Pomôže úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou?

kajusska
6. jún 2010

Ahojte zienky...v skratke moj smutny pribeh. V oktobri min.roku som zistila, ze s manzelom cakame nase prve vysnivane babatko. Bohuzial, silne bolesti potvrdili, to co som cakala najmenej, Potrat ☹ Takze koncom novembra mi urobili kyretaz, vsetky mozne vysetrenia, ultrazvuky a po tyzdni ma pustili domov s tym, ze min. pol roka sa nepokusat opat otehotniet. Nato mi po dohode s lekarom a mojou gynekologickou nasadili antikoncepciu (u mna po prvy krat v zivote). Po operaciu som sa fyzicky citila ako tak, obcas nejake to pichnutie, bolesti az zaciatkom februara to zacalo byt neznesitelne a krce ktore som mala, neprajem nikomu. Skoncila som v nemocnici so silnymi bolestami, strachom a s krvacanim do brucha, takze ma muz priviezol v hodine 12tej ☹ (Kto pozna troska Kosice tak len pre info, prvy krat ma operovali v starej nemocnici a druhy krat som skoncila v novej, kedze tam ma priviezli na pohotovost. V oboch nemocniciach su primarmi na zen.oddeleni otec a syn). Zistili, ze som opat tehotna. To, co som zazivala sa ani opisat neda! Bola som zhrozena, ako mozem byt tehotna, ked som brala HAK a muz sa ma 2mesiace nedotkol 😢 Este v tu noc ma operovali, robili mi kyretaz, laparoskopiu a dokonca aj cisarsky rez. Ked som sa prebrala, dosiel za mnou prijimajuci lekar a povedal mi, ze mi museli odstranit plod, ktory bol vo vajickovode ale nakolko bol ten plod cca 3mesacny, museli mi odstranit aj vajickovod...Ten lekar bol za mnou este 2krat, vraj sa to musi riesit, ze som bola zanedbana a ked som prvy krat otehotnela, tak som vlastne cakala dvojicky, ale ten druhy plod si jednoducho nikto nevsimol... Ked som opustila nemocnicu sla som hned ku svojej zenskej lekarke s tym, ze sa to nejako bude riesit, ale len si pozrela spravu (ktora mimochodom bola napisa velmi vseobecne) a povedala, ze jednoducho nikto si ten plod nevsimol! Ako je to mozne??? Ked si predstavim, ze som prisla o to najvacnejsie a ze som takmer prisla aj o zivot a to len vinou lekarou, je mi nanic...Vraj mal ten lekar aj fotografie, vsetky udaje proste vsetko a zrazu som toho lekara uz nevidela. Vsetko sa to ututlalo, zatajilo a vsetci sa tvarili... proste STALO SA.
Preto vas prosim, co robit dalej? Mam to nechat tak alebo sa mam odvolat na Urad pre dohlad nad ZS? Neviem ani, ako to funguje a ani ci tym nieco dosiahnem. Ma z vas niektora s niecim taky skusenosti? velmi pekne dakujem za akukolvek radu.

nikushka2
6. jún 2010

Skúsenosť nemám, len by som sa zamyslela, či fakt za to mohol ten doktor. Budeš môcť mať ešte deti? čo ti povedali. A ked ano za ktorým doktorom pôjdeš? Vieš aby to neskončilo tak že ti už proste doktor nebude chciet pomôct, lebo bude mať obavy, že ked niečo nedopadne dobre, tak aj jeho dáš preveriť a podobne. predsa len väčšina doktorov sú kamaráti medzi sebou, a povedia si.
Tým sa nechcem zastávat doktorov, ja osobne tiež nemam dobrú skusenosť. Bola som tri krát na jednej operácii, pretože to nevedeli spraviť poriadne na prvý krát. nakoniec mi pomohli v inej nemocnici. Ale už som v poriadku.
Asi by som skúsila pozisťovať trošku a nájsť nejakého ozaj dobrého doktora aby sa ti k tomu vyjadril. Ale nečakala by som že ti povie že ten a ten urobil chybu, nebudú si na kolegov hádzať špinu. Proste by som sa asi zamerala na to čo chcem a to je bábo. Takže sa pýtaj kamarátok, známych, či nepoznajú nejakého odborníka, ktorý by ťa dalej liečil a dal do poriadku a už nič nezanedbal.
A ak sa rozhodneš pre ten dohlad na zs, poriadne si to rozmysli, aj to napr. či ti to stojí za tie nervy a či sa ti neoplatí venovat energiu a sily na niečo iné.

držím päste.

janemari
6. jún 2010

kajjuska mam podobnu skusenost aj ked nie az taku brutalnu.Dlhe roky som chodila k dokine ze mam bolesti a podbne,ona ma vzdy odbila s tym ze po porode sa to zmeni.KEd som mala cysti najprv mi dala nejake injekcie ale po douzivani po mesiaci boli spat.Ked uz som mala neznesitelne bolesti som sa zatala a isla za nou aby nieco somnou robila.Jej odpoved bola ja vam nemam ako pomoct.Ale predtym som si zistila ze sa dava HAK.Tak som si ju vyziadala.Bolo vsetko ok kym som ju brala.Potom ked som sa snazila otehotniet a nedarilo sa jej odpoved bola cakat a skusat.Ked sa konecne rozhybala a zobrala mi krv zistila ze mam toxoplazmozu a pri druhom ze som ju prekonala/ziadna liecba nic/,ked mi onkomarkery stupli do vysin spanikarila a posielala ma na laparku ale do uplne inej nemocnice ako patrim.Vtedy uz muz povedal dost,zobrali sme kartu a isli sme k inej dokine.Ta hned konala,vysetrenia a laparka kde sa zistilo ze mam endometriozu 4 stupna/cize najvyssi stupen/ a prerastla mi aj do svaloviny maternice a teraz ju mam poskodenu.A odpovede mojej byvalej doktorky samozrejme ze budete mat deti a tie bolesti to je nic dajte si za poharik ono to prejde dospelo k tomu,ze deti nemam a jedina sanca ako ich mat je ivf ale aj to je male percento ze to vyjde.Tiez som rozmyslala ci ju zazalovat alebo nie.Este ked som bola u nej pred odchodom a bola som ns sono povedala ze je vsetko v poriadku.A ked som dosla k novej tak o dva mesiace som tam uz mala 6 cm nalez.Co moja dokina komentovala len tym ze sa este nestretla s tym aby sa z nicoho nic nasiel taky veky nalez.Ale nechcela sa viac k tomu vyjadrovat.Takze je jasne ze aj ked lekar s lekarom nesuhlasi otvorene voci nemu nevystupy.A poznam par pripadov kedy zalovali lekara a nemocnicu a ked bolo ocividne ze pochybil lekar nemocnica sa ho zastala.Teraz sa snaz dat do poriadku a zameraj sa na babetko.To je moj nazor.

bubulka722
6. jún 2010

Vôbec s názorom "nechať to ututlať" nesúhlasím. Každý lekár musí niesť zodpovednosť za svoje činy a pokiaľ sa k tomu pacienti budú stavať takto, nikdy sa nič nezmení a lekári budú robiť stále vačšie a vačšie prešľapy. Mne osobne sa nič podobné nikdy nestalo, pretože akonáhle sa mi na lekárovi a jeho postupoch niečo nezdá, vyžiadam si názor iného odborníka, pričom jeden o druhom nevie. Dnes je žiaľ doba, kedy sa nedá bezmedzne veriť žiadnemu lekárovi. Každému ide len o jedno - vlastný biznis.

libka1
6. jún 2010

tak tak bubulka, my sme proste narod co sa nestazuje na lekarov, nestazuje na zamestnavatelov, nestazuje na nic... ked sa ohradis, si buric... a potom sa vsetci cudujeme a lutujeme ze ako to tu chodi 😝 ako si kto zariadi tak ma...

kajuska, ty sa dobre rozhodni ako to riesit, pokial nie si psychicky na tom dobre, asi by som do staznosti nesla, ty najlepsie vies kolko mas sil, a ako budes znasat to ze si nic nerobila... mne sa totiz v zivote osvedcilo to, ze vzdy som banovala len to co som nespravila, to co som spravila sa mi vzdy casom potvrdilo ako dobry krok 😉

druha moznost je naozaj sa teraz zamerat na to babatko, neplytvat energiu inym smerom a dufat ze vsetko bude ok. drzim palceky nech to dobre dopadne!

latvia
6. jún 2010

kajuska, moj pohlad: doktor ked zistuje tehotenstvo, prezrie celu maternicu, najde plod. neviem o tom ze by niektory prezeral sucasne vajecniky a vajcovody.takze to druhe dieta tam fakt nemusel vidiet....este je otazka, preco to jedno ostalo vo vajcovode, a ci obe plody bola splodene na jeden "sup".....su raritne pripady, kedy dojde k druhemu oplodneniu aj 2 mesiace po prvom.....
kazdopadne, ak mas pocit, ze niekto nieco zanedbal, mas pravo kontaktovat urad pre dohlad. tak to sprav. a co tym dosiahnes? ak spravili chybu, tak za to "zaplatia " ( su rozne formy, od napomenutia , cez pokutu az po niekolkorocny zakaz cinnosti ), ak neurobili chybu, tak ti to urad potvrdi, ze sa proste "stalo"....

latvia
6. jún 2010

ja zas niesom zastanca rozoberat taketo "veci" IBA cez net..... ked to clovek neriesi, len sa "vyzaluje" cez net, tak mi to pride len ako ohovaranie az osocovanie tych, ktori sa nemozu branit....takze som jednoznacne za urad pre dohlad, nech sa to vysvetli

bianca
6. jún 2010

kajusska ahoj.V prvom rade mi nieje kasne preco si bola po kyrete v nemocke tyzden.PO skrabke sa normalne pusta druhy den rano po kontrolnom ultrazvuku.Ja osobne by som to tak nenechala.Hrozne na tom ale je aj keby na to prisli hned dopadlo by to rovnako.Pri mimomaternicovom by ti aj tak vzadli vajcovod no bola by si usetrena bolesti.Ani nie tak tej telesnej ako dusevnej.Sama viem o com to je.O prve mimi sme prisli a boli to stale.Niet horsej bolesti ako ked matka pride o dieta.V tvojom pripade ta priamo ale ohrozili na zivote.Vobec si nedokazem predstavit ake neskutocne bolesti si musela mat.Po vykone ti mali spravit kompletnmy uzg a pokial si vysetreni mala viac tak je to o to zarazajecejsie..

@janemari v tvojom pripade je to hrube zanedbane zdravotnej starostlivosti.Hned by som to nechala presetrit a potom sup na sud

decka mozno je to vela trapenia a mozno si vypocujete nadavky,ci prezijete pohrdanie no myslite na to kolko zien k tym lekarom chodi.Mozno tym niekomu zachranite zivot alebo nadej na dieta.

zuzanockamt
6. jún 2010

@latvia ked sa robi sono na potvrdenie tehu, tak sa prezru aj vajecniky, takze by to videli, keby tam nieco bolo ... ja som mala v sprave zo sona napisane, ze vajecniky bez podstatneho nalezu

latvia
7. jún 2010

@zuzanockamt ja som to v sprave pisane nemala. tak by asi bolo vhodne, aby sa kajuska pozrela ci to mala pisane v ultrazvuku 😕

maggie2
9. jún 2010

To je jasné zanedbanie starostlivosti. Som stále vždy znova a znova šokovaná z týchto prípadov, je mi to strašne pre Teba ľúto.
Mám skúsenosti s trestným oznámením, s tým ako sa vyšetrovalo pochybenie lekárov sekciou Ministerstva zdravotníctva (v roku 2004 úrad pre dohľad ešte neexistoval až od roku 1995, ale myslím si že tento úrad funguje tak, že nemá všetky vyšetrovacie právomoci ako polícia, a naopak, polícia zase nemá skúsenosti s tým ako by mohla svoje vyšetrovacie právomoci využiť, nakoľko policajti nie sú lekári, a musia pracovať prostredíctvom znalcov).
V občiansko súdnom konaní človek musí napr. na odmene pre znalca participovať predom (čo spravidla určí sú odporcovi a navrhovateľovi predbežne skladať zálohy na odmeny znalca v pomere 50:50) kdežto v trestnom konaní človek znalca neplatí, platí to štát. Tým narážam na to, že takéto aktivity sú pre človeka dosť finančne (nielen psychicky) vyčerpávajúce. Všeobecne platí, že o peňažných odškodneniach vo výškach aké sú v zahraničí obvyklé tu ani nemožno snívať, služby právnika a náklady s tým spojené porovnávať s európskou úrovňou sa už bohužiaľ dajú.
V Tvojom prípade prichádza do úvahy odškodnenie v súdnom konaní podľa paragrafu o zodpovednosti za škodu, na čo je potrebné vyhotoviť lekársky posudok, na vyhotovenie ktorého je daná právna norma (tabuľkové bodové ohodnotenie podľa druhu a stupňa poškodenia zdravia). Možno žiadať aby túto sumu ktorú predstavuje tabuľkové ohodnotenie súd aj zvýšil podľa okolností konkrétneho prípadu. To je ale finančné hľadisko, ktoré z vlastnej skúsenosti ako viem, čo najmenej je prioritné pre pacientku, hoci nemocnice to radi v súdnych konaniach zdôrazňujú, že pacientkám ide o peniaze. Človeku ale skôr ide o satisfakciu, potvrdenie toho, že bolo pochybenie a prianie si ospravedlnenia. Takisto je tam i faktor solidarity, že nechceme aby sa také ešte raz stalo ďaľším ženám a aby bola spravodlivosť, že za chybu sa musí platiť a trestať. (Veď za najmenšie priestupky na úseku dopravy (chýba Vám reflexná vesta, prípadne na diaľnici prekročenie rýchlosti o pár km znamená často mastné pokuty-tresty - tým nechcem bagatelizovať priestupky v doprave- nie len analogicky uvádzam príklad, ako stále je v zdravotníctve tendencia donekonečna tolerovať a kryť pochybenia zdravotníkov).Musím dôrazne upozorniť, že ak sa do tohto "boja" pustíte, treba sa obrniť (čo sa často po citovej stránke ťažko dá) a naučiť sa tvrdo jednať, v zmysle že pri vybavovaní trvať na svojom, byť si vedomý (oboznámiť sa) so svojimi právami. V prvom rade, treba ísť do nemocnice, bez ohlásenia, priamo na oddelenie vo vhodnej dobe, keď je pravdepodobnosť že zastihnete kompetentných lekárov, resp. sekretárky, sestry ktoré majú na starosti archivovanie chorobopisov atď. s tým, že na mieste, na základe práv pacienta (platné v SR) sa budete dožadovať okamžitého vyhotovenia kópie Vašej kompletnej zdravotnej dokumentácie, t.j. kópie vyšetrení, operačných úkonov, chorobopisu - všetko. Máte právo dohliadnuť aby kópie zodpovedali originálu, ťiže zdravotnú dokumentáciu Vám musia dať do rúk k nahliadnutiu. Ak by argumetovali tým, že si ju môžte len prehliadnuť a robiť si z nej len vlastné výpisky, nemajú na to právo, právna úprava umožňuje že máte nárok na prístup k týmto informáciám o Vašej osobe, a nič nemôže zabrániť tomu aby ste si dali vyhotoviť kópie. (Zákon o slob. prístupe k informáciám-ak sa údaje týkajú vás, sami sebe dávate súhlas, nemožno sa odvolávať na súkromné údaje spadajúce pod lekárske tajomstvo-zdravotná dokumentácia síce nie je Vašim vlastníctvom, ale nie je vlastníctvom ani zdravotníckeho zariadenia ktoré ju vlastne len "spravuje") Nemocnica poplatok za vyhotovenie kópie nemôže od Vás žiadať vyččí než by bola materiálová spotreba na poskytnutú informáciu (použitie kopírky + papier). Zámerne´uvádzam túto postupnosť, aby ste si čo najskôr zabezpečili kópie, pretože ak podáte najprv sťažnopsť na úrad, tento postupuje tak, že vopred oboznámi nemocnicu, že v akej veci príde na kontrolu, a nechcem podsúvať potencionálne čo by sa medzitým mohlo z Vašou dokumentáciou alebo jej časťou stať...ak sa už medzičasom nestalo. Ale nechajme to bokom. Treba tam ísť a na počkanie žiadať kópie, máte na to PLNÉ PRáVO, nenechajte sa odbiť za žiadnych okolností.
Ak budete mať teda v rukách kópiu zdravotnej dokumentácie, potom sa dá pokračovať ďalej, rôznym spôsobom. Pre mňa je napr. zarážajúce to, že po prepustení z nemocnice keď Vám predpisovali HAK zdá sa nekontrolovali hladinu HCG, hoci po potrate ešte istý čas nejaká hladina je, ale keby sa toto odsledovalo, už len z toho by sa dalo zistiť, že tehotenstvo ďalej trvá. To ublíženie na zdraví ja nemôžem posúdiť, ale takto to vyzerá ako vážne ublíženie na zdraví (Boh daj aby tam neboli trvalé následky) a takisto je tam možná i NEDBANLIVOSŤ v starostlivosti (pri pochybeniach sa zisťuje či ide o pochybenie ktorému sa dalo zabrániť, alebo nedalo zábraniť - vtedy to pochybenie nie je.) Pozor: ak Vás budú zastrašovať tým, že veď ste dali súhlas (informovaný súhlas pacienta o možných rizikách atď, ktoré pacientka pri príjme podpisuje) , to je úplne irelevantné, nakoľko súhlas pacientka dáva len na tie riziká a operačné úkony či starostlivosť, ktoré sú v súlade zo zákonom o zdravotnej starostlivosti príp. so súčasnými medicínskými poznatkami, dáva súhlas na riziká, ktoré sa môžu vyskytnúť vyplývajúce z poivahy jej fyzického zdravotného stavu (veď telo je nevyspytateľné) ale v žiadnom prípade sa tento súhlas nevzťahuje na POCHYBENIA zdravotníkov pre ich nedbvanlivosť, neodbornosť, či nedostatočnou zručnosťou operatéra a pod.
Keď budete mať v rukách ten Váš chorobopis, potom sa bude dať i ďalej povedať, čo robiť. NENECHAJTE TO TAK prosím a želám všetko dobré

maggie2
9. jún 2010

opravujem úrad pre dohľad existuje od roku 2005 (nie 1995)

latvia
9. jún 2010

@maggie2 ako vies ze jej nerobili kontrolne hcg? 😕 a ako vies ze urcite pochybili?? nevravim ze nepochybili, len chcem vediet, odkial beres tu istotu 😉

maggie2
9. jún 2010

latvia, hm dobrá otázka, povedzme to inak, zle som formulovala vetu. ak by bolo, že jej i robili kontrolné HCG výsledok bol buď v poriadku a to znamená že došlo k zámene odobratých vzoriek, čo je tiež samozrejme pochybenie z nedbanlivosti, alebo výsledok v poriadku nebol - tak tam si to potom nevšimli. Ak by tvrdili, že si to všimli ale po potrate sa stáva, že táto hladina sa tam istý čas drží, boli povinní opakovať test v intervaloch až do negatívneho výsledku, hlavne keď pacientka sama sa sťažovala že sa necíti v poriadku a mala pretrvávajúce bolesti. Všetky varianty sú pochybenia: nerobenie HCG, robenie HCG ale zámena vzoriek, resp. ignorovanie tohto výsledku. Ja nehovorím, že ten ktorý zdravotník lekár konkrétne pochybil, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je v tomto prípade nemocnica a ona nesie zodpovednosť (laborant, sestra, lekár sú iba tí, ktorých nemocnica na svoju činnosť použila). Plodu sa dokázateľne dal odhadnúť resp. stanoviť stupeň vývoja ktorý zodpovedal 3 mesiacu tehotenstva, čiže je jasné že ide o ten istý plod ktorý sa v tele nachádzal pri konaní prvého zákroku. Tým pádom ani nie je potrebné svedectvo manželov, že v období po potrate nemali styk. Je to zanedbanie starostlivosti v tom, že stav došiel až tak ďaleko že pacientka bola v ohrození života (krvácanie do brucha), operácia "v hodine dvanástej" odobratie vajíčkovodu, KEBY PACIENTKE BOLA VENOVANÁ NÁLEŽITÁ POZORNOSŤ, k takýmto tragickým komplikáciám nemuselo dôjsť, čo prakticky potvrdil jej aj nepriamo druhý lekár, ktorý ju sám na NEDBANLIVOSŤ a POCHYBENIE svojich kolegov (česť mu) upozornil. Samozrejme že ja nie som jasnovidec ani sudca, ale z tohoto čo napísala, je veľa vecí zrejmých. Každopádne je to môj názor, za ktorým si stojím a má svoje opodstatnenie.

latvia
9. jún 2010

@maggie2 rozumne myslienkove pochody 😎 palec hore
teraz v podstate treba zistit, ako to bolo s tym hcg, a ci kajuska bola na kontrolnych testoch a ak ano, ake boli hodnoty atd...to ale vie len ona....snad sa vyjadri, zaujima ma to

maggie2
9. jún 2010

latvia, vieš, nám laikom sa môže stať, že sa na medicínu pozeráme trošku s údivom, koľko vecí sa môže stať, a môžu sa nám zdať nevyspytaľné a náhodné, prípadne nepredvídateľné. Ani lekár nie je jasnovidec. Ale študuje, a kým vyštuduje trvá to dosť dlho, a medicínske obory sú úzko špecializované na to, aby ten lekár vstrebal čo najviac odbornosti v danej špecializácii, nehovoriac o celoživotnej povinnosti lekára sa vzdelávať počas vykonávania jeho profesie. Tehotenstvá s dvojičkami, trojičkami atď nie sú výnimkou a lekári sa učia a sú informavaní o rôznych možných situáciách ktoré môžu vzniknúť čiže i komplikácie, napr. i potraty (a v medicínskej praxi vznikajú a vznikli, čo je všeobecne v lekárskej obci známe) a existujú určité pravidlá a postupy ktoré medicína vyžaduje aby sa dodržiavali (nutnosť istých pred-alebo po-operačných vyšetrení), čiže akokoľvek sa táto situácia môže zdať bizarná, nestalo sa prvý raz, že potratí žena dvojičky a lekár musí rátať i s touto možnosťou. Ten medicínsky pokrok a stav poznatkov tu v súčasnosti je, nejde o žiadne nepredvídateľné okolnosti.

latvia
9. jún 2010

ano, su iste standardne postupy, ktoprych sa lekar musi drzat, v tom s tebou suhlasim. ale nemame uplne informacie od kajusky, je mozne ze kontrolne hcg jej robili, ale aj nerobili, ak robili a bol zly vysledok, potom by ma zaujimalo kto jej odobril ze je vsetko ok. kontrolne hcg jej moze robit aj niekto iny....vsetko su to iste moznosti, preto ak nevieme vsetky detaily tak je podla mna unahlene povedat ze ten a ten urobil chybu atd...snad sa chapeme 😉
teraz mimo kajuskin pripad, su zenske ktore su prepustene z nemocky a odoslane na kontrolu k obvodnemu gyn alebo inemu ambulantnemu dr. a just tam nejdu, vykaslu sa na to a potom ked je nieco zle tak podavaju zaloby....takze aj takito ludia su, preto chcem vediet detaily 😉 (niezeby som kajusku povazovala za taku! to nie, len chcem viac info nez poviem ci niekto spravil chybu)

maggie2
9. jún 2010

áno, presne tak latvia, súhlasím s Tebou. Ak niekto nejde k lekárovi, nemôže sa potom sťažovať (ak mu zistia nakoniec napr. pokročilé štádium rakoviny) že mu zanedbali starostlivosť. Kajusska píše že v nemocnici bola týždeň. Aj to že jej robili všetky možné vyšetrenia. Nešpecifikuje aké. Na to potrebuje vidieť práve tú zdravotnú dokumentáciu s chorobopisom, ktorá je uložená v nemocnici. Ona napísala, že po dohode s lekárom a jej gynekologičkou pristúpila na užívanie HAK, z čoho pre mňa vyplynulo, že minimálne gynekologičku po prepustení navštívila - časový úsek s tým korešponduje. (Spomína ešte lekára, ale nevieme či myslí lekára z času jej hospitalizácie, alebo iného). Mňa zaujala kajusskina formulácia "Zistili že som opäť tehotná". Ono v skutočnosti nebola opäť tehotná, jej tá tehotnosť od počiatku pretrvávala, lebo jej bol operačne odobratý len jeden plod a nie oba. V tomto prípade ale platí, že kajusska je laik a nebolo v jej schopnostiach kontrolovať lekárov čo je ich povinnosťou - či jej robia HCG alebo nerobia - jednoducho ona to nemohla vedieť, ona je laik a my laici sme často na odbornosť lekára len a len odkázaní, lebo sami to vzdelanie a prax nemáme. Ja som ešte nepočula o prípade, že by si pacient sám zanedbal starostlivosť a potom podával žaloby. (Viem si predstaviť že možno sa vyskytli prípady, keď rodičia napr. týrali dieťa a potom ono zomrelo, a snažili sa vyviniť obvinením lekárov, alebo povedzme v istých nižších sociálnych skupinách môžu sa vyskytnúť prípady takých nezodpovedných žien, tam je často aj problém intelektu, mentality a iné súvislosti... každopádne kajusska ako si napísala i Ty sama, isto nespadá do tejto kategórie pacientiek.

latvia
9. jún 2010

no, poznam zenu, ktora mala v brusnej dutine 13 tyzdnovy plod, a to bola po hysterektomii....deju sa vselijake veci...

heleniatko
9. jún 2010

Baby, NENECHAJTE TO TAK! Budte asertivne, zanedbali vas a zanedbaju aj ine pacientky a budu skodit dalej a budu sa citit beztrestne! Aj ja sama som lekarka, ale pocula som o takych hrubych preslapoch niektorych kolegov, ze sa mi z toho vlasy jezili na hlave... ale nemozem hasit, co ma nepali, preto to musi spravit ten, kto je poskodeny. Nech nam cierne ovce nerobia vsetkym zle meno. Odvahu a chodte si z svojim!

latvia
9. jún 2010

@heleniatko ake mas zameranie? 🙂

heleniatko
9. jún 2010

psychiatria 🙂

latvia
9. jún 2010

omg 😎

bubulka722
9. jún 2010

Latvia, či jej už kontrolné HCG robili alebo nie je v podstate úplne jedno, nemyslíš? Tak či tak je to jednoznačné pochybenie zo strany lekárov. Pacient môže byť prepustený z nemocnice do ambulantnej starostlivosti až vtedy, keď nie je priamo ohrozený na živote alebo na zdraví, čo teda ona bola.
Maggie2 myslím, že si dokonale vystihla o čo ide!!! 😉
Kajusska, držím palce a verím, že existuje právo aj vtomto skorumpovanom štáte. Nenechaj to tak!

maggie2
9. jún 2010

heleniatko: vystihla si veľmi smutnú pravdu: že moc potrebuje kontrolu. V každodennom živote sme často ako zamestnanci, vodiči, daňoví poplatníci, dlžníci, kontrolovaní a preverovaní. Sú isté povolania kde kontroly pracovných výkonov sa neuskutočňujú (napr. u poslancov a tak to potom i vyzerá) a sú také povolania, kde vysoká špecializácia, odbornosť a profesionálna súdržnosť a v podstate i ochrana súkromia (kde niet žalobcu tam niet sudcu) zabraňujú v tom aby činnosť týchto osôb bola kontrolovaná. Preto si myslím že čím viac bude pacientov, ktorí sa aktívne zaujímajú o svoje zdravie a správnosť liečby, tým viac sa bude skvalitňovať prístup zdravotníckych pracovníkov, pretože človek v hocijakom povolaní má tendenciu flákať ak nie je kontrolovaný a hlavne keď má istotu, že aj keď pochybí nič sa mu nemôže stať. Tresty zákon umožňuje a na to i sú aby sa aplikovali. Za chybu sa musí platiť, či človek spôsobí dopravnú nehodu, či fláka zamestnanie, či zatají a neodvedie daň. Súdy sú na to, aby spravodlivo všetko súdili a stanovili mieru zavinenia a patričný trest.

janulkama
9. jún 2010

kajusska -ahoj,viem ťa určite pochopiť,čo prežívaš a aj to,ako zmýšľaš.Ja som mala podobný problém.
Meškal mi menzes,tak som šla k lekárovi,vyšetrením sa niš nezistilo,tak ma objednal na odber.Ja som ale zašla aj k ďalšiemu,ktorý mal ultrazvuk,ten mi povedal,že tehotná niesom.Potom som ju ale dostala,tak som mojmu lekárovi volala,že už nemusím ísť na odber.Ultrazvuk a krvácanie ma presvedčilo,že nie som a všetko bolo ok.Lenže asi po týždni od skončenia menštruácie som začala krvácať a mať bolesti.Išli sme na pohotovosť a tam ma po rentgéne a ultrazvuku odbili,že mám zastavené vetry a pichli mi len injekciu od bolesti.Po ďalších 3 dňoch trápenia som sa ale rozhodla ísť za lekárom.Moj gynekolog po vyšetrení skonštatoval,že ide o mimomaternicové tehotenstvo a vraj musím ísť okamžite do nemocnice.Tam ma prijali a stanovili,že som potratila.Dávali mi eln čipky od bolesti,dokonca mi 3 krát dali klistír ráno,že keby ma museli operovať.Takto ma držali skoro 8 dní,potom ma pustili domov aj napriek tomu,že som stále silno krvácala.Našťastie,moja svokra pozná lekárov v Ba,tak im volala,či je to normálne.Kazali hneď ráno prísť.Keď sme tam prišli a videli,že ja sa ani vyzliecť nemožem,čo zo mňa krv už tiekla,iba pokrútili hlavou.Za 2 dni ma museli operovať.Vyšetrenia potvrdili mimomaternicové tehotenstvo,ale keďže som ho dlho mala,museli mi zobrať vajcovod.Povedali mi,že som prišla v poslednej chvíli,mala som zapálenú maternicu a brucho zaliate krvou.
Tiež som premýšlala,že udám lekárov v Malackej nemocnici,to čo som prežívala bolo hrozné.Aj rodina mi vravela,nech to spravím.Ale nespravila som to.Mala som jeden dovod.Hneď po tých 6 týždňoch som otehotnela a nemala som chuť sa s nieky doťahovať.Bola som rada,že som zasa otehotnela.Tento krát som do Malackej nemocnice ani nevkročila.Nikdy im nezabudnem,ako sa ku mne správali.A s malým teraz chodím výlučne len do BA ak treba.

latvia
9. jún 2010

@bubulka722 podla mna to jedno nieje, vzhladom k tomu ze mohlo urobit chybu laboratorium, ako napisala jednu z moznosti maggie 🙄 ma zaraza jak niekto vie JEDNOZNACNE vyslovit zaver bez detailov a prislusnej odbornosti 😔

suhlasim s presetrovanim cestou uradu pre dohlad. ale hned zavrhnut moznost nepochybenia mi pride trosku nespravodlive. ak nieco vykonali resp. nevykonali to co mali, tak nech sa to dokaze a potom sudi. niekomu sa moze zdat nieco ako pochybenie a nemusi to tak byt a naopak

maggie2
9. jún 2010

bubulka 722
aj Latvia má pravdu, zaujíma sa o podstatné veci. Ale Ty si vskutku vystihla to, že Kajusska bola vlastne z nemocnice prepustená s istým popisom jej stavu, ktorý nezodpovedal skutočnosti a predmetom šetrenia bude ako je možné, že sa táto skutočnosť prehliadla, resp. opomenula a povie sa ako sa štandardne v jej prípade malo postupovať, a nepostupovalo sa.

traktor
9. jún 2010

ahojte, len zareagujem...bianca...aj ja som po potrate lezala v nemocke skoro tyzden...aj pri prvom aj pri druhom...skratka som krvacala, museli ma vycistit a tyzden som tam lezala...brali mi krv, robili kontrolny ultrazvuk...a potom ma s poucenim poslali domov...a k tomuto tu..tazko zistit kde je pravda..ono lahko sa to tu napise...a ten doktor sa nemoze branit...a nikto nevidel jej spravu...sama sa k tomuto uz nevyjadrila...nestojim na strane doktora..ale teraz co?...huraaa podme donho, ved vsetci su zly?...je len na nej samej ci to posunie dalej ci to necha tak ...nie som odbornik..len ma zaujala toto * robili mi kyretaz, laparoskopiu a dokonca aj cisarsky rez*..vsetko mozu robit naraz? 😕 ..ako nech nikto za tym nic nehlada, alebo , ze jej neverim...pytam sa len ci je to normalne...

latvia
9. jún 2010

@janulkama kebyze ides na odber, mohlo to dopadnut aj trosicku inac....to, ze sa dostavi menstruacia, nieje dokaz toho, ze niesi tehotna, nie malo zien krvaca klasicky az do cca 4.mesiaca tehotenstva...

maggie2
9. jún 2010

latvia, máš pravdu, veď hneď sa súdiť ani nie je možné. Pred podaním je nutné nemocnicu oboznámiť so zámerom ju žalovať a žiadať vyjadrenie, resp. "nápravu" t.j. resp. požiadať o ospravedlnenie a finančné zadosťučinenie podľa lekárskeho posudku. Pokiaľ je to štátna nemocnica, tieto automaticky odmietajú mimosúdne dohody, tvrdia, že nie sú ako štátne inšitúcie oprávnené sa mimosúdne vyrovnávať. Každopádne žaloba sa môže podať aj bez úradu pre dohľad, resp. aj keby úrad pre dohľad záležitosť prešetril pozitívnym výsledkom pre pacientku, odškodné by pacientka nedostala (iba nemocnica by dostala eventuelne pokutu, v prípade pochybenia). Takisto keby úrad nezistil pochybenie, alebo nepodarilo by sa mu zistiť pochybenie, pacientka má vždy možnosť ešte obrátiť sa na súd. Takisto i nemocnica by sa súdne mohla brániť voči negatívnemu výsledku šetrenia Úradu pre dohľad.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre