Neviem sa vyrovnať s pôrodom, ktorý skončil sekciou.

18. dec 2019

Ahojte, píšem radšej anonymne, pretože je to pre mňa citlivá téma. Som 5m po pôrode, prvé dieťa. Na pôrod som sa "pripravovala", bola som na kurze, počula všetky tie krásne veci o bondingu a prvej zamilovanosti. No a môj krásne rozbehnutý pôrod nakoniec skončil akútnou sekciou, dcérka, veľké dieťa, 4,5 kila a to som rodila ešte pred termínom. Nedokázala som ju vytlačiť...proste ku koncu celé zle ...už som cisársky aj očakávala. Dcérka je zdravá, milujem ju najviac na svete...ale keď si pomyslím na pôrod - mrzí ma, že som ju nemohla mať pri sebe hneď, že som ju nedokázala porodiť...akoby som zlyhala 😒 Chcela by som aj druhé dieťa, ale už teraz viem, že to zase bude sekcia..a mám z toho hrôzu. Ako ste to zvládli vy? Niekto povie, že sekcia je "ľahšia"...ja si to nemyslím, na bolesti z kontrakcií každú minútu som zabudla hneď...na jazvu sa pozerám každý den.

karmela
18. dec 2019

Teš sa s toho že máš zdravú dcérku a že si v poriadku aj ty.A jazva Ved to je spomienka tá najkrajšia že si dala dieťaťu život 🙂 ja mám dve detičky obe sekcia prvý kvôli preklapsii druhý po 8,5r automaticky sekcia a som zanu vďačná lebo pri druhej mi praskla maternica keď vybrali malú a vedeli hneď konať.Neboj ako žena ani ako matka si nezlyhala len kvôli sekcií.

korunka1
18. dec 2019

Ja si myslím, že to zbytočne takto prežívaš.K čomu je to dobré? Ešte nie si ani tehotná a už máš hlavu v smútku z ďalšieho pôrodu. Týmto tempom a zmýšľaním si uženieš akurát kvalitnú depku. Zameraj sa na to, že máš doma zdravé dieťa a fras do toho ako z teba vyšlo.

lucia147852
18. dec 2019

S tým sa musis vyrovnať v svojej hlave a určiť si priority. Nie každá žena je stavaná rodiť deti jak na bežiacom páse. Ak to nedokážeš sama nehanbí sa vyhľadať pomoc psychológa. Ja som porodila prirodzene skoro tak veľké dieťa ako ty. A ver mi ten cisársky by som s tebou hneď menila. To není len o kontrakciach. Moja dcéra nedychala, hneď ju brali preč čiže žiadne priloženie ani skvelé pocity sa nekonali. Ja mam doživotne digabane kríze... Čiže nevydarený porod mi pripomína každý jeden pohyb kedy cítim bolesti. Chápem ze si túžila rodiť prirodzene ale odtrpene sú oba druhy pôrodu. Bud rada ze máš zdravé bábätko, že si zdravá ty. Teraz su to možno ešte aj hormóny pre ktoré sa takto cítiš. Držím palce

777januska777
18. dec 2019

Ja len k tej tvojej vete, že ďalší pôrod bude sekcia. Nemusí to byť, veď niekedy baby aj po sekcii mali prirodzený pôrod, podľa mňa záleží ako sa s pôrodnikom dohodneš, záleží aký čas po sekcii znovu otehotnieš a ešte veľa iných faktorov v tom je.

luba41
18. dec 2019

prečo viniš seba? zasahovali ti do porodu v porodnici? aký bol prístup personalu? mala si niekoho blízkeho pri sebe ako podporu - fyzickú aj psychickú? prečo si podla teba na konci "zlyhávala"?..odtial začni..

ollako
18. dec 2019

Ahoj .ale to tak ani nemusí byť ,že druha sekcia je istá 😉...ak bol dôvod sekcie veľké bábo a druhé také nebude môžeš rodiť aj normalne. Ja som rodila prvého syna sekciou...pôrod nepostupoval tiež akútna sekcia vraj velke bábo no nakoniec mal 3980....nebol najmenší, ale ani neporoditelne bábo...druhý syn po 2 rokoch a dvoch mesiacoch prišiel na svet normalne...sledovali jeho veľkosť,veľkosť mojej panvy a vyvolali mi ho týždeň skôr ...nebol dôvod na sekciu vraj mal 3160 gr. Pôrod paráda oproti sekcii...teraz mám 15 mesačného po 9 rokoch a hádaj rodila som znova normálne a vieš koľko vážil 4140 gr. Ale už to taká paráda ako pri druhom nebola mal zlomenú kľúčnu kosť a kefalhematom..ale som rada ,že sme to prežili bez väčších komplikácií... Takže hlavu nevešaj...ešte nevieš ako ti to osud zariadi...teš sa z bábätká a nemyslí na pôrod ..sekcia tiež nie je med lízať..je to možno aj ťažšie.a buď rada ,že ste v poriadku 😉

janula3000
18. dec 2019

Ahoj, ja osobne ti zatiaľ neviem dať vlastnú skúsenosť prvý pôrod má ešte len čaká aLe myslím že problémom tejto doby je ako každý rozpráva o tom aký je pôrod úžasný zážitok a ako je dôležité rodiť prirodzene. Netreba mat ružové okuliare každý pôrod je iný nie je to nalinajkované a bohužiaľ môžu nastať komplikácie ktore jednoducho neovplyvniš. Mám kamarátku ktorá bola “pripravená” na pôrod ako nikto-predporodna príprava, rôzne cvičenia, naštudované knihy ako to má všetko prebiehať, aniball, masáž hrádze všetko tip top a ako dopadla? Porod vyvolávaných takmer 24 hodín a malú nevedela vytlačiť viac ako hodinu a tak ako píšeš aj ty pocit totálneho zúfalstva a zlyhania. Druhu skúsenosť z druhej ruky ktorú môžem spomenúť je porod dvojičiek na ziaciatku 7 mesiaca, prvé dieťa prirodzene, druhé sekciou potom ako sa zadusilo v maternici a narodilo sa bez známok života, dieťa síce oživili ale diagnoza ťažká DMO, ver mi pre tu matku je trauma z ťažkého pôrodu a pamiatka na sekciu nič oproti tomu že má dieťa ktorému nevie nijako pomôcť aby mohlo žiť plnohodnotný život. Tes sa zo zdravej dcérky sústred sa na prítomnosť a budúcnosť, tvojej malej je srdečne jedno či prišla na svet prirodzene alebo sekciou, ta ti to vyčítať nikdy nebude tak si to nemusíš ani ty 😉

dominik29
18. dec 2019

Ja prvý porod velmi zlé spomienky..velmi ťažký porod..zvonom ho ťahal..malý mal 4kg..vobec som sa netešila ked som ho porodila..krv mi dávali..žiadna radosť..spomienky hrozné na porod..malý ok.Druhý porod..som strašne chcela cisarsky..nedovolili mi..našťastie..kedže bolesti iba hodinove..porod lahky..na tri potlačenia..malý vyse 4kg,57cm..radosť po porode..takže každy jeden porod je iny

saluda
18. dec 2019

Nie je to jedno, ako porodis? Nie je dôležité iba to, že proste porodis, že ste obidve v poriadku? Čo by ti pomohlo, keby sa ti malá pridusila v pôrodných cestach, veď ten cisarak bol v tvojej situácii to najlepšie, čo sa vám mohlo stať. Iba toto je naozaj dôležité.
Cim viac sa žena na pôrod pripravuje, plánuje, tým väčšie je potom sklamanie, že niečo dopadlo inak. Netreba toľko všetko riešiť 😉

jeliz59
18. dec 2019

Aj ja som bola na Tom ako ty....ale to prejde...
treba si uvedomiť že to bolo pre dieťa najlepšie jednoducho aby sa narodilo živé a zdravé bolo treba urobiť cisarsky....
Pôrod ako pôrod je to jedno tak či tak či onak dieťa jednoducho vyjde von....
nie je rozdiel medzi cisárskym rezom a klasickým spôsobom pôrodu....
Vynosime a porodime ako všetky,a potom sa staráme vychovávame a ľúbime naše deti.
Je to malichernost ktorou sa netreba zaoberať...
vážme si že sa nám narodili živé,zdravé deti....
to je dôležité nie spôsob pôrodu...
aj to aj to je pôrod a basta....

hennyinnsbruck
18. dec 2019

Nechápem tvoje zmýšľanie... V čom si akože zlyhala????prosím ťa.... Bud rada ze máš zdravé dieťa, ovplyvnit si to nevedela... Načo sa nad tým trápis? Nechápem. Sorry

Ja som mala celé tehu ok, 3t pred Terminom odtok vody, vyvolávanie pôrodu, po x hodinách v bolestiach sa pôrod neposuval, tlačila som tlačila a nič (pôrodná váha 2320gr)
Mala mala odozvy srdiečka pod 100...akútna sekcia.

Vždy som túžila po prirodzenom pôrode, som jedna z mála co sa na pôrod tešila a dopadlo to takto. Nie mojou vinou. Tak naco sa nad tým trápiť???

tristanka
18. dec 2019

Ahoj. Minulosť už neovplyvníš, netráp sa tým. Je dobre keď sa vyrozprávaš kamoške, alebo aspoň tu. Ale potom to už uzavri a sústreď sa na bábo. Užívaj si lebo rýchlo vyrastie 😉 Ďalší pôrod by som zatiaľ neriešila.

martina1201
18. dec 2019

Ahoj, to ako sa cítiš je dôsledok akútnej sekcie. Stalo sa mi to pri 4 pôrode, horšie som ju znášala ako prvú sekciu, ktorú som si sama vypýtala lebo malému zle bolo srdiečko. Tam som to lepšie znášala. Tak isto teraz po poslednom cisárskom, ktorý som mala pred 6 dnami som sa pomerne rýchlo zotavila a bolí ma to menej. Nezlyhala si že si ju nedokázala porodiť normálne, ona bola veľmi veľká a možno aj by sa rodila prirodzené tak by mala ona alebo ty oveľa väčšie problémy. Ber to z tohoto hľadiska. Na druhý cisársky budeš pripravená, lebo vieš, že inak ti porodiť nedovolia. Aj prebehne inak a ajhojenie bude iné. To mi môžeš veriť. Netyraj sa zbytočne a povedz si v sebe že proste zachránil ti ten cisársky dieťa a tebe zdravie. Nebyť jeho možno by to dopadlo oveľa, oveľa horšie.

autor
18. dec 2019

Ďakujem za všetky odpovede, hlavne tie povzbudzujúce. Samozrejme, že to už neovplyvnim, ale chcela som sa aspoň vyrozprávať. Muž ma síce počúva, ale on to nedokáže pochopiť ako ženy, a dobré kamošky mám ešte bezdetné. Čo sa týka druhého pôrodu, budem už viac pripravená na sekciu, a hlavne máme v genetike veľké deti, tak preto ma to trápi, že na 98% sa už druhej sekcii nevyhnem. 🤷

autor
18. dec 2019

@martina1201 máš pravdu, a ako tu niekto písal, že sa teraz zase hovorí len o prirodzenom pôrode ale je to úžasné atď...áno majú pravdu, ale asi preto má viac žien potom problém sa vyrovnať so sekciou. Mňa keď sa niekto cudzí pýta na pôrod, nehovorím radšej žiadne podrobnosti...všetci sa stále pozerajú cez prsty na ženy, ktoré rodili sekciou...aspoň ja mám ten pocit

tristanka
18. dec 2019

Cez prsty? S tým som sa ešte nestretla. Po pôrode sú ženy citlivejšie, takže ťa úplne chápem. Ja som tiež všetko vnímala inak. Vo svojej koži som bola až keď som prestala kojiť. Negatívne pocity z pôrodu odoznejú, chce to čas.

heidy222
18. dec 2019

Chapem ta, aj ja som si vycitala ze moja mala prisla na svete planovanou sekciou kvoli polohe plodu, zaostavaniu v raste. Trapila som sa, Bonding isiel velmi zle, mesiace som si nevedela uvedomit ze toto je moje dieta. Cas to vylieci, zabudnes na tie vycitky. Mimochodom teraz po 4 rokoch som tehotna znova, o tyzden mam termin a tento raz vsetko ide ok, budem rodit normalne

dorotik
18. dec 2019

Ahoj, ja ti rozumiem. Ked dcerka trosku vyrastie, urcite pojdem k terapeutke a lepsie si to cele spracujem. U nas sa tiez chvalabohu nic vazne nestalo na fyzickej urovni, ale vnutorne som doranana, ze este aj po roku si viem poplakat. Drzim ti palce, nech sa s tym popasujes :-*

janula3000
18. dec 2019

Najmä doktori sa pozerajú na cisársky cez prsty a tiež som sa stretla s tým že sa škaredo na mna žena pozrela že ona nechápe že niekto by radšej volil sekciu ako prirodzený, na to som jej povedala nech sa ide spýtať takej matky ktorá prišla o dieťa alebo má dieťa s trvalými následkami lebo sa narodilo zadusene lebo doktor do poslednej chvíle tlačil na prirodzený porod a bola ticho.

saskia_98
18. dec 2019

Pozri, ja som sice mala prirodzeny porod ale maleho som si pridusila, mna ledva zachranili a kvoli prirodzenemu porodu som prisla o maternicu. Nehovoriac o tom ze som ho vytlacila, opytali sa ma ake meno davam, ja som povedala Richard a stratila som vedomie, nepamtam si viac nic. Az ked ma dali dokopy a prisla som k vedomiu .. Dalsie dieta mat nemozem. Vies jak toto bolelo ? A boli ? Preco ja som musela zaplatit taku daň za vytužene dieta ? Mam totalne podlomene zdravie, fungujem prakticky len na liekoch .. Bud šťastná že máš to jedno dieta doma a že ďalšie môžeš ešte mat a je uplne jedno ci sa narodi prirodzene alebo cisarskym. Hlavne je, ze ho este mozes mat... Urovnaj si to v hlave, ked nie chod za psychologom ale uprimne ja som sa s tym vsetkym a hlavne pôrodom vyrovnala az niekedy 8-9 mesiacov po vsetkom... Proste nesil to, chce to čas. 🙂

autor
18. dec 2019

@heidy222 tak želám ti krásny pôrod, dúfam , že vyjde podľa tvojich predstáv 😘

kristina2412
18. dec 2019

Ja mám tiež dve sekcie. Druhá dcéra mala viac ako 4,5 kg a keď ju doktor zbadal povedal, že keby som rodila prirodzene je pravdepodobné ,že by sa zasekla ramienkami a museli by jej pomáhať🤔preto som ja osobne vďačná za sekciu a za to že sú obe v poriadku. Tes sa zo zdravého dieťaťa,v tomto prípade je dôležitý výsledok👶nie cesta k nemu.

kristina2412
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
18. dec 2019

@saskia_98 to ma skutočne mrzí, samozrejme je tu veľa žien s oveľa horším pôrodným príbehom ako mám ja..a je dobré že tu viaceré napíšete a dúfam, že táto diskusia pomôže nielen mne ale aj iným.

zuzi0911
18. dec 2019

Dieťatko ísť von musí. Ak to nejde treba pomôcť. Je to jedno, aj keď pre mamičku možno ako teraz trosku zranujuce. No ste zdravé, máš zdravé dieťatko. To je dôležité. A nakoniec môžeš ešte rodiť prirodzene. V prvom rade to musíš prijať. Žiadne zlyhanie. Jedna rodí tak, druhá inak. No všetky do jednej sme matky bez ohľadu na to, akým spôsobom sme "rodili"

oli18
18. dec 2019

Rôzne prípravy na pôrod je novodobý fenomén. Väčšina chce byť in, tak všetky tie prípravy absolvuje. Je to všetko zase len a len biznis. Ako tu niektoré z vás spomenuli, na pôrod sa pripraviť nedá. Myslím, že väčšina z nás po pôrode prežívala radosť, že má to za sebou a zdravé dieťa v náručí. Nikdy by ma nenapadlo rozoberať spôsob a vyčítať si niečo, dokonca zlyhanie. Pôrod sa rieši akútne a nie je možné si nič nalinkovať.

dominika911
18. dec 2019

Milá mamina, mám tri detičky,prvy pôrod nebol podľa mojich predstáv,ale mozem povedat,ze to nie je o predstavách ani o zlyhaniach.Poznam pripady ked porodila prirodzene a puklo mamine srdiecko,poznam aj z druhej strany pripad,kedy to neslo a dieťatko umrelo, teš sa z dcérky, nie je dôležitých par minut ale celý ďalší život.To,ze ju lubis,to ze ste spolu,ze sa jej venujes....viem cim prechadzas. No je to len v tvojej hlave. Musíš sa prijat!!! Nie si zla ani nedokonalá,zial svet je porušený, je pod kliatbou hriechu a môžeme byt vďačný, že môžeme tu mať lekarov,ktory nam pomôžu.

autor
18. dec 2019

@kristina2412 áno tiež mi lekárka po sekcii hovorila, že by som pravdepodobne skončila so škaredým poranením ...asi to bolo lepšie a na ďalšiu sekciu sa pripravím...asi ma proste vzalo to, že to bolo akútne a celý priebeh prebiehal proste ukážkovo a ja som sa tešila na bábätko už..no a sú tu určite aj hormóny,.keďže dojčím a ešte neplánujem prestať

veronikaszabova
18. dec 2019

No ja mam za sebou prirodzeny porod ( prvy syn, rychly porod), druhy bol akutna sekcia po 10.5h kontrakcii. A vies co? Nemam pocit, zeby na mna niekto pozeral cez prsty skrz cisarsky. To mas len ty v hlave. Cim je horsia sekcia ako prirodzeny porod?

kristina2412
18. dec 2019

Ja som tiež bola po prvom pôrode smutna,porod som si to predstavovala inak. Ale časom na to najhoršie zabudnes. Pre mňa bola na tých sekciách najhoršia tá " nemohúcnosť", že nemôžem hneď vstať a starať sa o dieťa atď.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre