem, ze klud budem mat v hrobe, dam teraz tomuto svetu tieto 4 deti a budem sa snazit ich dobre vychovat. Vdaka Bohu, ze su zdrave. Ja som sa bala najviac, ze by boli predcasne, s problemami, vzhladom na moj vysoky tlak. Vela som sa modlila, aby som ich donosila a boli zdrave. Ak ste zdravotne ok, a predpokladam, ze aj mladsi ako my, tak to date. Podla toho, co pises, potrat bude pre Teba dost zla volba, ta psychika je mocna. Aspon ja mam ten dojem. No len Vy dvaja sa musite rozhodnut. Ja ked som aj akokolvek vycerpana, tak ked sa im pozriem do oci, tak si neviem predstavit, ze by tu niektore z mojich deti nebolo.
Mamina sa ma spytala, ci nam toto (stvrte) bolo treba. Tak som jej povedala, ci mam ist na potrat. Bola ticho. A teraz, ked ma 2 vnucky, v rovnakom veku, sestra ma horko tazko donosene prve a ja toto stvrte, tak sa jej spytam, ci si vie predstavit sa tesit z jednej a tato druha by tu nebola. Tak len pokruti hlavou, ze veru nevie si to predstavit.
Za mna, kasa sa neje nikdy taka horuca, ako sa navari. No je to na Vas, tak ci tak sa rozhodnete.

777januska777
24. dec 2024

No čisto racionálne si skus prebrať možnosti. Ukončenie tehotenstva je na trvalo už sa žiadne iné možnosti nebudú dat vytvoriť, kdezto pri tom ak si dieťa necháš máš viac možnosti. Napriklad nájsť si pomoc v domácnosti, opatrovateľku atd. Nik predsa nevraví, ze mas deti zvládať sama, ze musíš od rána do večera riešiť deti sama, dnes mame dobu, keď sa na psychické zdravie ľudí oveľa viac prihliada. V tvojom pripade by som preto išla touto cestou, cestou pomoci s detmi. Tam budeš mat aj oveľa menšiu záťaž na svoju psychiku zo všetkých strán. Držím palce.

zuzanockamt
24. dec 2024

Ber ohľad len na seba, na svoje psychické a fyzické zdravie, na svoju pohodu. Nikto za teba neabsolvuje ďalšie tehotenstvo, pôrod. Ty budeš zažívať obmedzenie, nepohodu atď. Nikto za teba tú starostlivosť nevykoná. U mňa by bola voľba jasná.

mareka49
24. dec 2024

A pri predstave, že budúci rok pri Štedrovečernom stole nebude tvoja najmladšia dcéra alebo syn v perinke s vami sa cítiš ako?
V mojom okolí nasledky po interupcií: alkoholizmus, ťažké depresie.
Nejako si našlo do vášho života cestu, má v ňom byť..