Opakované potraty v 5. týždni

mimajmi
13. apr 2021

ahojte, chcela by som sa poradit:
za poslednych 5 mesiacov som mala 3krat spontanny potrat cca v 5tt, vzdy som mala pozitivne testy (ziadnych duchov) aj dva tyzdne a potom som zacala krvacat. Posledne tehotenstvo mam aj potvrdene z krvi. Uz je to na mna dost psychicky aj fyzicky narocne, ale moj gynekolog povedal ze mam pockat par mesiacov a skusat dalej. Nezda sa mi to ako vhodny postup po 3 razoch a v mojom veku (mam pred 30) pokial viem by to uz 3x nahoda byt nemala.
Chcela by som sa spytat ci niektora mate podobnu skusenost a ci neviete odporucit gynekologa co by to so mnou aktivne riesil a poslal ma na vysetrenia a pod. Zijem v Ba ale kludne by som bola ochotna aj cestovat ak by to davalo zmysel...

jaruska_12
13. apr 2021

@mimajmi ja som prekonala druhý potrat vo februári hneď ma poslal hematologia endokrinologia genetika všetko mám v norme možno ozaj blbá náhoda ale som spokojnejšia že tie vyšetrenia mám za sebou keby som otehotnela mám ísť na hematologiu a preventívne si pichať injekcie na riedenie krvi. Určite Treba zájsť na tieto vyšetrenia.drzim palce ❤️

anjelicek26
13. apr 2021

Skus vymenit lekara, tri je fakt velmi vela, mozno ti staci duphaston na prve tyzdne a male sa udrzi... V BA poradit neviem.

petamich
13. apr 2021

@mimajmi ja som mala 2x v 6tt a lekar mi povedal, ze to uz nebude nahoda a ze to ma spolocneho menovatela (duphaston mi pri druhom nezabral) - poslal ma na hematologiu (tam som uz chodila, lebo som mala trombozu v minulosti), endokrinologiu, repro-imunologiu a samozrejme partner spermiogram
a teda ani u nas podobne ako @jaruska_12 nenasli uplne nieco, co by kricalo "toto je ono" ale zistili mi nejake geneticke mutacie na hematologii a kazali pichat injekcie od dalsieho pozitivneho testu, plus utrogestan a teraz som v 28tt - takze asi na tom nieco bolo 🙂 urcite si ziadaj vymenne listky a ked nie, zmen lekara

toto ich skusajte dalej ma tak neskutocne rozculuje, po A 3x nie je nahoda, po B nech si to vyskusaju, ake je to narocne na psychicku hoc aj ked to bolo v 5tt co im sa asi zda, ze "skoro"

moj lekar berie napr. nove pacientky, nie je to uplne zhovorcivy pan ale posle kam ma, vysetri co treba a tiez teraz som ocenila, ze robi vsetky vysetrenia v tehotenstve a nikam ma neposiela, skus pripadne pozriet jeho web Mudr. Zacok

simkids
13. apr 2021

ja som mala tiez vsetky priznaky, ale ani test som si nestihla urobit a o dva mesiace znova, aj test pozitivny a neuspesne, lekarka mi predpisala duphaston a o mesiac som bola znova tehotna, uz uspesne

sonka_miro
13. apr 2021

Odporucam urcite hematologiu vysetrenia, tiez som mala problem, 2x MA a potom sa nam nedarilo. Vysetrenia mi potvrdili ze si musim pichat inekcie cele tehu . A za mna odporucam pre mna top lekara Mikulas Redecha Gyncentrum, petrzalka. Plati sa ale vdaka nemu mam vytuzenu dcerku.

janarochester
13. apr 2021

@mimajmi nie je to moja skúsenosť ale skúsenosť blízkej kamarátky...tiež opakovane potraty a všetky takto skoro...neviem presne čo to bolo za vyšetrenie ale jej konkrétne zistili,že keď ma zárodok určitý počet buniek tak jej telo proti nemu začne vyrábať protilátky a vylúči ho...nasadili liečbu a za dva roky dve deti má 🙂

ivangeline
13. apr 2021

Mne dr povedala..ze po 3 potrate sa uz robia testy a vysetrenia..kde moze byt chyba.. Avsak 3x to uz bolo uspesne a vlastne uz cakam 3. dieta. :D

whatever1
13. apr 2021

Vymen lekára.

andreatytler
13. apr 2021

@mimajmi Ides na to velmi dobre. Treba vymenit lekara. Alebo povedz tomuto terajsiemu, ze uz nechces cakat a pyta sa na vysetrenia. Drzim palce.
Viem ze je to trochu ine lebo a som bola na IVF ale mozno pomoze...
Ja som mala 3 embryotransfery... prve 2 boli biochemicke a skoncili sa po par dnoch. Treti transfer bol usesny. Pred tretim transferom som zamenila kyselinu listovu za folat. Je to prirodna forma kyseliny listovej a lahsie sa dostane do tela. Kedze to je vitaminB, je nesmierne dolezity pri deleni buniek a presne to sa deje s embryom v prvych dnoch po uhniezdeni a ked matke chyba, je mozne ze to embryo sa nedokaze spravne delit. Niektori ludia maju dokonca geneticku poruchu, pri ktorej nedokazu vobec spracovat kyselinu listovu.

dejna_
13. apr 2021

@mimajmi ako ti hovoría dievčatá ..výmeň lekára a potom ostane vyšetrenia, hematologia, endokrinologiu, vylúčiť celiakiu, reprodukčnú imunologiu, ideálne infekčné vyšetrenia, genetika parova, hormonálny profil mne zatiaľ zistili genetickú poruchu zrazania krvi ja by som mala v ďalšom tehotenstve brať anopyrin a potom pichať infekcie posledný trimester az do 6 nedelia ..ja som.prve bábo mala bez problémov aj donosila všetko ok..až pri druhom a treťom tehotenstve som mala tieto problémy a tiež som menila gynekologicku ale ja skôr z toho hľadiska že by som už s ďalším tehotenstvom tam nedokázala ísť už som to videla čierne všetko ..proste potrebovala som zmenu ...želám nech čím skôr prídete na problém aby ssste ho mohli vyriešiť

luci_ba
14. apr 2021

@mimajmi Ahoj, je veľa lekarov ktorých vieš pobehať na vlastnu päsť. Mne pri druhom druhom povedal, že toto nahoda nebude.. Objednaj sa na hematologiu (ja som išla s vymennym listkom od obvodaka a bolo to zadarmo), štítnu žľazu, reprodukčnu imunologiiu, možno genetiku.. A medzicasom samozrejme zmena lekára, tento asi nechce zistovat príčiny 😏

andrejocka36
14. apr 2021

@mimajmi ahoj. Určite zmeň lekára... Ja som na tom rovnako ako ty. Mám za sebou 2 spontánne potraty. 1x 12/2020 v 5tt a 2x teraz nedávno 3/2021 v 6tt. Lekár mi povedal, že to už po druhom potrate náhoda nebude a poposielal ma na kopu vyšetrení. Hematológia, endokrinológia, genetika s manželom a reprodukčná imunológia. Mne zatiaľ zistili na hematológií zo základných vyšetrení zvýšené anti-kardiolipinové protilátky. Vraj to môže spôsobovať potraty. Čítala som, že to môže byť antifosfolidový syndróm, kde žena potráca do 10 tt. Ešte idem na hematológiu do Košíc, kde sa zaoberajú bližšie trombózami a budú mi robiť odbery na trombofílne mutácie. Tak som zvedavá, čo zistia tam.

Môže to byť fakt hocičo, čo to môže spôsobovať: nekvalitné spermie, antifosfolidový syndróm, zvýšené cytokíny alebo problém v chromozómoch... Treba si pochodiť po vyšetreniach a pozisťovať príčinu. Mňa to všetko čaká v máji. Strašne sa bojím čo tam nájdu 😞 Dúfam, že nič vážne...

amarilka26
14. apr 2021

Ahoj, bola som na tom podobne a kedze ma gynekolog nikam neposlal, tak som si vypytala od obvodnej ziadanky a sla som na hematologiu a genetiku. Na endokr.chodim uz roky, tam bolo vsetko ok. Na hematologii som bola druhy raz lebo prvy krat to bolo o nicom vysetrenie a druhe uz som bola v inom meste. Mala som stastie na dr, riesila v minulosti to iste. Porobila vysetrenia a hned zistila kde je problem. Homozygot mthfr. Pri dalsom tehu som dostala injekcie clexane a uz mam doma 2,5 rocneho drobca.

mnavo
16. apr 2021

@amarilka26 a mozem da ta spytat co okrem clexanu ti po zisteni mthfr nasadili? Ja si picham tiez clexan , tiez mi zistili mthfr homozygot, ale zatial sa mi nedari otehotniet.

amarilka26
16. apr 2021

@mnavo ine mi nedali nic. Clexan som dostala hned ked som mala pozitivny test. Cele tehotenstvo som si musela pichat a este aj po porode nejaky cas. Niektore kocky tu pisali na mk ze chodili priebezne aj na hematologiu na kontrolu pocas tehotenstva, no mna uz gynekolog nikam viac neposlal. Neviem odkial si, no super hematoligicka je v Malackach, MUDr. Richterova. Uzasna lekarka. Par mesiacov po porode som mala cievnu mozgovu prihodu a poslali ma aj k nej znovu, ked som videla v aplikacii poist.dovera co vsetko mi dala porobit ake vysetrenia drahe, tak som zasla 🙂 a to mi najprv povedala ze ona mi nema ako pomoct, ale ze uz ked som tam, tak ma znovu riadne preklepne 🙂 🙂 Drzim velmi palce velmi, viem co to je ked sa nedari.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre