Ahojte žienky, chcela by som zaloziť túto diskusiu pre tie, ktorých sa to týka. Viem, že je tu takýchto diskusií veľmi veľa, ale našťastie väčšina žien, ktoré si prešli jedným alebo dvomi potratmi ďalšie tehotenstvo dopadlo so šťastným koncom či už s liečbou alebo bez. Preto som najmä zvedavá na diskusiu s tými žienkami, ktoré si prešli týmto 3x a viac ako ja. Každá, ktorá sme si prešli týmto obdobím vieme, že radosť každým ďalším tehotenstvom je menšia a menšia 😞 a strach väčší a väčší.
Preto by som rada založila túto tému aby sme si odovzdali skúsenosti, rady a navzájom sa podporili a podelili svojim príbehom. Rada uvítam v tejto diskusií už aj mamičky, ktoré sa po tejto náročnej ceste dobojovali k vytúženému bábätku a popísali nám akými prekážkami si museli prejsť. Ďakujem za každý jeden príspevok a prejem všetkým veľmi veľa šťastia 🍀 a vytúžené dieťatká ❤
Ja som mala jeden MA a dve biochemické. Vyšetrenia som nemala, lebo pokiaľ embryo nebolo uchytené dva týždne po termíne menštruácie, nevedie sa to ako tehotenstvo.
Úprimne som sa už aj bála skúšať a s mužom sme už zvažovali že začneme súbežne riešiť i adopciu ( vzhľadom na tie poradovniky).
Pred rokom v januári som mala riadny zahul a paradoxne, práve vtedy som otehotnela. Prvý trimester som krvácala, posledný sa otvárala, skoncili sme akutnou sekciu. Ale teraz mám doma môj zázrak 🙂
Ja som si tym sice nepresla, ale moja velmi dobra kamaratka ano, ona ma za sebou 4potraty, teraz je 5.krat tehotna a vyzera to, ze konecne uspesne. U nej to booo sposobene histaminovou intoleranciou a tiez fraxiparinom, ktory jej davali preventivne po 1.potrate. Drzim palce
Tak to je skvelé, že sa to podarí so šťastným koncom. Takéto odpovede potrebujeme asi všetky počuť. 🙂 ja osobne sa s mojím okolím nerada o tomto bavím. Málokto vlastne o mojich MA vie, ale človek to potrebuje niekedy a niekde vypustit zo seba.
@arcanne2 ja som mala MA a tiež som brala fraxi.... preto sa pýtam na fraxi. žiadne krvacanie, šipinenie nič, všetci neboj sa však nič ťa nebolí, nekrvacaš... a na sone bez akcie srdca.... ja som sa inak zamyšlala či mne nerobí zle aj femibion alebo nejaká jeho zložka... aj kamoška ked brala femibion tak potratila a ked nebrala nič ničove nič len občas magnezko a prvy trimester asi duphaston tak vynosila zdrave dieťatko.... a dalšiu kamošku mám tu strašne obdivujem 8 rokov sa snažili kolko krat potratila to hadam ani neviem už minimalne 6 o vajcovod prišla mimo maternicove mala.... z vyšetrení nič len vitamin D jej dali... po 9 rokoch sa jej synček narodil vdaka bohu zdravý, to sú zázraky.... z tym femibionom mi to dlhšie vrta v hlave či na tom niečo nebude.....nemá niekto podobnú skúsenosť?
treba o tom rozpravať, čo i len s najlepšou kamoškou, mužom.... mne to moc pomáhalo rozprávať o tom.... neznašala som ked ludia okolo mna kolegyne čo o tom vedeli kedže to bolo v druhom trimestri hrali mrtve chorbaky.... radsej sa ani nespytali ako sa mam až na výnimky.... treba prist na pričinu potratov a veriť že raz sa to podarí. niekomu na druhý niekomu na 7 niekomu na 10 krat....
@monka7 ahoj, ja som tiez nad tym uvazovala, ci mi femibion viac neuskodil ako pomohol. Pri dcerke som brala len 2 mesiace kyselinu listovu a vsetko bolo ok. Pri 2. tehu sa nam hned podarilo otehotniet a brala som len kratko kyselinu listovu - mala som zamlcany potrat, ale akcia srdiecka v 6tt nabehla, tak neviem, co sa potom stalo. A teraz 3. tehu - brala som 1 a pol mesiaca Femibion a podarilo sa mi otehotniet, ale ovulacia sa mi posunula na neskor, cely cas som spinila a plodik sa vobec nevyvinul (zastavil sa v 6tt). Teraz sa znovu snazime, ale Femibion uz nechcem (beriem Inozitol, Kys. listovu, Vit D a koenzym Q10).
@monka7 ja rozpravam o tom s manzelom s mojimi rodicmi a sestrou a kamaratkou. Ale mam pocit niekedy ze sa viac trapia kvoli tomu ako ja a to ma na tom este viac bolí. 😞
@aylin80 presne to sa stalo aj mne aj kamoške zastavil sa vyvoj a akcia srdca čo pred tym pohoda tak zrazu nič.... predava sa vo veľkom, veľa ženam "pomôže" resp doda vitamíny ale je možné že nie každému sadne.... ja už som dávnejšie nad tym uvažovala a veru ked sa dalši krat tehu podarí už to do ust nedám.... je to boj ked sa človek už boji dať aj sušenú bazalku do paradajkovej polievky... toto ten čo neprežil nepochopí....
@monka7 ja som citala rozhovor s jednym ceskym gynekologom, ze jedina vec, co ma fakt vyznam z hladiska vyvoja plodu je kyselina listova, ostatne prenatalne vitaminy su skor business...
Ja nemam zial ziadne specialne vysetrenia za mnou. Zijem v zahranici a uz som pomenila viacero doktorov, vsade mi opakuju tu istu pesnicku, ze 1 dieta uz mam a ze vysetrenia budu robit az ak sa to nahodou zopakuje 3. krat. Takze som dost zufala z tejto situacie... Ak znovu uvidim 2 ciarky na teste, tak to bude skor strach ako radost, ze co bude dalej... Ale snazim sa robit maximum preto, aby to 3. krat dopadlo dobre. V mojom pripade je hlavnym problemom asi vek (38r).
A ty? Mas sa sebou nejake vysetrenia?
@aylin80 ja sa chytam na hematologiu, ale tu čakačka dva mesiace... no do leta hadam budem vedieť na čom som... vek je aj u mna už pre lekarov vela 35 a už ti na krk hadzu diagnozy.... a ten strach ti verim... ja sa vždy len pousmejem ked vidim aj tu aj inde fotky ledva dve čiarky na teste a už planuju kupuju oblečenie ... ako nie že by človek neprial ale ked vieš aka dlha cesta čaka...... držim palce nech další pokus zázračne dobre dopadne nech máš uzlíček lásky v náručí
@monka7 dakujem a aj ja ti prajem, nech vysetrenia dopadnu dobre a nech sa dockas vytuzeneho babatka 🙂
Veru, s tymi dvomi ciarkami ja tiez nechapem, preco niekto gratuluje k dvom ciarkam uz par dni po ovulacii, lebo zial, tie co mame za sebou potraty vieme, ze dve ciarky neznamenaju automaticky zive a zdrave dieta. Ja budem oslavovat az v porodnici, ked sa nam (dufam) jednoho dna narodi 2. babatko. Ale pozitivne myslenie v tomto celom procese je dolezite, takze nadej umiera posledna a verim, ze raz sa to tehotenstke stastie usmeje aj na nas. 🍀
Tiez 3x MA,2x biochemické.A predvčerom sa nám narodilo tretie bábätko,medzi deťmi mám veľké vekové rozdiely.Vyšetrenia všetky a vraj nikde nebol problém.Preventivne som aj tak brala Fraxi,hormóny,lieky na úpravu cyklu aj keď ten bol tiež v poriadku.U mňa konkrétne to bol asi ozaj vplyvom stresu a nervov.Neskutocna unava z prace,ktora ma netesila,zly vztah so svokrou,take akoby zanedbavanie samej seba v zmysle,ze vsetko a vsetci boli prednejsi ako moje potreby.Skusila som Gynex,vyborna vec,vela byt vonku,behavala som,chodila na jogu-aj to myslim velmi pomohlo,naucila som sa v prvom rade upokojiť a v druhom rade mi to napravilo rozne disharmonie v oblasti panvy,krizov-nie nadarmo existuju Moj6išovej cvičenia na podobnom principe.To je tazko,niektore pary maju ozaj zdravotný problém,niekde sa to nikdy nezisti,no psychika a pohoda robia strasne vela.
No ja od roku 2017 už 4x potrat (v každom roku jedno tehotenstvo) a teda bezdetna...vedia rodičia, sestra, samozrejme muz, 2 kamošky...napriek tomu to nie je téma pre ľudí, čo to nezažili. Muz je mi obrovskou oporou, ale nerada to s nim riešim lebo nezvladam jeho smútok, je mi to proste luto...rodičia sa tešia z prvého vnuka od sestry, vždy sa to skončí tým že veď neboj sa aj ty budeš mat. Kamošky detto - keď nebudeš tlačiť na pílu 😡...mám skúsenosť že aj baby čo to zažili, keď už maju potom 1-2 deti tak zabudnu ake to bolo...takze si tým idem viac menej sama... Ja tak ľahko ani neotehotniem, o to je to horsie. Kľud a oddych? Ja len čo vidím 2 čiarky nespavam, som v permanentnom strese, strachu, keď čakám v čakárni na sono tak je to na volanie 112 niekedy...no a vždy rovnaký verdikt...uhm je to veľmi maličké, už malo byt srdiečko, už malo byt toto, nevyzerá to dobre... V poslednom tehotenstve bolo ❤️ 1x, už nadej, žeby? O 2 týždne rovnaký verdikt...takze toľko môj pribeh. Vyšetrenia-lieky, všade sme boli...verdikt? Skusajte, raz to musi vyjsť.
A máte porobené vyšetrenia? Napr reprodukčnú imunológiu,hematologiu?
Ako tak citam je nas vela ziem co potratili svoje vytuzene deticky... Ja som takto potratila uz 3 krat 2xxkyret a 1x samovolne... Vsetky vysetrenia clovek ma urobene a atale nic
.. Od posledneho sa nam uz nedari 2 roky... Ale nemozme stracat nadej aj nam sa zadari
.. A presne clocek ani otom nevravi. U mna s priatelom ani tuto temu nemozem zacat lebo alo on povie potommlen dostanem hystericky plac a som zufala 🤦♀️😂😂.... Takze sa clocek pretlaca svojim osudom sam a av kutiku duse stale veri ze sa stane maly zazarak a podari sa.... Len si musime vsetky verit...
Uff babenky je nas vela. Velmi rada som ze som zalozila tuto temu. Clovek vie ze v tom nie je sam. Ja som zatial otehotnela dvakrat to trvalo 3 cykly a jedenkrat na ten "prvý šup" v dvoch pripadoch hned ako som nasadila gynex takze aj za mna super vec. 🙂 aj ja to nerada riesim s mojim okolim lebo nevedia co prezivas. Nech radsej hraju toho mrtveho chrobaka 😞 Taktiez vety "neboj aj ty raz budes mat" alebo "daj tomu viac casu" ma viac rozculuju ako utesuju. Chora som ked to pocujem 😤 s mojim muzom to uz tiez neriesim az tak okrem vysetreni o ktorych sa rozpravame ale pocity ktore ma dusia a zozieraju uz davno nevie v akej miere su ako v skutocnosti sa tvarim. Az tak ma to boli, ze nechcem to na neho prenasat. Staci ze trpim ja i ked aj on to zle znasa 😓
@janitta ja mam hematologiu a tam mi zistili lahku pozitivitu na antifospoludovy syndrom dali clexik 0,4mg a potratila som aj tak a na repro imuno ideme o 7 tyzdnov.
O mojich potratoch nevie ani moja rodina a ani kamošky, len svokrovci (lebo ma viezli na kyret do nemocnice) a manžel samozrejme... Ja by som nezniesla tieto nezmyselné komentáre a nevyžiadane rady od ľudí, svokra má tiež naštvala, keď mi po potrate volala, že veď nič sa nedeje, veď to ešte nič nebolo takto v 2. mesiaci. Mne stačí, keď mi niekto povie komentár, že nemáme druhé dieťa, lebo som karierista (čo je úplná blbosť). Jediné miesto, kde o tom dokážem rozprávať je modrý koník, lebo len tie ženy čo si tým prešli/ prechádzajú to vedia pochopiť 😔
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Ja som ofiko presla dvoma, ale muselo byt este jedno biochemicke tehu minimalne, lebo Test mi ukazal dve ciarky a menzes velmi meskal. Ako ja som vlastne otehotnela takto uz niekde asi v 22 rokoch ( nehoda v podstate) len z toho nic nebolo. Potom v 25 myslim A to Z toho tiez bol potrat cca v 8-9 tt , spontanny a potom v 28 myslim molarne tehotenstvo ukoncene as kyretom a to uz mi bolo zle s teplotou. V 34 uspesne otehotnela a v 35 porodila konecne zive a zdrave dieta. Pricina je porucha trofoblastu, mne sa zle vyvinie placenta uz v zarodku. Preco to teraz vyslo nikto netusi. Este som aj krvna skupina negativ. Tu placentu sme dlho dopovali, aby to utiahla.