Ahojte, uz je to nejaka ta doba od kedy mi bol diagnostikovany zamlcany potrat v prvom trimestri. (prve tehotenstvo,28r)
Stále ma obcas prepadnu myslienky co mohlo spôsobit to ze moje babatko odislo.
Trapim sa, ci som tomu "nedopomohla" ja. Aj ked ano viem, je to velmi malo pravdepodobne ale aj tak. Pri dalsom tehotenstve chcem spravit vsetko preto aby som tomu predisla. Preto nechcem uz nic podcenit.
Ja viem ze mi presnu pricinu uz nikdy nikto nepovie...ale co myslite mohlo nieco z tychto veci tomu dopomôct?
Stres (dost som bola v odbobi pocas prvych tt vystresovana z celej situacie okolo tehotenstva)
Pohlavny styk (a hlavne orgazmus, niekolko dni za sebou pocas pocas 5-8tt, lebo spôsobuje stahy maternice a dost sa hlavne toho obavam ze sme si to mohli odpustit)
Nedostatok vitaminov a mineralov (kvoli zlemu stravovaniu a nevolnostiam)
Tepla az horuca vana - nemavala som casto a nebola som v nej nejako dlho ale az potom som sa dozvedela ze v prvom trimestri by sa nemalo kupat
dakujem za nazory 🙂
Nuž, možno len náhoda. Mne po druhom MA zistili problém s krvou
To je tazko povedat, je to zisl bezna vec. Asi sa nieco zle spojilo a proste to priroda nepustila dalej. Zdrave tehu sa udrzi, ved zeny su casto tehotne a tvrdo pracuju alebo dokonca su v nevhodnom prostredi a dieta donosia. Dolezite je, aby sa to neopakovalo a ked tak zistovat priciny. ( skor myslim mutacie v krvi, nejake protilatky, proste take tie pravdepodobne priciny. Ale samo o sebe to je bezne
@kiki68 viem ze to je bezne...ale zial pre zenu ktora to dietatko velmi chcela, bolo to vysnivane nase prve..je to tazko pochopitelne
a myslite ze da sa ziadat nejake extra vysetrenie uz po prvom MA? Naozaj tomu chcem uz druhy krat predist :( Lebo viem ze bezne to po prvom pripade nikto neriesi
Ja viem, presla som tym viac krat. U mna bola pricina porucha tvorby placenty. Musela som dlho brat utrogestan, aby som mala dost toho hormonu. Tiez som brala vela kys listovej. U mna zistili po molarnom tehu to s tou placentou. Prvych 14 tyzdnov bolo kritickych.
Pokial viem,ihned po MA sa zasle vzorka na rozbor,robi sa pitva,aby sa zistila mozna pricina.ja som potratila 2x (nie hned po sebe),ale nikdy nezistili pricinu.bolo mi povedane ze sa len neuchytilo,nebolo zivotaschopne,nerastlo ako malo..viac som to neriesila.
Nemozes si nic vycitat,a takisto nemozes sa vsetkemu vyhybat.pokial nefajcis,nepijes,nedrogujes,nedvihas tazke bremena v praci a podobne, nieje nutne sa vyhybat beznym veciam.treba mysliet pozitivne, uvolnit sa, zrelaxovat a ono to pride
Po prvom sa vysetrenia nerobia, mozes dat preventivne spravit hematologiu a tie mutacie a tiez mozes dat vziat krv na hladiny hormonov. U muza je dobry spermiogram. Nakolko deformovane spermie sposobuju prave tie zle spojenia a priroda to proste nepusti dalej. Ono aj muz je velmi dolezity a musi mat zdrave spermie
Nestalo sa to len tak. A urcite si si to nesposobila sama. Ja som tiez potratila, nase prve, tiez vytuzene. Bolelo to chvilku, ale som s tym uz ok. Urcite sa to nestalo len tak. Vsetko co sa deje, ma svoju pricinu. A aj to co sa stalo, ju urcite malo. Mozno bol plod poskodeny, nedonositelny. Mozno by mu nebilo srdiecko, mozno by mu chybala ruka. Mozno... Teraz mam 1,5r dieta, ktore som napriek tomu prvemu potratu donosila, je zdrave a krasne. Ked som sa dozvedela, ze som tehotna, nasadila som si vitaminy pre tehotne. Gynekolog ma dal PN, nakolko to prve tehotenstvo nevyslo dobre. A objednala som si naramok z opalitu (mesacneho kamena), mozno aj ten dopomohol, neviem. Nie je to navod ako donosit dieta. Ale treba verit a nastavit mysel tak, ze sa to podari. 💛
@majka8592 tomu nasmu srdiecko pravdepodobne bilo a prestalo sa vyvijat niekde medzi 7-8tt. (pisem pravdepodobne, preto lebo sla som na prvu kontrolu az v 9tt skôr som nebola a az tam sa prislo na to ze srdiecko zial nebije)
Pravdepodobne nic z toho, co si vymenovala ten MO nesposobil, ale ked este raz otehotnies, budes si davat pozor na vsetko, nebudes sa kupat v horucej vode, ani sexovat, atd. Proste ten strach tam uz bohuzial bude. Ja som teraz tehotna a tiez mam za sebou podobnu skusenost s MO a trpla som pri kazdej jednej kontrole. Po rokoch som si dala robit
gelove nechty a az potom som zistila, ze som tehotna… mala som z toho neskutocnu uzkost, ze som tym mohla nieco pokaslat. Viem, ze je to blbost, ale ta obava je proste velka😞 Skus sa naladit pozitivne, pravda je taka, ze tie prve tyzdne tehu, to je proste loteria a malo z toho priebehu mozes realne
ovplyvnit. Drzim palce.
@hariet 🙏dakujem....a to mas pravdu..ked budem znova tehotna uz teraz viem ze nic z toho co som tu vymenovala ma ani nenapadne robit..ten prirodzeny strach tam ostane to viem
Ahoj moja, ja som mala MA v 7. tyzdni. Len mesiac dozadu. Myslim, ze dovodom preco sa to stalo bol velky stres, ktorym som si presla, hoci vsetci hovoria ze to by sa stalo Tak ci Tak. Mam uz jednu 14 mesacne dcerku a to tehotenstvo bolo uplne v pohode . Myslim ze moc s tym nenarobime, snaz sa drzat v psychickej pohode, musime prijat cokolvek nam osud privede do cesty. Vela vody, obmedz kofein, vitaminy, denne prechadzka. A najma NO STRESS 🖤💙
@ummimaryam dakujem.🙏 aj u mna to bolo len mesiac dozadu (v marci)..a ten stres ano viem ja som si uvedomovala ze to neni dobre..ale niekedy to neslo :(
Ja som to mala tak, ze mi meskali, tak som isla gynekologovi. Bolo vidiet vacok, no vo vacku len nieco uplne mini a to sa nevyvyjalo. O 3 tyzdne zacalo krvacanie a potratila som. Tiez nejak 9 tt. Pri druhom uz v 8tt pekne srdiecko bilo. Hlavne sa netreba bat a stresovat, ze to zas zle dopadne. 😊
@majka8592 takze druhe tehotenstvo po MA uplne v poriadku? si ma potesila a zaroven dala velku nadej ze bude dobre🍀
Ano, len ako som pisala vyssie, tak som si davala vitaminy a vypisal ma na PN. 😊 Plus ten mesacny kamen. 🤷♀️ A hlavne som si nastavila inak myslenie. Samozrejme, obcas boli temne myslienky, ale len take chvilkove. 😊 Drzim Vam palce. 💛 Napiste potom, ak si spomeniete, sem do diskusie, ci sa podarilo.
@majka8592 urcite ❤ ak si spomeniem napisem..ale my tak skoro sa este nechceme pokusat..chceme tomu nechat cas kedze to je len mesiac co presiel od tej doby ako som musela podstupit kyretaz 🙂 tak pol roka chcem pauzu aj kvoli psychike hlavne
Viem úplne presne ako sa cítite. Prežila som si pred rokmi tým istým. Tiež som sa dlho nemohla s tým vyrovnať, zmieriť. Je mi to veľmi ľúto. Ale nevzdávajte sa. V prvom rade by som tomu dala čas. Potom si naordinovať kyselinu listovú a uvidíte pôjde to samo a ešte čoskoro vynosíte a porodíte zdravé bábo. Držím palce 🙏
@cukroska dakujem❤🍀🙏
Hlavne si nič nevyčítať... Nie je to vaša chyba!! Proste príroda to tak zariadila. Nabudúce dopadne všetko ako má byť 🙏🙏🙏 som toho príkladom. Po pár mesiacoch pauzi som hneď plánovane otehotnela a porodila zdravého chlapčeka💙 a dnes je už veľký pubertiak.
@cukroska a mozem sa spytat kolko ste si dali pauzu s dalsim tehotenstvom? mne Dr. povedala ze tak 3-6mesiacov od kyretaze 🙂
Podla mna by si sa tym nemala trapit. Pravdepodobne to bola nahoda... Take veci sa bohuzial stavaju. Ja som si pocas tehu vytrpela svoje (nevolnost, tyzden som nic nejedla, spinila som, krvacala, napriek tomu som nosila starsieho syna na rukach, smrt blizkeho cloveka, mala som kovid, o strese ani nehovorim) a uz finisujem a vyzera byt vsetko v poriadku. Mne lekarka jednoducho povedala, ze ked je plodik zdravy, tak sa udrzi, ak nie, tak sa potrati.
Max. Ak mas roblemy so zrazanlivostou, alebo krvou, to sa da ovplyvnit. Ked chces, chod na henatologiu na vysetrenie krvi. Inak podla mna v takom skorom stadiu nic neovplyvnis.
Drzim palce, aby to nabuduce vyslo🙏.
@ailiba problemy s krvou som nikdy nemala..teda nikdy nebol dôvod na take vysetrenie tak neviem o takom probleme..
@ailiba ale dakujem🙏 co sa tyka tej zrazanlivosti..v juni mam preventivku u vseobecnej dr. tak sa jej na to urcite spytam ci by ma niekde neposlala toto preverit
To nemusis vediet. Ale po 1 potrate nie je standard chodit na hematologiu. Odporuca sa, ked su tri... To uz nieco moze znacit. Ale podla mna sa neboj a chod do toho. Ja ta chapem, muselo to byt strasne.... Ake riziko je vzdy. Netreba na to mysliet. Takyto skory potrat vacsinou znaci poskodene embryjko. Druhykrat to urcite vyjde👍💗
Myslim, ze to posiela gynekolog na taketo vysetrenie. Ale skus, mozno aj obvodny moze.
Znama mala 2x potrat v skorom stadiu, tiez bola na hematologii a vsetko bolo o. K. Teraz je 3.x tehotna a vsetko je v poriadku.
Za mna odporucam brat kyselinu listovu pred planovanym tehu (aspon mesiac). Vajicka su potom kvalitnejsie. Mne sa osvedcil nosifol.
@ailiba ja som brala femibion takmer 4 mesiace v kuse pred otehotnenim...a zial..nepomohlo ;(
a to som brala podstivo kazdy den jednu tabletku...ale partner zase nebral nic..ziadne vitaminy..takze mozno boli nekvalitne spermie? tazko povedat
Podla mna to velmi riesis... Proste sa stalo. Vela zien si tym preslo a uz maju zdrave deticky.
Netreba to tolko riesit... Ale pustit sa do toho opat😉. Ale chapem, ze ta to zasiahlo, no zivot nie je o istote... Treba verit. Na zaciatku je to vzdy 50:50.
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
a este doplnim vzdy len po pohlavnom styku som si vsimla hnede spinenie, kratke ale bolo. Podla Dr. to nic neznamenalo...ze to je normalne