Môžem ešte otehotnieť ak som mala 2 krát potrat?

anuska30
4. nov 2011

tento rok som lmala mimomaternicove tehotenstvo a o styri mesiace som otehotnela ale mala so missed abortion.Lekar nam kazal pockat 2-3 mesiace a potom sa mozeme snazit o babatko.Ma niekto taketo skusenosti a donosil potom zdrave dietatko???

majocka26
6. nov 2011

treba zistit dovod preco sa takto stalo dvakrat za sebou. samozrejme otehotniet sa da. je vela skrytych diagnoz, ktore spôsobuje takéto veci....a ked doriesili skryte diagnozy...maju aj viac ako dve krasne deti

valdurka
6. nov 2011

Ahoj ,ja som potratila 2krat .1krat cca v 3mesiaci a 2krat som otehotnela 4 mesiace po prvom a vtedy som potratila 6tyzdni-.pol roka som pockala a otehotnela som znova.Ale uz som nepotratila🙂Narodila sa my krasna zdrava dcerka ,ktora ma uz 6 rockov a teraz cakam dalsie ,ktore sa uz coskoro vypýta na svet🙂))takze sa urcite nevzdavaj a smelo do toho.

zuzulik160
9. nov 2011

@valdurka ahojcek a liecila si sa nejako alebo to bola len nahoda,ze si potratila?Ja mam potrat uz tri krat za sebou

valdurka
9. nov 2011

Ahoj ,neliecila vtedy som bola mladsia a nejak som sa nepriklanala k tomu,ze by to mohla byt nejaka vada vo mne.Asi netreba na to intenzivne mysliet a pojde to aj samo.A nahoda asi ani nie ,dost som manualne pracovala tak to priklanam viac menej k tomu...

anuska30
autor
1. jan 2012

@zuzulik160 ahoj.rada by som vedela ked si 3x potratila ci ti robili nejake vysetrenia a ci ti zistili nejaku pricinu? Po akej dobe si po potrate znova otehotnela? ja mam teraz tri mesiace od kyretu a som po 2 menstruacii a chceli by sme sa zacat uz snazit,tak preto sa pytam.

anuska30
autor
1. jan 2012

@valdurka ahoj.Mysliz ze to bolo skoro ten 2 krat od prveho potratu alebo ti zistili pricinu preco sa to stalo? mne lekar odporuca pockat tak 3 cykly a aj primar mi vravel ze 3-4 cykly.Su zeny ktore otehotneju aj hned a vsetko je v poriadku.Co citam tak po potrate radia otehotniet skor a necakat.Vraj sa vravi ked zena potrati tak ako keby si pohnojil ,aj ked to tak vzdy neni a zeny potratia aj tak viackrat.

anuska30
autor
1. jan 2012

@valdurka ako citam,ze coskoro uz budes mat druhe,tak uz si ho mas,tak gratulujem.Dakujem a urcite sa nevzdavam.Mam doma 14 rocnu dcerku ale chceme este jedno,tak dufam,ze sa to podari a tiez sa dockame este babatka

zuzulik160
2. jan 2012

@anuska30 Ahoj 🙂 posledny potrat som mala v july 2011,a teraz cakam za poslednymi vysledkami,snazit sa mame zacat v januari 2012. bola som na vysetreniach ako su hematologia zistovali mi protilatky ,kde mi zistili miernu pozitivitu na spermie a ovaria,ale mne to nieje platne nic pretoze otehotniem lahko takze tam problem nebude a potom mi zistili lahku trombofiliu heterozigot picham si injekcie fragmin,ale hematologicka vravi,ze ani toto nieje az take silne koli comu by som mala potracat. a potom genetika ta dopadla ok a stitna zlaza ta je ok akurat som mala zvyseny prolaktin a ten sa mi uz upravil takze zaciname snazenie ,ale mne sa vidi cakat dlho po potrate je somarina iba ak mas nejake zdrav.problémy tak vtedy inak po troch menstruaciach je to idealne. mne robili aj laparoskopiu,ale nic nenasli vsetko je ok ani cysty ani zrasti ani endometrioza moj gynekolog vravy,ze u mna bude mensi problem v hormonoch takze beriem kopec liekov,no da sa to vydrzat,ale vzdavat sa nieje dovod. raz sa to podari 😀 drzim prsteky nech nam to tu vsetkym vyjde 🙂 🙂 🙂

miska246
20. mar 2015

@anuska30 Ahoj,chcela by som Ta poprosit o radu, nasla som tvoju otazku, kedze hladam a studujem vsetko, co suvisi s potratom. Velmi si ma zaujala, pretoze prave v takej situacii ako si bola ty, som prave aj ja. V oktobri 2014 som prekonala MMT a vo februari som otehotnela, taktiez po 4 mesiacoch ako ty. Bohuzial, neststne, v utorok som zacala krvacat, bola som v 6 tyzdni a po plod.vajicku ani stopy. Lekar mi len stroho oznamil, ze bohuzial, a poslal ma domov. Nerobili mi ani kyret, povedal, ze sa maternica vycisti sama. Chcela by som vediet, po akom case ste sa zacali snazit, kedy si otehotnela a nasledny postup, mala si nieco nasadene? Dakujem krasne

janyka
21. apr 2015

Tiež som mala MA dva krát po sebe. Pol roka potom, som otehotnela, hneď na prvý krát. Druhý krát to isté. Po pol roku, hneď na prvý krát. Ale vyšlo to až na tretí krát, tiež po pol roku...držím palce

kiki68
22. apr 2015

@miska246 mne lekar povedal,ze po druhom raze uz davaju robit vysetrenia, ze aby sa zena dalej nestresovala. Vraj oficialne by sa malo az po tretom MA, ale tak jedna vec su oficialne zalezistosti a druha vec je psychika, ktora ma tiez svoje hranice. Ze odosielaju hlavne na hematologiu, endokrinologiu,imunologiu, aby sa zistilo,kde je problem. Lebo niekedy sa to opakuje iba vdaka nejakej sprostosti,ktora sa da liekmi vyriesit a mas zrazu uspesne tehu bez problemov. Aj ked mne lekar povedal,ze po MA ak otehotnie zena on radsej posiela na rizikove. Ze chce zene dopriat co najvacsiu sancu donosti babo. Ale asi zalezi od lekara ako to berie ako clovek.

angels123
24. apr 2015

Ahojte tiez som si tym presla :( MA 2krat oba v 9tt zistene ale v 12tt pri beznej kontrole...akurat dnes sme boli s manzelom v Martine na genetickych vysetreniach na vysledky budeme cakat 4-6 tyzdnov strasne dlha doba :( takze cakam nejaky pozitivny vysledok nech mozme pokracovat v snazilkovani a babenky hlavy hore sme silne urcite vsetko zvladneme 🙂 a vsetkym prajem nech uspesne donosime nase vytuzene babätka 🙂

snehulienka82
27. apr 2015

@angels123
@kiki68
ahojte, pridavam sa k vam... zial, prezila som podobne, ako vy. ja som mala MA kvoli vyvojovym vadam plodu, v 12tt. na kontrolnom UTZ sa zistili problemy, povedali mi, ze to je nezlucitelne so zivotom... ostala som tehotna zhruba po roku, medzitym este bolo jedno biochemicke tehotenstvo... a pred 6 rokmi spontanny potrat, po ktorom ma museli tiez vycistit... takze 3x krat tehotna, zive dieta ani jedno... 😒 teraz mi kyret robili 2.4., tak cakam na MS. Som objednana na hematologiu, protilatky mam OK, aj genetiku nam robili, je OK. Este mame termin do CAR, v jednom sme uz boli, ale chcela by som mat nazor aj inych dr. a ci islo len o nestastnu nahodu, alebo je tam nejaka pricina. MM mal trosku zhorseny spg, ale ten sa vitaminmi vylepsil, aj som po pol roku ostala tehotna... ale tak nedopadlo to dobre. Este zvazujeme spg s fragmentaciou DNA, boli ste na tom niektora? Ci to nechat tak, pockat na MS a po nejakych 3-4 cykloch sa zacat znovu snazit?

kiki68
27. apr 2015

@snehulienka82 to uz mas nejako prilis vela blbych nahod,ja by som nechala aj tu fragmentaciu, vlastne by som asi robila vsetko aby som zistila,co za tym moze byt.
Je mi hlavne velmi luto,co musite prezivat, po tej psychickej stranke je to strasne narocne.

snehulienka82
27. apr 2015

@kiki68 a tebe nieco aj zistili? ci chodis este po vysetreniach?

kiki68
27. apr 2015

@snehulienka82 mne nic, ono u mna to je tak,ze ked som mala 20,tak som prvy krat prisla o male, bola to nahoda,ze som otehotnela a pamatam si,ze pri velmi oneskorenom ms zo mna nieco vypadlo a bol to maly plod. Potom dlho nic a potom zase tehu v 28 rokoch, s tym,ze v 8tt to bolo prilis male a neslo to k nicomu dobremu, nebilo srdiecko a teda koniec. Nasledoval tentokrat uz kyret. Lenze ja mam ten problem,ze mne to prve tehu nikto neuznal ako MA, lebo to nemam nikde v papieroch.Ja som to vtedy sprosta neriesila. Histologia neukazala pri tomto druhom nic. U nas moze byt hned problemov niekolko a hlavne ten,ze ja mam skupinu B neg. a teda asi tvorim protilatky. Ale ak sa do tretice este nieco prhodi,tak uz pojdem tvrdo po pricine a dohodli sme sa tak,ze ked to bude furt take,ze snazilkovanie bez uspechu,tak ideme do CAR v Brne. Keby aj nikto nevezme v uvahu to,ze to prve tehu bolo a nedopadlo dobre,tak musia vziat v uvahu to,ze ziadne dieta zatial zive nemame.

snehulienka82
27. apr 2015

@kiki68 to prve nebolo MA, ale spontanny potrat. MA je zadrzany, alebo zamlcany, vtedy sa moze/nemusi cistit, aj ked u nas hned posielaju na kyret. pri spontannom sa telo vycisti same, vela krvi, krce a pod. teda ja som to tak mala, ale aj tak ma museli docistit, lebo nieco este ostalo vo vnutri.... z histologie sa vela nedozvieme, to je len o tom, ze tehotnost bola. a to vies aj bez toho. Asi by som to v CAR-e povedala, ze si mala ten spontanny potrat davnejsie. My sme to povedali a tiez som o tom nemala so sebou ziadny papier, a zapisali to tam a vlastne preto nam urobili genetiku, lebo jeden potrat a roky snazenia a nic. To prve som aj ja mala neplanovane, len velka laska bez rozumu... ale to moze byt aj preto, ze sme obe potratili, lebo teda aspon ja som ziadnu kys. listovu a vitaminy ani lieky na podporu nebrala. Je tiez pravda, ze ani nase matky take nebrali a sme tu... tazko povedat. Drzim moc palce, nech to uz vyjde!

kiki68
27. apr 2015

@snehulienka82 no prave mna zarazilo,ze som mlada baba, nie som nejaka podvizivena alebo tak a prve tehu spontanny potrat, druhe MA s kyretom. Vies a najhorsie bolo,ze HCG stupalo, ukludnovali ma,ze to bude ok urcite, no a nebolo...

snehulienka82
27. apr 2015

@kiki68 a co tvoj partner? genetika? ja by som asi necakala, ci aj tretie tehu sa pokasle, ale dala by som si urobit vsetky vysetrenia. ved chodte do CAR uz teraz, tam by mali vsetko spravit na zaciatku, povedz, ze sa snazite 2 roky a nepodarilo sa, spomen ten potrat pred rokmi a neposlu vas prec! tam ti urobia aj test na protilatky! a urcite je podstatna ta Rh negativita... ale vraj az pri prvom porode sposobuje komplikacie... neviem, ci tam nehra ale rolu ten spontanny potrat. ja by som isla hned, po tychto skusenostiach by som necakala... kedy si mala to MA? v ktorom tyzdni?

redlola
27. apr 2015

Baby nezufajte si. U nas potrat (nenaskocilo srdiecko, spontanne sa spustil v 9+0), dieta, potrat (vyvoj sa zrazu zastavil v 9+0, prislo sa na to 9+5 na kontrole) a o dva mesiace po kyrete sme uz cakali dalsie babatko, ktore sa narodilo. Po druhom MA som sla na endokrinologiu - vysledky negativne, vsetko v poriadku, babatko sme dali na cytogeneticky rozbor - ziadne vyvojove chyby, bolo to dievcatko a este som sla na hematologiu - vysledky negativne. Aj napriek negativnym vysledkom mi hned na zaciatku dalsieho tehotenstva nasadili najslabsi fraxiparin. Pre istotu. Aj hematologicka, aj gynekolog mi povedali, ze v sucasnosti vieme odhalit iba urcite trombofilne stavy, a je ich pritom X. Preto mi preventivne davaju fraxi. Kazdy mesiac som chodila na hematologiu, kontrolovalo sa, ci mi fraxiparin nerobi sarapatu. Pichala som do konca sestonedelia a babatko mam zive, zdrave. Netreba vesat hlavu, akokolvek je to bolestive. Vydupte si tieto vysetrenia, standardne sa vrajrobia po tretom potrate. Uprimne zelam, necsa coskoro radujete zo svojich babatiek 🙂

redlola
27. apr 2015

@miska246 nepytala si sa sice ma, ale poviem vlastnu skusenost. Snazit sme sa zacali hned. Po prvom sme dodrzali sestonedelie a trvalo dlhych 8 cyklov, kym sa zadarilo (aj moja hlava mi zabezpecila dlhe cakanie), pdruhom sme nedodrzali nic, ze aj tak mame pred sebou mesiace prace, tak naco to silit a po dvoch cykloch som bola tehotna. To mi robili este aj kyretaze a bola som stav po sekcii... Ty si sa spontanne vycistila, necakala by som, chodte do toho, uzivajte si, a hpavne, skus na to nemysliet, resp neupijat sa na to

kiki68
27. apr 2015

@snehulienka82 ja som mala MA 8tt, s tym,ze plod dobre nerastol iba dutinka, plod zaostaval v raste. No urcite pojdeme do toho Brna, vidim to tiez tak, lebo cim skor to zacneme riesit tym lepsie. Chlap bol nahodne z ineho dovodu na hormonalnom profile a teda u neho sa zda byt vsetko absolutne ok. On je Rh poz. Takze tam asi bude problem. Po tomto MA som po kyrete dostala pichnutu rhegu. Kvoli protilatkam. Ja musim urcite na komplet hematologiu, ze co tam este najdu za bonusy.

janais3
27. apr 2015

aj ja mám za sebou 3xMA až štvrté tehu sa vydarilo a dnes som mama krásneho chlapčeka. nikdy som neprestala dúfať, aj ked to bolo ťažké, vždy som sa nejako pozviechala a išla si za svojím snom BYŤ MAMOU. aj švagriná po prvom bábätku potratila a ďalšie tehu bolo v poriadku.

snehulienka82
27. apr 2015

@kiki68 Prave preto neriskujte, chodte najprv na vysetrenia a potom hurra, do toho! drzim palce!

janais3
27. apr 2015

aj my sme pochodili vyšetrenia a nezistili prečo sa to stalo. genetika ok, spermiogram ok, hematologia zistili lahkú formu trombofílie aj som si pichala pri treťom tehu a skončilo to MA. pri 4tom tehu som užívala duphaston pred a potom až do 4tého mesiaca + fraxiparín+ kys. listová a vyšlo to. možno bol treba len ten duphaston kvôli zahniezdeniu vajíčka. lekára som menila 3x

snehulienka82
27. apr 2015

@janais3 tiez si vselicim musela prejst, az kym si sa k dietatku "dopracovala". ja som brala duphaston, ale na udrzanie tehotenstva. ono to je skor kombinacia toho vsetkeho, myslim si, ze duphaston sam o sebe by nepomohol...

redlola
27. apr 2015

@snehulienka82 @janais3 pravda, duphaston osamote by mi nepomohol. Mne to dr vysvetlil tak, ze kedze babatku zrazu prestalo bit srdiecko a bolo zjavne zdrave, je tam predpoklad, ze mam nejaku skrytu trombofilnu vadu, pravdepodobne nejaka zrazenina upchala cievy k babatku a to zomrelo. Tu by mi progesteron nepomohol. On mi povedal, ze ak ma takyto pripad viacnasobnych potratov, prekryva radsej pacientku tym heparinom. Vo vacsine pripadov tehotenstva skoncia stastne, ze nevie, ci je to uplne tym fraxiparinom, ale predpoklada, ze im to napomaha. Samozrejme, duphaston som brala pri oboch tehotenstvach veducich k narodeniu babatka, v tom poslednom bol este pridny aj ten fraxi. A kys.listovu som brala dobrovolne. Este hematologicka mi predpisala aj zelezo. Na druhej strane, mam znamu, ktora mala tusim 4 potraty, na hematologii jej nezistili nic, tak ako mne a lekar jej ten fraxi asi nedal, proste nic nebrala. Jej tehotenstvo skoncilo infarktom pupocnika a v 38.tt si bola porodit svoje mrtve babatko. Po tomto som radsej poctivo pichala...

snehulienka82
28. apr 2015

@redlola ach Boze, to je strasne... niekde som citala, ze tych skrytych trombolifilii moze byt niekolko, nie len tie hlavne, co skumaju, preto preventivne je lepsie pichat ten fraxiparin. ja som tiez zvedava, co mi na hematologii povedia, lebo jeden z tych markerov som homozygot, 2 mi nevysetrili, ale ze to je OK. Uz po tomto vsetkom im ale v tom CAR-e neverim... chcem poznat nazor viacerych odbornikov.

janais3
28. apr 2015

@snehulienka82 ano prežili sme si svoje, dnes je toho strašne vela a vynosiť a porodiť zdravé bejbinko je hotový zázrak. mne zistili trombofilný stav MTHFR 1298 A-C s nízkym rizikom tromboembolie a hematologička mi povedala, že mi ho nasadí preventívne, aby bolo všetko podchytene keby sa niečo stalo + kyselina listová tá je dôležitá a duphaston od gyn., ten som užívala až pri tom 4tom tehotenstve a ten v kombinácii s fraxi asi pomohol a malinký je tu 🙂

snehulienka82
28. apr 2015

@janais3 to je super, jediny liek na tieto rany je asi iba zive a zdrave dietatko.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre