Ahojte,
mám za sebou zamlčaný potrat v 9. tt pred 2 mesiacmi a stále v hlave analyzujem, čo som urobila nesprávne. Čo myslíte, mohla niektorá z týchto vecí spôsobiť, že sa plod prestal vyvíjať? Pitie slabej kávy; solárium (kým som nevedela, že som tehotná, bola som asi 5x); postrek proti burine asi v 3. týždni (robili postrek pri chodníku, kadiaľ som práve šla, takže niečo málo z toho som určite vdýchla); sex v prvých týždňoch tehotenstva; prekonaná ureaplazma (mala som to asi pred 5 rokmi, ale gyn. tvrdila, že som vyliečená, môže to mať vplyv aj po toľkých rokoch?); neustále sa vracajúce mykózy počas celého trvania tehotenstva; cvičenie (na eliptickom trenažéri max. 20 min. 3x týždenne a drepy); malá oprava amalgámovej výplne v 6. tt (zubárka tvrdila, že to nevadí)...
Moja analýza sa niekomu môže zdať rozsiahla, v tom prípade radšej preskočte túto otázku 😉 Ďakujem 🙂
@ulamachula ahoj, zbytočne sa stresuješ takýmito analýzami. Nič z toho čo si opísala nie je v rannom štádiu natoľko škodlivé aby bolo príčinou zastavenia rastu plodu. Plomby sú bezpečné - dokonca ja tie s amalgánom, cvičenie v miere na akú si bežne zvyknutá je úplne v poriadku... a tiež všetky ostatné vymenované vplyvy sú v takom rannom štádiu zanedbateľné. Plod ešte nemal placentu a tak sa k nemu nič ako kofeín, vdýchnutý postrek nedostalo. Skrátka sa to stalo 😔 nemáš si čo vyčítať.
@nyusika no toto by som až s takým pokojom netvrdila - napr. rázštepy vznikajú práve v treťom a štvrtom týždni embryonálneho vývoja a je ťažko zistiteľné, z čoho vlastne vznikajú a práve tu môže spôsobiť poškodenie hoci nejaká tabletka proti bolesti hlavy, alkohol, nikotín atď.
@ulamachula nemá význam analyzovať príčinu potratu, treba ísť dopredu a určite začať brať pred plánovaným otehotnením kyselinu listovú
@ulamachula
unalyzujes sa k smrti 😀 Otoc list a zi dalej 🙂
Slaba kava urcite nie!
Solarium - neviem
Vdych postreku 😀 - nie
Sex - NIE NIE NIE
Ureaplazma - netusim, ale verila by som gyndoske
Mykozy - nie
Cvicenie- pokial si nesla na doraz tak nie (ja som sportovala akoro kazdy den, aj kardio)
Navsteva zubara - nie
Nabuduce to vyjde 😉
nic si nespravila zle, asi to tak malo byt. jedine, co ti mozem poradit, je ist dalej. skus to brat tak, ze babo asi nebolo v poriadku (genetiku neovplyvnis) a preto sa dalej nevyvijalo. analyzovanie a trapenie sa ti nepomoze. a z vlastnej skusenosti ti mozem poradit, neklad si za vinu, co sa stalo, uzavri tuto kapitolu. drzim palce, nech to nabuduce vyjde 🙂
....nič si nepravila zle, každé 6 tehotenstvo končí na SK potratom .....proste príroda je príroda , možeme ju ovplyvniť , ale nie prekonať ... ja som mala tiež MA v 13 týždni, bola som smutná , aaaale o 3 mesiace sme už plodili aj splodili a dnes má krto rudko Lukáš takmer 4 roky 🙂 prajem veľa šťastia, a netráp sa !!!!!
Nemá zmysel sa nad tým trápiť.ja som potratila 11tt.a tiež som sa pýtala co som spravila zle.jedine co ma napadlo bolo že: Načo som chodila do práce!!!!vedela som ze som tehu od 5 tt.mala som sa dá vypísať.Samozrejme ze je to hovadina ale vtedy som si to vyčitala,hoci tehu bolo bezproblémové ani som nezvraciavala uplne perfektne som to znášala.
Ďakujem za reakcie, žienky, je pravda, že už mi z toho večného analyzovania trošku "kvapká na karbid" a už by som to mala prestať riešiť. Ale chcela som vedieť, či niektorá z týchto vecí mohla mať na to vplyv, aby som vedela, čomu sa v budúcnosti vyhnúť... Tento cyklus sme to znovu skúsili (viem, že by sme 3 mesiace nemali, ale tak čo už... 😉 ) a teraz na mňa asi lezie nádcha a ja normálne rozmýšľam, že čo si na to môžem dať, veď čo ak sa nám zadarilo 😀 a čo ak niečo pokazím... Toto plánované rodičovstvo je psycho... 😀
@0silvia0 Kyselinu listovú som brala - ja neviem - hádam pol roka pred otehotnením a vidíš, aj tak...
@8291 Tak štádiom, že to bolo zo stresu z práce som si tiež prešla... Ale zaujímavé je, že tiež som ani raz nezvracala, žeby to malo súvis?
@ulamachula
Vraj, podla mojho lekara, statisticky je mensi vyskyt potratu v pripadoch ked zena MA nevolnosti. ALe to su len cisla. Mala som som uspesne tehotenstvo aj s nevolnostami aj bez nich. Vyber si 🙂
Statisticky sa ti sanca na uspesny dalsi pokus zvysuje 😉 Ked uz takto analyzujes 🙂
@8291
niekedy to proste nevyjde. Moj gyn mi nasadil progesterone pri oboch tehotenstvach lebo som ho mala nizsi. Podla mojho porodnika to nebolo nutne. Ten zase vravel ze posledny rok odporuca mini davku Aspirinu v prvom trimestri. Este to nie je zauzivana prax ale chodi na kadejake kongresy a vraj sa to isty cas testuje. A pritom Aspirin v normalnej davke sa momentalne v tehu neodporuca. Je to veda ako kazda ina. 😉 A kazdy lekar ma tiez svoju hlavu.
@ulamachula nic z toho to nemohlo sposobit. Nenapadlo ti, ze pricina nemusela byt v tebe,ale v geneticky posokodenej spermii. A tam uz naozaj nic neovplyvnis. Takze vycitky sup prec a hor sa do snazenia. A vysetrit spg keby sa to zopakovalo.
@ulamachula kluud! Ja som dokonca pila -tvrde,netusila som,ze som tehu... A ani som.nezvracala,len dva dni ma natahovalo -to aby som konecne ppchopila,preco nemam. Aj kavu som.pila nasilu - normalnu - pila som normalnu az silnu a cudovala sa,preco mi nechuti?
Ani som.nestihla brat vitaminy.
Skor u teba slo o dalu blbu zhodu z genetickeho hladiska asi nemyslim,ze by to mohli byt priciny.
Drzim paste. Kamoska,ktora bola tehu cca o mesiac menej,potratila dvpjicky a do roka otehu a porodila krasne,zdrave dievcatko.
Aj ked verim,ze to boli a mas pravo na take pocity. Urcite si nikde neurobila chybu.
@ulamachula Ahoj,ja som tiez chodila do solarka-netusila som,ze som tehotna..bola som v 6 tyzdni..mala som straaasne bolesti-neviem z coho,stasne ma bolelo brucho,ani nechcem spominat kolko x liekov roznych som pojedla-netusiac,ze som tehotna...ked som si na to potom spomenula,ked mi doktorka oznamila,ze som tehotna,tak som sa cele tehotenstvo bala,lebo tych liekov bola fakt kvantum..nastastie vsetko o.k. 🙂 tak sa netrap viac
Ďakujem vám všetkým, trochu ste ma uistili, človek fakt hľadá chybu hocikde. Je pravda, že to by sme museli žiť v nejakej sterilnej bublinke... Ale čo myslíte, stres môže mať vplyv na to, že sa plod povedzme začne vyvíjať nesprávne?
Dobry den som v štvrtom mesiaci a som v neustalom strese chcela by som vediet ci mi nevie niekto povedat ci sa moze stat ze potratim alebo ci sa moze nieco stat babetku,zaroven sa chcem spytat ze kolko kg nemozem dvihat.dakujem
@ulamachula Ten chemicky postrek a ureaplazma tomu potratu mohli pomoct. Kava mohla byt problem, ak trpis histaminovou intoleranciou. Ale nic z toho nie je Tvoja vina. To je priroda...
ahoj moja zlata aj ja som potratila v piatom mesiaci tiez sa mi prestal vyvijat plod a musela som porodit mrtvy plod takze ta uplne chapem je to velmi bolestive a kto nieco take nezazije tak to nepochopi ☹ vtedy mi bolo mizerne tiez som mala vycitky svedomia co som urobila zle, preplakala som cele dni noci po porode mi povedali ze mam rozdvojenu maternicu ☹
Ahojte, myslite, ze je vacsie riziko potratu ak sa vyskytuje v rodine? Z mojej strany nie ale z manzelovej je toho hodne :/
Ahojte ma stym niekto skusenosti tiez som mala spontalny potrat 9 tyždni 4.11.18 a do dnesneho krvacam je to normalne
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
NIC NIC NIC NIC si nespravila zle.
prve styri tyzdne moze skludne pit alkohol, fajcit, solariovat sa....lebo zárodok nie je zavisly od tvojho obehu.
pocas celého tehotenstva sa moze pit kava, cvicit, sexovat...neuveris, ale aj pohar vina obcas vypit.
proste to takto priroda zariadila, urcite na to dovod bol.