Mama ma naučila, že akou matkou nemám byť

maminka2016
25. máj 2020

Sorry za výlev ale potrebujem to zo seba dostať von. Priznávam sa že som žena ktorej sa lepšie žije bez matky. Moja matka je chorá na poriadok, úžasné varí ale smutné je, že zabudla to najdôležitejšie...byt matkou😔. Neviem prečo neviem aké to ona mala v detstve. Či mi o tom rozprávala a ja si to nepamätám alebo čo ja fakt neviem. Z detstva si pamätám len málo dobrého ale bohužiaľ neviem prečo veci ktoré by som najradšej nechcela si pamätám veľmi dobre. Pamätám si dlhé letné dni v krčmach, pamätám si ako sme neraz boli doma deti samé kým bola s priateľom v krčme. Moja mama mala predtým manžela. Zomrel mladý vraj na cirhozu. To nebol môj otec ale otec mojej sestry a môjho brata. Potom bola s mojim otcom. On nás vraj opustil. Pamätám si len veľmi málo s nim a keď sme aj išli za ním pamätám si len že ju zbil. Nechápala som prečo. Dnes už áno. Potom si našla priateľa. S týmto žila pestro. Stále keď bolo možné krčma pivo hádky cirkusy hanba bitky. On pracoval poctivo ale stále keď bolo voľno boli na tom pive a potom len sa hádali a zbil ju. Ja som ho neznášala a moju mamičku som ľutovala. Dnes to je naopak a jemu sa čudujem že ju nezabil. Ale viete čo? Zabila ona jeho. Síce neúmyselne ale predsa a jediná si to pamätám ja. Úžasný zážitok pre 11 ročné dieťa. Potom nasledovalo vypočúvanie kriminálky krik nech priznáme jej vinu. Nestihla som si poriadne uvedomiť čo sa deje. Nakoniec ona basa my decak. Neviem prečo som si naňho rýchlo zvykla. Ale mama mi chýbala. Písali sme si listy raz za týždeň volala. Cele roky sľubov že keď sa vráti už žiaden alkohol žiaden chlap. Nakoniec prišiel ten deň D. Prvé sklamanie nedalo na seba dlho čakať. V deň príchodu sa opila so svojou rodinou a mojim bratom. Keď som jej volala aby sme sa konečne po tých rokoch videli tak mi bolo povedané že ľutuje že ma porodila. Mala som 16. Nechápala som opäť zmätok v hlave či je pravda to alebo to čo písala v listoch. Ale pravda na seba nenechala dlho čakať. Keď nás konečne dostala do svojej starostlivosti mala som skoro 18. Myslela som si konečne budem ako spolužiačky robiť čo chcem ísť von kam chcem kedy chcem a tak. Blbosť. Zase si mama našla chlapa s ktorým chodila na pivo a zase boli cirkusy hádky bitky. Ale tento krát nebil on ju. Bila ona mňa 🥺. Predstavte si situáciu po škole idete na brigádu ťaháte každý deň do noci niekedy aj domov neprídete lebo toľko roboty keďže som pracovala ako čašníčka v hoteli a do toho sa mi trebalo učiť, bývali sme 3 sestry s ňou v jednoizbovom podnájme súkromie žiadne bolo ťažké skĺbiť únavu školu a robotu a do toho mama začala robiť to najhoršie. Ukázala svoju pravú tvár. Keď opitá prišla domov musela zo seba dostať alkoholové výlevy a nebodaj som ju náhodou nechcela počúvať lebo mi trebalo ráno vstávať do školy tak ma zbila. Pamätám si ako prišla ráno o štvrtej ožratá nepovedala nič rovno ma zbila. Ráno som mala ísť na prax musela som krvavá dobitá ísť na autobusovú zastávku povedať majsterke že sa dnes nedostavím. Jej pohľad si asi viete predstaviť. Potom som začala utekať z domu. Radšej som stále ušla keď mala prísť domov opitá. Ten jej chlap u nás prespával len keď to on uznal za vhodné a tak keď som vedela že si zlosť vybije len na mne som radšej ušla. Stále bila len mňa neviem prečo asi preto že neznášala môjho otca. Preto aj keď som ušla vedela som že mladšia sestra bude v pohode. Staršia sestra bola odsťahovana a najstarší súrodenec náš brat zomrel. Kvôli alkoholu a životu ktorý mu naša mama ponúkla. Nakoniec prišla kvôli alkoholu mama o prácu a my aj o podnájom. V tej dobe som sa dala dokopy s už mojim manželom. Išla som bývať k jeho rodine. Sestry bývali spolu a mama neviem kde nepamätám si to. Dala som mame čas nech sa pozbiera. Chcela som ju jedného dňa zoznámiť s potencionálnymi svokrovcami. Podmienka bola žiaden alkohol. Nedopadlo to dobre. Opila sa a zbila ma aj pred nimi. Potom mi urobila hanbu aj v práci o ktorú som prišla. Prerušila som s ňou kontakt a žila po svojom. Až keď som otehotnela vydala sa a porodila syna sa vo mne niečo zlomilo. Chcela som aby bola babka keď už nie mama. Myslela som že aspoň kvôli vnukovi sa zmení. Ale ani ten jej za to nestál. Neprestala piť aj keď vedela že si kvôli alkoholu vnuka neuvidí. Prešli roky narodil sa mi druhý syn a toho ešte ani nevidela ale poslala som jej aspoň fotky a videá. Myslela som si že ju bude trápiť že nevidí vnukov. Ale od včera mi zase vypisuje somariny a keď sa pýtam či je zase opitá bez hanby sa prizná. Včera mi napísala že ona so mnou končí a jej názor na ňu si mám nechať pre seba. Nejako som si už zvykla na život bez nej ale predsa sú chvíle v živote kedy mama chýba. Ľudia ak ľúbite svoju matku a nie je ako ta moja dajte im to najavo, nešetrite láskou a vďakou voči nim. Ja som mojej mame vďačná že ma naučila akou matkou nebyť. Zostáva mi už len dúfať že v sebe nájdem silu aby som pochopila že ona sa nezmení. Svojim synom doprajem o to viac materinskej lásky o ktorú som ja bola ukrátená. Každému prajem veľa lásky v rodine. Ďakujem

pininka1
25. máj 2020

Až na ten alkohol, akoby si písala o mojej mame. Žiaľ ani aj ona mala celý život iné činnosti ako byť matkou. A hlavne sestra bola tá,ktorú ona chcela, tak mi to dala aj pocítiť. Dnes je to našťastie lepšie, vnucata k nim chodia, ale hlavne kvôli dedovi, môjmu otcovi, pretože aj tam robí rozdiely a venuje sa iba sestrynmu synovi. Je ťažké zmieriť sa, lebo by malo ísť o najbližšieho človeka, ale ako si napísala, hlavne je sa poučiť, aby ty si nikdy nebola taká mama a urobiť pre to všetko. Držím ti prsty aby si už mala len pekný život.

maminka2016
autor
25. máj 2020

@pininka1 ďakujem pekne napodobne 😊

ladybug138
25. máj 2020

Ahoj, tento pribeh napadne pripomina pribeh v nasej rodine, vztah moja mamka - jej matka, teda moja babka. Ona ju sice nebila, ale je to alkoholicka nevyliecitelna, co zije s chlapom, co ju bije... Zdravotne je na tom uz velmi zle. Moj stryko, jej syn, sa s nou uz niekolko rokov vôbec nerozprava, pred asi 10 rokmi totiz dostala na vyber, bud my, vnucata a deti alebo ten ožratý idiot, co s nou byva... Dva dni mu odolavala a potom ho zas pustila domov. My sa s ňou velmi nestretavame, mama jej len posiela peniaze, co zostali z predaja domu, ktory patril zase jej mame a po smrti sa predal... Ja sa cudujem, ze jej stale davas sancu, velmi ta to musi oberat o pokoj a nervy, ja viem, ze je to mama, snazis sa, ale pokial ona vobec nema zaujem, to je skoda sa trapit, nechce sa stretávať, ja by som sa asi prestala snazit, skusala si to velakrat, niektori ludia si skratka nezasluzia dalsie sance

maminka2016
autor
25. máj 2020

@ladybug138 presne preto som to skúsila zverejniť možno mi už názory iných pomôžu si uvedomiť ze sa proste nezmení stále proste vo mne je ta nádej ale už ako som matka si začínam uvedomovať ze proste to nezmení lebo ja si neviem predstaviť žeby som bola schopná niečo také urobit mojim chlapcom

verkaveverka
25. máj 2020

Precitaj si knihy Dospelé deti alkoholikov a Budem niekedy dosť dobrá?. Mozno pomôže. U nás alkohol síce nebol, ale matka bola, teda je ozaj nepríjemná a doslova mi ničila a snaží sa ničiť život. Precitaj si niečo o narcistickych matkach. V AJ je o tom viac.

maminka2016
autor
25. máj 2020

@verkaveverka skúsim ak budem potrebovať ďakujem

mirro
25. máj 2020

@maminka2016 zobrala si si z toho to podstatné. Tvoje deti od teba dostanú všetku lásku sveta.
Matka sa nezmení. Nie je to tvoja vina. A že stále dúfaš... no nádej zomiera posledná...

maminka2016
autor
25. máj 2020

@mirro ďakujem za pekne slová 🙏

kiirkee
29. máj 2020

@maminka2016 veľmi ma mrzí, čím si si musela prejsť. Moja mama naopak nepila, ale mala "šťastie" iba na samých partnerov alkoholikov. Mam na nu ťažké srdce - za mnohé veci, ktoré nechala dopustiť a zapríčinila. Teraz mam maleho synčeka, fantastického muža a som šťastná. Práve kvôli tomu dieťatku som si tak uvedomila že koľko pekných riekaniek viem, aj keď úprimne to na čo si naozaj pamätám z detstva sú len tie traumaticke veci... Tie riekanky sú mi však dôkazom, že bola asi aj milujuca mama. Momentálne jej pomáham vela, ale necitim ku nej nič, len veľkú ľútosť,je mi smutno z toho, aký život žila... Keď som citala tvoj príbeh - pripadá mi všetko čo som prežila ja ešte ako prechádzka ružovým sadom. Máš môj veľký rešpekt, že si to všetko ustala. Prajem Ti, aby si bola už len šťastná. Od nej sa prosim už úplne odstrihni, už ti naublizovala dosť....

maminka2016
autor
29. máj 2020

@kiirkee veľmi pekne napísané ja si nepamätám žeby sa niekedy so mnou moja mama hrala alebo nebodaj čítala ale už je to za mnou ďakujem za pekne slová a aj tebe prajem už len pokoj a šťastie

ivangeline
17. jún 2020

Je mi to veľmi ľúto.

iikkaa12
8. júl 2020

@maminka2016 Moja mama je tiež alkoholička,samozrejme neliečená,lebo však ona žiadny problém podľa nej nikdy nemala. Na detstvo mám zlé spomienky, radšej ani nemyslieť. Vždy som závidela iným deťom aké mali maminy a ja som tú moju denne zo zeme dvíhala. Nikdy sa nezmenila a neprestala piť,ani pri vnučatách. Mne už sama od seba ani nezavolá ako by som ju nezaujímala, pokiaľ sa ja neozvem ani spolu nekomunikujeme. Proste má svoj svet. Len ako si písala ,treba sa s tým vyrovnať aj keď to je ťažké. Pretože Mama je tá čo má deti chrániť a nie ubližovať im. Moje deti vychovávam s láskou a stále im hovorím , že ich ľúbim. Ja som to od svojej mamy nikdy nepočula..... Dúfam, že už budeš len šťastná , či s mamou alebo bez nej, drž sa...

simcika
22. júl 2020

@maminka2016 a koľko majú tvoji chlapci rokov? A ďalšia vec skus sa trosku venovať téme toxického rodičovstva. Nikdy sa nezmení taky rodič a ty si jeho obeť. Takže by som si v sebe toto poriesila. Možno to u v sebe máš v proriakdu neviem

maminka2016
autor
24. júl 2020

@simcika toxické rodičovstvo? To som v živote nepočula to čo je?

komir63
24. júl 2020

@maminka2016 To je to, čo popisuješ. Vzťah tvojej matky k tebe ako k dcére.

simcika
25. júl 2020

@maminka2016 https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/7412... alebo rovno si kup knihu Zavisle vztahy alebo Manipulativni rodice

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre