Potrat a ďalšie dieťa

22. sep 2022

Ahojte kočky, chcela by som iba zistiť, či ste si niektorá prešla niečím podobným a ako ste sa k tomu postavili. Nedávno som potratila babatko na začiatku 5 mesiaca. Pri bežnej poradni mi doktorka zistila, že bábätku prestalo byť srdce (nemala som žiadne bolesti, krvácanie nič), následne ma poslala do nemocnice kde mi vyvolali pôrod čo bol môj najhorši deň v živote a to teraz nemyslím na tu fyzickú bolesť. Doktorka mi tvrdila, že určite výjdu zle geneticke testy lebo sa jej pri prvom screeningu trošku nezdalo srdiečko (kvôli dovolenke mi ich robila až v 17 týzdni a v deň ked zistila ze som potratila ešte nemala výskedky). Tie však vyšli v poriadku a tak isto aj histologia vyšla uplne ok a vývojovo bolo aj to srdiečko ok. Po tom čo som sa trosku pozbierala mi povedala že nie je dôvod čakat a môžeme skušat mat druhé bábo nakolko tam nie je žiadna predispozicia aby sa to zopakovalo. Dnes som u nej bola znovu ( kontrola po 1. MS), zastupovala ju jej dcera tiez doktorka a ta mi povedala že sa odporúča 2-3 mesiace počkat aj ked je žena fyzicky ok a že ma posiela aj na geneticku ambulanciu. Mňa by len zaujimalo ako ste sa v podobnej situacii zachovali tie ktoré si presli niecim podobnym. Myslim teraz 1 potrat, nie viac kedze viem ze po druhom nasleduje viacero vysetreni ako reproimunologia atd..Nemám problem na to vysetrenie ist aj ked je tam cakacka 3 mesiace a dalsie 2 na vysledky momentalne ale čakali by ste aj s bábatkom? Veľa žien v mojom okoli malo tiež potrat, na nič sa neprišlo a druhe dieťa mali zdravé a bez problemov... vobec neviem ako sa k tomu postavit ci teraz cakat pol roka skoro a az potom sa snazit mat malé alebo nečakat, objednat sa tak ci tak a bud bude vsetko ok alebo ak sa nieco nedajboze stane uz budem mat vysledky v ruke 😑 tieto rozdielne nazory lekarom ma asi privedu do sialenstva niekedy...vdaka za skusenosti

poisonblu
22. sep 2022

ja som potratila v roku 2011 v septembri, ale to bolo v 8tt...isla som na geneticke testy a vysledky som mala az v decembri...otehotnela som znovu v 2/2012, ja som nechcela skor, ako nebudem mat vysledky a pripadne brat nejake lieky....zistili mi trombofilne stavy, brala som len femibion a vsetko ok cele tehotenstvo

autor
22. sep 2022

@poisonblu ja som si cele tehotenstvo pichala injekcie nakolko mam trombofiliu ...cize tam je to odsledovane

darvvana
22. sep 2022

Ahoj mala som potrat v 20 tt, dietatku nebilo srdiecko asi od 17 tt. Tiež som si myslela cely cas ze je vsetko ok, telo nedalo nic neviet. Bolo to tento rok v januari. Hned som sa objednala na testy na genetiku, tam som bola v marci a hned na zaciatku aprila som mala odbery na tromboliflne stavy a lepive dosticky. Ale hned po odberoch sme sa uz zacali snazit, cize tie 3 mesiace som cakala (2 cykly som stihla mat) povedala som si ze ked telo bude pripravene tak sa uchyti. Ale podarilo sa az o pol roka. Ja som teda aspon na tie odbery vydrzala, aby neboli uz skreslene tehotenstvom. Nic sa nenaslo, takze hoc mi to nikto 100 percent nepotvrdil, bolo to letom lietadlom. Hoc v druhom trimestri to uz malo byt bezpecne. Teraz som v 14 tt a dufam ze to bolo tym letom, ze sa to uz nezopakuje.

autor
22. sep 2022

@darvvana ahoj dik za zdielanie svojich skusenosti. Ja som hematologicky pacient a mam trombofiliu cize krv sa strazi vo velkom a tam to nemohlo byt. Teraz nas poslali na take vsbecne geneticke testy s muzom ci nie je nieco tam. Ja som uz 6 tyzdnov po tom potrate, mam za sebou uz aj prvu MS, tak by sme aj radi skusili, hlavne ked nas lekarka k tomu podporovala. Toto nas trosku zaskocilo ze iny lekar toto na nas vytiahol tak to musime asi prebrat a rozhodnut sa ci ideme cakat 5 mesiacov a nemusi sa zase na nic prist alebo ci to ídeme skusit a zaroven aj pojdeme na tie geneticke. Drzim vam palce abg bolo vsetko ok 🙂

darvvana
22. sep 2022

Ono to zalezi ze ci si mala len cisto porod alebo po porode aj kyretaz. Lebo ja som mala aj to aj to. Tak aj preto dr odporucala min 3 mesiace pockat. Na genetiku podla mna mozes ist aj tehotna, takze ak si mala len porod a psychicky citis ze si ok tak by som necakala. Sama uvidis, ze to mozno nepojde hned. Genetiku sa uz aj tak neda ovplyvnit aj keby na nieco prisli. Drzim prsty. 🙂

nikol789
22. sep 2022

Ahoj, ja som potratila minuly rok v apríli začali sme sa snažiť hneď po prvej ms, otehotnela som hneď a vdakabohu aj dobojovala úspešne do konca 🙏🏽

autor
22. sep 2022

@darvvana ja som mala len samotny porod a docistila som sa dufam v poriadku. Bola som odvtedy na dvoch sonach tak dufam ze to je ok. Ano tiez zdielam nazor ze by som necakala nakolko tu bolest dokaze zlepsit len babatko. Sestra to tiez tak mala ze najskkr potrat a tiez necakala aj ked jej odporucali a o dva mesiace cakala zase a uz ma zdraveho 7 rocneho chlapca a dalsie dve deti ...mne len zastupujuca doktorka narobila starosti a smutok tymto...na genetiku sa objednam a uvidime. Ak sa ma zas nieco stat stane sa a neovplyvnim to 😑 vdaka za tip

autor
22. sep 2022

@nikol789 tak to ma velni tesi ze sa podarilo hned a uspesne. Kiez by sa podarilo aj nam. Musim ale uznat ze po tejto skusenosti mam strach a velky respekt pre tehotenstvom...ale to uz asi nikdy lepsie nebude. Dakujem za skusenost

nikol789
22. sep 2022

Každá ktorá to zažije tak má strach, je to pochopiteľne.
Prvé tri mesiace boli u mna strasne, nonstop som sa kontrolovala na wc či nekrvacam ... potom každým mesiacom to bolo len lepšie... proste týmto myšlienkam sa nevyhnes asi... ale vždy som sa snažila myslieť pozitívne... od začiatku tehu som si vkladala lieky utrogestan až do nejakého 4-5 mesiaca

autor
22. sep 2022

@nikol789 a aj ti zistili co sa stalo? Preco ten potrat? To ano, dufam ze sa nam podari mat zdrave bábo. Uz je to asi aj zazrak v dnesnej dobe ako pozeram 🙈

nikol789
22. sep 2022

Nie nezistil,ani som to nejak nechcela riešiť riesia to vraj až keď sa to stane 3x... a ja som bola z toho strašne zdeptana a nechcela som absolvovať ďalšie vyšetrenia že prečo sa to stalo...povedala som si že to skúsime a keby nedajbože zas tak vtedy by som to riešila.. ale ja som potratila v prvom trimestri...

Každopádne držím palce nech sa to podarí a nech ste zdravý ❤️

autor
22. sep 2022

@nikol789 ďakujeme ❤

babydesire
22. sep 2022

Ahoj ,,najprv vyjadrim lutost a podporu,,porodit dietatko ked vies ze zial nezije, boze moj, je to take smutne ☹ Mrzi ma to, ze sa nieco take vobec stalo...
Ja som potratila v 9tt - MA a kyretaz. Co lekar to iny nazor kolko cakat. Truchlili sme, no skusili sme to hned. Na 3.cyklus som otehotnela, tehu bolo bez problemove, donosila az prenasala , a narodil sa zdravy chlapcek. Lenze, ja som si vtedy povedala - aky je dovod toho co sa stalo ? Je to tym, ze som to prehnala v praci ? Alebo blba nahoda a spermia ci vajicko ci obe neboli zdrave? Je to stitnou zlazou ? Bolo to nieco ine ? Alebo viacero faktorov ? Neviem. Na vysetrenia ma po 1potrate neposlali :'( a teraz co, cakat ? A co ak to potom nepojde ? Co ak pojde a zopakuje sa to ? A potom snad ma poslu na vysetrenia ale vraj to trva mesiace kym objednaju a kym su vysledky, hematologia, genetika, to hento... a co ak je problem, tak potom potratim zas a znovu ci otehotniem dnes,zajtra, o pol roka o rok..ak problem nebude odstraneni/vylieceny...ak to bola blba nahoda a teda som zdrava mohlo by dalsie tehu dopadnut dobre aj keby otehotniem skor...esteze sme sa rozhodli necakat. U teba je to trosku ine nejake zdr.problemy su...preco u babatka ktore ma polovivu prenatalneho zivota za sebou, prestalo bit srdiecko ? Zistuje sa to ? Je tam geneticka predispozicia ? Mohlo to sposobit nieco pocas tehotenstva (strava, stres, uraz, choroba, uziv.lieky... ) ? Povedali ti viac ,,?

autor
23. sep 2022

@babydesire viac mi nepovedali :/ vysledky po potrate nic neukazali. Moje vysledky boli ukazkove. Histologia tiez nic neukzala...doktorka mi to zhodnotila ze sa to stava a vacsinou sa dovod nezisti ... genetiku tipujem ze ma poslala skor preto ze vidi na mne ro zufalstvo...rozhodli sme sa pockat 2 cykly a pottom vyskusame ( na testy pjdeme ale pol roka cakat nebudeme na vysledky)..genetiku neovplyvnime..ak sa nieco ma stat stane sa...dik za zdielanie

katka1389
23. sep 2022

Ja som počkala ,dva mesiace nech si telo trosku odychne .No aj tak som otehotnela az po pol roku.....I ked predtym som otehotnela hned ....Prve tehotenstvo bolo v pohode .Druhy potrat a potom sa podaril zdravý chlapček.Každa ma to inak.

zuzi0911
23. sep 2022

Ja som mala MA v 11tt. Nič sa nezistilo. Berú to dr ako, jednoducho sa to stane ...pri ďalšom tehu by malo byt všetko ôk. Keďže som mala kyret ,čakala som 3 cykly .
Momentálne som v 14tt . Nedávala som si robiť ani špeciálne testy a ani pred tehotenstvom nakoľko mi to dr neodporúcil keďže to bolo len 1x.
No strach mam stále.
Ja už 2 zdravé dcérky nám,tak verím,že to bola len blbá a smutná náhoda.

squ1rrel
23. sep 2022

Rodila som na zaciatku 5 mesiaca a fyzicky bolo vsetko ok tam nebola prekazka otehotniet aj mesiac na to ale po psychickej stranke som cakala az kym prejde TP. Kazda zena to inak preziva, rob ako citis. Ale musis sa pripravit na to ze dalsie tehotenstva uz nebudu bezstarostne, v tom zmysle ze uz to nebude o vybavicke, o 3d fotke, o ake pohlavie ide, ale o to ci dietatku bije srdce, ci je vsetko v poriadku, ci to das do konca, ci nenastanu komplikacie atd. 🤞

dusankomoj
23. sep 2022

Je to individuálne. Potratila som na konci augusta(+kyret) a v decembri som bola znova tehotná( včera mal 5r😘) mala som 40r vtedy a také ukážkové tehotenstvo,až som liezla doktorom na nervy,že nemajú do čoho šťuchnúť! Držím palce!✊️

kvecinka321
23. sep 2022

Naše prvé bábätko zomrelo v 22tt 5rokov späť.. mna preistotu poslal lekár na tie vyšetrenia ale mohli sme sa snažiť v podstate po šestonedelí… na patológii ani z mojich vyšetrení sa nič nezistilo… dnes mám tri zdravé deti.. do ďalšieho dieťatka som sa ja necítila ísť asi pol roka a potom sme sa ďalšieho polroka snažili kým som otehotnela s dcérou.. druhé aj tretie boli zázračne rýchlo..

samkolea
23. sep 2022

Z dovodu rozsiahlej chromozomovej abnormality som mala aj ja “operacny zakrok-ukoncenie tehotenstva”. Dieta sa nevyvijalo ako malo a ak by aj sa narodilo, zrejme by neprezilo. Pockali sme 3mesiace ako sa odporuca, vraj maternica je potom “ako pohnojena” 🙂, a naozaj sa podarilo hned na prvy krat. Manzel ma geneticke ochorenie v rodine, stavila som na morfologicky scan,ktory je naozaj presny, mali sme ist aj na krvne testy ku geneticke ale mne to prislo velmi vela penazi ked scan aj tak mal byt o par tyzdnov potom. A kedze som odmietla krvne testy, o to castejsie som bola na scane a kontrolovana. Syn zatial je zeravy, dokonca sa ani geneticka vada nepreniesla 🙂. Verim, ze je to absolutny strach, nedajte sa tym ovladat a privolat si to. Drzim palce velmi ♥️.

autor
23. sep 2022

@katka1389 to som rada ze sa zadarilo. Vdaka za zdielanie skusenosti

autor
23. sep 2022

@zuzi0911 mne jeden neodporucil a druhy ano..takze je to na mne 😪 dakujem za skusenost

autor
23. sep 2022

@squ1rrel ano ja asi hned este nie..pockam este 2 mesiace a potom uvidim. Ta bolest je neskutocna. Vdaka za zdielanie

autor
23. sep 2022

@dusankomoj dakujem hadam sa dobre rozhodnem

autor
23. sep 2022

@kvecinka321 presne ani mne nic nezistili.. prave preto som chcela skusit cim skor ked to preboli...trosku ma tymi genetickymi zmiatla ale tak asi na to cakat nebideme pol roka. Vdaka za skusenost

autor
23. sep 2022

@samkolea ano planujem nech mam tri cykly od porodu a potom skusime. Na genetiku vysledky cakat nejdeme asi. Naco ak sa nieco ma stat tak sa stane..vdaka za skusenost

babydesire
23. sep 2022

Drzim palce aby ste sa dockali zdraveho babatka...

kniznicocka
23. sep 2022

Pripojim sa mne zomrelo babätko pri pôrode pred asi pol rokom :( tiež mi odporučil gynekológ počkať aspoň 2-3 cyky, začali sme sa snažiť hneď no zatiaľ neuspešne :( .. tak vam držim prsty

autor
24. sep 2022

@babydesire ďakujem ❤ na genetiku som uz objednana ale sama doktorka mi do telefonu povedala ze skusat sa moze..ze ak by aj nieco testy ukazali, neznamena to ze ten gen bude mat aj druhe dieta ...a mozno sa nezisti nic... no musime dufat.

autor
24. sep 2022

@kniznicocka ach boze to ma hrozne mrzi..urcite sa podari len to chce cas a aai trosku aj psychiku nechat oddychnut lebo to je zaberak taka strata 😪 drzim palce

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre